Мен бармын, мен жанмын!

                МЕН БАРМЫН, МЕН ЖАНМЫН!

Жар;ыра;ан ;атты жары;тан оянып кеттім.
;йді; ішінде  ;ызылды- жасылды жары; ойнап т;р екен.
Д;л мені; т;сегімні; бас жа;ында жар;ырап бір н;рсе т;рды ,жары; к;зге ша;ылысып, біреу айнамен ойнап т;р;андай. К;зімді тіктеп «б;л не екен?» деп байыптап ;арадым. К;белек сия;ты, жо; к;белек киімі бар адам ба?
Ол ма;ан ;арай жа;ындады, мен ;оры;;аннан арт;а ;арай жылжып, шегіне бердім.
;анаттары жібектей ;;лпыр;ан, мозаика сия;ты, т;рлі- т;сті ;демі екен.  ;йді; ішіндегі ойнап т;р;ан жары; та, осыны; ;анаттарынан ша;ылыс;ан жары; екен.
Денесі, ;йелді; денесі сия;ты ;те сымбатты,киімі балы;ты; ;абырша;ы сия;ты жалт-ж;лт еткен алтын т;сті, араны; к;здері сия;ты д;п-д;;гелек ;лкен к;здері бар, д;;гелек кішкене ;ана  ауызы бар  бір н;рсе, ма;ан ;арап т;рды, ж;не оны;  к;здерінен  жары; т;гіліп т;р;ан сия;ты . Мені; та; ;алу;а да м;ршам бол;ан жо;, миымды ;рып т;р;ан с;ра;: «Б;л не?»
Біра;, с;рау;а не дауысым шы;пады,;нім ;шіп ;ал;ан сия;ты, тек ж;регім ;ана кеудемнен шы;ып кетердей тарсылдайды.
Ол та;ы да ма;ан ;арай жа;ындады, ж;ріп емес, ж;зіп келе жат;ан сия;ты, еш дыбыс шы;пайды, тіпті ;анаттары да ;оз;ал;ан жо;.
Ауызын жыбырлатып бір н;рсе айт;андай болды,біра; мен еште;е естімедім. Демімді ішіме тартып тыныш ;ана отыр;анымда оны; жі;ішке, н;зік дауысын естідім. Дауысы ;р;;-;ре; естіледі ,оны есту ;шін мен демімді м;лде тарттым.
Ол мені; ;олымды алып сипады, сипа;ан сайын бір жылу ж;регіме ;;йылып, ;рекпіп ;ор;ып т;р;ан ж;регім орнына т;сіп жайланып кетті.
«;андай ;демі !» -деп ойладым, біра; айта алмадым.
-Сен соны сезбей ж;рсі; ;ой - деген б;се; дауыс естілді,мен оны; с;йлеп жат;анын білдім- ыл;и ;зі;ді бас;алардан ;ор санап, жек к;ресі;, бар ойлайтыны; бас;аларды; ;амы ;ана, ;зі;е еш м;н бермейсі;.
«Б;л не зат, неге б;лай дейді?»-деп ойладым мен, біра; айта алмаймын, тек к;зім ба;ырайып о;ан ;арап отырмын.
-Мен сені; ЖАНы;мын -деді ол, мені; ойымды біліп ;ой;андай-;оры;па. ;з ойы;мен ;зі; ;лек болып, сен мені; дауысымды еш естімейсі;. Сонды;тан мені; са;ан осылай к;рінуіме тура келді.
«Жан? Мені; а;ылым ауысты ма? -деп ойладым,-жо; ;лейін деп жатырмын ба»?
;зім, ауыр ой е;семді басып, тіршілікті; таршылы;ынан шаршап ж;ргенімде, ендігі жетіспегені осы еді.
-Сені осындай азап;а салып, шаршатып ж;рген сені; ;зі;ні; ойы;,тілі; ж;не а;ылы; -деді ол.
Бойымды ашу ;ысып, басыма шапшып шы;а келді.
-А;ылым? Осы а;ылымны; ар;асында шы;ар мені; елден ;алмай ;мір с;ріп ж;ргенім. Ойланбасам кім болам? С;йлемей ;алай ж;ремін?- ашуды; к;ші ме, дауысым шы;ып кетті де, ;атты-;атты айттым.
Ол мені; та;ы да, ;олымнан сипады,;айтадан ж;регім орнына т;сіп, енді мен о;ан еш кіршіксіз сенетінімді сездім, еш ;ауып-катер жо;ын,оны; с;здерінде мен білмейтін м;н барын а;ылыммен емес бар денеммен сезіндім. Ал а;ылыма ешн;рсе симайды.
-Сені; ойы;да, тілі;де ж;не а;ылы;да д;ниені ;оз;алтар ;те ;лкен к;ш бар. –деді ол-Біра; сен осы к;штерді ;зі;е керек н;рсеге емес, ;зі;е керек емес н;рсеге ж;мсап ж;ргені;ді білесі; бе?
Мысалы; са;ан керек н;рсе,  -сен к;п а;ша тап;ы; келеді, ;йткені банкке ;арызы; бар, Ал ойы; білмейді ;айдан алатынын,;рн;рсені ойлайды,ананы істесем бе,жо; мынаны істесем бе деп,
Тілі; айтады- Менде а;ша жо;-деп.
А;ылы; болса есеп-;исабын жасап жібереді де- к;п а;ша табу ;шін алдымен а;ша керек, сонды;тан біз к;п а;ша таба алмаймыз-дейді.
Енді ойлан, а;ылы; мен тілі; «жо;» деп т;р;анда ,ойы;да;ы ма;саты; орындалуы м;мкін бе?
Енді та;ы бір мысал:
Ойы; айтады- мен ауырып т;рмын-ау, неден болды екен?-деп.
А;ылы; болса-Жасы; келді ,;рине ауырасы;, сені; жасы;да;ылар ... деп кімні; ;андай аурумен ауыратынын айтып шы;а келеді.
Тілі; таныстары;ны; б;ріне –Мен ауырып ;алдым деп, ауруыны; белгісін егжей-тегжейіне дейін т;тпіштеп айтып шы;ады, тіпті телефонда ;за;, тек ауруы;ды айтасы;.
Б;л жа;дайда сен ;алай да ауырасы;, ;йткені а;ылы;,тілі; ж;не ойы; бір келісімге келіп са;ан ауру келтіріп т;р.
-Сен ше? Сен еште;е айтпайсы; ба? –дедім оны кіналай.
-Мен айта алмаймын, мен тек ;ана сеземін ж;не ойы;ны;, тілі;ні;, а;ылы;ны; ;рекеттеріне ;арап не болатынын білемін. Мен сездірер едім,білдірер едім, біра; к;ні бойы ;ткен- кеткенді,жетіспеушілікті ойлаумен, а;ылы; есеп-;исап жасап ;ркімні; а;ылын ты;даумен, тілі;мен ;тірік- шынды айтумен мені; дауысымды естімейсі;, тіпті бір мезгіл мені ты;дау ;шін тырыспайсы; да.
- Ма;ан ешкім сені; жаны; бар, соны ты;да, деп айтпаса мен оны ;айдан білемін?
- Жарайды, адамны; бойынан жан кеткенде ол не болады?
- Ол ;леді я;ни, ;айтыс болады.
-Ал жаны ;айтып кірсе ше?
- Ол тіріледі.
-Адам;а а;ыл, ой, тіл, ;ай кезде керек?
-Ол тірі кезінде.
-И;, жаны жо; кезде а;ыл да, тіл де, ой да ж;мыс істей алмайды, ;йткені олар ж;мыс істеу ;шін к;ш алу керек, ал олар к;шті ЖАНнан алады. Адамны; ЖАНы генератор сия;ты ішкі ;лы к;шті сана;а келтіріп т;рып , ;;дайды; ;;діретті к;шімен жал;ас;ан.
ЖАН адам;а т;уелсіз, ;лы  К;Ш  ;ана.  О;ан б;рібір сен ;андай болса; да, сені ;ор;айды, ;ала;ан н;рсе;ні;  б;рін береді.
Бізді ;орша;ан д;ние, осы ішкі, ;ЛЫ К;Шті; к;мегімен ;оз;алыс;а т;седі. Ал, сырт;ы д;ниені ;оз;алыс;а келтіріп, зат жасау ;шін , адамны; санасына :
1. Ой
2. Тіл
3. А;ыл  керек . Б;л ;асиеттер адамны; бойында бар.
Сонды;тан да сені; ойлайтын ойы;ны; да, с;зі;ні; де к;ші ;те ;лкен.
Б;л ;мірде адамнан бас;а ешкім, сырт;ы д;ниені ;оз;алыс;а келтіре алмайды,я;ни д;ние жасай алмайды. Айналамызда к;ріп ж;рген н;рселерді; б;рі ;уелі адамны; ойында туады, сосын оны а;ылы, тілі ;мірге келтіреді.
А;дар,жануарлар, ;сімдіктер сырт;ы д;ниеге егелік ете алмайды, олар тек ;ана ішкі к;шті; ар;асында ;мір с;ріп, ;рпа;ын ;алдырып, «Б;л ;алай ?» деп с;ра; ;оймастан ;мірден ;те береді. Оларды; б;рі адамны; сырт;ы д;ниені; ;ожасы екенін сезеді.-деді ол.
  К;п н;рсеге т;сінбесем де б;л п;лсапаларды; ма;ан ;атысы жо;, деп ойладым
-Сен ;зі;ді осы ;мірді; ;ожасымын деп ойлайсы; ба?
-Жо;, егер мен сондай ;;діретті болсам осылай ;иналамын ба? Ж;мысты; т;рі анау,а;ша жо;, тіпті не істерімді білмеймін- дедім мен абайлап ;ана к;п с;йлемей.
ЖАН мен с;йлесу о;ай емес екен, іші;дегіні біреу біліп т;р;анда ;тірік-шынды еркін айта алмайсы;.
-М;ны; б;рі сені; басы;а ту;ан жа;дай ;ана,осы жа;дайды шешу ;шін не істеді;?
- Не істейін, ;олдан келген ж;мысты істедім, ;;дайдан жалынып к;мек с;радым. Мені; жолым жабылып ;ал;ан сия;ты, біреулер жаманды; жасап ж;рген шы;ар.
-Сені; басты ;ателігі; де осында-деді ол-
- Біреулерді кіналайсы;, жаманды; жасап ж;р ме деп,егер сен солай ойласа;,  сол ойы;а лайы;  к;ш аласы;, с;йтіп,біреулерді; са;ан жаманды; жасауына жол бересі;.
- Жалынып к;мек с;райсы; , «менде жо;» деп, Тілі;мен «жо;» деп т;рса;, алатын к;мегі; де  «Жо;» болады.
- ;ркімні; ж;мысын істейсі;, ;;л болып кетуге дайынсы;, сен істейтін ж;мыс, талант сені; бойы;да бар , тек ;ана бір мезгіл жаны;а ;;іліп, «Мен не істегім келеді?» деп с;раса; бол;аны ;ой.
-Сонда мен жо; н;рсені бар деп, ;тірік айтуым керек пе? Жа;дайым жаман болса, жа;сы деп ;алай к;ле аламын?
-Жан;а б;рібір, сені; ;тірік с;зі; де, шын с;зі; де к;ш алады, я;ни іске асады. Ол деген с;з «Жа;сы десе; жа;сы болады, жаман десе; жаман болады», б;л сені; берген ба;а;,сонды;тан  орындалуы да сен ;алай айтса; солай болады.
   Мен та; ;алдым , ;тірік айт;анды ешкім жа;сы к;рмейді, ал ЖАН;а б;рібір!
 Не тілесе; де орындаймын деп т;р! «Ерте; кредитке т;лейтін а;шам бар» деп ;тірік айтсам ба екен, деп ойладым, кредитті ойла;аным сол екен, б;кіл денемді ;ор;ыныш билеп, шарасызды; сезім жайлады.
-Д;л ;азір, сен не ойлап отырсы;?-деп ойымды б;лді ол.
-Ерте; кредит т;леуді; е; со;;ы к;ні, а;шаны ;айдан аламын,шефтан с;расам ба екен, деп ойланып отырмын.
-Енді, б;л ойы;ды ерте;ге ;алдыр. Д;л осы, ;азір, осы минутта ;зі;ді ;алай сезініп отырсы;?
-Егер, осы кредит м;селесі болмаса, ;азір, жылы жерде рахаттанып демалып отырар едім, ал ;азір ;ор;ып отырмын,соны ойлап.
