Астаналы пирамида сыры

                АСТАНАЛЫ; ПИРАМИДА СЫРЫ

Мені; кейде сурет салатын ;нерім бар. Сурет сал;анда да , ж;мса; ;алам -пастельмен , адамдарды; портретін  саламын, оны  эскиз дейді ;ой - жылдам салынатын сурет.
Кешке ;арай Пирамиданы; жанында;ы президент ба;ына барып, к;н батыс жа;ына , А; Орда;а ;арап жайласып отырамын да , серуендеп ж;рген адамдарды ,суретін салып беруге ша;ырамын. Егер, еш адам келіспесе де ренжімеймін, есесіне , батып бара жат;ан к;нні; ;демі к;рінісіне ;арап тамсанып, тамашалап отырамын.
Б;л жердегі  к;н батар кезді; к;рінісін к;рсе;із, бар н;рсені ;мытып кетесіз.
Сол жа;алауды;, ертегі еліндегі ;ала сия;ты керемет с;лбасы, ж;не батып бара жат;ан ;ып-;ызыл к;н, осы кереметті ай;ындап, ;;ша;ына алып т;р;андай болады. Жердегі жайлап а;ып жат;ан ;зен  тына ;алады да, оны; бетінен А; Орданы; айна;а т;скендей  суреті аны; к;рінеді. Жо;арыда;ы аспан, батып бара жат;ан к;н алдында ;лсіз, бір т;рлі к;лгін т;ске енеді. Осы бір мезгіл, к;;ілді дір еткізеді де, шынайы ;мірден бас;а, бір бейм;лім ;мірді; есігі ашыла бастайды....
Б;гін де сол пирамиданы; ;асына барып , ;деттегі орныма жайласып отырдым да, серуендеп ж;рген адамдарды, суретін салып беруге ша;ырдым.
;асыма екі жігіт келіп б;рын;ы сал;ан суреттерімні; ;лгісін к;рді, сосын олар да суретін салдыру;а келісті.
;азіргі адамдарды; уа;ыты аз ;ой. Мен а; ;а;аз;а ж;мса; пастель ;аламымен жылдам саламын. ;уелі адамдарды; бет пропорциясынан ерекше жерлерін іздеймін, сосын жалпы орналастыру, фон, ракурс жобалаймын. Сосын ;ол ;зінен ;зі, сызы;тарды сызып, кете береді.
;р адамны; суретін салып отыр;анда, оларды; ой-;рісі ма;ан да беріледі-ау деймін. ;йткені бір адамны; суретін салып жат;анда ;аламым же;іл, д;л жылжып,мен ;зімді ;шып бара жат;андай сезінемін, кейбірде,  мен с;п-суы; м;зды; ;стінде т;р;андай, то;ып, ;олымды ;рлей беремін. Ал, бір адамдарды; суретін сал;анда , пешті; алдында т;р;андай , ысып, ;ара терге т;семін.
Сосын 20-25 минуттан кейін алдымда отыр;ан адамнан аумайтын сурет шы;ады. Кейде одан да аз уа;ыт кетеді.
Екі жігітті; біреуі,мені; ;асымда сурет сал;анымды ба;ылап отырды, екіншісі алдымда;ы аласа орынды;;а бір ;ырындап отырды.
Мен енді, оны; т;ріне барлап ;арай бастадым.
;ыр м;рынды , к;здері ;лкен ,ерні т;рілген, а; ;;ба келісті жігіт екен.  Сосын, мен оны ;зіме ;аратып отыр;ыздым, оны; бет ;лпетінде еш кемістік жо;, классикалы; ;лгі бол;анды;тан, фас дейді ;ой - толы; кейпін салуды ж;н к;рдім. М;ндай келбет о;ай, ;рі жылдам салынады.
Айт;андай-а; мен оны; суретін тез салып шы;тым, сурет оны; ;зінен де к;ркем шы;ты. Ол ;уанып, ризашылы;ын білдіріп , а;шасын да арты;ымен т;леді.
Енді екінші жігіт оны; орнына отырды.
