***

Адамны;  миында,
оны; к;руге ;абілеті
жететін ой ;ана ойланады.
                Рамта.


                ЖАРЫ;   Ж;ЛДЫЗ
 Т;н.
Бізді; ауылда жазды; к;ндері, аспан ;леміндегі ж;лдыздар тобы, аны;, ;рі жар;ырап, жа;ын  к;рінеді. Б;гін аспан ерекше ;ап-;ара , ;;с жолыны; ;рбір бедері, ;н сеуіп ;ой;андай а;ара;дап, к;кжиекке дейін с;зылып жатыр. Жеті ;ара;шы деген ж;лдыздар тобы бар. Олар жеті санына ;;сас тізіліп т;рады, ж;не саны да жетеу.
Осы жеті ;ара;шыны; жо;ар;ы жа;ында, жап-жары; бір ж;лдыз бар.
Ол ыл;и ма;ан ;арап т;рады.
Мен, бас;а ж;лдыздар;а да ;ызы;ып ;араймын, міне анау, со;ан жа;ын Темір;азы; ж;лдызы, міне сол жа;та Су ;;й;ыш....олар да ерекше жар;ырап т;рады , біра; олар ма;ан ;арамайды.
Ойласам да , ойламасам да  б;рібір, егер мен т;нде дала;а шы;сам, ол ж;лдыз мені тауып алады, ;дейі мені; ізімнен ;алмай ба;ып ж;рген сия;ты. Мен кейде аспан;а ;арамай, тезірек ;йге кіріп кетемін, бірт;рлі ;ор;атын сия;тымын.
      Б;гін де сол ж;лдыз;а ;арап т;рмын, к;;ілімде с;л ;ана реніш бар, ;мір бол;ан со; болады ;ой.Ол мені к;ргеніне ;уанып т;р ма, лыпылдап , жымы;дайды.
Мен енді одан ;оры;пай, байыптап ;за; ;арадым. Ол мені ;зіне ;арай ша;ыратындай, «Кел м;нда,мен сені к;тіп ж;рмін» дейтіндей.
Мен о;ан ;ара;ан сайын ж;лдыз да ;лкейіп, ма;ан ;арай жа;ындап келе жатты.
«Кел м;нда, келші!» деп, ;ашы;ым ;олын созып т;р;ан сия;ты.
« Мен онда ;алай барамын?- деп ойладым, -;;с емеспін ;ой ;шып кететін, самолетім де жо;.»
-«Ойы;мен, ауаны ;атты материалды; зат деп ойла да, баспалда;пен шы;;андай басып, жо;ары к;теріле бер» деген дауысты естідім.
;з ;;ла;ыма сенбей, жан-жа;ыма жалта;тап ;арадым. Ешкім жо;. «Б;л не елес пе?»
;арасам, ая;ыммен ауаны ;армап жатыр екенмін, ая;ым тірейтін тірек таппай, жерге ;арай тайып кетті.
Сосын та;ы да ;айталадым, ая;ым та;ы да тірек таппай жерге т;сті.
Мен енді, алдымда  а;аш баспалда; бар деп, к;з алдыма елестеттім де, ая;ымды баспалда;;а басып едім, ;атты зат;а ая;ымны; тірелгенін сездім.
Осылай бір, екі, ;ш,.. баспалда;тарды санап, шынымен-а; жо;ары ;арай к;теріле бердім. Біраз к;терілген со; , б;рылып артыма ;арасам, арт жа;ымда баспалда;тар жо; екен. Бірден бойымды ;ор;ыныш жайлады, «б;л ;алай?» деп.
Осы ойды; келуі сол екен, мен жерге ;арай ;;лдилап, ;;лай ж;нелдім. Жерге тарс етіп, бар денеммен ;;ладым.
К;зімді ашсам жерде, есік алдында жатыр екенмін. Аспан;а ;арап едім, жары; ж;лдыз мені; тас т;бемде, ма;ан ;ол созым жерде ;ана т;р;ан сия;ты.
«Жарайсы;- деп жымиып , ма;ан мейірімін т;гіп т;р- е; бастысы ;оры;па, ж;не арты;а ;арама.»
Орнымнан т;рдым , еш жерім ауырма;ан сия;ты.
Ойыма та;ы да баспалда; келді. Та;ы да алдымнан шынымен-а; баспалда; пайда болды.
Мен енді, ны; сеніммен, баспалда;ты басып, жо;ары ;арай кете бердім. Мені біреу жетелеп бара жат;ан сия;ты. Жо;ары к;терілген сайын, ауаны; сал;ындап кеткенін бай;адым.
Бір кезде баспалда; таусылып,ала;андай ;ана жерде, не істерімді білмей т;рдым. Алдымда ая; басатын еште;е жо;, ;ара;;ы ауа ;ана, ал артыма ;арау;а болмайды.
Не істеймін?
Осылай ойланып т;р;анымда, біреу прожектор жа;ып жібергендей жар; ете ;алды да, мені бір к;ш тартып ала ж;нелді.Ойланып та ;лгермедім, сол к;ш ;шырып  барып, мені ;атты жерге бір-а; со;ты.
;айтадан жерге ;;ла;ан шы;армын деп ойладым.
Бір кезде, к;зімді ашып жан-жа;ыма ;арасам, ;й де жо;, аула да жо;, ауыл да жо;, айдалада,  та;ыр жерде жатыр екенмін.
Жан жа;ыма барлап ;арай бастадым.
Ая;ымны; асты ж;п-ж;мса;, был;ылдап т;р, астымда;ы жер к;теріліп- басылып, дем ал;андай ;имыл;а келіп жатыр.
Еш;андай ш;п-шалам, жануар, тау-тас , су к;рінбеді, айнала бос , тап-та;ыр дала.
Жерден ж;мса; ;ана жары; шы;ып т;р , б;л жары; барлы; жерде бірдей, жерді; астына біреу шам жа;ып ,подсветка беріп ;ой;андай, жерді; ;сті к;кжиекке дейін жап-жары;. Еш;андай не айды, не к;нді к;ре алмадым.
Ж;лдыздар;а ;арап,о;т;стік,солт;стікті аны;та;ым келіп еді, онымнан т;к шы;пады. Аспан, б;рын  мен к;рмеген ж;лдыздар;а толы екен. ;п еткен жел жо;, ауасы тар, дем алу ;те ;иын.
