Сражающие за правду креслократы

                Редактору газеты  «Пресс KG»   Бакыту Сакыбаеву


               Уважаемый Бакыт Сакыбаевич!
 Я уже обращался к вам месяц назад, но, к сожаленью, не дождался ответа от вашей редакции. Возможно, письмо еще не попало  вам в руки, в связи с чем я посчитал нужным еще ра напомнить вам,  что в номере вашей газеты за  20 января сего года была опубликовано  обширная статья  журналиста  Азамата Камчыбек улуу  под названием «Абдраманов =зън «улуу реформатор» катары к=рс=ткъсъ келип жатабы?», в которой дается точка зрения  нескольких  сотрудников  центра кардиохирургии – НИИХСТО.
Я всегда выступал  и выступаю за открытое обсуждение существующих  проблем, однако в этом материале допущен ряд обвинений в мой адрес, которые порочат мои честь и достоинство. Более того, ряд  высказываний носит провокационный характер и подходят под возбуждение уголовного расследования против некоторых из  интервьюеров  по  подозрению  в фактах использования заведомо  ложной информации, подлога  документов и мошенничества. 
Не в моих правилах судиться с уважаемой мной газетой, однако я прошу вас предоставить мне право  ответить на все предъявленные в мой адрес претензии в полном соответствии с законом о СМИ и правом каждого гражданина на право голоса.
В случае, если вы не сочтете нужным публиковать нижеприведенную статья в одном из ближайших номеров вашей газеты, я оставляю за собой право  зашиты своих интересов в судебных органах.   


Калдарбек Абдраманов, директор НИИХСТО, заслуженный врач Кыргызской Республики, профессор.