Б;л жігітті; т;рі бас;ашалау екен. Д;;гелек ж;зді, к;здері бір-бірінен алша; жат;ан, ;ысы;;ы миндаль к;зді, д;; м;рынды ;ара торы жігітті; т;рінде, адамды ба;ындырар с;с бар.
Ол орынды;ты б;рып пирамида;а ;арап, бір ;ырындап отырды. Одан бас;а шешімге келіспейтіні к;рініп т;р, мені; ойымша да, оны; д;;гелек ж;зіне б;л ракурс е; тиімдісі еді.
Мен енді оны; суретін сала бастадым. Тор;а ;амал;андай, ;зімді жайсыз сезіндім. ;олымда;ы ;алам емес шеге сия;ты, ;а;азым тас;а айналып кеткендей сезім болды. Бір кедергіге тап бол;андай кібіртіктеп, мен енді, аса бір ынтамен, ;олым тайып кетсе б;лінетіндей, ;рбір сызы;ты ойланып салдым.
Осы сезімні; ;сері ме, арт жа;ымда;ы к;к тіреп т;р;ан пирамиданы; суы; ыз;арын сезіп, денем т;ршігіп кетті.
;айта –;айта о;ан м;;ият ;арап , суретіммен салыстырып суретін салып жатырмын. Бетіні; к;ле;ке т;сіп т;р;ан жерін ай;ындап жатып, мен оны; бірн;рсеге бар ынтасын салып, ;арап отыр;анын бай;адым. Оны; к;з жанарынан, мен  пирамиданы; ;шын к;рдім, бір ;ырындап отыр;анмен, к;зіні; ;иы;ы сонда.
Оны; к;здерін сал;анда ;атты ;иналдым.Жабы;;ы ;аба;ты; астында;ы жартылай к;з жанарыны; ерекшелігін, ;аламмен д;л жеткізу м;мкін емес еді. ;ткір , бар дене;ді тесердей ны; к;з;арас ,мені; сал;ан суретімде шы;пады. Сосын, мені; ;андай болса да к;з;арасты ж;мсартатын ;дісім бар еді, сол ;дісімді ;олданып, ;ткір к;з;арасты ж;мсартып жібердім.
Суретте, к;зіні; ;иы;ымен к;лімдеп т;р;ан , мейірімді , жарты  ;ырындап  т;р;ан д;;гелек ж;зді, д;; м;рыны осы бетіне жараса ;ал;ан ,;демі жігіт пайда болды. ;мірде оны; ж;зі ауырлау бол;анды;тан , ;а;азда же;ілдетуге тырысып, бетіні;  айналасында;ы фонын ;аламмен аса боямадым, тек ;ара шашы мен ;ара футболкасын ;ана ай;ындап боядым.
Салып бол;ан со; «у;» деп демімді бір-а; алдым. Енді бай;адым, мен ба;анадан бері сым;а тартыл;андай  ;атайып, тырысып т;р екем. Сосын суретті о;ан бердім де, оны; бет ;;былысын а;дып отырдым.
Осы бір с;т, мен ;шін е; ма;ызды. ;йткені адамны; суретке бірінші рет ;ара;ан к;з жанары , бет ;;былысы мені; сал;ан суретімні; сапасын, о;ан берген ;серін к;рсетеді.
Ол суреттен ;зін танымай т;р;андай  , ;за; ;арады,  к;зінде та; ;алыс бар. Суреттегі адамды ;ай жерден к;ргенін ойланып, « б;л кім?» деп т;р;андай.
Осылай, суретті ;ста;ан бойымен ма;ан ;арай бір аттады, сосын:
-Сіз си;ыршысыз-деді.
Мен т;сінбедім, б;л ма;тау ма,жо; айыптау ма?
 Ы;;айсызданып, оны; с;сы басып, мен енді арт;а ;арай шегіне бердім, тап берсе ;ашу;а дайындалып т;рмын.
-Сіз ;оры;па;ыз-деді ол, мені; т;рім жылайтын баланы; т;ріне ;;сап кетсе керек-Мен суретке та; ;алып т;рмын. Мен сізден ;деттегі, фотода;ыдай с;сты , салма;ты жігітті; суретін к;ткем.  Мені; ;йде, ;ашы; ;ызыма ;арап т;р;ан фотом бар, ол ма;ан ;те ;найды. Сіз сол фотоны; айныма;ан копиясын салыпсыз. Енді осы суретке ;олта;ба ;алдыры;ыз.»