Ешн;рсеге т;сінбей, ;зімні; ;айда екенімді білмей а;тарылып, ;ор;ып отырдым. К;;ілімде ;лкен с;ра;: «Мен ;айдамын?»
Ма;ан жауап берген ешкім бол;ан жо;.
Енді мен орнымнан т;рып бетім ау;ан жа;;а ;арай ж;ре бердім. Ж;ріп барам,  ж;ріп барам... ал айналам еш ;згермейді, бір орнымда т;р;ан сия;тымын. Тура бір беговая дорожкада ж;ріп бара жат;ан сия;тысы;, айнала ;згермейді, біра; ая;ы;ны; астынан кетіп жат;ан жерді к;ресі;.
«Шынымен ж;ріп бара жатырмын ба,жо; бір орнымда т;рмын ба» деп ойлап, ая; астына орамалымды ;ойдым да, ары ;арай кеттім. Біраз ж;рген со; артыма ;арасам , орамалым едеуір жерде ;алыпты.Мен шынымен ж;ріп бара жатыр екенмін.Біра;, ;анша ж;ргеніммен, мен еш жерге келмедім,;айда барсам да сол бая;ыдай та;ыр жер, сол бая;ыдай айдала...
Осылай ,айдалада жал;ыз келе жатсам да, мені біреу ба;ылап т;р;андай сезімнен арыла алмадым. Жан жа;;а жалта;таумен болдым.
Бой-бойым шы;ып терлеп , ;бден шаршап жерге отыра кеттім, су ішкім келіп ш;лдедім, та;дайым кеуіп, т;ншы;ып барам. Ауаны; тарлы;ы сонша, моншаны;  іші сия;ты ;апыры;, ;ре;-;ре; дем алам.
;йдегі бау-ба;шаны; таза ауасын а;садым. Шіркін-ай, бізді; ба;шаны; алма г;лдегендегі иісін айтсайшы! К;зімді ж;мып едім,к;з алдыма г;лдеп т;р;ан алма а;ашы келді.
Бір кезде айналам, алма г;лдегендей ;демі иіс а;;ып ;оя берді, тынысып ке;іп, рахаттана «У;» деп дем алдым.
К;зімді ашсам, ;арсы алдымда алма а;ашы г;лдеп т;р!
Елестеп т;р;ан шы;ар деп , к;зімді сипалап , а;аш;а жа;ындадым. ;стап к;рдім, айнала сипап ,г;лдеріне дейін ашып к;ріп жатырмын.
Елес амес шынымен екеніне к;зім жеткен со;, осы алма а;ашын к;ріп т;р;аныма ;уандым. А;аш;а с;йеніп  ;ал;ып бара жаттым....
 Оянсам, денемні; шарша;аны басылып, тыны;ып ;алыппын.
А;аш сол к;йі, ;лі г;лдеп т;р екен. Тілім ісіп кеткендей, аузыма симай т;р, ешн;рсе ойлай алмаймын , тек ;ана ойыммен «бір ж;тым су болса ;ой.» деп,тіліммен кезерген ернімді жалай берем. «Бір шыны  суы; су болса ;ой!»
Бір кезде, ;арсы алдымнан, ауада ;ал;ып, бір шыны су пайда болды. Жан-жа;ыма ;арадым, ешкімді к;рмедім. Шыныны ;стап к;ріп едім, с;п-суы; екен. Жалма-жан суды сіміріп, іше бастадым.  Рахатын-ай!
Бір кезде ш;лім ;анып то;тадым. Сосын барып «су ;айдан келді?» деп ойладым.
Денемді бір т;рлі сезім жайлап, к;зге к;рінбейтін біреулер мені а;дып ж;р ме, деп ойладым.
Са;атыма ;арап едім 14-ті к;рсетіп т;р екен . К;ндіз екен деп ойладым. М;нда к;н жо; бол;ан со;, к;н бе,т;н бе белгісіз.
Ойланып біраз отырдым.
Мына ;арсы алдымда;ы,  белгісіз жа;тан пайда бол;ан, алма а;ашы мен суды;  бекер емесін сезіп т;рмын.
«Егер мен, балм;зда; жегім келсе ше?» Ойыма эскимо балм;зда;ы т;сті.
Ауада ;ал;ып та;ы да эскимо балм;зда;ы шы;а келді.
Т;бе шашым тік т;рды, «б;л не? ;алай???» Мен ертегі елінде ж;рмін бе?
Балм;зда;ты алып жеп к;ріп едім, на;ыз эскимо екен. Сілекейім ш;бырып, жаланып жылдам жей бастадым.
С;йтіп, ;ай жер екені белгісіз, айдалада, г;лдеп т;р;ан жал;ыз алма а;ашыны; астында, мен эскимо балм;зда;ын рахаттана жалап отырдым....

Мені; санама енді , не ;аласам да орындалатыны жетті.
Ойыма келтіріп ,киімдерімді ауыстырдым, жайлы ая; киім кидім. Жуынатын сабын, шампунь, тара; , с;лгі жасап бол;ан со; , жататын т;сек-орын, ;й жасап алдым.
С;йтіп мен айналама керек заттарды жасаумен ;лек болып, соны; ;ызы;ына т;сіп кеттім.
Орындалуы о;ай, жылдам бол;анымен, ол заттарды ой;а келтіріп ,елестету ;иындау болды мен ;шін.
 ;мірде, айналамда;ы заттар;а м;н беріп ;арамайды екенмін. ;йтеуір жобалап ойла;ан со;, оларды; орындалуы да жобамен ;;сап т;рды.
;демі ;й жаса;ым келіп еді, біра; к;з алдыма толы; елестете алмадым, а;ырында ;йреніп ;ал;ан ;з ;йімні; аума;ан копиясы шы;ты.
Сонымен мен, бар уа;ытымды, ;зіме керек-жара; заттар жасап,огород егіп, ;йді шарба;пен ;оршап, есікті; алдын неше т;рлі, роза, гладиолус, астра, ;ыз;алда;.... г;лдеріне жайнатып, кухняда;ы столды; ;стін ;рт;рлі тама;пен толтырып ;ойдым.
Сосын аула;а шы;ып , алма жеп, г;лдерге ;ара-а-ап отырдым.