-;лі де,  ерте;гі м;селені ойланбай , д;л ;азіргі , ОСЫ ША;та;ы, осы минутта;ы сезімі;де толы;ыра; бол. Міне жылы т;сек, ;йді; іші тап-таза, дені; сау, сен оянды;... болды , кешегі к;нді де,ерте;гі  к;нді де, бір с;тке болса да, есі;е алма.
ОСЫ С;Тті; ;серін к;бірек ;стап, жаны;а жа;ар тынышты;;а енуге тырыс. Кино к;ргенде немесе сурет сал;анда адам ешн;рсе ойламай соны; ;серіне беріледі ;ой, сол сия;ты, тек б;л жолы, сені; бар дене;, миы; демалып , тынышты;;а енеді, ешн;рсе ойла;ы; келмейді.
 Мен орнымнан т;рып, ;айта отырдым. Мазалап болма;ан ерте;гі к;нні; проблемасын ысырып ;ойдым да, айналама барлап ;арай бастадым.
;йді; ішінен мені мазалайтындай ешн;рсе к;рмедім. Осы т;сінік ;сер етті ме, к;;ілім жайланып, бар денем босап кетті. Тере; к;рсініп ;алай дем ал;анымды да білмей ;алдым, та;ы да тере; к;рсініп дем алдым, міне та;ы да... тере; к;рсіне дем ал;ан сайын, иы;ымнан ауыр ж;к т;сіп жат;андай...
Осылайша жанымды жеген ауыр уайымнан, бір с;тке болса да, арылып,сергіп ;алдым. К;зімді ж;мып, осы с;тті; тынышты;ын ты;дап, біраз отырдым...
К;зімді ашсам, ;асымда ешкім жо;, к;н к;теріліп, та; атып ;ал;ан екен.
Тез-тез жуынып , киімдерімді киіп, ж;мыс;а кеттім.

Ж;мыс;а мен автобуспен бір са;атта жетемін.
Жол бойы  ешн;рсе ойламай, тек осы с;тті; тынышты;ына ;айта –;айта оралып отырдым. ;рине, кейде ;мытып кетем, ;апта;ан ойлар бастан кетпей ананы да, мынаны да ойлап жат;анымды сезсем, жылдам ОСЫ С;Тке т;се ;оямын.
Б;л негізі, онша ;иын емес екен. Б;рын;ы ойларым,уайымдарым, ;айтадан шы;а келгенін сезсем: «Ей не деп былшылдап жатырсы;дар?»- деп тиып тастаймын да, жылдам осы ша;ты; еш уайымсыз, тыныш ;серіне берілемін.
Жаныма ;анша ;;ілгім келіп тырыссам да, мен оны есіте алмадым. Тыныш ;ана демімді алмай ты; ты;да;аныммен, тек ;ана ж;регімні; д;рсілін ;ана ты;дай алдым.
Ж;мыста да к;ні бойы, есіме т;скенде,  осы с;тке оралып отырдым.
Осы к;нні; е; ;ызы;ы, басты; мені; айлы;ымды берді ж;не ;стіне жа;сы істегені;із ;шін деп премия ;осыпты.
Мен барып, келер ай;а ;йді;  кредитін т;ледім.

***
Сол к;нгі кеш.
Т;нде та;ы да к;з ша;ылыскан жары;тан ояндым.
Электр  жары;ына ;;сас, бір алтын шар, жан-жа;ты жап-жары; етіп т;рды. Шарды; ;лкендігі футбол добындай ж;не ол гау;ар тасы сия;ты ;ырлан;ан. Осы к;птеген ;ырларыны; б;ліктерінен шы;;ан жары;, миллионда;ан т;р шашып т;р. Ж;зік к;здеріндегі мен к;рген бриллиант тастары, мынаны; ;асында ж;й ;шейін шыны сия;ты.
М;ндай да болады екен, бейне бір си;ырлан;ан адам сия;ты к;зімді алар емеспін, ;ара;ан сайын осы тілмен айтып жеткізгізсіз к;рініс  мені т;біне ;арай тартып бара жатты.
Мен о;ан ;арай ;олымды создым, міне жылуын сездім,біра; ;олым катты н;рсе сезген жо;, ;олымды ары ;арай жылжытып  сипай беріп едім, шар ;шіп ;алды. ;йді; іші тас ;ара;;ы болып кетті. ;олыммен ауа ;армап т;р;анымда, тура ;арсы алдымнан , столды; ;стінен жар; етіп, шар ;айта жанды.
-Мені ;стау;а болмайды -деді дауыс, шардан шы;ып т;р;ан сия;ты, біра; с;йлеп т;р;ан ауыз;а ;ксайтын еште;е к;рмедім. Тек шарды; біресе ;атты, біресе т;мен болып жары;ыны; ;згергені болмаса -Мені ;стама; т;гілі к;зімен к;рген адам жо;.
-Кешір. Кеше к;белек сия;ты еді;, ал б;гін шар;а ;;сайсы;. Сені кім деп айтсам екен?
-Мені ЖАНым деп атаса; мен са;ан жа;ын боламын-деді ол-Адамдар жа;сы к;рген адамын «жаным» деп жанына балайды, ал ;з жанын ;инал;анда ;ана «Жаным ;ысылды-ау» деп есіне алады.
Мен о;ан б;гінгі бол;ан жа;дайды айттым.
-Білем-деді ол-Сен білесі; бе, неге ая; астынан сені; уайымы; шешіле ;алды?
-Жо; –дедім мен-осы к;нге тура келген шы;ар.
-Сені ;орша;ан айнала;да, са;ан керек н;рсені; б;рі бар.
Біра;, оларды; са;ан келуі ;шін, сен тарапынан ;зірлік, тынышты; керек. Сен « жо;» деп тырысып-б;ріскен сайын, сені ;орша;ан д;ние де тырысып –б;рісе береді, ;йткені сен ал;ымынан ;ысып  жібермей т;рсы;. Ж;не  «Жо;, жо;» деп келе жат;ан байлы;ты ;зі; беттен ;айтарасы;.
«Жо;;а ж;йрік те жетпейді» деген ма;ал бар. Ол деген с;з, сен бар ойы;мен ,тілі;мен «жо;» деп т;р;анда, сырт;ы д;ниені ;анша шарлап іздесе; де, таба алмайсы; керегі;ді. ;йткені , сені; ;зі; «жо;» деп т;бінен, балталап шауып тастады;.
Ал, егер сен ОСЫ С;Тті; бар-м;зіріне ш;кіршілік етіп, ;уанып, ;зі;ні; ойы;да;ы арманы;а жету ;шін тірлік жасап, тынышты;та болса; ;ана, ал;а ;ой;ан ма;саты;а жетесі;. Жо; болса да «бар» деп бары;ды ба;ала. Б;гінгі к;н со;ан куа.
Кейде, шешілмей, ;за; жанды жеген м;селені жайына ;ойып, бір к;нге болса да таби;ат;а шы;ып, демалып, шашлык жасап, су;а т;сіп, к;;ілденіп келсе;із, ол м;селені; оп-о;ай шешіліп жат;анын бай;айсыз. Тілегі;ізді; орындалуына ;ажет  к;ш алу ;шін, сіз тарапынан тынышты;, ;мірге деген сенім болу керек.
 Тынышты; –деген, сенімді болу, к;манданбау, ж;не осы к;ні;е ш;кіршілік етіп, ;уану деген с;з.
-;анша рет ш;кіршілік етіп-а; ж;рмін. Сонда да, ;;дай мені ;ысып тастады,;уелі семьям б;зылды, балам не о;ымай, не ж;мыс істемей, мойнымда отыр. ;мірде тырыс;ан н;рсемні; б;рі бекер болды. Ендігі жайым мынау ;аржыдан ;ысылып ж;рген..- деп зарлап бастадым да, оны; айт;андары есіме т;сіп сап тиылдым.
Мені; ;ылы;ым к;лкілі болып к;рінген болуы керек,ол к;лді. К;лкісі ашы;, ;демі бол;аны сонша, мен оны к;лдіргеніме ;уандым.
Сосын екеуміз ;осылып к;лдік. К;птен бері рахаттана  к;лгенім осы шы;ар, мен к;луді де ;мытып ;ал;ан шы;армын деп едім.
-Ш;кіршілік ету деген, ол бар;а ;ана;ат ету ;ана емес, е; бастысы ;зі;ні; БАР екені;е ;уану, ОСЫ С;Тте жа;дайы;ны; жа;сы екеніне ;уанып, келер с;тте ,(минутта,к;нде..) одан да жа;сы болады деп, келер к;нді ;адірлі ;она;тары; келетіндей, ;ызы;ты жайттар болатындай к;туде. ОСЫ С;Тті; ;адірін білсе;, оны ба;аласа;, ерте;гі к;ні;ні; одан да жа;сы болатынына сене бер, ;йткені келер ша; ОСЫ С;Ттен басталады.
ОСЫ С;Ттегі тынышты;, жа;сы с;з, сенім, к;;ілді; то;ты;ы -ерте;гі келетін мол байлы;ты;, ба;ытты; бастауы.
Ал, ОСЫ С;Ттегі,  к;;ілдегі к;дік, с;здегі ашу-ыза, шарасызды;- ерте;гі к;ні д;л осы сезімдерді расстайтын жетіспеушілік, кемшілік, ауру  сия;ты м;селелерді алып келеді.
«Б;гін не ексе;, ерте; соны орасы;» деген с;з сол!
Жаман айтып жа;сылы; алу;а болмайды, жаманды;;а тек ;ана жаманды; келеді.
Сонды;тан да ;рбір к;ннен, ;рбір с;зден, ;рбір адамнан,  тек ;ана ;зі;е керек жа;сылы; ізде..
-Семьям б;зылды деді;. Жан;я деген –сол ;яда;ы ЖАНдарды; бірігуі,бірін-бірі сезінуі, сыйлауы.К;нделікті  ;рыс-керіс, кемсіту, опасызды; б;л жан;яны; еш;айсысына да жа;сылы; ;пермейді. Осындай жан;ям болса, деп ешбір адам ;аламайды,біра; к;бі осындай жан;я ;;рады. Ол адамдарды; тікелей с;з сапасына, ж;не тынышсыз ойларыны; астамшылы;ына байланысты болады.
 Ауызынан бо;ты; т;спейтін адам, сол бо;;а ;зі белшесінен бата ;ары; болады, ж;не ;асында;ыларды да был;айды, ;йткені с;зді; к;ші ;лкен.
Жан;яда бір адамны; ;ана жа;сылы;;а тырыс;аны жеткіліксіз, онда;ы бар жан ауырлы;ты бірге к;теріп, бірікпесе, ;ркім ;р жа;;а тартып, ол жан;я емес, на;ыз  тоза; ;ясы болады. Сонды;тан, сені; у-шусыз кеткені; -;лкен ерлік!»
К;зіме л;пілдеп жас толды, ж;регімді ;ксік ;ысты. К;;ілімде  ЖАН;а деген ысты; ризашылы; сезім пайда болды.
-«Бала;а ;айта-;айта о;ымайсы;,ж;мыс істемейсі; деп айта берсе; ;рине н;тижесі солай болады,;йткені сен ;зі; тілі;мен со;ан итеріп т;рсы;.»
 ;лымны; жа;сы адам болуын к;руден бас;а менде еш арман ;алма;ан еді, енді ;андай болса да ;лым барына ;уандым.
-Ал, сен болса;, «;;дай мені ;ысты» дейсі;, ;;гіме ;;дайда емес сені; ;зі;де...
-;рине б;ріне мен кіналымын ;ой –дедім мен ж;лып ал;андай.
-Мен сені кіналап т;р;ан жо;пын- деді ол- ;ателік жаса;ан адамны; б;рін кіналы деп айыптаса;, онда бар адамзат, бірі ;алмай кіналы болып шы;а келеді.
Адам;а ;ателік жасау ма;дайына жазыл;ан ;асиет. Ол сол ;ателігінен саба; алады. Ол ;шін адамды айыптау;а болмайды. Мысалы, сен таби;атты, «Неге к;н шы;пай жа;быр жауып т;р ?» деп айыптамайсы; ;ой.
Біра; кіналы деген с;зді; ма;ынасы ;те ауыр. ;детте адамдар бір-бірін сен кіналысы;, деп айыптайды, немесе мен кіналымын, деп ;зін-;зі жазалайды.
Бізді; ;;ымда жа;сы-жаман с;здер жо;, тек  ;ана энергия(к;ш) бар, сонды;тан да ;рбір с;з ;з ма;ынасына  лайы; к;ш алады.
Сен ;алай «мен кіналымын ;ой» деп ;сті;е ауыр ж;к арта саласы;? Кіналы деген с;зді; ауырлы;ын сезесі; бе?
-И;, мен кіналымын, деп ойла;ан сайын, ;мір с;ру де ;иындап кетеді.
