Збигнев Херберт Арахне

   Arachne


 Арахне была дочерью купца, торговавшего красками в одном из ионических городов.Училась на отделении ткачества в Божественной Академии Искусств в Афинах,где получила диплом
"summa cum laude". Ей предрекали головокружительную карьеру.Кто же мог предположить, что это пророчество осуществится так трагически.
 
Arachne by;a c;rk; kupca farb w jednym z miast jo;skich. Studiowa;a na wydziale tkactwa w Boskiej Akademii Sztuk Pi;knych w Atenach, gdzie otrzyma;a dyplom summa cum laude wraz z przepowiedni; zawrotnej kariery. Kto m;g; przypuszcza;, ;e przepowiednie te ziszcz; si; w spos;b tak katastrofalny.
Stan rzeczy – ulotne prz;dziwo.
Jednak jeszcze wi;cej w nierozwa;nej g;owie Arachne. S;aw; roznieci; ojciec tkaczki w dobrze zrozumia;ym celu reklamy, tak ;e oboje kroczyli razem przez skrawek ziemi jo;skiej wydartej barbarzy;com, id;c jakby przez czas w chmurze bieli niebieskiej, ochry z Synopy, b;;kitu z Sorrento i zieleni Tintoretta, co prawda jeszcze niezrealizowanej, ale ju; przeczutej.
S;awa nieposkromiona i nazbyt g;o;na si;ga;a uszu patronki sztuk Ateny, kt;ra za;;da;a konkursu. Pod zmienion; postaci; zjawi;a si; w pracowni Arachne. Obie mia;y tka; zas;on; zatytu;owan; banalnie, ale, jak si; okaza;o, podst;pnie. Arachne nie przeczuwa;a podst;pu i zaprezentowa;a smaczny kawa;ek przedstawiaj;cy erotyczne ;ycie Bog;w. Jej znajomo;; figur erotycznych i innych szczeg;;;w, w jakich przedstawieni byli Bogowie, by;a zaiste bogata i niepokoj;co ;mia;a.
Atena wra;liwa na osobliwy zwi;zek sztuki z prawd; nie chcia;a jednak, aby sztuka k;;ci;a si; z obyczajno;ci;, odrzuci;a te zuchwa;e sceny gwa;townie, poszarpa;a tkanin; Arachne i na niej mia;a si; powiesi; ;mia;a artystka. Wed;ug innej wersji Atena przemieni;a Arachne w paj;ka.
Diego Velazquez da Silva by; artyst;, kt;ry w niezr;wnany spos;b godzi; swoje ;ycie na fazy sprzeczne sztuki i ;ycia dworskiego, wierno;ci i zdrady, ;aru i ch;odu. W wielkim p;;tnie „Las Hilanderas” widzimy wn;trze kr;lewskiego warsztatu ;wi;tej El;biety, gdzie m;ode dziewcz;ta prz;d; nici. W g;;bi scena, kt;ra by; mo;e przedstawia s;d Ateny nad tkanin; Arachne. Nie przedstawia, ale oddala w dziwne odosobnienie.
I tu b;;ka si; tajemnica owego niezwyk;ego s;du – abstrakcja, ;mier;, geometria, odsuni;cie od wszelakich, r;;norodnych form ;ycia.
 


Рецензии