Мен «У;» деп, о;ан ;арап ;уан;аннан , к;ліп жібердім.  Ж;регім орнына т;сіп, б;л ж;мсарту ;дісімні; та;ы да іске ас;анына ;уандым.
Мен ;олыма ;аламымды алдым, енді батылдана:
-Аты; кім?-деп с;радым.
-С;лтан-деді ол, ;ыс;а ;ана.
Суретті; етегіне ,«С;лтан,к;ндей жар;ыра!» деп жаздым да б;рыш;а «Шора-2010 жыл,15 июнь,Астана», деп ;олымды ;ойдым. 
Ол а;шасын т;леп, суретті мен берген ;атты конвертке салып алды , сосын т;с ;алтасынан бірн;рсе алып, ма;ан риза  к;збен ;арап:
 -Мына пирамида, хрусталь тасынан жасал;ан , алы;ыз, ;инал;анда ж;рдем берер-деп, ма;ан кішкентай ;ана ,  пирамиданы; сувенир-;лгісін берді.
Оны; ;лкендігі екі сантиметрдей ;ана,т;сі  аппа; м;лдір, с;мды; с;йкімді екен.
Олар ;оштасып, ;з ж;ндеріне кете барды.
Олар кеткен со;, сурет салу;а зау;ым со;пады, жа;а;ы денеммен  тырыс;анны; ;сері ме ;атты шарша;анымды білдім.
Сосын, батып бара жат;ан к;нді тамашалап отыра бердім.
К;з алдыма ;лгі жігітті; к;з;арасы т;сті.
Оны; пирамиданы; ;шына , бір н;рсе а;ды;андай ;арап отыр;анын сезгем, енді мен сол жігіт ;ара;ан жа;;а ;арай,артымда;ы пирамида;а бар денеммен б;рылып ;арадым.
К;зіме пирамиданы; б;рышталып біткен ;шы т;сті. Одан т;мен жа;;а ;арай кептерлерді; суреті бар ;ш б;рышты терезе ;абыр;алары, одан т;мен, жерге дейін ;шб;рышты граниттен ;алан;ан ;абыр;алары,ж;не жерге жа;ын ромбик сия;ты терезелерді к;рдім. Пирамида д;;ні; ;стінде т;р, оны; т;рт жа;ында, пирамидадан т;мен, д;;ні; т;п жа;ында,  т;рт ;лкен есік-;а;па бар. Олар солт;стік, о;т;стік, шы;ыс, батыс;а ;арап т;р.
Осылардан бас;а ерекше к;з то;татарлы;тай еште;е к;рмедім.
Негізі, б;л пирамиданы; еш ерекшелігі жо;, к;дімгі Египет пирамидасыны; ;азіргі заман;а сай, копия-;лгісі ;ой. ;олыма ;ыса ;стап ал;ан кішкентай сувенир пирамида;а ;арадым, кіп-кішкентай, ;демі, к;дімгі т;кке т;рмайтын ойыншы; сия;ты.
;алтама салып ;ойдым.
Осылай ойланып отыр;анда кеш те батты.
Айналада;ы паркті; шамдары жар; етіп жанып, ;ндемей т;р;ан фонтандар ат;ылай ж;нелді. ;ызылды-жасылды, фонтандарды ;серлеп т;р;ан, подсветка шамдарыны; жары;ы, ;ара;;ылы;;а ;демі т;р беріп,жарасып т;р.
Пирамиданы; да шамдары жанып,оны біресе ;ызыл, біресе сары, біресе к;к т;ске б;леп жатты. Ауа райы жылы, о;т;стік-батыс жа;тан с;л ;ана жел т;рып т;рды.
 Паркті; ішінде ерекше, бас;а бір ;мір басталды.
Мен заттарымды,жиналмалы орынды;ымды жинап, ;йге ;арай ая;дадым. Пирамиданы; жанымен ке; ала;;а шы;ып,о;;а ;арай б;рылып,;йге кеттім.


