63. Про бджiльництво

            Бджільництво - особлива і надзвичайно цінна галузь сільського господарства. Її основою є розведення медоносних бджіл, які існують бджолиними сім’ями - своєрідними біологічними одиницями. Бджільництво дає основні продукти (мед і віск), а також додаткові (пакети бджіл, бджолині матки, квітковий пилок, маточне молоко, прополіс, бджолина отрута). «Мед є чудовим продуктом життєдіяльності бджолосімей, які справедливо називають рідким золотом природи. Високоякісні сорти меду містять близько 75% фруктози і глюкози, що визначає його цінність і фізичні властивості. До складу меду входить близько 300 речовин і зольних елементів. Він має рідкісні харчові якості, важливі лікувальні властивості, визначається неповторним смаком і ароматом», - розповідає Покулітий Петро Миколайович.
Питаю у Гапонова Миколи Сергійовича про те, що крім меду цікавого в бджільництві?

- Маточне молоко, прополіс і бджолину отруту використовують для виробництва медичних препаратів. Прополіс (бджолиний клей) здавна відомий як засіб для лікування ран, опіків та інших захворювань, відповів досвідчений пасічник.

- А Перга — це законсервована медовоферментним складом бджолина обножка, яка пройшла молочнокисле бродіння, складена й утрамбована у бджолині стільники. Лікарські властивості перги: біостимулятор, стимулятор чоловічої потенції, протисклеротичний засіб. Пергу неможливо штучно культивувати чи фальсифікувати, - пояснив  мені бджоляр зі стажем  – Онуфрієнко О.

- Перга, подібно до пилку, має властивості антибактеріальні, поживні. Рекомендується при лікуванні кишкових захворювань, анемії, гіпертонічної хвороби, відсутності апетиту, при фізичному виснаженні, втомі, хворобах нервової системи, - добавив до слів товариша Гапонов М.С.


Рецензии
Пчеловодство - сласть,
Такое дело всем не по плечу.
Терпение, усердия и труд,
Что помогают пчёлам делать мёд!

Понравилось!

Зелёная!

Варлаам Бузыкин   04.03.2024 11:23     Заявить о нарушении
спасибо за интерес к теме
с уважением Олег

Олег Устинов   04.03.2024 12:05   Заявить о нарушении