               «Чындык ъчън  кър=шк=н» бузукулар

Азамат Качибек улуу жазган  «Абдраманов =зън «улуу реформатор» катары к=рс=ткъсъ келип жатабы?» деген макаласын башынан аягына чейин тенденциоздуу, бир тараптуу журналисттик эмгектин классикасы катары кабыл алса болот. Ж=н=к=й тил менен айтканда, Абдрамановго каршы тарап эмнени айтып берсе, ошону текшербей, иликтебей  жаза берген экен да.
Сын макаланын аты эле провокациалуу.  Албетте, ар-бир директор  =зън улуу реформатор катары к=рс=тъшъ керек, ушул нукта абдан к=п эмгектениши абзел. Эгерде директор андайга бара албаса, анда бул кызматтан къттърб=й кеткени эщ  жакшы болот.
Чын чынына келгенде профессор-кардиохирург, НИИХИСТО
 клиниканын учурдагы директору, Кыргызстандын эмгек сищирген дарыгери Калдарбек Абдраманов агайыбыз бъгъщкъ къндън медицина тармагында кызмат кылган белсемдъъ реформаторлорунун бири болуп саналат. Бул тууралуу  биздин медициналык ч=йр= жана  илимий маалыматка ээ болгон коомдук каймак жакшы кабардар.  Ал турсун =тк=н жылдын  жыйынтыгы боюнча,  Калдарбек Абдраманов  Батыш Европа жана АКШ дъйн=сънд= авторитеттъъ медициналык Ассоциациясы тарабынан  «кылым сыйлыгы» жана  жылдын мыкты дарыгерлери деген наамга бекеринен тартылбаган болушу керек.
Эгерде Абдрамановго каршы болгон 5-6 адисттер ошондой эле =йд= турушса, анда эмнеге алардын бири дагы мындай ийгиликтер менен мактана алышпайт?
Журналист  жазып аткандай «чындык» ъчън  кър=шъп жаткан
медицина илимдердин кандидаттары К. Жоошов, К. Урманбетов,С.Шабыралиев, И. Бебезов, М.Жундубаев, Н. Раяпов, Э.Муралиев, Э.Богданова жана  Б.Данияровдорду эмнеликтен  эч ким  жылдын мыкты адамы деп Европада айтпайт? Булар сын таккандан, търдъъ интригаларды ойлоп табуудан, жогорку кызматтарга умтулуудан  башка эч нерсеге жарабайт окшойт деген ойго аргасыз келесин.
Ошол эле Абдрамановду  жылдын мыкты  дарыгери  катары  «Замандаш» аттуу  авторитеттъъ коомдук бирикме Жащы Жыл майрамдардын астында  республикалык дещгээлде жарыялабадыбы.   
Эми, конкреттъъ жазылган  жалааларга к=щълдъ буралы. Журналисттин айтымына караганда, Абдрамановго каршы алгач  НИИХСТОнун  62 кызматкери -  бул клиникада жалпысынан 120 адам иштейт -  каршы чыгып, кол коюп берген дешет. Андан кийин, «жагдай търдъъч= =зг=рълъп, търдъъч= амалдар колдонулду»,  кыскасы, директорго каршы болгондордун саны тогуз адамга чейин (ърк=рд=й топко) кыскарыптыр.  Ап-бали, туугандар!  Эгерде башынан  директорго каршы 62 адам болсо, анда олты айдан кийин тогуз эле адам калды экен? Калгандардын баарын директор коркутуп алды деп ачык айта албай, окурмандарды тымызын ошондой ойлорго бурууга аркеттенип жатпайбы.  Эщ кызыгы ошол гезитте келтирилген тогуз адамдын  ъч==съ -  И. Бебезов,  М. Жундубаев  жана  Б. Данияровдор  биз мындай кайрылууга кошулган жокбуз, мунун бары приписка, жалган жалаа деп чыгышканына эмне дейсищер? Мындай ыкмаларды ошол
«ърк=рд=й топтун» жетекчилери эбак эле пайдаланып келишкен, алардын с=зън уксащ, НИИХСТОнун 99 % Абдрамановго каршы экен деп ойлойсущ.
А бирок иштин баарын жарым жылдан бери былгыткан бир-эки эле адам.
 +тк=н жылы  апрель окуясынан  бери, Кыргызстанда бийлик алмашып,  министрлер ордуларынан кеткенден кийин, биз бийликке келебиз,  Абдраманов кетет, ошондуктан ким  ага каршы болбосо, эртещ кызматынан кетет деп, мына ушундай ыпылас технологиялар менен  колдордун  к=пчълъгън топтошкон. Ондогон медайымдар, медициналык кызматкерлер жана  техникалык адисттер таптакыр башка маселе боюнча кол коюп бергени ж=нънд=  арыздары бар.  Ушинтип, баягы  «оппозиция» башчылары кызмат абалынан пайдаланышып, Абдрамановго каршы  мыйзамсыз ыкма менен жасалма колдорду чогултулганы далилденген. 
    Алты айдан бери прокуратура органдарына арыздарды тынбай жазышып,  ар-търдъъ гезиттерге текшерилбеген, так эмес маалыматтарды   бастырып, кийинчерээк удам ощдоолорду киргизип ушундай ыпылас маалыматтык согушта бул топ бир топ эле амалдардын к=рс=т= алды. Ал эми юристтерге  кайрылган болсок, мындай фактыларда кызмат абалынан ашыкча пайдалануу, адамдардын колун алдоо ыкмасы менен топтоо, атайылап туура эмес маалыматтарды коомчулукка тащуулоо жана бир топ башка сотко берилчъъ  уголовдук-процессуалдык кылмыштар  жок эмес дешет. 
Бирок, Калдарбек Абдраманов, албетте, аларды сотко бербейт =щд=н=т, анын оппоненттери муну билишет, пайдаланышат, ошондуктан каршылыгынан баш тартпайт.
Мындай к=рънъш да билген адамдар ъчън Калдарбек Абдраманов чыныгы реформатор экенин далилдеп  турбайбы. Эгерде бул байкебиз ушунчалык эле монополист, =зъ бардыгын билген жана тейлеген, макул эместерди куугунтукка алган деректир болгондо, аны менен макул эмес кызматкерлерди (каршылаштар тууралуу атйпай эле коелу) эбак эле кууп-курутуп, ал турсун кээ бирилерин соттоп да  жибермек. Ага негиз ачык эле к=рънъп турбайбы. 
      Самидин Шабыралиев,  жър=к тубаса кемтик жалгоо б=лъмънън б=лъм башчысы  журналистке берген интервьюсинде – 2006 жылы  Борбордук Азияда  биринчилерден болуп биз кичинекей балдарга операция жасоону баштаганбыз дейт. (Ооба, бул ийгилик да Калдарбек Абдрамановдун, анын мугалими, академик Лео Бокериянын жардамы менен башталганын ал унуттубу). Андан кийин  Шабыралиев, былтыр майдан кийин мындай операциялар жасалбай калды деп мущканат. Ооба, бул чындык, себеби балдарга операцияларды ал =зъ адис катары улантышы керек эле да, бирок Шабыралиев ошол майдан тартып директорду жамандап, ар-търдъъ интригаларга аралашып кетпедиби. Медициналык аппараттар жетишсиз болууда, дейт. Бирок бул  акча-каражаттардын жетишсиздигине байланыштуу экенин ал билет.  Ал эми ишеним артып шайлаган директорубуз керектъъ аппараттарды алууга баш орутпай эле, институтту  монополияга айландырды дейт наалып, ал аппаратуурага бюджеттен бир тыйын да берилбегенин эщ жакшы билип туруп. 
Албетте, НИИХСТО до  проблемалар арбын. Арийне материалдык жабдуулардын жана каражаттын жетишсиздигинен пайда болгон проблемалар.  Ал тууралуу Калдарбек Абдраманов эщ жакшы билет жана ошол кемтиктерибизди бът=ш ъчън директорлукка шайланган кънд=н тартып изденип  жатканы коомчулукка белгилъъ.  Анын аракети менен акыркы эки-ъч жылдын аралыгында эле бул тармакка сырт тараптан 30 миллион сом  =лч=мънд=гъ акысыз  инвестициялар тартылган. Бул сумманы басымдуу к=пчълъгъ  ошол  аппаратураларды сатып алууга жумшалган.
Мындан бир жыл мурда  НИИХСТОнун базасында  жър=к орулууларга =т= керектъъ болгон  инвазивдъъ болъм ачылып, ал  ангиографиялык жабдуу менен (баасы АКШнын  350 мищ долларына тете) Абдрамановдун аракети менен  акысыз жабдууланган. Ушул бир факт эле мындай татаал мезгилде бул жетекчинин реформаторлугун тастыктап жатпайбы.
 Дал ушул адамдын аракети менен Бишкекте  кардиохирургия тармагы боюнча Диссертациялык кенеш, кардиохирургиялык ординатура, аспирантура, докторантура пайда болуп, жащы адисттердин  =нъгъъсъ ъчън, кандидаттардын жана докторлордун жаралышына шарт-жагдай, инфраструктура негизделди десек болот. Кала берсе Иса Ахунбаевдин ысымынын медакадемияга ыйгарылганына  да, бул тарыхый акыйкаттыктын аныкталганына да  Калдарбек Абдрамановдун зор салымы бар.   

