Ris og ros

Figurer:

1.Knut, en gutt pе 12-13, som ikke er noen ”stjernegutt”, tvert imot: litt for tykk, for kjedelig, for klossete og klumpete. Dette medfшlger at han blir mobbet i klassen sin, nesten umerkelig av alle gjenger. Men han ser ut til е  gi blaffen i ”den slags kritikk”, fordi han er blitt rett og slett vant til den… eller… ((Han kan bli til en ”SVARTING”, RUSSER osv –  dvs  ha utenlandsk opprinnelse?) – antropologisk sett om vi vil sette nye aksenter i fortellingen.))

2.Mora til Knut - en sliten alenemor pе snart 50. Ble skilt fra Knuts far for noen еr siden, fordi han var … litt for tykk, for kjedelig, for klossete… Privatlivet hennes er ennе  i uorden, dvs hun har ingen privatliv. Kanskje derfor overfшrer hun  smеirritasjшn hun hadde over  ektemannen, og som sitter enda dypt inne i henne,  til sшnnen ”til han”, fordi jo mer den lillemannen vokser, jo mer likner han pе sin far.

3.Kjetil, en i klassen til Knut,  er en  ”absolutt vannlig”, ”grе mus-type”. Strever med е bli godtatt av stjernegjengen, med е fе oppmerksomhet.

4.Dag, en til i Knut sin klasse. Rake  motsetning til Knut. Sporty, tшff, flink og som de fleste jentene har et godt шye  til. Ja, alle jentene fra 1-7 trinn pе denne skolen. Han ogsе er lжrerens favoritt, selvfшlgelig, men det skal vi ikke si noe hшyt om, bare av observasjшn…

       Dag stеr ”selvfшlgelig” i spissen for den  sеkalte stjernegjengen i klassen
       og nesten ”bestemmer skjebnene” til de som vil bli med denne gjengen pе en eller
       annen vis. Kommer fra en velstеende og lokalberшmte legefamilien

5.   Lжrerinne i Knuts klasse, ei dame pе 40-45 som er жrlig talt blitt litt lei av sin jobb.

6.En fysisk svak og liten fшrsteklassing pе 6-5 fra samme skole.

7.Episode- og masseopptrinn deltakere.


…KNUT sitter ved sin pult i matpause og drikker melk rett fra pakken. Hvite strшmmer renner nedover dobbelthaken hans. Han tшrker litt bort med rшde hеnden med vemmelig  korte fingrer med ustelte negler pе. Tilfeldigvis registrerer han pе seg et foraktelig blikk som EI JENTE  i klassen kaster pе han. Prшver е finne frem et serviett i skolessekken, men eplet som ligger pе bordet faller ned pе gulvet av hans klossete bevegelser.

Akkurat i det han prшver е ta eplet opp hшres det at LЖRERINNE sier at det er storefri og alle mе ut. Men det mе huskes at isen pе Skolevannet er ikke trygg enda!

Lжrerinne forlater klassen.
Nesten med en gang  nеr KJETIL til Knut sin pult, sparker eplet som et ball  langt bort fra Knut og forlater klassen i full fart , ledsaget av bifallende hеn fra DAG-gjengen.

Knut mе ta eplet opp allikevel, fordi ”ordnung ist ordnung”. Og om dette dumme eplet ikke kan sees pе klassets gulv etter pausen, da er det som om ingenting som skjedde…
 
Eplet ligger under lжrerens bord. Knut gеr bort mot bordet, tar eplet opp og fеr шye pе en еpen bok som ligger pе bordet. Der ser han et bilde. Et bilde av en ridder i sin gammeldags ridderrusting, med ridderhjelm pе hodet og riddersverdet i hеnden….

Ridder. Edel Ridder. Som redder fra undergang, hjelper alle som er smе, svake eller syke…

Han stryker bildet nesten шmt med sin vemmelig rшde hеnd, lukker boka igjen og gеr til klassens garderobe der allerede er tomt. Han tar pе seg uteklжr og stirrer pе seg selv i et stort veggspeil. Der plutselig ser han ingen klossete Knut, men en Edle Ridder Knut, som redder fra undergang, hjelper alle som er smе, svake eller syke…

Det varer bare et par korte шyeblikk.

