Бюро Добрих Послуг

Ніхто не стане заперечувати низьку чутливість населення України до якості товарів та послуг на її теренах. Те засилля товарів низької якості, яке ми подибуємо в українських крамницях від зовсім малесеньких сільмагів до гіпермаркетів у столиці та великих містах є тому красномовне підтвердження. Хамство та низький кваліфікаційний рівень персоналу сервісних компаній доконує досить таки похмуру картину.

Але разом з тим, хоче це хтось чи ні, в країні помаленьку народжується середній клас, а вньому та частина освіченої публіки, яка хоче купувати за сувої гроші товари високої якості та отримувати послуги, які варті грошей, що за них правлять власники та топ-менеджери численних компаній, які товчуться на ринку надання послуг.

В цій коротенькій статті-інтервью я хочу розповісти про невеличку компанію, яка є унікальною на українському ринку. Щоб це не мало вигляду рекламної статті, назвемо її «БЮРО ДОБРИХ ПОСЛУГ». Унікальність цієї компанії не в тому, що вона надає послуги високої якості, все ж таки вряди годи хтось та робить свою роботу в Україні якісно, «не все ж так погано в нашому домі!». З поміж інших компаній, вона відзначається тим, що кінцевого продукту вона не виробляє ні у вигляді товару, ні у вигляді послуг, а є класичним прикладом посередницької компанії. «БЮРО ДОБРИХ ПОСЛУГ» є посередником між тими, хто шукають високу якість та тими, хто її надає. Але краще про компанію та її унікальність розповість її засновник та директор Сергій Савицький.


 КОР.. «Пане Сергію, як виникла ідея створення Вашого бізнесу та в чому унікальність Вашої компанії?»

 С.С. «Бачите, пане Валентине, започатковуючи свій бізнес, я орієнтувався на іноземців, які приїздили до нашої країни у тривалі відрядження. Той рівень сервісу, який пропонувався їм по пошуку житла, його меблюванню та багато чого іншого не міг їх вдовольнити. Я, навчаючись на Заході по програмі «менеджмент безперевного покращення якості (англійська абревіатура CIM)» знав в теорії та на практиці як це зробити. Пропрацювавши кілька років на цьому вузькому та вимогливому ринку, я зіштовхнувся з кадровою проблемою. На превеликий жаль люди, які володіють англійською чи німецькою мовою є надто мобільними щоб довго затримуватися в цьому бізнесі. Отримавши відповідний вишкіл та практику молоді люди зі знанням мови швидко знаходять роботу в іноземних компаніях, де рівень зарплат та соціальні пакети набагато вищі, від тих, які я міг запропонувати, а вимоги до виконавської майстерності набагато м’якші. Тому я вирішив сфокусуватися на іншій цільовій аудиторії. Сьогодні замовником моїх послуг є вітчизняний споживач, який має високу чутливість до якості».

КОР. «Щось змінилося у веденні бізнесу?»

С.С. « Суттєвих змін не відбулося. Змінився персонал. Тепер я не потребую людей зі знанням іноземних мов. Але незмінними є вимоги щодо аналітичних та комунікативних здібностей людей, які працюють в моїй компанії. Справа в тім, що ми самі не надаємо жодних послуг, крім консультування наших клієнтів щодо якості товарів та послуг, які їх цікавлять. Тому основа нашої роботи вивчення ринків, якими цікавляться наші клієнти.»

КОР. «Ви працюєте на всіх без винятку ринках?»

С.С. «На превеликий жаль, ні! Для цього треба було б сторити значно більше робочих місць. Ми знову ж таки обмежені кількістю персоналу, який може на прийнятному для нашої компанії рівня працювати. Підготовка консультанта тривалий та винятково затратний процес. Тому обмежуємося ринком дієтичних продуктів, ринком медичних послуг, ринком товарів та послуг по догляду за шкірою та волоссям та ринком житла»

КОР. «Це правда, що ви консультуєте своїх клієнтів безкоштовно?»

С.С. «Так.»

КОР. «А в чому ж тоді суть бізнесу?»

