Альтруизм и эгоизм

Дивна пара понять. Я б навіть сказав нелегітимна.
З дитинства нам втовкмачували, що альтруїзм це протилежність егоїзму, що бути альтруїстом добре і піднесено, а егоїстом - пішло і низько. Мене завжди це дивувало, а тепер я дозволю собі в цьому навіть засумніватися.
Справді - що таке альтруїзм? Звернемося до класичних визначень.

 Альтруїзм (лат. Alter - інший) - моральний принцип, який наказував би безкорисливі дії, спрямовані на благо і задоволення інтересів іншої людини (людей). Як правило, використовується для позначення здатності приносити свою вигоду в жертву, заради загального блага. Термін альтруїзм введений в протилежність егоїзму. Поняття альтруїзму ввів французький філософ і засновник соціології Огюст Конт. Він характеризує їм безкорисливі спонукання людини, що тягнуть за собою вчинки на користь інших людей. Згідно Конту принцип альтруїзму говорить: «Живи для інших».

Але це добре, погодимося поки. А ось як же визначають егоїзм?

Егоїзм (від лат. Ego - «я») - поведінка, цілком визначається думкою про власну користь, вигоду, перевагу своїх інтересів інтересам інших людей і тварин.

А ось тут я знову ж дозволю собі не погодитися. Мені здається, що егоїзм найправильніше було б визначити, як природне бажання людини зберегти свою цілісність. Адже що таке в даному випадку протиставляють себе альтруїзм? Руйнування цієї цілісності! Ось тому він і не життєздатний і не має сенсу. Що таке бути альтруїстом? Це означає, віддавати все, що маєш. Саме все, а інакше виникає питання: чому одним дав, а для інших зажив? Але, роздаючи безоглядно свої ресурси, будь-який організм незабаром зникне, розчиниться, перестане існувати. Будь-яка організація, яка, по суті, є той же живий організм, роздаючи направо і наліво свої ресурси, недовго проіснує. Школу, яка роздала парти і впустила під свій дах ковальсько-штампувальне виробництво, можна за цим визначенням вважати альтруїстом. Кладовище, що відкрило свої надра заїжджій геологорозвідувальної партії. Бібліотеку, яка віддала книги міським тепловим мережам у скрутний час перебоїв з газом.
З фізіології відомо, що ми з вами маємо шкірні покриви, що обмежують і захищають наші внутрішні органи. У нас є власний обігрівач, кондиціонер. Ми приймаємо їжу, дбаємо про свій водно-сольовий баланс, дихаємо. Наше серце робить не менш одного удару в секунду протягом всього нашого життя, а це такий клопіт! Стільки турбот про автономність і незалежність! До чого б це? Адже бути незалежним і є егоїзм! В основі всіх життєвих циклів будь-якого організму лежить егоїзм - прагнення вистояти, вижити в мінливих умовах.
Зберегти свою цілісність! Ось завдання!
Не буду говорити щодо інших організмів, а ось людина, як відомо, складається як мінімум з двох частин: фізичного тіла і, припустимо, тіла духовного. Згоден, термін заяложений, але іншого-то немає! Поняття це умовне і мені не хотілося б вдаватися в спірні для багатьох його визначення. Важливим є те, що окрім фізичного тіла щось безсумнівно ще присутнє! Ідентифікувати духовне тіло не так легко, як фізичне, тут одного кравецького метра недостатньо. Чому ми вирощуємо квіти, заводимо домашніх улюбленців, вишиваємо хрестиком? Чому нам буває важко розлучитися з улюбленою справою? І чому взагалі справа може бути улюблена? Позбавити себе всього цього і означає порушити цілісність духовного тіла, на сторожі якого стоїть все той же егоїзм.
Так само як і фізичні, духовні тіла бувають великі і маленькі, розвинені і не дуже.
Але повернемося до класичних визначень. Альтруїзм в них трактують так, що відмовляють людині у володінні фізичним тілом, а егоїзм - у володінні тілом духовним! На підставі чого? Незнання людського пристрою? А ми з вами егоїзм визначили, як прагнення людини зберегти свою цілісність - фізичну і духовну. Хіба не спробує людина уникнути пошкодження частини свого фізичного тіла? Це справедливо і щодо духовного. Якщо людина робить добру справу стосовно іншої людини, це означає, що його духовне тіло вбирає в себе і цю людину і його проблеми, а також багато іншого. Це вже залежить від того, наскільки розвинене воно.
Ну і на фіг нам все-таки це духовне тіло?
Кажуть, що духовне тіло це єдине, що можна винести з життя. Все інше конфіскують. А ще кажуть, що життя нам дано як можливість виростити духовне тіло, щоб було куди переселитися після смерті і зберегти свою цілісність. А ще кажуть, що від розмірів твого духовного тіла залежить, де ти там будеш жити - в тісній комірчині без вікон і дверей або в просторому і прекрасному світі. І все це егоїзм. Так чи справедливо йому протиставляти якийсь мертвозасушенний альтруїзм?


  P.S. Термін "духовне тіло", з моєї точки зору дискредитовано всілякими комерційними спекуляціями: хто тільки не намагався на цьому заробити! Є більш автентичний, краще відповідний сучасним вимогам термін - "усвідомлення".
Але що це ще за звір?!?
Усвідомлення це спосіб сприймати світ безпосередньо, без посередників, тобто без ілюзій, кожну секунду нашого, на жаль, швидкоплинного життя. Усвідомлення це здатність створювати найбільш правильний відбиток навколишнього світу на нашому внутрішньому екрані. Це здатність і бажання проникати в суть явищ і подій.
Що це означає практично?
Майстра від ремісника відрізняє те, що він усвідомлює те, що роблять його руки. Усвідомленість це безперервна, у справжніх майстрів. Ремісник ж під час створення і взагалі по життю думає бог знає про що, його думки самостійно, безконтрольно блукають по лабіринтах його пам'яті і в результаті то недосіл, то переперчено, а то й затверджувача забув додати ... Його усвідомлення все в дірках і розривах і в цих розривах можна заховати скільки завгодно слонів. Усвідомленість і контроль свідомості це здатність на скільки-небудь тривалий час сконцентруватися на будь-якої задачі. Це дуже непросто, але, мабуть, найрозумніше чим варто займатися в житті.


Рецензии
Тема интересная.
И нужная.
Но.
Как принято.
Подкачал подход.
Диадный.
А не - триадный.
Ещё Чернышевский защитил диссертацию о пользе эгоизма.
Где эгоизм - золотая середина в триаде "альтруизм-эгоизм-эгоцентризм".
И проявляются составляющие по-разному на разных уровнях созревания Человека.
Превалирование - как раз и отражает уровень этого созревания.

Солнца Г.И.   26.05.2017 18:44     Заявить о нарушении
Сожалею, что не оправдал ваших ожиданий. Да, собственно, и не собирался.

Алексей Канищев   01.06.2017 19:57   Заявить о нарушении
На это произведение написаны 4 рецензии, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.