Мен ;мірімде, м;нша н;рсе жасап к;рген емеспін. Енді міне ;з ж;мысыма сынай ;арап отырмын. Ма;ан зат жасау ;те ;нады.
Ж;мысты;  ;ыр-сырын жасап жат;анда білесі; ;ой.
Мысалы, столды ;уелі т;рт б;рыш етіп ойладым, сосын оны д;;гелек етіп ;згерткім келіп еді, пайда бол;ан столым т;ртб;рыш та емес, д;;гелек те емес, ;исы;-;исы; бірде;е болып шы;ты.
Машина жаса;ым келіп еді , одан т;к те шы;пады. Мен еш;андай машинаны толы; жан-жа;ты к;з алдыма елестете алмадым. А;ыр со;ында алды мерседес сия;ты , арты джип сия;ты, ортасы трактор сия;ты бірде;е пайда болды.
 «М;ндай машина ма;ан керек емес» дедім мен, ;з ісімнен ;ялып. Мен жаса;ан  машина жо; болып кетті. Мен сонда, керек емес затты; жо; болып, жойылатынын  білдім.
Б;л жерде, зат жасау ;шін,  ойды; аны; , т;ра;ты, ж;не д;л болуы ма;ызды екен. ;йде ж;ргенде тіпті де ойды пайдаланбаймыз ;ой, ана;ан ;арап, мынамен с;йлесіп, ойымыз б;лінеді де, бізді ;орша;ан заттар;а м;н беріп ;арамаймыз да.
Енді міне, сол заттар;а жете алмай, мынау айдалада, ;зімді ;оршайтын д;ние жасап, ;уре болып жатырмын.
Мені; ойым, бау-ба;ша, г;лдер жаса;анда айнымады, ойымда;ылар жылдам,;рі ;демі шы;ты. Мен таби;атты жа;сыра; біледі екенмін.
;йді; айналасына жасыл ормандар,;демі тау ;ойнауын, м;лдір суы бар ;зен жасадым.
Осы таби;атты жасау, к;бірек уа;ытымды алды. Мен суретші сия;ты, ;рбір тасты, ;рбір жапыра;ты жекелендіріп , сосын оларды топтап ерекше ы;ыласпен жасадым.
 Г;лді ала;;ай жаса;анда си;ыршы сия;ты, шабыттанып та кеттім.
Мысалы мен бір ;ызыл, бір сары, бір а; роза г;лін жасаймын да, оларды оймен к;бейтіп жіберемін. Сонымен тап-та;ыр жерді; бір б;лігі г;лге толып шы;а келеді. Сосын к;белектер , ;зім білетін ;;старды жасадым.
Демалып алып, мен енді а;ша жасау;а кірістім. Столды; ;стін  бума-бума те;гелерге, доллар;а  толтырып ;ойдым. А;шалар;а ;арап, оларды ;стап, сипап отырдым.
 ;мірдегі ;ол жетпес арман ;ой, м;ншама а;ша! Сана;ан да жо;пын, бір кезде, «Енді м;ны; не керегі бар?-деп ойладым-Мен ;ала;анымды а;шасыз да жасай алатын болсам.», сосын, «;ой, бір керегі болып ;алар» -деп кішірек сейф жасап , со;ан а;шаларды салып, кроватты; астына ты;ып жаттым.
Сосын, «Мен неге а;шаларды ты;ып жатырмын? М;нда ешкім жо; ;ой» деп ойладым да, ;зімні; тірлігіме к;лкім келді.
Та;ы да бай;а;аным, егер мені; ойым не ;аларын білмей ананы да , мынаны да ойласа еште;е де орындалмайды.Сонымен бірге заттарды; пайда болу жылдамды;ы да ;рт;рлі екен, машина ,;й сия;ты заттар к;бірек уа;ытты алды.
Ал, аса ;ажет н;рселер жылдам орындалады, онда да оны; біреуі ;ана.
Мысалы, ;арным ашып, ет , бесбарма;, тауы; , палау деп ш;быртып ойласам еш;айсысы да келмейді. Сосын мен б;рінен де не жегім келіп отыр;анын ойласам сол ойым орындалады. Д;мін біліп рахаттана жеген сезім болады, біра; ас;азан ауырламайды, с;лден со; той;ан сезім келеді.
Мен енді ;ртіске ;;сап, ойнай бастадым. ;олымды шырт еткіземін де «Официант, ;тініш, ма;ан тауы;-гриль ;келі;із, сонымен бірге ащы томат соусы болсын, бір тілім нан, бір стакан алма шырынын ;осып ;келі;із!» деймін даусымды шы;арып.
Бітті, сосын, сол д;мдерді; келуін ресторанда отыр;андай к;тіп отырамын.
Той;ан со;, «Рахмет, столды жинап кеті;із!» деймін. Стол бар-м;зірімен жо; болып кетеді.
;ома;айлау басым не жемеді дейсі;, икра да,балы; та, креветка да, торт да... жегім келгенні; б;рін жедім. Б;л пайда болатын тама;тарды; калориясы аз ба, мен ;айта –;айта тама; жеумен болдым....
Осылайша д;ние жасауды; ;ыр- сырын ме;герген со;, ма;ан бір жерде отыруды; ;ажеттілігі болмай ;алды. Мен та;ы да, бет ау;ан жа;;а ;арай ж;ре бердім. Жай ж;рмедім, жол-ж;некей жерді к;к ш;птерге, г;лдерге толтырып, бір жерге сар;ырама да жасадым. Кетіп бара жатып, ба;-ба; еткізіп ба;а да жасай саламын.
Шарша;ан кезде кровать жасап, дем алып ;йы;тап аламын. Енді ма;ан ;лкен етіп шатырлы ;й жасауды; ;ажеттілігі болмай ;алды, ;йткені дала жылы , тіпті киімдері;ді де шешіп таста;ы; келеді....
Б;рын мен, еш жан мекендемейтін арал;а тап бол;ан Робинзон Крузо;а ;ызы;ушы едім.
Ол аралда, о;ан керек н;рсені; б;рі болды, біра; ол адамдарды а;сады.
Мен де, сондай арал;а тап бол;ан сия;тымын, айырмашылы;ы ол жерде болатын. Оны; к;дімгідей та;ы атып , к;ні бататын. Ал мында, оны; еш;айсысы жо;, тек ойлары;ны; орындал;аны болмаса.