;йде, ;лым екеуміз тама; пісіріп жеп алды;. Сосын ол телевизор к;ріп отырды, ал мен балкон;а шы;ып т;нгі паркке ;арап , ;ызы;тап т;рдым.
Мен, осы пирамиданы; жанында;ы «Гранд Астана» к;п ;абатты ;йді;, 14 ;абатында т;рамын. Бізді; ;абаттан, Пирамида ж;не оны; айналасында;ы парк аума;ы ала;анда;ыдай аны; к;рінеді. Ж;не сонымен ;атар паркпен шектесіп жат;ан Есіл ;зені, оны; жа;асында т;р;ан А; Орда мемлекет ;йі, ;арсы алдымнан Хайвиль т;р;ын ;йі ж;не алыста;ы к;пір де аны; к;рінеді...
;арсы алдымда;ы пирамида т;рлі т;ске еніп, т;рленіп т;р екен. Ойыма та;ы да ба;ана;ы жігіт т;сті, ол та;ы да осы пирамиданы; жо;ар;ы ;шына ;арап т;р;андай болды. Мен де сонда ;арай зер салып ;арай бастадым.
Пирамиданы; сонау, ;шб;рыш болып біткен ;шы ;ара;;ы аспанмен астасып кеткендей к;рінбейді. ;ызылды-жасылды т;рлендіргіш шам жары;тары жерден жо;ары ;арай ;ойыл;ан екен. Ол жары;тар пирамиданы; ;шына жетпей орта жолдан ;ара;;ылы;;а с;;гіп жойыл;ан.Пирамида жартылай ;ара;;ы;а кіріп кеткен сия;ты.
Бір кезде найза;ай жар;ылда;андай болды.
Астанада жазды; к;ні де найза;ай ойнай береді.
Кенет, найза;айды; иреле;деген жі;ішке тіліні; бір басы,  пирамиданы; жо;ар;ы ;шына жабысып ;ал;андай, ;здіксіз бір орнында, шатырлап жар;ылдады.Енді найза;ай сызы;тары к;бейіп, пирамиданы; ;шынан жан-жа;;а ;арай тарады.
Пирамиданы да ток ;рып жат;ан сия;ты, найза;айды; иреле;деген сызы;тары оны; ;абыр;асын сатырлата с;гіп жатыр.
 Мен енді ;оры;;аннан дем алмай ;аттым да ;алдым. Біраздан кейін, найза;ай ойна;анын ;ойды да , пирамида к;дімгі к;ндегі ;алып;а т;сті.
«Б;л не болды екен?» деген оймен, мен пирамида;а ;арай т;ра ж;гірдім.
;лым ;айда? деп еді,о;ан ;олды біра; сермедім.
Содан ж;гіргеннен ж;гіріп отырып, ж;регім тарс-тарс етіп пирамида;а да келдім.  Келсем пирамиданы; айналасы тып-тыныш, к;дімгі бая;ы т;нгі ;алпы, ;абыр;аларында с;гілген із жо;.
Мен енді ;а;па;а ;арай ж;рдім. ;рі-бері тартып к;рдім, ;а;па жабы; екен.
Сосын айналып бас;а жа;ында;ы ;а;па;а бардым. Ол да жабы;.
Мен осылай пирамиданы айналып ;р ;а;па;а барып, есікті; т;т;асын тарт;ылап ж;рдім. Сосын ала; жа;ында;ы ;а;па;а келіп, с;йеніп, біраз т;рдым.
;олымды ;алтама салып едім, ;олыма кішкентай сувенир ілікті. ;алтамнан шы;арып, о;ан біраз ;арап т;рдым.
Кенет, сувенир жары; шаша бастады, сосын магнит тарт;андай есік жа;;а ;арай ;ша ж;нелді. Мен, жерге т;сіп кетеме деп, шап беріп ;ста;анша, ол есікке со;ылды. Мен енді оны алып ;алтама салып ;ойдым.
Бір кезде есікті; жайлап ашылып жат;анын бай;адым.
Жан-жа;ыма бір ;арап алдым да, ашы; есіктен пирамиданы; ішіне кірдім. Пирамиданы; іші, кешкі даладай к;лгін тартып т;р екен. Кіре берістегі ресепшн, к;зетші орындары да аны; к;рінбейді.