  Ал эми журналисттин сощку жыйынтыктарына кулак салсак, инвазивдъъ б=лъмънън ачылышынан жамандыкты гана издегенсип, «инвазивдъъ методу менен текшерилген адамдар жър=гън= операция жасалды деген таризде катталат» деп, консультация алгандардын эсебинен «институттун отчетторунда «приписка» кенен колдонулат» деп жыйнтык чыгарат. Бул ъчън сотко тартылуу мъмкънчълъгън этибарга  албай же  ал туралуу билбей.   
Анткени мындай доомат курулай жалаа экени аз келгенсип, инвазивдъъ б=лъмънън ачылышына да каршы экенин аныктап  жатпайбы. Ал эми  кардиохирургияда инвазивдъъ кийгилигишъъл=р, оорулуунун кан тамыры аркылуу жър=кт=гъ  кысылып калган артерияга стентти салууну, жър=к ыргагын бузулганда ощдоону - бескровная операция дешет.  Мындай б=лъмдън ачылышы абдан чощ мааниге ээ жана ошондойго жараган жетекчи реформатор болбогондо ким болмок.  Бирок журналист, албетте, мындай нерсенин жаман жагын гана, андайы жок болсо да таап алуу менен алектенип жатпайбы.
Ал эми Кубатбек  Урманбетов деген дагы бир ърк=р тобунун мъч=съ, НИИХСТО догу б=лъм башчысы, ого бетер амалданып, =тк=н жылы Президентке жана  Убактылуу =км=ттън мъч=л=рън= Абдрамановдун ъстън=н арыз жазганын  каймана айтып кетип,  андан сощ мурдагы министр Сабиржан Абдикаримовдун  Абдрамановдун курсташы экени деп асылып, эщ аягында  Абдрамановду  =зънън кичине мекени болгон Жалабад облустунун борборунда   институттун филиалын ачып алгандыгына зээни кейийт.  Ал аз келгенсип, алдын ала божомолдоп бул филиал институттун эсебинен каржыланып жатат деп жыйынтык чыгарат.
Ошол эле дооматты  Абдрамановдун негизги оппоненти, =зън жарым жылдан бери  жащы директор катары к=ръп жърг=н, медицина илиминин кандидаты Кылыч Жоошов да кайталайт. Андан башка да акылга сыйбаган ушак аймдарга таянат.
Анын ою боюнча Абдраманов филиал ачып институтту экиге б=лгъсъ келет жана ошону менен бул мекеменин кыйрашын пландаштырып жатат имиш.
А бирок чын чынына келгенде Абдраманов башынан эле  НИИХСТОнун б=лъмд=рън   Кыргызстандын бардык областтарында  ачууну  к=зд=п келе жатат. Жакында бул ойду саламаттыкты сактоо министрлигинин жащы жетекчиси да  Сабырбек Жумабеков ачык айтпадыбы беле. Айтмакчы, Жалабадда филиалды ачуу тууралуу ойду Жоошов дал =зъ убагында к=т=р=г=н, ушундай демилгени колдогон, мен ошол жерге директор болом  деп. Бирок филилал ачылып, министрдын буйругу  мене ошол жерге директор болуп дайындалганда,Жалабадка барбай коет. Кыязы Бишкекте НИИХСТОнун директорлугун к=зд=гон турбайбы. Ага дагы макул дейли, бирок аны ъчън оболу докторлук диссертацияны коргобойбу, ушул жаатында  тынч иштеп жаткан коллективди бузуп, ар-търдъъ интригаларга аралашпай? Дал ошондой бул киши акыркы беш жылдан бери НИИХСТОнун башкы дарыгери болуп иштеп, ал жердеги чечилбеген пробемаларга =зънън жооптуулугун сезбейби?