;зіме серік, адам баласын жасап алсам ба екен, деп ойладым.
Алдымен семьям ой;а т;сті. Кішкентай  ;лымды мынадай белгісіз ,бірт;рлі ;мірге ;имадым. Ал, к;йеуімді жаса;ым келмеді. Мен оны; сырын білемін ;ой, ;рн;рседен секемденіп, дереу мені кіналап шы;а келеді.
Оны; ;стіне б;л д;ние ма;ан белгісіз, ;айда екенімді ;зім де білмеймін.
Бар білетінім мен Жер планетасында емеспін!
Робинзонны;  Пятница деген серігі болды. «Ма;ан да сондай серік болса, б;л ;;пия да,  ;ызы; ;мірді; сырын бірге ашса;!...»
Шаршап т;секке ;;ладым, к;зім ілініп кетті.


Оянсам, мені; ;асымда денесі келіскен, иы;ты, бойы биік, к;здері ;лкен, тура ;нші Филипп Киркоровтан айнымайтын біреу отыр.
;мірде ма;ан ол ;ншіні; даусы да, ;зі де ;найтын.Оны; мейірімді к;здеріне, адамгершілік ;лсіздігіне ;арап, ж;регі н;зік-ау деп жобалайтынмын.
Б;л жерде Киркоровты; пайда бол;анына та; ;ал;ан жо;пын. Б;л жер, ойды; орындалатын жері ;ой, Біра; мен м;нда келгелі ол туралы ойла;ам жо;.
-Мен Пятницамын –деді ол ;олын созып.
-Пятница? А;, Пятница! Пятница са;ан ;;сайтын ба еді?-дедім мен, тілім шатысып.
-Кеше сен Пятница сия;ты серігім болса, деп ойлады;. Осы жерді; сырын аш;ы; келді. Мен осы планетаны; т;р;ынымын.Сен осы жерге тап бол;алы біз сені; ;асы;да ж;рміз. Мен сені; ойы;а да кіріп ж;рдім. Біра; сен ;зі;мен тілдесетін ешкімді ;аламады;, тіпті семья;ды да а;самады;. Сосын ;йы;тар алдында Пятница сия;ты серігім болса деп ойлады;, оны; т;рі белгісіз бол;анды;тан, сен жа;сы к;ретін ;ншіні; дене пішімімен, ойы; орындалды. Тек, сен мені Пятница деп ата, ;йткені Киркоров ж;лдыз ;ой, ал, ж;лдыздар;а табыну керек- деп к;лді ол.
- Сен мені; ;асымда болса;, мен сені неге к;рмедім?
-Сен сезді;. ;йы;та;анда да ашылып ;алмау ;шін, ;ымтанып жатты;. Сені ба;ылау, ма;ан сондай ;нады. ;сіресе , сені; бау-ба;шада г;лдерге ;арап, т;к ойланбай тыныш отыратыны;ды к;ріп, ;айран ;алдым. Адамдар еш;ашан ойланбай отыра алмайды.
Кел, сол бау-ба;шада стол ;ойып, сен жа;сы к;ретін алма,ж;зім, ;ріктерді жеп отырып ;;гіме айтайы;.-деді ол.
;п-с;тте, бауда;ы г;лдерді; ішінде стол пайда болды. А; дастархан ;сті алма,ж;зім, ;рікке толып кетті. Столды; екі жа;ында екі кресло пайда болды.
-То;тай т;р-дедім мен- барып жуынып келейін.
Сар;ырамадан а;;ан сумен жуынып, рахаттана суын ішіп те алдым. Пятница да менімен бірге ж;рді, мен одан ;ялып ж;рдім. ;асы;да  ата;ты ;нші  Киркоров ж;рсе ;алай ;ысылмайсы;. Ол да ма;ан ерекше сезімді , мейірімді к;здерімен ;арап ;ояды.
Сосын екеуміз стол;а келдік, жайласып отыр;ан со; ол ;;гімесін бастады.
-« Сен тап бол;ан б;л планета , бір кезде Жерді; егізіні; сы;ары болатын. Осы егіз планета б;кіл ;арыш ;леміндегі е; ойлы планеталар болды;.
Б;л планеталарды ой массалары – сендер оны ми дейсі;дер, мекендеді. Бізді; планетаны; ауасыны; ты;ыз, желеге ;;сайтынын сен бай;ады;. Б;л ты;ыз ауа ойды; ;рбір тілегіне сай болып, о;ан бейімделіп т;рады. Егер сен, оймен ;ала;ан заты;ды к;рсе;, осы ты;ыз ауа бір-біріне ;осылып, сол затты; кейпіне келеді.  Бізді; ауаны; атомдарыны; жасай алмайтын заты жо;. Тек ол ойда болуы керек.
Осы екі планета да,  оны мекендеген ауа массалары да тыныш ;ана ойды са;тап, жа;сы т;рды;. Бізде еш м;;тажды; бол;ан жо;. Бізді; планетамыз бізді; на;ыз анамыз болды. Ол бізге, ой массаларына, мейірімді жары;ын шашып, біз к;н-т;н деген м;селені білмедік. Ой массалары тек ;ана жа;сы к;ру сезімінде бол;анды;тан , ауаны ;оз;алтатын  жел, суы;, ысты; деген  ;;былыстар да бол;ан жо;. Бізде ашты;-ала;ашты; , жа;сы-жаман деген ;;ымдар да жо;. Бізде ешкім ешкімді ;лтірмейді, ешкімді соттамайды, ешкімнен ;оры;пайды.
Б;л ;олынан б;рі келетін ой массаларына, сен жаса;ан, жерге т;н материалды; заттар керек те емес.
Біра; , ма;ан сені; г;лдері; ;нады, жа;сы к;ру сезіміне ;ксайды екен.-деді ол ;;гімесін б;ліп, сосын ;рі ;арай жал;астырды-
-Осылай екі планета, бір-бірімізді к;рмесек са;ынып ;алатын едік.  Ол планетада;ы ой массалары бізге келіп , біз олар;а барып ой алысып ж;рдік.  Б;л бір е; жа;сы кез еді.
Сосын бірде, ;арышты; ;лкен жарылыс болды. Соны; д;мпуі егіз планетаны; біреуін бізді; галактикадан шы;арып жіберді. Біз егізімізден к;з жазып ;алды;. Біз ;шін б;л е; ;иын кез болды.