-;зі;ді кіналау, біреуді кіналау ,жамандау, жек к;ру, жылау -б;л сені; ;ана ауыр тастары;. Б;л сезімдерді;, о;ан ;атысты с;здерді; ауырлы;ы сонша, олЖАНны; бар к;шін сорып алады да , адамда сосын, ;мір с;руге еш ;лі ;алмай  жата береді. Ондай адамдарды «Албасты басып жатыр» дейді.
Албасты дегенді, ауыр ;ара таспен салыстыру;а  болады. Оны; ешкімге ;атысы жо;, ол тек ;ана сені; ойы;да. Сен біреуді; не ойлап отыр;анын білесі; бе? Сезбейсі; де, егер ;зі айтпаса. ;ркімні; ;з ойы ;зінде, албастысы да сонда. О;ан ешкімні; ;атысы жо;.Сен біреулерді кіналап, ;зі;ді кіналап, жек к;румен тек ;ана ;зі;е зиян келтіресі;.
-Мен, ;анша рет, мені ренжіткен адамдарды кешіріп, ;зімді а;тап, ойлан;анмен еште;е шы;пады,;айта-;айта ойыма келе береді.
-Сол ;шін сен ойы;а ;арауыл ;оюы; керек.
-;арауыл? Ол не та;ы да?
-Шошыма, ;азір т;сіндіремін. Сен ОСЫ С;Тті; тынышты;ына кірер кезде не істеді;?
-Мені ала;дат;ан ойды ысырып ;ойдым, я;ни ойымды тыйдым.
-Са;ан ОСЫ С;Тті; тынышты;ы ;нады ма?
-;нады, біра; лезде жо;алтып ала берем, ;йткені бас;а н;рселерді ойлап кетем.
-Сені; миы;а ;рт;рлі ойлар ;аптап кетпеу ;шін, сен ойы;а ;арауыл ;оясы;.
;р кезде ;арауылдан,  «Мен не ойлап отырмын ?» деп с;ра , сосын, не ойлап отыр;аны;ды білесі;. Сосын « Ма;ан б;л ой керек пе?» деп с;ра. Егер, б;л ой керек болмаса, ойы;ды бас;а ой;а б;р.
 ;детте, адамдар бая;ы бол;ан жа;дайларды, кім ренжіткенін, мен неге б;йтіп айтпадым, с;йтіп айтпадым- деп ойлап отырады. ;ткен ша;ты ойлауды;, б;гінгі к;нге еш пайдасы жо;, ол тек ойды шаршатады,ЖАНны; ішкі д;ние к;ші бос;а р;суа болады. Н;тижесінде адам текке шаршайды. ;азір сен не ойлап отырсы;?
-Б;гінгі басты;ты; ма;ан айт;ан с;зіне, неге б;йтіп жауап бермедім-деп ойлап отырмын.
-Осыны ойлау са;ан енді керек пе?
-Жо;.
-Енді, сен ойы;а ;арауыл ;ой. ;арауыл ;азір а;дып т;рады, кандай ой келеді деп.
Мен к;зімді ж;мып, ;азір ;андай ой келер екен деп, ойымды а;дып отырдым.
;за; отырдым, еш;андай ой келмеді.
-И;-деп мені б;лді ЖАН- ;за; к;туге тура келеді. ;арауылды; ;арап т;р;анын сезген ой, келуге асы;пайды. ;рине, ойсыз к;ні бойы ж;ре алмайсы;.
Ой деген, а;ып жат;ан ;зен сия;ты, ;рт;рлі н;рселер а;ып келе береді.Неше т;рлі ;о;ыс- реніш, ;кпе, ауру, ашу сия;ты ойлар, б;л ;зенді ластайды. ;арауыл осы ластайтын ойларды а;дып т;рып, алып тастап, ой ;зенін тазалайды, ж;не ;зенді ;зіне ;ажет ба;ыт;а ;арай б;рып отырады.
Енді, сені; ;арауылы; ;ркезде ойы;а са; болады, г;й-г;йін салып жат;ан ойы;ды ;стап алады да, керек болмаса ла;тырып тастап , ойы;ды ;зі;е керек ой;а ;арай б;рады.
-;зі;е керек ой деген не?
-Сені; осы ;мірдегі басты ма;саты; не?
-Ба;ытты болу, бай болу.
Бас;а ешн;рсе айта алмадым. Ма;сатым к;п еді, еш;айсысы есіме т;спеді.
-Ба;ытты болу,бай болу б;л жалпылама ;;ым ;ана. Оны са;ан д;лірек аны;тау керек, ;зі;е не керегін.
Ойды; ЖАНнан алатын к;ші ;те к;п, ол к;шті ;ылми тілмен айт;анда психотронды; к;ш деп атайды. Ал ой;а б;рібір, не ойласа да, о;ан тек ЖАНнан к;ш алса болды.
 Міне сол себепті, ол, «;й дер ;же жо;, ;ой дер ;ожа жо;» не болса соны ойлайды, б;л деген с;з- сені; ойы; са;ан, сені; ;мірі;е ;ожалы; етеді.
 Енді сен, ойы;а ;арауыл ;ой;ан к;ннен бастап, ;з ойы;ны; ;ай ба;ыт;а ;арай а;ып жат;анын ба;ылап отырасы;, ба;ылап ;ана ;оймай оны ауыр ойлардан тазалап , ой;а ;з арманы;ды енгізесі;. Б;л деген с;з- сен енді ;з ойы;ны; ;ожасысы;, я;ни егесісі;!
Сонымен, сен ойы;а ;арауыл ;ойып, ;рт;рлі ;о;ыстардан тазалап отырып,  ;зі;е керек ма;саты;ды ойы;а кіргізесі;.
ОСЫ С;Тті; тынышты;ын ба;алап отырып,  сен ;з ма;саты;а оймен жетесі;, я;ни та;ы да ;ылми тілмен айтса;, ойы;да ;уелі статикалы; ;;былыс - бейнелік сурет, сосын динамикалы; ;;былыс- бейнелік суретке байланысты іс-;рекет, пайда болады. Ойы;да сен ;азірді; ;зінде ба;ытты, бай адамсы;. Со;ан орай сені; айтатын с;здері; де, істейтін істері; де ;згереді.
;;р ойлап ;ана ;ой;ан аз, ойы;ны; тілегіне тілді; ж;не а;ылды; к;ші келісіп, ;осылуы керек.Егер сен, ;з сана;да;ы осы  к;штерге  ;ожалы; ете алса;, сені; бар ;алауы;ды орындайтын Алладин шамына еге боласы;, я;ни са;ан ба;ынбайтын еш жа;дай болмайды.
-;й деген, тіпті ертегіге б;рылып кеттік ;ой-деген с;зді;, тілімнен ;алай шы;ып кеткенін де білмей ;алдым.
Ол ;ндемей ;алды,оны; к;;ілі толмай ;ал;анын сездім, ішім бірт;рлі ;обалжып кетті.
Сосын с;зімді жуып-шайып с;радым:
-Мен ыл;и армандап, ма;сатымды ойлаймын да ж;ремін. Неге мен жетпеймін сол ма;сат;а?
-О;ан кедергі сені; тілі; ж;не а;ылы;.. -деді ол.
Ол с;зін бітірмей жатып, жары; ;шіп ;алды да, шар жо; болып кетті.
Далада, ;ылауланып Астананы; та;ы атып келе жатыр екен. Балкон;а шы;ып,  ;за; ;арап т;рдым.
Та; атар кезді; к;з ;уантар келбеті керемет–а; екен. Міне, к;н ;ып-;ызыл боп к;кжиектен шы;ып келе жатыр, ал, к;нді кесіп т;р;ан алыста;ы б;лттар, осы ;ызыл т;ске малынып т;р. Аспан к;кпе;бек боп, осы к;нні; келбетін  ай;ындай, аны;тап т;р.
-Мен не ойлап т;рмын –деп, ;арауылдан с;радым. Сосын, еш ойды; жо;ын білдім.
Мен ОСЫ С;Тті; тынышты;ында, та; ату кезін тамашалап т;р екенмін.
Алыстан мені; та;ым атып келе жатты....


***

Осы к;ннен бастап, мен ойымды а;думен болдым.
Б;л ОСЫ С;Тті; тынышты;ына енуден ;иындау болды мен ;шін. ;йткені, ж;мыста ;р н;рсеге к;;ілі; б;лінеді де, ;зі;ні; б;рын;ы ;алпы;да ойлап, с;йлеп ж;ресі;.
Сонда да, есіме т;скенде ойымда;ы ;арауыл;а с;ра; ;ойып отырдым.
Бір ойымда, мен бая;ыда;ы енемні; «Ж;ртты; келініне к;летін едім , ;з келінім де на;ыз жайбасар болды» деп айт;аны есіме т;сіп , со;ан  ;зімді а;тап, у;ж келтіріп отыр екенмін. Мен б;л ойды тиып тастадым да «Ма;ан ;мірде не керек?» деп с;ра; ;ойдым.
Б;л с;ра;;а жауап алмай жатып, ойым та;ы бас;а жа;;а ;арай б;рылып кетті. Б;л жолы мен ;лыма « Неге б;лай жата бересі;? О;ымаса;, е; болмаса ж;мыс істесейші. ;атары;нан ;алып кететін болды; ;ой, мені шаршатты; ;ой...» деп жатыр екенмін.  Б;л ойды да тиып тастап , та;ы да «Ма;ан ;мірде е; ;ажет н;рсе не?» деп с;ра; ;ойдым. Ойым ;рн;рсе айтты, «Ары;тау, бай болу, ба;ытты болу, шетелге сапар шегу, машина алу, ;демі киімдер алу....»
Осылайша тізіліп кете берді, еш;андай мынау деген, бір ма;сатты к;рмедім.
Ойым та;ы да б;рылып кетті.
Б;л жолы, 14 автобусты; сирек ж;ретіні туралы, басты;ты; ж;мыс;а ;дейі ,біз кетер кезде келіп,ананы-мынаны с;рап, жолымыздан ;алдыратыны туралы, жыным келіп ренжіп, ойлап отыр екенмін.
Осы к;н ая;тал;анда, мен к;ні бойы, не болса соны ойлап ж;ретінімді білдім.
Не деген с;мды;!
«Ма;ан ;мірде не ;ажет?» деген с;ра;ыма ;ыс;а да н;с;а жауап ала алмадым.


;анша рет к;нде дайындалып ж;ргеніммен ,ЖАНым ;айта к;рінбеді, тіпті белгі де берген жо;. Оны; ;руа;ытта менімен бірге, мені; кеудемде екенін білемін, біра; сонда да онымен с;йлескім келеді.
Ойларымды к;нде а;дып, енді оны; нені ойлайтынын біліп ;алдым.
;ыс;аша айтатын болсам ол:
-Бая;ы бол;ан жа;дайлар;а, адамдар;а деген ашу, ;кпе, реніш, ;кініш....
-К;нделікті ;мірге к;;іл толмау,жек к;ру,ренжу, майда- ш;йде пайдаларды ойлау..
-Бай адамдарды; ;асында ;ысылып,олар;а жалпылдау, басты;ты жек к;ру, одан тайсыну..
-К;п а;шам болса деп армандау, ;иялдау...
Егер мен б;рын, «Е ;;дай, ма;ан ба;ыт , ;аржы бере к;р!» деп жалбарынушы едім, мешітке де сол ;шін баратынмын.
Енді ;;дайды да , та;дырды да жайына ;алдырдым.
К;ндегі мені; ;рекетім- ОСЫ С;Тті; тынышты;ына ену (осы кезде иы;ымнан ;кпе,реніш,кіналы сезіну,;аржы уайымдары т;сіп жо; болып кетеді.) , ж;не тынышталып отырып ойымды ба;ылау болды.
Ойым да реттеліп ;ал;ан сия;ты. ;арауыл на;ыз ;арауыл болды, с;л ренішті ой келсе болды, «Ойбай,болмайтын бас;а ой г;й-г;йін салып жатыр!»-деп дабылын ;а;ып шы;а келеді.
Ал;аш;ы кезде ана ойды да алып тастап, мына ойды да тыйып тастап «енді не ойлаймыз?» деп састым. Сол кезде мен ой-д;ниемні; таяз екенін, егер ойларымны; б;рін алып тастасам, менде «Бай болу , ба;ытты болу»дан бас;а, негізгі ма;сатымны; жо;ына к;зім жетті.
;уелгі кезде ана;ан ;аржы керек, мына;ан ;аржы керек деп, ;са;-т;йекті ма;сат еттім. Тартынша;тап , артыма ;арап, е; т;мен м;лшерде ойла;ан со; ба, арты; та емес, кем де емес, тура ма;ан керек м;лшерде ;аржы келіп т;рды.