Бір кезде, ;обызды; ызылда;ан ;ні естілді. ;обызды; ;ні жайлап басталып, мы; ;;была ;;й;ылжыды. Оны; ;ні ке; даланы шарлап, желмен , к;нмен, ж;лдыздармен тілдесіп жат;андай сезім болды.
Мен енді, ;обызды; даусы ;айдан шы;ып жатыр екен деп, іздей бастадым, орта жа;тан шы;атын сия;ты.
Пирамиданы; ішінде , д;л ортасында, домала;, баспалда; сия;ты, д;;деу жер бар. Сол жерге т;беден жары; т;сіп т;рады, оны;  жо;ар;ы жа;ына, ;аза;ты; ша;ыра;  ;лгісі ;ойыл;ан. Б;рын еститінбіз, осы д;;гелек жерге т;рып, жо;ары ;арап тілек тілесе;, арманы; орындалады деп.  ;зім де бірнеше рет келіп, осы жерге т;рып, ша;ыра; к;рініп т;р;ан жары;;а ;арап, тілек тілегенмін.
;обызды; дауысы осы жерден шы;ып жатыр екен, біра; ;обыз тартып т;р;ан ешкім к;рінбеді.
Енді ;обызды; ;ні бар;ан сайын к;шейіп, бірн;рсе шы;ара алмай жат;андай, ыш;ынып, зарлап кетті.
Осы дауыстан т;ла бойым дірілдеп,;оры;;аннан ;абыр;а;а ты;ылып, жабысып ;алдым. ;олымда;ы пирамида сувенирін ;атты ;ысып жіберген болуым керек, ;олымны; іші тілініп, ;анап кеткенін сездім, ;олым ашып кетті.
;обызды; ;ні енді ботадай боздады, бозда;аннан-боздап отырып,та;ы да ыш;ынып-ыш;ынып алды да , кенет  шарша;андай бірден тына ;алды.
Бір кезде, ;олдарына жанып т;р;ан алау ;ста;ан ,бір топ, ертегіні; батырлары сия;ты жігіттерді; келе жат;анын к;рдім. Олар пирамиданы; т;пкірінен , ;ара;;ыдан шы;ып келе жатты. Бір ;олы артында, бір ;олымен алауды ;стап,олар енді д;;гелек баспалда;ты айналып ж;ре бастады.
Сосын, ;олдарында, адыраспан т;теткен аспалы ;;мыралары бар, бастарына  с;укеле киген, ;аза; ;лгісіндегі киімдері бар ;ыздар шы;ып, жігіттерді; сырт жа;ында едеуір жерде, олар да айналып ж;ре бастады.
Мен, м;нда спектакльге дайынды; ж;ріп жатыр екен ;ой, деп ойладым. Ондай дайынды;ты; талайын к;ргенмін. Мынау да со;ан ;;сайды.
К;;ілім жайланып, а;ырына дейін к;рейін деп, жинап, бір жерге ;йіп ;ой;ан плакаттарды; арасына кіріп,жайласып отырып алдым, е; бастысы мені ешкім бай;амаса болды. Енді мен театр залында отыр;андай, алдымда;ы к;ріністі тамашалап отырдым.
;анша іздесем де к;зіме режиссер к;рінбеді.
Алау ;ста;ан жігіттер бір жа;;а ;арай, адыраспан т;тіндеткен ;ыздар екінші жа;;а ;арай айналып, ;лі ж;ріп жатыр, ж;ріп жатыр.
Мен к;зімді алмай олар;а ;адала ;арап отырдым.
Соны; ;сері ме, тура арбаны; д;;гелегі айналып, к;шені; ша;ын шы;арып , ал;а ;арай ;мір д;;гелегі к;шіп жат;андай сезім болды. Оларды; т;рлерін аны; к;ре алмадым, ;йткені адыраспан т;тіндері бірігіп, жан жа;ты жауып , б;лт;а ;;сап бара жатты .
Бір кезде, ;обызды; ;ні ;айта шы;ты, ж;й ;ана ауаны шай;алтпай ы;ыранады. Енді о;ан адам дауыстарыны; (хорды;) ;ні ;осылды.