Екі планетаны жал;ап жат;ан, ауада;ы ой массалары б;лініп ;алды. ;зімізде ;ал;ан ой б;ліктерін, бар к;шімізді салып толы;тыру;а тырысты;.
Алайда, б;лініп ;ал;ан, жа;а туындап, толып ;лгермеген  ой тол;ындары, дами алма;ан  со;, жойылу;а тура келді.
Есімізді жи;ан со;, біз сы;арымызды  іздеуге к;штік.
Оны біз млнда;ан жылдардан кейін, К;н галактикасынан  тапты;. ;уанышымызда шек бол;ан жо;, біра; біз егізімізді; нашар халін к;ріп, ойланып ;алды;....
Жарылысты; д;мпуі сы;арымызды, сол  К;н галактикасынан біра; шы;ар;ан.
К;н  Жерді аяусыз к;йдіре беріпті. Біресе к;н, біресе т;н, біресе ысты;,біресе суы; ауа райы , Жерге, ж;не оны; бетіндегі  ой массаларына ;ауіп т;ндірген.
Бізді; планетамыз жаны бар, ойлы планета бол;анды;тан ;ор;ану;а тура келген.
Ауада;ы ой массалары , жылдамдап су жасап, ж;не жерді топыра;пен жауып, ш;п жасап, тау , а;аштар жасап , к;нні; к;зі ;те ;оймайтындай етіп жерді ;оршап, ;ор;а;ан.
К;н б;рібір ,суды бу;а айналдырып, ;сімдіктерді ;уратып тынышты; бермеген со;, олар жерді озонды атмосфера,  ауа ;абатымен ;оршайды. 
Ондай ауа ;абаты бізде де бар, ол бізді ;арышты; суы;ынан ;ор;айды.
Б;л ауа ;абаты к;нні; ультрафиолеттік ;ткір с;улесін Жерге жеткенше сындырып, ;лсіздендіреді, ж;не аспан;а ;ш;ан су тамшылары ;арыш;а тарап кетпей,  жерге ;айтадан, ;ар, жауын т;рінде т;сіп т;рады.
Осылай, Жер к;н галактикасында ;мір с;руге бейімделе бастайды.
Біра; жерді; бетінде, ойлы ауа массаларына керек тынышты; болмады. Ауа райыны; аумалы- т;кпелілігі, жердегі к;н мен т;н ауысуы, ой массаларын, ;атты затпен ;оршанып, ;ор;ану;а м;жб;р етеді.
Міне, сол кезде еш м;;тажды; к;рмеген ой массалары, кімге айналарын білмей, бронтозавр, ихтиозавр, динозавр сия;ты ;;быжы;тар;а айналады. Ж;не де, ;рбір ой массасы ;зіні; ой м;лшеріне, к;шіне ;арай, ;рт;рлі жануарлар;а, а;дар;а, ;;стар;а, балы;тар;а айналады.
Оларды; бар ма;саты , ой массасын (миды) ;лтірмей са;тау, ж;не ойдан ой ту;ызу ма;сатында жынысты; ;атынаспен, ж;не де бас;а ;ры; ;алдыру жолымен, ой массасын ;рпа;ына ;алдыру болады.
Ой массалары, бас с;йекті; ішіне жасырын;ан со;, сырт;ы д;ниеде зат жасау олар;а  ;иын болды. ;йткені ой массасынан тазалан;ан ауа с;йылып, ой алмасу ;иындап кетті, оны; ;стіне б;л галактикада уа;ыт ;те баяу жылжитын. 
Сендерді; бір жыл уа;ыттары;, бізде ;ас-;а;ым с;т.
Осы ;ыспа;;а т;скен ой массалары, бір бірімен араласып ой алысу ;шін, ;здеріне к;мекші ретінде тіл ж;не а;ылды ойлап тауып, ;олданады. С;йтіп, жылдам болмаса да ой массалары осы к;мекшілеріні; ар;асында ой алмастырып, бас;а  ой  массаларымен бірігіп , д;ние жасай алатындай ;абілетке жетеді.»
Мен тарихи кино к;ріп отыр;андаймын, оны; айт;андарыны; б;рі , экранда жылжып ;тіп жатты.
-« Біз осыны; б;рін біліп ж;рдік- деп с;зін жал;ады ол- біра; о;ан ж;рдем бере алмады;.
Жер мезгілімен, ;рбір 13 жылда, бізден жерге ;арай, тар ;ана са;ылау ашылады.
Сол кезде біз, жерден бір жанды н;рсе алып, оны; ой массасын м;;ият тексеріп зерттейміз. Осы зерттеу барысында бай;а;анымыз:
 Тек ;ана к;нк;ріс, жан са;тау м;селесі ,ой массасыны; ;;рылысын ;атты ;згертіп жіберген, б;рын;ы б;тін ой массасы 3 б;лікке б;лініп кеткен. Бізге м;лімсіз , жек к;ру , ашу, ;ор;у, ;кіну сезімдері ол тіршілік иесін  бір- біріне жау ;ылып, жойып жіберуге икемдейді екен.
Адам пайда бол;анда біз ;атты ;уанды;. ;йткені адамны; ойында , бас;а сезімдерден б;лек, жа;сы к;ру сезімі мол екен. Оларды; б;рі, ;зін бас;аларды; жа;сы к;ргенін ;алайды, содан ;зіне ;уат алады. ;зі де, бас;аларды жа;сы к;ргісі келіп ынты;ады.
Содан бері, ;рбір 13 жылда, біз к;;іліміз ау;ан адамды осында алдырып, оны; ойына ой ;осып т;рды;.  Сені; алды;да да, талай адам келген м;нда.
Оларды; к;бісі жерге оралысымен, жа;сылы;ты уа;ыздайтын, ;андай жа;дай басына т;ссе де  мойымай, жа;сы к;руден тайма;ан, ;лы, данышпан адамдар болды. Оларды адамдар, ;;дайды; с;йген ;лы деп ;абылдап, басын иіп мойындады.
Мысалы, Мухаммед, Иисус Христос, Будда, Кришна,Рамта,Ошо ....сия;ты адамдар ойды; к;шіне сенген, жа;сы к;ру сезіміні; арты;шылы;ын біліп, материалды; заттарды; елес ;ана екенін т;сінген жандар. 