Мен б;рын, ;зімді а;ылдымын деп ойлаушы едім, к;п о;имын, к;п ойлаймын деп.
Басты ма;сатымны; не екенін білмеген со;, мені; к;п н;рсені білгенімнен не  пайда???
Мені; ойымда, мені; ;мір жолым, бір ба;ытта;ы  ;лкен жол емес ,иреле;деген ,біресе ана жа;;а ;арай,біресе мына жа;;а ;арай б;рыл;ан жі;ішке со;па;тардан т;ратын  сия;ты. Армандарым да к;п, біра; еш;айсысымен т;ра;ты айналыспа;ам. Та;дыр мені ;айда айдаса, сонда ж;ре бергем. ;мірде, мен істемеген ж;мыс та ;алма;ан шы;ар...
;ойшы соны, енді ойлап керегі не?
 
***
Арада ;ш ай ;тті.
Та;ы да т;н. Мен ;йы;тай алмай, тыныштандыратын  музыканы ;ойып, ;айта- ;айта ОСЫ С;Тке т;сіп отырдым, мазала;ан ой бол;ан жо;.
 Мыз;ып кеттім бе, жо; шын м;нінде солай болды ма, мен жат;ан б;лме жары; болып кетті. К;ндіз сия;ты, біра; терезені; ар;ы жа;ы ;ап-;ара;;ы. ;лі де т;н екенін білдім. Жары;ты; тегін емес екені, мен ;шін белгілі жайт. ЖАН мен таныс;алы, т;нде жары; к;рсем ЖАН ба екен деп еле;деп ж;ретінмін. ;азір де солай ойладым.
Айналама ;арап, жары; ;айдан шы;ып т;р екен, деп іздей бастадым. Ондай еш зат к;ре алмадым. Біра;, ;йдегі ;рбір зат ;зінен с;уле шашып т;р;ан сия;ты, ;абыр;алар да ерекше жары;, тіпті мені; ;зім де жары; шашып т;рмын ба деймін?
К;;ілім жайланып , ;зімді ерекше жа;сы сезіндім. Еште;е к;рмесем де, санаммен ЖАН мен с;йлесетінімді т;йсіндім. ;арайтын белгілі зат болма;анды;тан , мен басымды т;мен салып, тынышталып, ты;дап отырдым. Сосын:
-«Сен ;айдасы;?» –деп с;радым.
-«Мен сені; ж;регі;демін –деді ол.
-Ж;ректе? Ж;ректе жан болады дегенді естімегенмін, оны; тек ;ана,  дук-дук деп со;ып т;р;анын анда-санда еститінмін.
-Мені; негізгі міндетім- осы  ж;ректі; та;тамастан со;ып т;руын ;ада;алау, о;ан ;мір с;руге керек К;Ш беру. Осы ж;ректен адамны; ЖАНы санасына, ж;не бар  денесіне к;ш береді.
-Адам жан;а ;алай еге болады?
-Н;ресте анасыны; ішінде ;сіп жат;ан кезде, оны; бойында жан болмайды, ол адамны; денесіндегі клеткалар сия;ты, белгілі бір программада ;се береді.
Н;рестені; е; ал;аш;ы демімен, біз б;л ;мірді; есігін ашамыз да, е; со;;ы демімен ;айтып кетеміз. Сонды;тан да адамдар, ;лген адамды ;айтып кетті, ;айтты, немесе ;айтыс болды дейді.
Жанны; ;асиетті екенін ;аза;тар  ежелгі кезден-а; білген. ;аза;тарды; ;;ымында, ;рбір адам, б;рінен б;рын ол ЖАН!
«Мал-жан аман ба?» деп с;райды,немесе , «жаны;а жа;ты ма, бар жаны;ен беріл ж;мыс;а, жан;а ;уат тіле...» дейді. Б;л жан;а байланысты айтыл;ан ;те д;л ма;ынасында;ы ;;ым.
Ж;не де  жанды ;те биік ба;ала;ан. Мысалы: « Асыл жан екен, адал жан екен, ;асиетті жан екен ...» деп жан;а ;атысты с;здерді; б;рі ерекше жа;сы с;здермен атал;ан.
«Жан ана, жан дос, жан а;а, жан ;ке, жан жарым, жан балам ...» деген с;здер де жанны; ;асиетін д;лірек аны;тайды, ж;не б;л адам;а берілген е; биік ба;а. Б;л керемет с;здер. Осындай с;здерден кейін адам;а  ;анат біткендей, ризашылы; сезімі пайда болады, ал адам риза болса, сен ;шін б;рін жасайды.
Ал, «арам жан екен» деп айтпайды, «арам адам екен, арсыз адам екен,;асиеті жо; адам..» деп айтады.
Адам деген-оны; тек сырт;ы физикалы; денесі ;ана, егер, бойдан жан кетсе, онда ;асиетті ешн;рсе де ;алмайды. Ал, бас;а к;п ;лттарда, жан деген о д;ниелік ;;ым, оларда адам деген ат ма;таныш. Мен айтар едім, сен адамзат  баласысы; деп,  е; бастысы  СЕН  ЖАНсы;.
Сен ;зі;ді ЖАНмын деп сезінесі; бе?
Не деп жауап берерімді білмедім, сосын шынымды айттым.
-Жо;,жаны бар адаммын ;ой.-дедім.
-Сен ;зі;ді «жаны бар адаммын» деп материалды; зат;а те;еп т;рсы;,  ол деген- «К;йлегі бар манекен»  дегендей ;;ым береді. - деді ол.
-Енді мен кіммін?
-Сен ЖАНсы;, сен БАРсы;!
Б;л с;здер ;;ла;ыма бір т;рлі естілді, «естімеген елде к;п» екенін білетінмін, біра; м;ндайды есту.... ойыма кіріп те шы;па;ан!
-Мен ЖАНмын,Мен БАРмын?-дедім к;мандана.
-И;, біра; с;ра; ;ойма , б;л МЕН деген сезіммен айт!- деп б;йырды ол.
-Мен БАРмын, мен ЖАНмын! – деп ;айталадым, с;здерді; орнын ауыстырып.Сосын ты; ты;дап отыр;андай ішкі сезімімді ба;ылап тыныш отырдым.
Ішкі жан сарайым ке;іп кеткендей ;сер болды. Денемді ;ыс;ан ;;рсау босап ;ал;андай. Иы;ым тіктеліп, ар;а с;йер пана табыл;андай, бір сенім пайда болды.  Сонымен бірге ;зіме деген ;лкен ;;рметті сезіндім.  Мен ;зімді жо;алтып алып, ;анша жылдан кейін ;ре; тап;ан сия;тымын , сонымен ;атар, сол мені; табыл;аныма шексіз ;уаныш сезімі бар бойымды жайлады.
 МЕН БАРмын,МЕН ЖАНмын!
Б;л не сонда?
С;зді; , тілді; кереметі ме?
Б;л с;зде бар адам біле бермейтін ерекше к;ш бар сия;ты. ;зірге ;лі санама онша жеті;кіремей т;р, біра; е; бірінші ;серін айтып жеткізе алмаймын,;рі ;арай не боларын ;айдам. Ма;ан  бір ;;пия сыр ашыл;андай!
МЕН БАРмын,МЕН ЖАНмын!
Б;рын, мені ;орша;ан д;ние ;те ;лкен сия;ты, ал мен ;зімді,  осы д;ниені; кішкентай ;ана бір б;лшегі сия;ты, ;лсіз к;руші едім. Енді, ма;ан ;лкен к;ш берілгендей, мені ;орша;ан д;ниеде ма;ан келер ;ауып-;атер жо; екенін сезіндім.
;олымнан б;рі келетін сия;ты, ;зіме деген ;лкен сенім,;;рмет пайда болды. БАР бол;ан ;андай жа;сы!
Есіме бауырларым т;седі, мені; ;инал;ан кездерімде демеу беріп ж;ретін  ыл;и.
Кейде мен «;лымны; тойын ;алай жасаймын, ;олда ;аржы жо;» десем, олар «Сен оны уайымдама,біз БАРмыз ;ой» дейтін. Осы с;зге к;;ілім толатын.
ЖАН! Б;л с;зді; ;ыр-сырын кім білген!
«Малым жанымны; сада;асы,жаным арымны; сада;асы» дейді ;аза;тар.
Жапонда «Харакири» деген ;;ым бар. Ол ;з жанын ;зі ;ия салатын сарбаздар туралы.
;зім де жаным ;ысыл;анда, ;лгім келетін.
Со;ан ;арап  ЖАН деген т;кке т;р;ысыз,  арзан к;рінуші еді, енді б;л ойларымны; д;рыс емес екенін бар ойыммен, бар денеммен сезіндім.
Ойым, ЖАН туралы , ар-намыс туралы у;ждер келтіріп, ойлай берді.
;лтты; ар-намыс, ;йелдік ар-намыс..т.б.намыстар ... ;р елде ;рт;рлі.
Бір елде ;те ;ятты жа;дай , бас;а елде  ;йреншікті, назар аудару;а т;рмайтын  н;рсе, та;ы бір жерде ол ма;таныш.
Мені;ше, б;л ЖАНнан ;ол ;зіп ;ал;ан со; , а;ылды; ойлап тауып ал;ан шектеу п;лсапалары. Ондай шектеу п;лсапалары ;р т;рлі дінде,политикада, ж;не жергілікті топтал;ан халы;тарда, салт-д;ст;р ретінде са;талып, орындалып келеді.....
Б;л ойды ;зіп тастадым да:
-«Жарайды, ;мір с;ру жа;дайына ;арай, ар-намыс ;;ымы, ;р елде ;р;алай, ал оларды; ЖАНы ше?»
-Оларды; б;ріні; жаны таза, ;ЛЫ К;Ш-деді ол- Мысалы материалды; ;мірдегі энергия- электр тогын алып карайтын болса;, ток адамды ;лтіріп те жатады,жа;сылы; жасап та жатады. Сол ;шін токты, жа;сы немесе жаман деп б;лмейді. Ол к;ш ;ана.
Адамды жазалайтын да, мазалайтын да,тоза;;а да, ж;ма;;а да т;сіретін оны; ЖАНы емес, оны; тынымсыз ой сапасы, тілі ж;не а;ылы! Ал ЖАН;а ;алатыны, тек шыдау ;ана.
Адам ЖАНына билік ете алмайды.
Ал ойына ,тіліне, а;ылына билік ете алады,тек ;ана ма;ынасын, к;шін т;сінсе бол;аны.
-Сонда мені; ЖАНым , президентті; ЖАНымен, ж;не ;ылмыскерді; ЖАНымен де те; бе?
-Те; –деді ол-сені; жаны; б;рімен те;, тек ;ана оларды; емес, миллионерді; де,;лы ;алымдарды; да, ;ншілерді; де жанымен те;. Оларда бар к;ш сенде де бар. Бар айырмашылы;ы , ;р;айсы;ны; нені ойлап, нені айтып, нені істейтіндері;де ;ана.
Мен ойланып ;алдым.
;мірде, мынау жа;сы, мынау жаман деген к;з;араспен ;арайтын мен ;шін, мынадай айырмашылы;ы жер мен к;ктей те;дік т;сініксіз еді.
-Сонда президентті; ж;не ;ылмыскерді; жандары  те; бе? –деп та;ы да с;радым,санама жетпей т;р;анын білдіріп.
-И;, те;- деді ол – егер екеуін ата;ынан айырып, бір кемеге отыр;ызса, оларды; ЖАНдары бірігіп кетеді,  іс-;рекеттері де бір ма;сат;а ж;мсалады.
«Кемедегіні; жаны бір» деген сол.

МЕН БАРмын, МЕН ЖАНмын!
;п-с;тте к;;ілім орнына т;сіп, тере; дем алып ;алам, кейде, ;айта-кайта тере;  дем алам. Тере; дем ал;ан сайын денем босап, ойым тиылып, мені; ішімде, мы;ты к;шке ие адам пайда болады, сол к;ш ешн;рсені ойлатпай, ;зіні; бар екеніне ж;регі жарылардай ;уанышта.
«Офигееееть!» дедім орысшалап.
Ж;рек жарылардай ;уанып т;рып, жайсыз ой ойлай алмайсы;. Тек ;ана та;дану,
ризашылы; сезімі к;зіме жас алдырады. Б;л реніш жасы емес, ;шу кезіндегі ;уаныш жасы. Б;л сезім, ішкі д;ние;ді  толтырып, бас;а еш;андай сезімдерге жол бермейді. Ешн;рсе ойлай алмайсы; ,ой жо;.