Эщ аягында бул макаланы окуп эмне демекчибиз, кандай тыянакка келсек болот? Албетте, жамандыкты гана издесек, жамандык табыла берет.  Бирок сын тагуунун да чеги болушу керек. Кыргызстандын илимий коомчулугу ушул созулган тирешъънъ к=ръп, =зънч= тащ калып жъръш=т. Март айында  =т= турган шайлоо бардыгына чекит коет деген ойдобуз.  Бирок биздин коркконубуз, эгерде кайрадан Абдраманов директорлукка шайланса, андай болушун коомчулук колдойт, баягы ърк=р топ эмне кылмак? Алар мындай вариантка алдын ала даярдык к=ръшъъд=.  Эгерде мындай тирешъъл=р созула берсе, медицина жаатында реформаларды кантип =тк=р=бъз?
Балким мындай «оппозициядан» биротоло  кутулуу мезгили да келгендир. Абдраманов жана анын коллективинин басымдуу к=пчълъгъ, арийне жаш окумуштуулар =зънън =мърл=рън жър=к оорууларын жещъъг= арнайлы дешсе,  баягы урк=р топ, сыягы таптакыр башка максаттарды к=зд=п жатканы  анык болуп жатпайбы.
   Демократиянын, адал бийликтин эщ бир негизги принциби – бул  търдъъ талаш-тартыштардын маданияттуу търд= =тъшъ жана ошого чектелген убакыттын коромжу болгондугу. Эгерде мындай чектер болбосо, мындай нерсе элдик бийлик эмес, ж=н эле жогорку кызматты к=зд=г=н охлократия  деп аталат. 

              Назаркул Жоошбаев
                0555 923548
   

      


Рецензии