Ал, кейбір адамдарды;  ойлары тынышсыз болды. Олар м;нда келе салысымен ара; ішіп, былапыт с;здер айтып, ай;айлап , жылап мазамызды алды.  Бас;а да , автомат, мылты; сия;ты ;ару-жара;  ;;ралдарын жаса;андар да болды.   Оларды; ойына кіргенменен , ;зіміз туралы хабар бермедік.
-Сонда сендер еш к;рінбейсі;дер ме?
-;аласа; к;рінеміз. Біра;, сені; к;зі;мен к;ріп, с;ріп ж;рген ;мірі; елес ;ана, ;ткені;ді елестетесі;, келешекті елестетесі;, ал ;азіргі кездегі материалды; д;ние, келесі минутта ;ткен іске айналады. Ол сені; ойы;ны; жемісі, іші бос атомдарды; ты;ыздал;ан жиынты;ы ;ана , ол да елес.
- ;алай? Мені; мына ;олым, стол,  ;стаса; ;атты ;ой, ал алма ;андай т;тті! –дедім мен.
-Сен ;стап, біліп отыр;ан ;рбір материалды; ;атты заттар, іші бос , жылдам ,еркін ;оз;алатын электрондары бар, атомдарды; жиынты;ы ;ана.-деді ол- Ал атом дегенні; не екенін білетін шы;арсы;?
-Физиканы нашар о;ы;анмын, білмеймін- дедім ;ялып.
-Егер, материалды; зат;а тере;ірек ;;іліп ;арайтын болса;, ол бар;ан сайын ж;мсарып, а;ыр со;ында энергиялык ке;істікке айналып кетеді. Осы энергиялы; ке;істіктікті, іші бос, тек энергиялы; к;штен т;ратын энергиялы; ;апшы;тар , атом молекулалары ;;райды. Атом ;з т;;ірегінде айналып ж;рген электрондар ар;ылы, барлы; атом молекулаларымен хабарлас болады. Атом электрондары бір мезгілде 3000- да;ан жерден к;рінуі м;мкін. М;ны сендерде, физика тілінде,  атом электрондарыны; «квантты; секіруі» (квантовый скачок)  деп атайды.
Бізді; тілде м;ны жай ;ана саналы; ой алмасу, ой тол;ындарыны; араласуы деп айтады. Соны; н;тижесінде,  осы іші бос, атом молекулалары, ойды; берген сипаты мен ба;асына ;арай ты;ыздалып бірігеді де , ойда;ы материалды; ;атты зат пайда болады.   
Егер сен, ;абыр;а жо; деп ойласа;, со;ан сенсе;, алды;да т;р;ан ;абыр;а ыдырап с;гіледі де, сен одан о;ай ;тесі;. Сен м;нда келер алдында ауаны баспалда; деп сенді; , сені; сенімі;е байланысты, ауа ;атты зат;а айналып , сен жо;ары ;арай ж;рді;.
 Сол сия;ты Иисус Христос та суды; ;стінде ж;ре алатын бол;ан.
Жанып т;р;ан шо;ты; ;стінде к;ймей, сын;ан шишаны; ;стінде тілінбей ж;ретін ;аншама адамдар бар. Б;л туралы к;п мысалдар келтіре беруге болады.
Алдымда;ы, атомны; ;;рылысын сипатта;ан суретке та; ;ала ;арап отырмын.  М;нда б;рі оп-о;ай, ал мен физиканы еш;ашан т;сінген емеспін.
-Біра; жер бетінде ;андай да бір д;ние жасау ;шін, ;те ;за; , оймен де, денемен де жатты;ып, шыны;у керек. Сені; ойы; жылдам орындалмайды. Ауаны; с;йы;ты;ы, адам ойыны; аумалы-т;кпелі тол;ымалылы;ы, ж;не бас;а адамдарды; да ойларыны; тынышсызды;ы б;;ан б;гет болады.
Сол ;шін ойды айнытпай, к;бірек, осы затты; т;;ірегінде болуын ;ада;алап, оны; к;мекшілері- тіл мен а;ылды осы ой;а ;арап бейімдесе;, ;ала;аны; жылдам болмаса да, уа;ыт ;те орындалады.
;р т;рлі ой еште;е де бермейді , оны ;зі; де бай;а;ан шы;арсы;.
-Сендерге адамды зерттеуді; не ;ажеті бар?- деп с;радым.
- Сендер мекендеген Жер планетасы, бізді; сы;арымыз екенін айттым.
Оны; ;стіне, ;рбір тіршілік иесінде, бізді; ой массаларыны; б;ліктері са;таулы.
Бізді; ма;сатымыз, жер планетасын , ж;не онда;ы ой массаларын, жойылып кетуден са;тау.
Бізді; ой массалары ;рбір тірі жанда б;лшектеніп, б;лініп кеткен со;, тынышсыз, кейбір  бассыз, ая;сыз ойлар Жерге ;ауіп т;ндіріп т;р. Олар к;ші химиялы; атомнан млнда;ан есе к;шті ядер атомын ойлап тапты. Оларды; ойлап тап;ан заттары, жарылыс ;стіне жарылыс жасап, Жерді, сол к;н галактикасынан да тай;ытып жіберуі м;мкін. Сол ;шін бізге алдымен адам ойыны; ж;рдемі керек.
-Ол ;андай ж;рдем?
-Ол ;шін, адамдарды; ойында орны;ып ;ал;ан, ;ор;ыныш сезімі жойылуы керек. Адамдарды; ;мір бойы істейтін тірліктері:
- бас;аларды ;ор;ытып , ба;ындыру,
- бас;а адамдардан, ;;дайдан немесе ;мірден  ;ор;у.
- материалды; заттар;а табыну.
 ;ор;у сезімі басым бол;ан жерде оны; к;мекшілері - ашу, ренжу, ;кіну, ба;ытсызды; сезімдері де ;осыла ж;реді.
Ал, б;л ойлар б;зып-жар;аннан бас;а еште;е де істемейді.
 Егер, адамдарда ;ор;ыныш сезімі жойылып, оны; орнына жа;сы к;ру сезімі орны;са- оны; ойы да тыныш болады. Сосын, бар адамдарды; тыныш ойлары бірігіп, елде тынышты; орнатады. Біра; адамдар тынышты;ты ;аламайды...»-  деп ол, енді ;з с;зіне ;зі ойланып ;алды.