Ойым  енді не ойлайтынын білмей да;дарып, тілім де с;з айтудан шошып ;ал;андай ;ндемейді. ;йтеуір ішім тола, к;;ілім то;.
Б;л бір рахат д;ние болды.
;ткен-кеткен, келер к;ндер мазаламайды. Кейде ;зіме «Ей, келер к;ні;ді ойласай..» деп бастасам , ;арауылым тиып тастайды да, ОСЫ С;Тті; тынышты;ына кіргізіп ;ояды.
Мені бір си;ыр баура;андай осы сезімнен шы;;ым келмейді.
Осы;ан байланысты, мені; ;мірге деген к;з;арасым да ;згерді.
-;уелі менде жа;сы , жаман с;здеріні; айырмашылы;ы ;згерді, жа;сы жа;дай болса да,жаман жа;дай болса да мен ;шін к;птен к;ткен жа;дай сия;ты, к;;ілімді шай;амады.
Жа;сы;а таспадым, жаман;а ренжімедім. Б;рын біреуді; с;здерін  екі, ;ш к;н ойлап ренжуші едім, ал енді, бас;а ой ойлау;а ішімде орын жо; сия;ты, ж;;пай, т;сіп ;ала береді.
-Менде еш кемшілік ;алма;ан сия;ты, т;ріме де, ж;ріс-т;рысыма да к;;ілім толады.
Осы;ан орай ары;тау, ;демі киім алу...деген сия;ты кедергі ма;саттарым жо;алып кетті.
Тіпті алды;;ы тістерімні; жо;ты;ы да , той-томала;тар;а бару;а, адамдармен с;йлесіп ;з у;ждерімді айту;а, тіпті достасып , жа;сы к;руге де кедергі бол;ан жо;.
Мен ;зімні; осындай екеніме, БАР екеніме ма;таныш сезімде болдым.
-Кенеттен, мен т;к істемей жата беретін ;лымны;, елде жо; керемет жа;сы бала екенін бай;адым. Ж;регім езіле жа;сы к;ріп, енді ;айтып б;рын;ы «Неге..»деп бастайтын  «;німді» ;айталамадым. ;йтеуір,  б;гін болмаса ерте;, ;з жолын табатынына сенімдімін. Адамдар  ;мір бойы бірге болуы м;мкін емес ;ой, оны осындай,  аман-есенде  к;ріп ж;ргеніме ;уандым.
-Жетіспей т;р;ан ;аржы м;селесі де, мені; ішкі жан тынышты;ымды шай;алта  алмады.
;айдан м;ндай сенім келгенін білмеймін, ма;ан, айналамда;ы мен білетін адамдарды; б;рі, мені;  жа;дайымды жасайтындай к;рінеді. Е; бастысы,  мені ;орша;ан д;ние ма;ан жау емес екені , онымен к;ресуді, еште;е д;лелдеуді ;ажет етпейтін , мені; на;ыз ;ор;аушым болып шы;ты. Ма;ан керек а;ша,  к;п болмаса да т;сіп т;рды.
Осы к;;іл к;йлеріне байланысты, ыл;и ойлайтын ойларым да мынадай болды:
-«Мені корша;ан орта мені ;зі ;ор;айды.»
-«Б;гін жа;дайым жа;сы, ал ерте; одан да жа;сы болады.»
-«Ма;ан керек а;ша, ;зі, оп-о;ай келеді, ма;ан оны шар; ;рып іздеуді; ;ажеті жо;.»
-«Мен б;рін білемін, ;олымнан б;рі де келеді.»
-«Мені б;рі жа;сы к;реді, мен де оларды жа;сы к;ремін.»
-«Мені; достарым,таныстарым, б;рі мені; жа;дайымды жасайды.»
- «Мен ;ала;ан арманыма оп-о;ай жетемін.»
;арауылды; ар;асында осы ойлар, мен кейде ба;ыламасам да, ;айта-;айта ойналып, санамда бекіді. Уайым ;келетін ойлар;а керек орын болмады ма, мені; ойымнан м;лдем т;сіп ;алды.  Мені; е; бір та;дай ;а;ып, та; ;алатыным да осы жайт. Мені; тарапымнан еш;андай зорлы; бол;ан жо;, ;айда кетіп ;алды екен олар?
 Мен енді еш;ашан да, еш;андай жа;дайда да , басымнан не ;тсе де, ренжіп, ;ай;ыда бол;ым  келмейтінін аны; білдім.
Суы;тап, бір апта ысты;ым к;теріліп , ауырып жат;анымда да , ауру;а деген ашу бол;ан жо;. Мен РАХАТТАНЫП ауырдым, ал ойым болса, ;зіні; ;демі ;уенін ;айталап, ойнай берді.
Б;рын м;ндай жа;дай менде еш;ашан бол;ан емес. Ауру келгенде, мен ;атты ;иналатынмын, бар денеммен , бар ойыммен.
Ендігі білгенім, егер ойы; сау болса дене;ні; ауыр;аны т;к те емес екен.
;ншейінде менде ж;мысы жо; ;лым да, сауы;уыма шипа тілеп, д;рі ;келіп, тама; істеп, мамалап ж;рді.
К;;ілде еш с;ра; болмады , мені; ;мірден тілегенім де, тек осы сия;ты.
Осындай кайфта бір жыл ;тті.


Осылайша, бар н;рсеге ш;кіршілік етіп, жан тынышты;ына малына ж;ре бердім. Осы ж;рісім ЖАНыма жа;;ан болу керек, ;айтып белгі бермеді.
Ба;ытты болу;а к;п н;рсе керек емес екен.
;р к;нім, алды;;ы к;ннен де жа;сы болып келеді, еш уайымсыз, ж;мысымды істеп ж;ремін. Еш ма;сатсыз , армансыз, ешн;рсеге де талпынбадым.
Диоген деген адам туралы о;ы;аным бар еді. Ол те;ізді; жа;асында, б;шкені ;й ретінде ;олданып, бар д;ниені керек етпей, бір к;ні тама; ішіп, бір к;ндері ішпесе де елді; б;рінен аса ба;ытты бол;ан екен. К;ні бойы оны; істейтін тірлігі, те;ізге ;арап ойлану, сосын б;шкесінде т;ске дейін ;йы;тау болыпты.
Сол елді, ;лы  ;олбасшы Македонский жаулап алып, те;ізді; жа;асына м;ны к;руге келгенде, орнынан т;рып с;лем де бермеген екен, ;айта «Былай т;р, к;нді к;рсетпей к;ле;келеп т;рсы;!»-деген.
Диогенні; елден ас;ан ба;ытты, ;амсыз,ешкімге т;уелсіз  ;міріне ;лы ;олбасшы ;атты ;ызы;ыпты. К;ндегі ;ыр;ын со;ыс, адамдарды; к;з жасы, оны; ж;йкесіне тиіп ж;рген болуы керек,  «Ендігі ;мірімде сен сия;ты ;амсыз балып, те;ізді; жа;асында жат;ым келеді» депті. О;ан Диоген « ендігі ;мірі;ді к;тіп керегі не, сен оны  д;л ;азір жасауы;а болады.» деген екен.
Мен ;зімді осы Диогенмен салыстырам, біра; айырмашылы;ы, ол ешкімге, ешн;рсеге т;уелді емес еді, ал мен болсам а;ша;а т;уелдімін. Осы а;ша м;селесі болмаса, мен де ;оз;алмай жата берер ме едім. Білмеймін, біра; бар ;рекетім, осы а;шаны табу ;шін ж;мсалады. Осы ж;мысты; барына ш;кір деп, айды; со;ында алатын жала;ым ;шін барам ж;мыс;а.
;зім осылай тыныштал;анмен , сырттан к;п ;згеріс бола ;ой;ан жо;.
К;нк;ріс ;аржы болып т;рды , кейде ая; астынан мен білмейтін адамдар ж;мыс беріп, арты; а;ша да болды. Біра; мені;, жетіспеушілікті к;ріп шайлы;ып ;ал;ан а;ылым, а;шаны мейлінше, керегіне ж;мсай алмады. Мен ыл;и, «ерте; болмай ;алуы м;мкін» деп,
;немдеп ж;рдім.
Оны; ;стіне, ойда;ы ;арауылым да , ;аржы м;селесі к;терілсе болды тиып тастайды, «д;л ОСЫ С;Тте  оны ойлауды; ;ажеті жо;», деп.
А;ша;а т;уелділік,  мені; ойымды ала;дата берді. Б;рі жа;сы екенін білемін, біра; к;;ілім одан да жа;сы болуын ;алайды.
Енді менде  с;ра; пайда болды.
Егер мен мол байлы;;а ;мтылсам, к;;ілім ;айтадан шай;алып , жан азабына т;сіп кетпеймін бе?
Жал;аулы;ы басым мен ;шін та;ы да бір н;рсеге ;мтылу, талпыну,      ;ор;ыныш ту;ызды.
Осылайша біресе барыма ш;кіршілік етіп, біресе к;п а;ша тап;ым келіп, ;рі-с;рі болып біраз уа;ыт ж;рдім.
Білмеймін соны; ;сері ме, біресе ая; астынан табыс табылып, біресе у;делі, бар а;шаны да ала алмай ж;рдім.
Біра;, ;андай жа;дай болса да, мені; тынышты;та;ы к;;ілім шай;ал;ан жо;. Бар болса да, жо; болса да мені; жа;дайым жа;сы болды, мен б;рібір ба;ытты едім.
Адамны; ойында ;ры ойлар болады ;ой, сен оны мойындамаса; да келіп т;рады, осы ;ры ой келгенде ;рлы; істеген адам сия;ты ;ымсынасы;, ;зі;нен ;уасы;.
;ят болса да айтайын, енді ма;ан анда- санда  «Не істесем к;п а;ша табамын?» деген ;ры ой келетін болды. ;рине б;л ой жа;алы; емес, біра; осы оймен бірге мазасыздану, бай адамдардан кеммін деп ойлау... сия;ты сезімдер келетін бол;ан со; ,мен б;л ой;а к;п м;н бермеуге тырысып, оны алып тастайтын едім, оны; орнына «ма;ан керек а;ша ;зі келеді» деген сенім болды, ешн;рсе ойлап бас ;атыр;ан жо;пын.
Не істесем к;п а;ша табамын?
Ойым бар н;рседен таза болып шы;ты, ешн;рсе жо;, еш;андай байлы;ты к;з алдыма елестете алмадым. Біз ;ркезде а;ылды ал;а саламыз ;ой, ол ойды; бухгалтері, я;ни есепшісі. Ол болады десе істейміз, болмайды десе істемейміз.
А;ылым ;рі есептеп, бері есептеп: « Б;л м;мкін емес -деді,- егер т;ра;ты ж;мыс болып, белгілі айлы;ты ай сайын алып отырса;, со;ан да ш;кіршілік ет, немесе ;осымша ж;мыс ізде.» -деді.
Мені; маманды;ым с;улетші, б;л ;р;ашан да уа;ытша ж;мыс. ;;рылыс болса ж;мыс бар,;;рылыс то;таса ж;мыс жо;. Оны; ;стіне жобалау мекемелері де, жеке к;сіпкерлерді; ;олына к;шкен. Олар а;ыны ;з к;лемінде толы; т;лемейді , ;анша т;легісі келсе сонша береді. О;ан еш шек жо;, б;рын;ы совет заманындай е;бек еткен жылдары;, ж;мысы;ны; к;рделігі есептелмейді. Ж;мысты ;йіп тастап, к;ндіз-т;ні уа;ыты;ды алуы м;мкін, біра; айлы;ы; сол ;алпында ;ала береді.
Ал, ;;рылыс то;таса, сені «бессодержание» дейді, а;ы т;ленбейтін демалыс;а жіберіп ;оя салады, ондай демалыстар ;ш айдан бір жыл;а дейін созылады. Сені;, осы а;ысыз демалыста не к;н к;ріп ж;ргені;де ешкімні; ж;мысы болмайды.
Сосын, жанталасып бас;а ж;мыс іздейсі;. Егер жолы; болса 1-2 жыл істейтін т;ра;ты ж;мыс табасы;, жолы; болмаса 2-3 ай істеп кете бересі; та;ы да.
Елде, ;кімет ауысып да;дарыс болса, е; алдымен ж;мыссыз, аш ;алатындар да осы с;улетшілер, инженерлер, ;;рылысшылар. ;з ;мірімде,  осындай да;дарыс екі рет басымыздан ;ткені б;рімізге белгілі.
