На те й iснують перешкоди, щоб iх долати

Ти спитаєш: «Які перешкоди?». Та в кожного з нас їх вистачає! І у тебе також.
Наприклад, мама не може тобі щось купити зараз. Як ти себе почуваєш, що робиш? Буває, що й плачеш. Ось тобі й перешкода! Багато ще таких перешкод може бути…

Тому послухай історію про мудрих Зайчика та Їжачка. (Мудрий – це той, хто не боїться щось втратити, він готовий до втрат, якщо інакше не можна).

Ну, спочатку Зайчик не був таким мудрим, як Їжачок. Але вони були друзями, а гарні друзі вчаться один в одного чомусь гарному. Отже, слухай.

Якось Клишоногий (ти, мабуть, вже здогадався, що це був Ведмідь) вчив лісову малечу, як треба себе поводити, щоб не потрапити на сніданок якомусь хижакові. А Зайчик в цей час уважно спостерігав за польотом між деревами рудохвостої Білки.
 
- Передай Зайчисі, - каже Ведмідь, - що я незадоволений тобою.
Вдома мама  - Зайчиха запитала:
- Ну, як справи?
- Ведмідь дуже хвалив мене за уважність!
- Молодець, синку!

Їжачок все це бачив і чув:
- Навіщо ти збрехав? Адже ти зробив собі погано!
- Чому це «погано»? Навпаки: тепер мама не буде сваритися.
 
- Зараз так. Але брехня не може ховатися довго, й мама все одно дізнається, що ти злякався сказати правду. І це ще не все. Зайчиха поки ще не знає, що ти боягуз, а ти вже це знаєш. Та – а – а –к, - розчаровано додав Їжачок, - ти не подолав цю свою перешкоду. Ти не готовий до втрат, тобто, мудрості у тебе малувато.

- До яких таких втрат я не готовий? – від подиву вушка Зайчика так настовбурчилися, що, здалося,  стали ще довшими.
 
- Ти не готовий витримати незадоволений погляд мами, її гіркі слова. А перешкоди на те й існують, щоб їх долати!- пояснив Їжачок.

- Якщо  ти такий розумний, - знайшовся Зайчик, - чому ж ти сам не подолав свою перешкоду?
- Яку?

- А пам’ятаєш, як ти прибіг останнім до ставка на перегонах? Першою тоді була Білочка. Чому ж ти тоді не подолав перешкоду й не прибіг першим?

- Тоді я, Зайчику, дуже добре справився з цією перешкодою. Ніхто не може завжди бути першим. І сильним виявляється той, хто може спокійно поставитися до свого програшу й готуватися до майбутніх перемог. В цьому й мудрість: бути готовим до втрат, зокрема, до втрати своєї перемоги.

- Я теж так хочу! – рішуче вимовив Зайчик.
- Оце і є головним – твоє бажання бути сильним і мудрим! То ж пам’ятаймо: «На те й існують перешкоди, щоб їх долати!».


Рецензии