Etter de kommer det virkeligheten tilbake. Og den tungpustede rшdmete bamsen dukker igjen i speilet opp. Han sukker tungt og dypt mot seg selv.

Lжrerinnen kikker i garderoben og sier med en vannlig smеirritert –  akkurat som moren sin – stemme: ”Nе mе alle ut, du, Knut, hшrte du hva jeg sa?. OK da.” Like plutselig forsvinner hun i dшrеpningen.

Knut er ute. Men ikke han bamse Knut, - Ridderen igjen, som har mistet sitt sverd - gutten driver pе е lete etter en stor sverd-lignende gren, gеr bort mot Skolevannet bak bygningen.

Der pе kanten av vannet stеr Kjetil, ansiktet hans er nesten like hvit som snш, han fekter med armene og roper mot Knut:

- Hjelp! Hjelp, din dust!
 - Hva?
- Ser ikke du? Han! Se!
- Hvem?
- Idiot! Han holder pе е drukne! Og du stеr som en statue, du!

Knut kaster blikket sitt pе Skolevannets tynn isdekke og fеr se en liten fшrsteklassing som stеr i  isvann til midt pе livet.

Knut spшr ikke Kjetil hvorfor ikke Kjetil gjшr noe. Litt ”tung i hode”, som han ofte er?

Han er mye tyngre og fettere enn Kjetil, men tar et skritt og trеr pе isen.
Den knaker under han

Forsiktig, du! – roper Kjetil fra kanten, - ikke tramp sе hardt! Ta til venstre nе, du!

Men Knut hшrer ikke. Han ser bare en liten redselslaget guttunge, hans шyne, hans blе fingrer som klamrer seg fast til isen…

Knut nеr isrеka med dammen rundt. Han trеkker i dammen uten е nшle. Kjenner ikke i det hele tatt at han er blitt gjennomvеt pе beina. Bшyer seg og trekker den  stakkars lillegutten ut fra isrеken.

Tеrene renner nedover pе kinnene i det lille ansiktet, som er blеtt av kulde. Hele den lille kroppen hans er blе og skjelver. Han hakker tenner.

Kjetil er allerede her. Han peker pе Knut sine sko:

Du, Knut, du er vеt pе fшttene. La meg fшlge denne dummisen  til hans klasse.
OK, - svarer Knut rent automatisk og ser pе skoene sine.

Han fryser. Han er trшtt. Bestemmer seg е gе hjem nе, med en gang.

Mora er hjemme – hun har en turnusjobb.
    
      - Er du vеt pе fшttene? Igjen? Husker du ikke at jeg ikke har rе til е kjшpe deg sko hver
        eneste mеned?

Knut gеr i stua og kaster seg pе sofaen.
       
      - Forsiktig, du! Е kjшpe nye mшbler har jeg heller ikke rеd til! Elefant i glassbutikken…

Neste morgen. Nеr Knut kommer inn i klasserommet, ser han at Kjetil ikke sitter pе sin vannlig plass lenger, men i midten av Dag-gjengen, akkurat ved siden av ”Selve Dag” som klapper pе skuldra til Kjetil. Jentene smiler mot Kjetil og forteller noe med sine pipende stemmer.

Lжrerinnen kommer inn i klassen. Og begynner med falsk hшytidelighet fortelle  til alle ”hva han Kjetil gjorde i gеr…”

Knut er like rшd som rшdbete i ansiktet. Han er flaut over Kjetils lшgn. Pе arket som ligger foran han pе pulten tegner han en ridder kledd ut i sin gammeldags ridderrusting, med  ridderhjelm pе hodet og riddersverdet i hеnden… Han er rшd som rшdbete. Knut bruker en rшdbete-rшd pen.


Рецензии