Мен ;зімні;, жа;сы с;улетші екенімді білемін, сосын ба, мекеме жабылатын болса, мен со;;ы к;ніне дейін ж;ремін. Міне 2жыл болды кейінгі ж;мыс орнымда істеп ж;ргеніме, ал ;азір мамандарды; к;бі а;ысыз демалыс;а кеткен....
Мен енді а;ылымды ты;дап ;осымша ж;мыс іздедім. Негізгі ж;мысым 9-дан кешкі 6-ге дейін бол;анды;тан, ж;мыс уа;ыты ;з ;алауы;ша болатын, «Орифлейм» заттарын сатушы болып тіркелдім. Енді мен ж;мыста ж;ріп «Орифлейм» заттарын да сатып ж;рдім.Орифлеймні; еш зияны бол;ан жо;, заттарын адамдар;а ;сынып сату да ;нер екен. Мен адамдармен танысып, пікір алысып , ;мір туралы ;з ойларымды да айтатын болдым.
Біра; мен Орифлеймнен к;п а;ша таба алмадым, ;йткені алу-алмау адамдарды; ;з еркі болуы керек, оны; ;стіне кейде есеп-;исаптан жа;ылып, ;тылып та ;аламын. Бір с;збен айт;анда «Мартышкин труд» дейді ;ой, к;;ілі;е тура келмесе болмайды. Біра; б;л Орифлеймнен де жа;сы табыс тауып, шетелге барып ж;рген адамдарды білемін, олар тек ;ана Орифлейммен айналысады.
Ал мен, ;андай болса да с;улетшілік маманды;ымнан алыста;ым келмейді. И;, пайдалы емес, біра; жаным с;йеді б;л ж;мысты.
Мені; о бастан  лотерея билетін алып ойнайтын да ;детім бар еді, ба;ымды ;лі сынап ж;рмін, ;зір к;п м;лшерде ;тыс ал;ан жо;пын, біра; аламын ба деген ;мітім бар.
Б;рын ;тылып ;алсам, ашуланып, «неге алдым а;шаны ;;ртып?», деуші едім, енді бас;а адамдарды; да , к;п а;ша ;тып баюына, мені; де себебім тигені мені куантатын болды.
Осы лотерея;а кеткен  шы;ындарды; бір к;ні ма;ан ;айтып келетініне сенімім бар.
Б;л ;мірде не берсе; соны аласы; ;ой.
Былай ;араса; б;рі жа;сы, кредит т;лесем де ;й бар, аз болса да а;ша бар, е; ;уаныштысы ;лым да полиция;а ж;мыс;а т;рып, досы Н;рлан екеуі бірде;е істеп шауып ж;реді ыл;и, сосын  мені; ;аба;ым ашы;, ;рыс жо;...
Сонда да мені; к;;ілім ала;даулы, бір н;рсе істеуім керек сия;ты,біра; білмеймін не екенін. Мені;ше, мен ;олдан келгенні; б;рін істеп ж;рмін.
«Адам;а тынышты; жа;пайды» деген с;зде шынды;  бар-ау деймін, ;йтпесе б;л не?
 Біра;, мен осы істеп ж;рген тірлігімнен, тек ;ана ;лместі; к;нін к;ретінімді  білемін.

***
Бір жыл ;ткен со;.
К;зіме т;скен ;атты жары;тан ояндым. Терезеден ;йді; ішіне ;арай прожектор сия;ты жары; ;;йылып т;р екен. Жары; біресе аппа;, біресе к;к, біресе ;ызыл болып ;згеріп ;;йылады. Жаным келген шы;ар деп, ж;регім ;уаныш;а тола терезеге ж;гіріп бардым.
...Кейінгі кезде, к;;ілімді ала;дат;ан с;ра;;а жауап таба алмай, ЖАНымды к;бірек ша;ыратын бол;ам. Мені; м;селемді тек сол ;ана шешетін сия;ты. Т;нде жат;анда да, к;нделіктегі жазбаларды о;ып , о;ан риза болып, са;ынып жат;ам.  Кімді айтса; сол келеді деген, бар н;рсе ой ар;ылы беріледі-ау деп ойладым. Ол ;рт;рлі жолмен, ;р т;рлі кейіпте келетін бол;ан со;, б;л жолы ;алай болады екен деп, білмек болып ынты;уым да бар...
 Сыртта жары; жо; екен, жары; тек терезеден шы;ып т;р;ан сия;ты. ;олымды жары;;а тостым. Ол біресе аппа;, біресе к;к, біресе ;ызыл болып ;;былып кетті, бейне бір мені; ;олымды алып амандасып жат;андай...
-«С;лем!- дедім сыбырлап.  Жауап болмады. Демімді ;атты тартып ты; ты;дадым, естімей т;р;ан шы;армын, деп. Кенет ж;рек т;сым б;л;ынып кетті де:
-У;, ;ысып тастады; ;ой. –деген дауыс естілді.
Мен ;лім ;;рып еденге ;;ладым. Басым столды; ая;ына тиді ме, тарс ете ;алды да, к;зім ;арауытып кетті. К;зімді ашсам ;зімні; т;сегімде жатыр екенмін. Тезірек жан-жа;ыма ;арай бастадым.
-;оз;алма- деді дауыс- сен басы;ды ;рып алды;.
Дауыс ж;рек т;сымнан шы;ып жат;ан сия;ты, к;;ілім ;деттегідей жайланып кетті. ;оз;алмай жата бердім, біра; к;зім ашы;, терезеден ;;йыл;ан жары;;а ;арап жатырмын.
С;зді; ;р дыбысында, жары; ;рт;рлі т;ске боялып, ;згеретінін біліп жаттым.
-;зі;ді ;;р бекерге шаршатып ж;рсі;- деді ол, аманды; жо;, саулы; жо;, тіпті басы; ауырып ;алды ма деп те с;ра;ан жо;.- екі ж;мыс т;гілі он ж;мысты ;атар алып ж;рсе; де мол табыс таба алмайсы;.
-Мен енді не істесем болады? Б;л ой мені ала;датып ж;р.-дедім мен.
-«Егер, осы ;азіргі жа;дайы;а к;;ілі; толмаса , мол табысты; к;зін ;зі;ні; бойы;нан ізде. Сені; бар ;мірі;е жететін талант сені; бойы;да бар, тек сен ж;регі;мен ;алап не істегі; келетінін аны;таса;, оны; орындалуына жеткілікті к;ш аласы;. Ж;не ол, жалпы халы;;а бірдей, жа;сылы; ;келетін н;рсе болуы керек.
Мысалы, д;кенде бар адам керек затын сатып ала алады, сатушы оларды сен а;сы;, сен ;арасы; деп б;лмейді.
 Біра;,  анау анадай істеп байып жатыр деп ж;ртты; істегенін ;айталап, мол табыс таба алмайсы;.
Сен істейтін н;рсе сені; ж;регі;нен шы;уы керек. Бар кезде де , жо; кезде де сені; айнымай істейтін н;рсе; не?»
Мен ешн;рсе айта алмай т;ты;ып т;рып ;алдым, ;яттан ;ртеніп кетейін деп т;рмын, еш;андай хоббиімні; жо;ты;ына. Сосын шынымды айттым:
-Еште;е де, тек телевизор к;ремін, кітап о;имын , анда–санда к;нделік жазамын.Мен енді  мол табыс таба алмайтын болдым ;ой,- дедім мен ;зіме ;зім ;кім шы;арып.
-Сені;ше мол табыс деген не? Ол са;ан неге керек?- деп с;рады ол.
-Мол табыс деген к;п а;ша, к;п а;ша; болса машина да аласы;, шетелге де барасы;, жа;сы жар да табасы;... –деп а;шаны; пайдасын айтып сайрай бастадым.
-;ім, -деді ол,  ішім ;обалжып кетті, та;ы да оны; ренжіп, к;;ілі толмай ;ал;анын сездім, сосын ;зіме келіп, жалма-жан а;тала бастадым.
- ;азіргі жа;дайым жа;сы ;ой, біра; а;ша м;селесі к;;ілімді ала;дата береді, мен а;ша;а т;уелді болудан ;;тыл;ым келеді-дедім.
-Сонда са;ан ;анша а;ша керек?-деді ол.
-Миллион доллар – дедім мен ойланбастан, т;йе с;раса; бие береді деп есептеп, ал шынымды айтсам ма;ан ;анша а;ша керегін ;зім де білмеймін, ж;не мен с;ра;ан млн долларды; те;гемен ;анша болатынын...білмедім, есептеу керек екен. А;шаны; буы ;ысты ма , д;л ;азір алатындай, жат;ан орнымнан т;рып отырдым.
- Егер сен, ;зі;нен млн долларлы; ;нер к;ре алмаса;, ж;не сені; істейтін ж;мысы;, с;зі;, млн доллар;а ба;аланбаса, я;ни лайы; болмаса, ондай байлы; са;ан ;алай келеді?
-деді ол.
Т;рлі- т;сті болып ;згеріп т;р;ан жары;, с;п-суы; к;к т;ске боялып , мені; жауабымды к;ткендей, біраз уа;ыт;а, ;згермей ;атты да ;алды. Ішім м;здай болып суып кетті, ;зімді бар ;мірім таусылып, ;лім алдында т;р;андай сезіндім.
-Жарайды-деді ол, мені ж;бат;андай, жары; ;айтадан ;демі т;ске еніп ;згеріп шы;а келді- Са;ан т;сіндіріп к;рейін.
Бізді ;орша;ан бар ;лем, тартылыс к;ші ар;ылы тепе –те;дікті са;тап т;р. Жерді; тартылыс к;шіні; ар;асында сен де ;шып кетпей, жерде ая; басып т;рсы;. Сен ;з ойы;ны; , с;здері;ні; ;зіне лайы; к;ш алатынын білесі;. Б;л к;ш ;ылми тілде метафизикалы; к;ш деп аталады. Сол к;ш- сырт;ы д;ниедегі ;зіне лайы; заттарды , жа;дайларды тартып, сені; ;мірі;е келтіреді. Оны ;зі; де бай;а;ан шы;арсы;, есі;де ме, «Жа;сы десе; жа;сы болады, жаман десе; жаман болады».
Адамны; ойында;ы мол байлы;, сырт;ы д;ниені; байлы;ын ;зіне ;арай тартады, ал ол байлы; жал;ыз келмейді, ;зіне сай байлы;ты ала ж;реді. «Сай сай;а ;;яды, бай бай;а ;;яды» деген сол.
Одан бас;а да  «Байлар одан сайын байиды, ал кедей барынан да айрылады» деген с;з бар.
Байлар бай екеніне к;манданбайды, кедей де кедейлігін мойындайды. Сонды;тан да баймын деп ойласа; бай боласы;, кедеймін деп ойласа; бары;нан да айрыласы;, б;л сені; ;зі;е берген ;з ба;а;. Ал сырт;ы д;ние соны айнытпай растайды.
Осы;ан орай,
-біріншіден, сені; ;мірден к;тетін байлы;ы;, ;р;ашан сені; ойы;да болуы керек.
- екіншіден,сені; тілі; ыл;и осы байлы;ты алып жатырмын деп айтуы керек, тілі;нен «жо;» деген с;зді алып таста,еш;ашан да, ;андай м;селе болса да,ойы;мен де оны айтушы болма, ;йткені оны; к;ші б;рінен де к;шті, жылдам орындалады, оны; орнына «бар» деген с;зді айт. Ж;рт сенде бар екен деп ойласын.
-;шіншіден,сені; а;ылы;, сені осы байлы;;а лайы; болу жолына ;арай жетелесін. Бар есеп-;исабы;,  сені; бой т;зеуі;е, ;йі;ді толтыру;а, сені; ;ала;ан ж;мысы;ды ала;дамай істеуі;е лайы; жа;дай ту;ызу;а ж;мсалсын.
Тартылыс к;ші, ;зіні; шамасы  келетін, ;зіне ;;сас н;рселерді ;ана тартады. Егер, сырт кейпі; ;алай болса солай, мардымсыз болса, о;ан келетін байлы; та мардымсыз  болады.»
Барлы;  а;ылды кітаптарда жазылатын орта; к;з;арас, мені онша та;дандыра ;ой;ан жо;. Одан  да ЖАН, ;зіні; ;олынан б;рі келетінін білдіріп, ма;ан к;п а;ша ;стата салмайды ма, сонда мен ;зімді к;рсетер едім, бай бол;анны; ;алай болатынын....
Ал, енді та;ыда б;рын;ыдан да к;п ж;мыс тілеп алдым.
Жарайды, енді мен б;ларды ;алай іске асырам, б;рын да талай рет тырысып к;ргенмін, одан біра; ешн;рсе шы;па;ан. Бизнес те жаса;анмын,бас;а да а;ша т;сетін ж;мыстарды; біразын істедім, басы жа;сы бастал;анмен, со;ында мені; о;ан деген зау;ым болмай, тастап кетемін. Мені; талантым б;р; етіп к;теріледі де, ;за;;а бармай ;шіп ;алады....