-Ал, сендер нені ;алайсы;дар?
- Бізге керегі тек тынышты;- деді ол- ж;не саналы; ой алмасу. Бізге, ойды; тілегін жеткізу ;шін, алай-т;лей жел т;р;ызып, дауыл со;тыруды; ;ажеті жо;. Осы тынышты;та, бізді; хабар алмасуымыз, к;н с;улесіні; жылдамды;ынан да к;п есе жылдам алмасады. Бізге ;рт;рлі зат жасап шабылуды; да ;ажеті жо;.
 Е; бастысы, біз, жа;сы к;ргіміз келеді, бізді; ;олымызда;ы к;шті; сыры да –осы Жа;сы к;ру сезімінде. Б;л сезім бар д;ниені; кілті!
-Бізді; аумалы –т;кпелі таби;аты бар жерде тыныш ;мір с;ру м;мкін емес- дедім мен.
-Оны; рас-деді ол- біра; бізді; зерттеуімізді; н;тижесі бойынша,;азір б;кіл жер бетіндегі адамзатты; ойлары бірігіп, ;зіне лайы; к;ш алуда. Б;л, оларды; ;азір, ;зара келісс;зге келіп, ынтыма;пен, іс-;рекеттерін бір ба;ыт;а ж;мсауынан к;руге болады.
Атап айт;анда, ;рт;рлі спортты; олимпиадалар, ;нерді; дамуы, елбасыларды; бірігіп, орта; экономикалы; айма; ;;руы, со;ыс;а ;арсы манифест, апат;а ;шыра;ан елге бар адамдарды; ж;рдем беруі.... ;ыс;аша айт;анда, Жерді; ;рбір жа;сылы; жолында;ы ;адамы бізді ;уантады.
Енді олар, б;л ;лемде, ;здерінен бас;а да, ой иелеріні; бар екенін біліп, ж;не оларды; ;зін жа;сы к;ретінін сезінсе, Жер планетасыны; да жа;дайы жа;сы болатынын білеміз.
Біз, ;з планетамызды аса ;адірлеп ;ор;аймыз, ;рбір минутта, ;рбір секундта о;ан ал;ысымызды айтамыз, жа;сы ойлар сыйлаймыз.
Адамдар, ;зі басып ж;рген жерді ;асиеттеп ;адірлесе, б;кіл ;арыш ;лемін айналып белгісіз н;рсе іздеуді; олар;а ;ажеті болмас еді. Олар;а керек ба;ыт, байлы; к;кте емес сол ;зі басып т;р;ан жерде!
Бізді; ойымызша, адамдарды; осы ;мірден алатын е; ;лкен ба;ыты да – жа;сы ой, ж;не жа;сы к;ру сезімі!  Ж;не, сені ;орша;ан б;кіл ;лемні;  сенен к;тетіні де – ЖА;СЫ ОЙ ;ана!»
К;зім кілдіреп, ;й;ым келіп бара жатыр.
-Пятница, мені; ;й;ым келіп т;р-дедім мен.
-;йы;та – деді ол- ал сені; ойы; еш;ашан ;йы;тамайды, мен онымен ;;гімелесе берейін. Ол мені; ма;дайымнан сипады. Оны; мені жанындай жа;сы к;ретінін білдім.
;зі;ді жа;сы к;ретін жанны; барын сезіну ;андай ба;ыт!!
Мені; де, ж;регінде тек жа;сы к;руден бас;а сезімі жо;, ой массасына айнал;ым келді. Сосын к;;ілім жайланып, ;йы;тап кеттім.


К;зімді ашсам к;п адамдар мені; ;стіме т;ніп , ;ймелеп т;р екен. Мен жерде жатырмын, ;сті-басым су-су. Шуылда;ан адамдарды; айтуынша, мені суда а;ып бара жат;ан жерімнен ;;т;арып алыпты.Аты; кім деп с;рап жатыр. Бойымда т;л;;жатым болма;ан со; олар мені милиция;а тапсырды.
 Милиция мені, бір ай, темір тор;а ;амап ;ойып тексерді. Мен аты-ж;німді, ;айда т;ратынымды айтып едім, ол ;аза;станны; бас;а т;пкірінде болып шы;ты, ал мені Каспий те;ізінен тауып ал;ан.
Олар мені есі ауысып, адасып ж;рген адам шы;ар деп , іздеуде ж;рген адамдарды; тізімінен де тексерді. ;йткені мені; т;рім к;;ілдеріне к;дік ту;ызыпты.
Ма;ан ;ара;ан адамдарды; та; ;алып т;р;анын сезетін едім. Неге та;данатынын, айна;а ;ара;ан кезде ;ана т;сіндім. Айнадан ;зімні;, жерді; астынан шы;;андай терімні; аппа;, денемні; ап-ары;, к;здерімні;  шарасынан шы;а  ба;ырайып т;р;анын к;ріп, шошып кеттім. Шашымны; ;зынды;ын к;рсе;, тобы;ыма т;седі ж;не к;кпе;бек.
Милицияны; неге ма;ан ш;йлігіп, темір тор;а ;ама;анын енді т;сіндім.
Мен б;л адамдарды; еш;айсысын да жек к;ре алмадым.
;айтадан Жерге т;скенімді біліп, ішімнен аса бір ;уанышта болып ж;рдім, енді мен оларды са;ын;анымды ж;не бар ж;регіммен жа;сы к;ретінімді білдім.
Оларды; ма;ан беретін тама;тары ;намады, быламы; па, ;ара нан ба, ;йтеуір ма;ан жа;па;ан со; жегім келмеді. Ал, мен болсам алма жегім келеді.
Сосын, ;атты ;арным аш;ан со;, ;ш к;н бойы алма туралы ойымды ;збей, ;стап т;рып, алма жасап алдым. Жеп отыр;анымды к;ріп к;зетші:
-Алманы ;айдан алды;?- деді.
-Білмеймін- дедім.
;азір мен, ма;ан ;ойыл;ан бар с;ра;тар;а «білмеймін» деп жауап беретін бол;ам. ;азіргі жа;дайымда мен, шынымды да , ;тірік те айта алмайтын едім.
Ол, дереу басты;ына барып айтты, басты;ы келіп ;олымда;ы алманы ж;лып алды. К;зіне та;ап , айналдырып ;арады, сосын ;зіме ;айтып берді.