С.С. «(посміхаючись) Суть будь-якого бізнесу в прибутку! Ми не виняток. Просто нам платить не споживач, а виробник. Володіючи інструментами аналізу та діагностики якості, ми вибираємо на ринку найкращих і встановивши з ними контакт, укладаємо контракти на поставку їм клієнтів. Відсоток, який платять нам постачальники товарів та послуг дозволяє нам бути прибутковими та не брати платню за консультування людей, що скористалися нашими послугами. Всі взаємини прозорі. Наші клієнти стають клієнтами наших постачальників. Постачальникам вигідно працювати з нами, бо вони мають постійний потік клієнтів від нас, а отже не витрачають кошти на рекламу та просування. Ввійшовши в нашу клієнтську мережу, постачальник має думати лише про те, як не опустити планку якості, яку ми постійно моніторимо через наших клієнтів та через такий інструмент як «таємний покупець»».

КОР. «Ви могли б надати якийсь конкретиний приклад Вашої роботи з клієнтами?»

С.С.  «Так. Нещодавно ми вийшли на новий для себе ринок житлової нерухомості. Оскільки ми не є рієлторським агентством, то потреби продавати все всім у нас засадничо не було. Запит наших клієнтів «хочу якісне житло за прийнятні ціни» ми перекваліфікували у «піднімаємо стандарти життя через житло». Відгукнувшись на численні пропозиції «продам однокімнатну, продам двокімнатну квартиру» та проаналізувавши такі аспекти пропозицій на ринку житла міста Києва як ціна, місцезнаходження, інфраструктура, транспортне сполучення ми зрозуміли, що якісної пропозиції в ціновому діапазоні від 50 000 $ до 70000 $ за одно- або двокімнатне помешкання в новому будинку в місті Києві просто немає. Отже наш погляд повернувся до передмістя. Проаналізувавши ринок пропозицій житла в містах Вишневому, Василькові, Борисполі, Броварах, Боярці, Ірпені та селах в 30 кілометровій зоні Столиці ми зупинилися на місті Ірпінь. Що нас привабило в цьому місті? По-перше, це справжнє курортне місто, яке має чудове транспортне сполучення з Києвом. Будинки, в яких є пропозиції побудовані в паркових зонах отже чистота повітря не йде ні в яке порівняння з загазованим та вкритим смогом Києвом. Тиша, спокій, чудова інфраструктура в місті: магазини, дитячі садочки, школи, рекриаційні зони. Далі нашим кроком було знайти найякісніші пропозиції від забудовників. Аналізуючи якість будматеріалів та робіт, а також інтер’єр та екстерэєр будинків, які вже здані в експлуатацію, ми вибрали одного Забудовника, з яким встановили договірні відносини. В результаті Забудовник позбувся клопоту роботи з численними агенціями з продажу нерухомості, які багато товчуться на його об’єктах, а результативних продаж виконують мало, а ми отримали для наших клієнтів чудові можливості отримати житло за сприйнятливими цінами. Крім того, що житло від нашого Забудовника значно дешевше, ніж аналогічного метражу в Києві, воно має ряд перевах: автономне забезпечення теплопостачанням та гарячою водою, дешевша електроенергія в порівнянні з Києвом, значно менші рахунки за комунальні послуги, високі та рівні трьохметрові стелі, висока естетика та якість облицювальних робіт як в екстерєрі будинків так і в інтерєрі коридорів, сходів та інших місць загального користування. Крім того треба врахувати обладнання парковок біля будинків, які для мешканців є практично безкоштовними. Врешті решт, наші клієти завдяки нам мають можливість значно поліпшити якість життя  у віддаленій перспективі, коли середній клас нарешті зрозуміє, що працювати можна у мегаполісі, але жити якісно можна лише у передмісті.»

КОР. «Останнє запитання. А де Ви знаходите своїх клієнтів?»

С.С.  «Це наше know-how. Деталі не буду розкривати, але скажу, що на початку ми йшли безпосередньо до наших потенційних клієнтів нетривіальними щляхами та стежками, а зараз вже наші постійні клієнти приводять до нас нових. Тому ми маємо привілеї працювати без зайвого галасу»

КОР. «Щиро дякую, пане Сергію за Ваші відповіді на мої запитання!»

С.С.  «Прошу!»


Рецензии