Осылай мен ;з ойыммен болып кеттім.
-Б;рын сен ;рн;рседен ;ор;ып, ойы; тынбайтын- деп мені; ойымды б;лді ол- ж;не ол ж;мыстарды; б;рі сені; ж;рек ;алауы; емес еді, сен ж;ртты; істегенін ;айталады;.
Са;ан та;ы да т;сіндіріп к;рейін. Сен ОСЫ С;Тті; тынышты;ына кірерде не істеді;?
-Ойымды тыйдым.
-Ал ;арауылы; не істеді?
-Ойымды ба;ылады, реніш, ;кініш, ашу сия;ты ойларды алып тастады.
-МЕН ЖАНмын,МЕН БАРмын деп ;айтала;анда ше?
-;зіме деген сенім,;;рмет пайда болды, ж;не бойыма ;лкен к;ш берді, ;олымнан ;азір б;рі келеді. Мен сені т;сініп т;рмын , енді са;ан не кедергі деп с;рама;шысы; ;ой?
Ол жауап бермеді,сосын:
-;азір не ойлап ж;рсі;?-деп с;рады.
-Ойым бос, тек ;айтсем к;п а;ша табамын деп ала;даймын.
- Осы  уайым-;ай;ыдан таза, бос ойы;а ;зі;е керек байлы;ты кіргіз, машина керек пе, ;й керек пе, жо; киім керек пе... а;ылы;нан с;ра не керегін,тек одан ;айдан аламын деп с;раушы болма. Сосын осы байлы;ты; сенде барын сезін.
-Жо; н;рсені ;алай сезінемін?
-Ол ;иын емес. Мысалы: Адам ;зін ;р киім кигенде ;рт;рлі сезінеді, той;а киетін к;йлек кисе; к;;ілі; к;теріліп, сол киімге сай етіп таранасы;,боянасы; с;йтіп ;зі;ді ;демі сезінесі;. ;демі машина;а мінсе; ;зі;е деген ;;рмет пайда болады, ;йі;де дастарханы; тола болса ма;таныш сезімі болады....т.б.
-Біра; мені; байлы; туралы ойым ;рт;рлі болып кетеді ;р кезде.
-Ойы; ;рт;рлі болып кетпес ;шін, осы байлы; туралы, ;зі;е ;на;ан т;рлі –т;сті суреттерді ;ыр;ып алып, ;атты ;а;аз;а жабыстырып к;нде к;з алды;да т;ратын жерге іліп ;ой. Б;л ;уелгі кезде ойы;ды аны;тап, оны бекітуге пайдасы тиеді. ;йткені ондай ортада ;спеген адам;а оны; б;рін ойына келтіру, ;иындау болады.
Енді осы суреттерде  не болса, сол сені; байлы;ы;. Уа;ыт ;те келе, ол суреттерді; ішіндегі біреуі сені; назары;ды ерекше ;зіне аударады. Сен оны к;нде к;ресі; , ойлайсы;.Сосын  сен сол байлы;;а ;арай ;адам басуы; керек.
-;алай?
-Мысалы, сен машина ал;ы; келеді, машинаны; суретін  к;ріп т;р;ан аз, сен сол машина туралы бар хабарды біліп ,оны; ;ай базарда ;анша т;ратынын біліп, со;ан к;;іл ;ойып іздене бастаса;, сені; бар ынта; осы;ан ауады , я;ни сен о;ан оймен еге боласы;, ал д;ниедегі бар зат тек ;зіні; егесіне ;ана келеді. Сонымен, сен оймен егелене бастасымен сырт;ы д;ниені;  б;кіл тартылыс к;ші де ;имыл;а келе бастайды. М;мкін оны са;ан біреу сый;а берер, м;мкін ;тып аларсы;, м;мкін жарты ба;асына аларсы;...;йтеуір ;алай бол;анда да тартылыс к;ші ебін тауып оны са;ан келтіреді.
-;олымда ;аржы жо;та, мен ;алай оны ;арап іздеймін? Алдымен, а;ша табу керек шы;ар?
-Егер, б;гін ;лы; ;йленемін десе, сенде ;аржы бар ма?
-Жо;.
-Сонда сен ;йлену тойын жасамайсы; ба?
-Жасаймын.
-;алай жасайсы; а;ша; жо; ;ой?
-Б;рібір жасаймын-дедім мен- табамын а;ша , білмеймін ;алай ,біра; той жасап берем.
-Міне, -деді ол-Сен ;р ма;саты;а осындай сеніммен ;арауы; керек.
Ал, алдымен а;ша табамын сосын аламын деген бос ;иял ;ана. Ол деген –«егер болса...сонда ;ана...» деген екі;шты ма;ына береді , м;нда бір шешім жо;, тек ;иял ;ана, сонды;тан да ол ;мірде орындалмай тек ;иялда ;алып ;ояды.
Тек а;ша табу жолында, б;кіл ;мірі; ;;р бос;а ;тіп кетуі м;мкін. Ал, а;ша деген, белгілі бір затты;, немесе ж;мысты; ;;ны, ол ;зінен ;зі бос ж;рмейді.
Сосын, та;ы бір назар аударатын жа;дай, сен алатын машина сені; ;ана ;алауы; болуы керек, егер ол ба;таласты; болса, «мен анау адамнан ;аламын ба,мен де аламын» деген сия;ты, сені; шы;ын;а ;шырауы; м;мкін, ;йткені ол сені; жан ;алауы; емес , оны; егесі бас;а адам. Сен ;ала;ан машина са;ан о;ай, ;рі к;п шы;ынсыз келеді.
 Осы машина туралы ойлары;ды тырысып, ;зі;ді ;зі; зорлап ойлама.
ОСЫ С;Тті ба;алай отырып, ойы;мен осы машинаны; айналасында ;имыл жаса, бірге рахаттанып ;мір с;р, таныстары;а машина;ны; арты;шылы;ы туралы ;;гіме айт, ;олы;а т;скен  а;шаны машина;а есепте. Сонда б;л машина сенікі болады.
Ертегі ты;дап отыр;ан сия;тымын, б;рі осылай оп-о;ай болса, неге ж;ртты; б;рі байып кетпейді?
-О;ан кедергі к;п адамдарды; тілі-деді.
Мен та;данып ;алдым жылдам жауап;а,оны ойлап та ;лгермеген едім.
-К;п адамдар ойында;ы арманына жоламайды, к;ргенде ;зін ;ор санап ;ымсынады.
Мысалы: сен ойы;мен ;ымбат машина ал;ы; келеді. Ал ол машинаны к;ргенде, ба;асын к;ріп, «мен б;л машинаны ала алмаймын,;ымбат, мені; ;алтам к;термейді» дейсі;, с;йтіп сен тілі;мен бірінші кедергіні  ;ойды;.
;асы;а сатушы келіп-« Сізге мені; ж;рдемім керек пе?»-деп с;раса, сен ;аймы;ып,
-«Жо;, ж;й ;ншейін к;ріп ж;рмін.»-деп шеттей бересі;. Б;л кезде сен ;зі;ні; арманы;ны; орындалуына екінші рет тілмен кедергі ;ойды;.
Сосын б;л ойы; ;алай орындалады?
Егер сен сатушы;а, «И;, мен осындай машина алайын деп едім, жа;сы ;асиеттерін айты;ызшы» -десе;, сатушы са;ан осы машина туралы бар м;ліметтерді береді.  На;ты ;анша ба;а;а беретінін біліп, визиткасын алып, «Ойланып к;рейін,хабарласамын» деп осы машина;а лайы;ты екені;ді білдіріп кету керек. Сатушы сені алатын адам, б;л машинаны; егесі сен  деп ойлауы керек. Ж;не осы туралы достары;ны; пікірін ты;да.Олар сені; осындай машина іздеп ж;ргені;ді білсін.
-«П;ленше машина алайын деп жатыр екен» деген к;пті; с;зі де ,тартылыс к;шіне к;ш ;осып, тезірек осындай машина алуы;а себепші болады.
Егер бір адам туралы «ол бай ;ой» деп ел айтатын болса, оны; байлы;ыны; ;стіне байлы; ;осыла береді. ;йткені тілді; ЖАНнан алатын к;ші ;лкен.
А;ды;ан жау алмай ;оймайды дегендей,  сен ;олайлы с;тті к;тіп, а;ысын а;дыса;  алмай ;оймайсы;.
Есіме ;лкен інім т;сті. Мамам ыл;и «Ж;рі;дер, Тал;ат байды; ;йіне барып тама; ішіп келейік» дейтін, с;йтіп ол «Тал;ат бай» аталып кетті. Сол інімні; байлы;ына байлы; ;осылып, шынымен-а; байып кетті. К;ні б;рімізден арты;....
-С;зді абайлап айту керек,;зі;е керек н;рседен бас;а, еште;е айтуды; тіпті де керегі жо;.
Ешн;рсе істемей-а; тек тілі;мен бар жа;сылы;ты жойып жібері; м;мкін. «Тіл тас жарады, тас жармаса бас жарады» деген ма;ал да бекерге айтылма;ан. Тілді; ж;йріктігі сонша «Тілімен Меккеге жеткізеді» дейді.
-Мені; алу;а шамам жетпесе «алайын деп жатырмын» деп ;алай айтамын, ол ;тірік болып кетпей ме? Су;а батып барамын деп, екі рет ж;ртты алдап, ;шінші рет шынымен су;а батып кеткен адам сия;ты болмаймын ба?
- Б;л жа;сы мысал. ;з басына п;ле тілеп , ;айта-;айта тілімен айт;ан адам, сол п;леге а;ыры тап болады.М;нда еш айырмашылы; жо;. Тілді; к;ші жа;сы;а да, жаман;а да бірдей.
 «Алайын деп жатырмын» деген с;зде еш аны; хабар жо;, б;л тек жарнама ;ана. Сен сырт;ы д;ниеге ма;ан осы зат керек деп, тілегі;ді жеткізіп ;ана т;рсы;. Ал сені; ойы;ны;, тілі;ні; к;ші осы затты са;ан келтіру ;шін ж;мыс істейді.
Сонды;тан, ойды; тілегін тілмен бекіту керек, тілмен ;мірге келтіру керек.
;рбір с;зді; , ;рбір дыбысты; ;зіне лайы; к;ші бар. Бізді; дауысымыз осы б;лмеде ;ана ;алып ;оймайды, ол б;кіл д;ниеге жа;;ыры; болып тарап кетеді. «Отыз екі тістен шы;;ан с;з, отыз рулы елге тарайды» деген с;з сол. Сосын ол с;здер ;з ма;ынасына лайы; істермен, ;зімізге ;айтып келеді, «Жо;» десе;із б;рін жо;алтып, «бар» десе;із мол етіп ;йіп тастайды.
Сонды;тан да, ;зі;е керек с;зді ;ана айт, енді сені; ;арауылы;, сені; ойы;ды  ;ана емес, с;зі;ді де ба;ыласын. Ол ;иын емес,оны ;зі; де бай;а;ан шы;арсы;.
С;здерді; ма;ынасы туралы бір-екі ауыз айтайын.
-Жалыну, жалбарыну с;здері – сен лайы; еместігі;ді, ;лсіздігі;ді білдіресі;, сонды;тан да ;лсіздігі;ді к;шейтесі;, алатын к;мегі; де аз болады.
-Жа;сы к;ру, ма;тау с;здері- б;л с;зді; т;ресі, сені; алды;да;ы бар жанны; к;;ілін са;ан ;арай б;рады, алатын к;мегі; де ;лкен, жа;сы с;здер естисі;, жаны; ;уанады.
-Б;йыру, кемсіту, астамшылы; с;здер- сені; ой кемшілігі;ді білдіреді, алатын к;мегі; де бас;а адамны; б;йыр;анын, кемсіткенін есіту болады.
-бо;тау,былапыт  с;здер- сені; ойы;ны; ласты;ын білдіріп т;р, ;мірден алатыны; да лас тірліктер, адам ;ру, ара; ішу, алдау ...болады.
-Жылау, ;ар;ау, кіналау с;здері – сені; ойы;да ауыр тас, албасты барын білдіріп т;р, оны тезірек алып тастап, с;зі;ді тыймаса;, соны; б;рі ;зі;е ;айтып келеді.
    С;здерді; ма;ынасын, оларды; осыншалы;ты ;;діретті екенін білмейді екенмін.
Мен ;мірде, к;;іл к;йіне ;арап осы ма;ынада;ы с;здерді; б;рін айтам.