Мен ары ;арай алманы жей бердім.
Сосын, ;ылми институттан ;алымдар келіп, мені ба;ылап, зерттей бастады.
;р т;рлі анализдер алып тексере келе , олар мені; ас;азанымда т;йір де тама; жо;ын аны;тады. Біра; ашты; белгісі де жо;, а;ыл-есім д;рыс, денсаулы;ымны; ;те жа;сы ;алыпта , жа;сы  екеніне та; ;алыпты. Олар мені жер астында , к;п жылдар бойы фосфор жары;ыны; ;серінде бол;ан деп шешті. Біра;, неге шашымны; к;ктігі оларды ;лі к;нге дейін ойландырып ж;рсе керек.
Сосын, милиция мен айт;ан адреспен барып, ;лымды,к;йеуімді тауып алып, мені; 13 жыл б;рын белгісіз жа;дайда жо;алып кеткенімді аны;тапты.
Неге 13 жыл?
Мені; ойымша, мен ;арышта;ы ж;лдызда 3-а; к;н болдым, м;мкін 4 к;н шы;ар. Сосын Пятницаны; айт;аны есіме т;сті. «Жерде уа;ыт а;ырын жылжиды. Сендердегі бір жыл уа;ыт , бізде ;ас-;а;ым с;т»
Мені жан-жа;ты тексеріп жат;анда , к;н с;улесіні; ;сері ме, терім ;о;ырланып, шаштарым ;арая бастады. Ша;ырайып шарасынан шы;ып т;р;ан к;здерім де, к;н с;улесінен тайсынып , ;ысылы;;ырап  орнына т;се бастады.
Сосын, мені алып кетуге к;йеуім мен ;лым келді.
Мен оларды бірден тани алмадым. К;йеуім, бетін ;жім басып, ма;дай шаштары т;сіп, т;ртба;тана толып, ;артайып кетіпті. Мен кеткенде ;лым 10 жасар бастауыш класс о;ушысы болатын, ал ;азір ;зын бойлы, ;араторы ;демі жігіт бол;ан.
Мені; ;згермеген жап-жас т;рім , оларды; к;;ілдеріне секем алдыр;ан болуы керек, ма;ан ;арай ;уанып, ж;гіре ;ой;ан жо;.
Мен олармен амандасып т;рып, к;йеуімні; «Енді не істеймін?»-деген ойын о;ыдым. ;лыма ;арап едім , мені; жап-жас т;ріме ;арап, анасы екеніне к;манданып, тол;ып т;р;анын бай;адым.
Сосын мен, оларды; ойларынан, мені к;тпегенін, оларды; ;міріні; менсіз де жа;сы екенін, мені; орнымды бас;ан бас;а адам барын, мені; олар;а керегім жо;ын білдім.
Енді мен, милиционерге б;рылдым да:
-Мен б;л адамдарды танымаймын.-дедім.
К;йеуім де, ;лым да ма;ан жалына ;ой;ан жо;.
Мен ішке кіріп кеттім. К;;ілімде еш;андай тол;у, реніш бол;ан жо;, мен оларды аман-есенде к;ргеніме ;уандым. «;лым ;андай ;демі жігіт бол;ан» деп та;дануым да бар.
Сосын милиция мені; бауырларымды тауып келді.
Олар мені бірден таныды. Оларды; ойларынан, мені сар;айып са;ын;ан, к;рсек деп арманда;ан жа;сы ойларды о;ыдым. Б;рі мені ;;ша;тап жылап жатыр. «;пше, шашы;ыз ;сіп, ;ыз Жібек болып кетіпсіз ;ой» деп келін де к;лдіріп ;ойды.
Ж;ректері;ні; жылуынан айналып кетейін!
Еш;айсысыны; ойында, «Енді не істейміз?» деген с;ра; бол;ан жо;.


                Эпилог

Б;рі жа;сы.
;азір ;лкен ;аладан п;тер алып , ;з маманды;ыммен ж;мыс істеп ж;рмін.
Ая;  астында;ы жерді; ;асиетті, тірі екенін ая; бас;ан сайын сезініп ж;рем.
Кейде, ;аланы; сыртына шы;ып, жерге жатып алып, оны; кеудесіне басымды ;оямын, демалысын ты;даймын, алыста;ы Жары; ж;лдызды; с;лемін, са;ынышын жеткіземін.
Жер де, ма;ан бар ы;ыласымен жылуын тосып, денеме ;лкен к;ш береді.
Сосын, к;кке ;арап, жары; ж;лдызды іздеймін, ол болса ;руа;ытта ма;ан ;арап мейірімін т;гіп т;рады.
«Пятница,- деймін мен, мені еститініне мол сеніммен- Мен жерді ;ор;ау;а бар к;шімді саламын. ;з тарапымнан, бар тірі жан;а тек ;ана жа;сылы;, жа;сы к;ру сезімін ;ана силаймын. Ал, жа;сы к;рген адам жаманды;;а еш;ашан да бармайды. Мен сені жа;сы к;ремін!»
Кейде т;с к;рем.
Т;сімде, мен Жары; ж;лдыз;а сапар шегіппін. Пятница екеуміз ;демі бауларды;, г;лдерді; ішінде серуендеп ж;рміз. Пятница айтады:
-Сені; жаса;ан г;лдері; бізге ;атты ;нады. Сен кеткен со; біз де, ;з планетамызды бау-ба;ша;а, г;лге орап ;ойды;. Оны; ;стіне ;азір бізде, ой алмасар алдында г;л силау мода;а айналды. Сені; орамалы; бізді; туымыз болды,- деп мені; бая;ы, осында ;алып ;ой;ан, сары орамалымды к;рсетеді.
Б;кіл ;арай;ан ;арыш ;лемінде, бір-бірінен алша;тау т;р;ан , біра; бір-бірінен аумай ;ал;ан, г;лге толы егіз планета жар;ырап к;рініп т;рды.
Планета сия;ты алып т;л;аларды; бірін-бірі жа;сы к;руі, ж;ректі елжіретпей ;оймайды.
Ал, олар болса, одан сайын жар;ырап, айналасына мейірім н;рын т;гуде....
























а
О


Рецензии