Вихованiсть

               
               

 

  Ранкові промені сонця, зазираючи у вікно, торкалися Юркового обличчя, але не дратували. Лежачи під ковдрою, хлопець розплющив очі, потягнувся і відразу згадав про вчорашні накази мами. Підводитись не хотілось. Промені приємно пестили щоки, а коли торкались очей – примушували його мружитись. Загравало сонце зі скуйовдженим волоссям, через що кучері нагадували собою невеличке вогнище.
  Осяяна сонцем кімната вже оповіщала про початок нового дня.
  Юрко підвівся з ліжка. Кількома рухами рук проімітував щось схоже на вправи з гімнастики і пішов до кухні. Відсутність батьків дозволяла сніданок з книжкою, але за браком часу він не скористався цим. Швидко поїв і почав одягатися.
  З піднесеним настроєм, крокуючи до автобусної зупинки, хлопець мрійливо розглядав барвисту вулицю і перехожих. Раптом з-за рогу виринув автобус і Юрко прискорив ходу. Автобус зупинився. Розчинилися двері. У салоні, наче навмисно, для нього замовлене, чекало одне місце. Збуджений ранковою красою, він не поспішав сідати.
- А їхати далеченько, - промайнула думка.
- Сідай, Юрко, - наказав сам собі.
  Автобус рушив, і за віконцем побігли дерева, загальмованою здавалась хода перехожих.
  На першій зупинці в автобус увійшло молоде подружжя і зупинилось біля входу. Бажаючих вийти не було. Наступної зупинки до гурту пасажирів приєдналась особа середнього віку. Її очі блискавично оглянули салон і здавалось, що вона шукає не місце, а жертву. Штовхнувши подружжя, і не вибачившись, енергійно підійшла до Юрка. Вона зрозуміла, що ніхто не збирається поступатись місцем, і почала бубоніти, роблячи спробу привернути до себе увагу.
- Що за молодь пішла?! – театрально заволала вона, - ми у свій час такого собі не дозволяли.
  Дама на мить замовкла, розраховуючи на підтримку, але салон ще мовчав.
- Звідки така невихованість і неповага до  літніх людей? – продовжувала вона, підбурюючи присутніх.
  З очей галасливої особи летіли іскри. Мету було досягнуто. Кількох пасажирів помітно охопило полум’я агресивності.
- Так! Так! – підхопили вони, - ви пригадайте, якими чемними були діти минулих літ...
  Жбурляючи звинувачення, вже кілька пекучих поглядів намагались спопелити хлопця. Йому хотілося провалитись крізь землю, а злощасне місце здавалось діючим вулканом.
  Юнак підвівся, роблячи крок у бік проходу і запропонував сварливій особі місце. „Вихована” леді переможно занурилась у сидіння, продовжуючи нарікання.
  Юрко кульгаючи, попрямував до виходу. Запала  тиша, котру порушував скрип протезу.


Рецензии
Прошу принять на конкурс "Миттєвості життя"мою новеллу "Вихованість"
http://r.mail.yandex.net/url/30Wo_J-yNcKuXkScT7VNpw,1352447967/proza.ru%2F2012%2F09%2F25%2F276
Мой электронный адрес: volodiamikhailov@yandex.ru

Владимир Михайлов 2   09.11.2012 11:40     Заявить о нарушении
На это произведение написаны 3 рецензии, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.