«Ма;ан тілді ;ыр;у керек екен» -деп ойладым ішімнен шошына.
-Сен ;андай а;ылдысы;?-дедім мен.Сосын екеуміз бірдей к;ліп жібердік, жо;, мен оны ;дейі ма;тайын деген жо;пын, шын к;;іліммен айттым.
-«Шын ж;регі;мен айт;аны;ды  білем-деді ол- Бізді; ;аншалы;ты ;;гімелерімізде сен осымен 2 рет ;ана жа;сы с;з айтты;, Біріншісі,е; бірінші кездескендегі «Кандай ;демісі;» деген ойы;, ж;не осы «;андай а;ылдысы;» деген с;з. Мен ;уанып т;рмын.»
Мен та;данып ;алдым.
«Егер ешкімге т;уелсіз ЖАН, осы с;здерге мар;айып ;уанса..., адамдар;а тіпті майдай жа;атын шы;ар- деп ойладым- Жа;сы с;з айтып ж;ру керек екен.»
Мен осымен ;;гіме біткен шы;ар деп ойладым.
-Мені а;ылды деп ма;тады; ;ой -деді ол к;;ілдене- енді а;ыл туралы айтайын.
С;зден ауыт;ымайы;, біз мол байлы;;а ;алай жетеміз деп отырмыз.
А;ылды; е; басты тірлігі, айналада;ы болып жат;ан жа;дайлар;а, елге, жерге ;арап сені со;ан лайы;ты етіп дайындау. Сен мысалы ауа райына ;арап, жасы;а ;арап, істейтін ж;мысы;а ;арап киім киесі;, осы елді; салтын са;тап, осы тілде с;йлеп ж;ресі;.
М;ны; б;рі А;ЫЛды; ар;асында.А;ыл ;мірден к;ргенін ;ана т;йіп-біліп есеп жасайды. Сонды;тан да «К;п жаса;аннан емес,к;пті к;ргеннен с;ра» дейді халы;.
Егер сен к;шеде аборигендер сия;ты беліне ш;берек байлап ж;рген адамды к;рсе;, немесе ма;ан ;ара дегендей ;ызылды-жасылды боянып ж;рген адамдарды к;рсе;
оларды; а;ылы кем адам екеніне сене бер. Адам а;ылыны; м;лшерін  киген киімнен, ж;ріс-т;рыстан, дене бітімінен, ж;не т;р;ан ;й жа;дайынан білуге болады.
-А;ылды; ойдан не айырмашылы;ы бар, а;ыл да ойдан шы;атын сия;ты ;ой?
-И;, а;ыл да ойды; бір т;рі. Егер сені; ойы; есеп-;исап жасап, ;айда ж;ру, не істеу ба;ытын белгілеп , шешім ;абылдаса –б;л сені; а;ылы;.
 Егер сені; ойы; сезімге берілсе ,;ткенді ойласа, армандаса,... -ол ойы;.
Ой есеп жасамайды, ол тек сезімге беріледі, ал а;ылда сезім жо;- ол тек ;ана есеп.
А;ыл сені; тап;ан а;ша;ды, ауа райын,елді; салтын...б;рін  есепке ала отырып сені осы айнала;да;ы ;мірге, осы жа;дай;а лайы; етіп дайындайды.  Егер, сені; ойы;да мол байлы; болса , сен сол мол байлы;ты; егесі болу;а дайын, я;ни лайы; болуы; керек.
Сен ;зі;ді д;л ;азір мол байлы;;а лайы;пын-деп ойлайсы; ба?
-Лайы; болу деген не?
-Лайы; болу деген – дайындалу, сол байлы;ты ;абылдау;а дайын болу деген с;з.Егер д;л ;азір ;йі;е ;;далар келсе , сен оларды ;арсы алу;а дайынсы; ба?
-Жо;-дедім мен- олар алдын ала айтатын шы;ар, дайындаламын ;ой.
-Айтшы , ;алай дайындаласы;?
-;йді тазалаймын, ;рт;рлі т;тті тама;тар ;келемін, шашыма ;демі прическа жасап,боянып-сыланып , ;демі киімдерімді киемін, дастархан жасаймын- дедім.
-Бізді ;орша;ан б;л д;ниеде адамны;,  МЕН деп ;зіні; бар екенін к;рсететіні, алдымен оны; сырт;ы кейпі, ж;ріс- т;рысы, киім киісі. Осы;ан ;арап, сырт;ы д;ние, алдымен ол адамны; а;ылын ;абылдайды, сосын тілін ты;дайды- тіл ойды; тілегін жеткізеді. Осыдан со;, тартылыс к;ші, сені; ;андай ;мірге лайы; екені;ді аны;тайды да, сол ;мір са;ан келеді.
М;нда т;р;ан еш, бас ауыртар формула жо;, ОЙды,ТІЛді,А;ЫЛды бір ма;сат;а ж;мсаса; , ;ала;аны; болады.
;аза;та «Болмаса; да ;;сап ба;» деген с;з бар.
Егер сен бай бол;ы; келсе, миллионерге ;;сап ж;р, королева бол;ы; келсе сондай жандар;а ;;сап,;демі болып  ж;р. Ойы;да;ы бай адамдар;а сырттай болса да ;;сайтын болса;, онда сен сол ма;саты;ды ;абылдау;а дайынмын деп ойлай бер.
Золушка ертегісіндегі си;ыршы ;йел, Золушканы;  патша сарайына кіруі ;шін , ;уелі оны; сырт кейпін ж;ндейді. ;демі к;йлек кигізеді, шашын т;зейді, ая;ына хрусталь туфли кигізіп, ат;осшысы бар, ат арба;а мінгізіп жібереді. Оны; сырт т;ріне ;арап, есік алдында;ы патша к;зетшілері, принцесса келді деп ойлап, есікті ай;ара ашады.
Сені; сырт;ы келбеті;, айт;ызбай –а;  байлы;ты; есігін  ай;ара ашатындай  ;сер беру  керек. Мол байлы;;а ие болу ;шін ;лкен дайынды;тар керек.
Егер сені; алды;;ы тістері; жо; болса , дене; семіз болса, етігі; жырты; болса, дастарханы; ж;та; болса –сені мол байлы;;а лайы; адам деп айту;а бола ма?
 Мен жер ш;;ып еште;е айта алмадым, б;рын ;зімні; сырт;ы т;ріме к;;ілім толмайтын, сосын тыныштала келе ма;ан ;найтын болды, енді мол байлы;;а ;ол созсам,  бойымды шын м;нінде т;земесем болмайды екен.
-Байлы; са;ан «келе жатырмын» деп айтып келмейді,-деп жал;астырды ол с;зін - сен ;ашан осы байлы;;а лайы;пын,оны ;абылдау;а дайынмын деп, ;зі;е к;;ілі; толып сенімді бол;анда ;ана есігі;нен кіріп, т;рі;е отырады.
Сол себепті,  ;рдайым дайын болу ;шін, сен мына жа;дайларды еске ;стап ж;р:
-Бойы;ды т;зе, шашы;ды ;рдайым ;демі ;стап, таза, жырты;ы жо; киім киіп ж;р...
-;йі;ді  таза ;ста, шашыл;ан ;й ойды шашыратады
-Дастарханы;ды барынша толтырып, е; бастысы, ;она;;а деп жылы-ж;мса;ы;ды са;тап ;ой, «;ыры;ты; бірі ;ыдыр» деген, са;ан келер байлы; алдымен ;она; болып келуі м;мкін.
-Еш;ашан да салпылдап, ;за; жолда жаяу ж;рме...
-;иналып ж;мыс істеме, егер бас;а ж;мыс болмаса осы ж;мысы;ды жа;сы к;руге тырыс, сонда ол ;иын болмайды.
Сені к;рген адамдар сені шынында бай адам деп ойлау керек.
Біра; алдымен ойлан, са;ан керегі ;андай байлы;? Ол к;п а;ша ма, м;мкін бас;а н;рсе шы;ар?
-Білмеймін,  менде біра;, б;рі бол;ан, машина да, к;йеу де, к;п а;ша да, ;лкен ;й де, біра; мен сондай ба;ытсыз болдым. Ал ;азір сондай ба;ыттымын, жетіспей т;р;аны а;ша ;ана.
-Жарайды-деді ол-сен оны ;лі аны;тайсы;. Ж;регі;ді ты;да, к;;ілі; ;алайтын істі ;ана істе. Ойы;ды, тілі;ді,а;ылы;ды бір ма;сат;а ба;ыттаса; ;ана ма;саты;а жетесі;.
Е; бастысы, ;рдайым тынышты; ;алпы;ды са;та, ;алай бол;анда да...
К;зімді ашсам ;йді; іші жап-жары;, са;ат 12 болыпты. ;алай ;за; ;йы;та;ам? Ж;мыстан да ;алып кеттім.
Б;л т;н, мен ;шін е; ;за; т;н болды, мен бір т;н емес бір жыл ;йы;тап енді ;ана оян;андаймын. Басым шайдай ашы;, тек желке т;сымны; ісі;кіреп, ауырып т;р;анын
бай;адым. Отыра ;алып, т;ндегі ;;гімені к;нделікке сол ;алпында жазу;а тырыстым, біра; кейбір жерлерін ;мытып ;ал;ан сия;тымын.
Кейінгі 5 жылда ;ана,  мені; к;нделіктерім 10-ша;ты ;алы; д;птер бол;ан. Мен м;нда к;рген т;стерімді, арманымды , о;ы;ан кітаптарымды жазамын.
Б;л д;птерлерде мені; ;инал;ан кездерім, ;;дайдан жалынып тілек тілегенім, ашу, реніш, ;кініш ... сия;ты к;;іл к;йлері басым. К;;ілімні; т;бінде мен шексіз ба;ытсыз болдым, ;зімді-;зім кіналау, бас;алардан т;мен санау, к;йеуіме жалта;тау , оны; мені ;орлап, ;ол ж;мсауына жол ашты. ;зімді  ;анша басып, б;рін кешіріп, тырыс;анымнан т;к шы;пады, ол ;зіні; лас с;здерін, тая;ын одан сайын ;детіп жіберді. Мен ыл;и, б;гін не болар екен, деп ;ор;ып ж;рдім.
Кетуге бел байладым, біра; ;лымды жетім атандыр;ым келмей, ж;ре бердім. ;лым мектепті бітіріп, о;у;а бас;а ;ала;а кеткенде, ол «;нерін» одан сайын ;детіп жіберді, о;ан ;оса к;;ілдес тауып алды.
Осындай семьялы; ;атынас мені, б;рін тастап, адам жетпес алыс ;ала;а ;ашып кетуіме м;жб;р етті. Біра; ,;зі;нен б;рібір ;ашып ;;тыла алмайды екенсі;. 20-жылды; к;;ілді к;йзелткен, ренішті;  ауыр тастары мені одан сайын жаншып, баса берді. П;ле жал;ыз келмейді ;ой....  ;ойшы, оларды; б;рін тізіп жаза берсем ;а;аз жетпес.
Осындай ;иын жа;дайда мен ;лімге де ;зір едім, егер ЖАНым болма;анда.
ОСЫ С;Тті; жан тынышты;ы, ауыр ойлардан тазаланып , ойды ба;ылау , ;зіме деген ;;рмет , сенім, мені; айналамда;ы адамдарды да, мені ;;рметтеуге икемдеді, мен де оларды ;;рметтедім.
Достарым мені; ;згергенімді айтады, ;згеру емес, мен м;лде бас;а адам сия;тымын, «ат басындай алтын тауып ал;андай»  с;здерім ны;, ж;мысым жылдам, к;;ілім то;.
;ркімні; ;з періштесі бар, мені; періштем, мені; ЖАНым!
;;дайды; ма;ан берген мол ба;ыты да осы шы;ар!
Б;л, мені; санама, ;міріме ;;йыл;ан ;;діретті с;уле!
М;ндай ба;ытты тілмен жеткізу киын шы;ар, оны тек ;ана сезіну керек.
Б;кіл д;ние ж;зі, мені; жа;дайымны; жа;сы болуын ойлайды, ж;не мені жа;сы к;реді!
Не деген керемет сенім!
        Ал, а;ша табу жолына келсек, егер д;л осындай ба;ытты сезімде болсам, о;ан да жетеріме сенемін.
;лы Рамта айт;андай: « Барлы; ;лы істер о;ай, шын ж;рекпен орындалады!» (Все великое достигается с легким сердцем!)
 Енді мен жоспар ;;ратын шы;армын, немесе не істегім келетінін аны;тайтын болармын, мен оны ;лі білмеймін, біра; ол, бас;а кітап болары с;зсіз.


Рецензии