Дополнительный зароботок. Укр

“Юридична консультація”

Щодо виконання обов’язків,
не передбачених трудовим договором.

        Держава гарантує кожному громадянину України право на працю, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується, а також установлює заборону на використання примусової праці.
     Працівники реалізують це право укладаючи трудовий договір на підприємстві, в установі, організації або з приватною особою.
     Під час укладання трудового договору сторонами за взаємної згоди визначається зміст трудової функції (спеціальність, кваліфікація, посада), що відповідає освіті, віку та здоров’ю працівника, термін чинності договору, режим роботи тощо.
     Конкретний перелік обов’язків працівника визначається посадовою інструкцією, розробленою з урахуванням вимог типової кваліфікаційної характеристики.
     За потреби завдання  та обов’язки, включені до типової кваліфікаційної характеристики, можуть бути розширені з дорученням виконувати роботи, передбачені для різних посад, які не потребують іншої кваліфікації, що обов’язково обумовлюється за згодою сторін під час укладання трудового договору.
     У такому випадку оплата праці провадиться за основним місцем роботи згідно з умовами трудового договору.
     Законодавство України (ст.31 КЗпП) гарантує працівникові дотримання тих умов, які були визначені трудовим договором, і забороняє власнику або уповноваженому ним органу вимагати від працівника виконавця роботи, не передбаченої договором, або змінювати істотні умови трудового договору.
     Тобто законодавство не припускає покладання на працівника обов’язків, що виходять за межі спеціальності, кваліфікації або посади, за якими працівник приймається на роботу, без його згоди, крім таких випадків, як зміна в організації виробництва і праці чи відвернення або ліквідація наслідків стихійного лиха, епідемій, виробничих аварій, що ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови праці.
     Водночас за згоди працівника за наявності штатної посади йому може бути доручено виконувати обов’язки тимчасово відсутнього працівника без відриву від своєї основної роботи з відповідною доплатою в розмірі до 50% посадового окладу відсутнього працівника (п.2 постанови КМУ від 09.03.06р. № 268 “Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, прокуратури, судів та інших органів, зі змінами).
     Доручення такої додаткової роботи оформляється наказом (розпорядженням), який має бути погоджено з працівником.


Рецензии