О-О-О-О...;-;-;-;....Ы-Ы-Ы-Ы....М-М-М-М...
С;з жо;, тек осы дыбыстардан ;;рал;ан дауыстар ;ні ,;обызды; ;ніне ;осылып ;айталана берді. Б;л ;уен дене;ді босатып, ;йы;та,;йы;та, деп жат;андай...
Кенет, жо;ары жа;тан д;;гелек баспалда;;а ;арай, прожектор жары;ы жар; ете ;алды да, ;ыздар мен жігіттер айналып ж;рген д;;гелек баспалда; т;мен т;сіп, еден орны ойылып ;алды. Ал, жары;, аппа; болып конус;а ;;сап ерекшеленіп т;рды.
;ыздар мен жігіттер  осы ойыл;ан жерді айналып ж;ре берді, еш;айсысы селт еткен де жо;. Дене;ді босат;ан с;зі жо; ж;мса; ;уен, енді бара-бара к;шейіп, ;атайып бара жатты. Бір кезде, ойы; еденні; ішінен, жо;ары ;арай жалтылда;ан бірн;рсе к;теріле берді.
Мен, ойы; жерден  шы;ып келе жат;ан алтын адамны; с;лбасын к;рдім.
Ол, бір ;олында сада;, о; ;олын ж;рек т;сына ;ойып, к;здері жалтылда;ан жасыл жолбарысты; ;стінде тіке т;р;ан бойы, к;теріліп келе жатты.  Жолбарыс, енді жасыл фосфор к;здерін жар;ылдатып, жан жа;ына айнала ;арады.
 Бір кезде, айналып ж;рген жігіттер бір-бірден , жо; бола бастады, ал ;олдарында;ы алауы еденні; ;стінде бір-бірінен бірдей ;ашы;ты;та , жерде д;;гелене ;адалып ;алып ;ойды. Сосын ;ыздар жо; бола бастады, оларды; да т;тіндеген ;;мыралары да еденде д;;гелене ;алып жатты.
 Со;ан ;арай  О-О-О-О...;-;-;-;....Ы-Ы-Ы-Ы....М-М-М-М...деген ;уен а;ырындап барып ;шті.
Осы кезді; б;рінде алтын адам тая; сия;ты ;а;айып т;рды.
Оны; т;рі......  «Ойбай, мынау бізді; Елбасы  ;ой» деген ой миымды ;арып ;тті.
И;, б;л адам шынында да бізді; президентке  ;;сайтын еді.
Алтын адам енді ;имылдап, сада;ын артында;ы ;алта;а салды. Сосын, екі ;олын жо;ар;ы жары;;а ;арай к;теріп, ;зі де басын к;теріп, жары;;а ;арап  ;адалып, ;атты да ;алды...
Бір кезде оны; ;олдары ;;сты; ;анатына ;;сап бара жатты. А;ырындап денесі де ;згеріп бара жатыр.
Енді ол к;здері жалтылда;ан , т;мсы;ы имек, т;я;тары мы;ты, ;ткір тырна;ты, ;анаттары ке; б;ркітке айналып шы;а келді.
Жай б;ркіт емес алтын, жалтылда;ан б;ркіт!
Б;ркітке айнал;ан алтын адам , енді сілкініп-сілкініп алды.
;ткір тырна;тарымен, жолбарысты; ар;асын б;ріп жіберген болу керек, ол ЫР-Р-Р ете ;алды. Сосын азуын ;арс-;арс еткізіп, к;нген т;р к;рсетіп, басын б;рып жайбара;ат т;рды.
Енді бай;а;аным, б;ркітті; басы біреу емес т;ртеу екен. Бір мойыннан ары ;арай т;рт мойын тарал;ан, оны; т;рт басы т;рт жа;;а ;арай, ;адала ;арап т;рды.
Мені к;ріп ;оятындай жаным ;алмады, плакатты тасалай бердім.
Екі басты б;ркітті суреттен к;ріп ж;рміз ;ой, т;рт басты б;ркітті кім к;рген?
Бір кезде осы т;рт бас бірігіп кетті де,  бір бас пайда болды. Енді б;ркіт ;анаттарын сомдап жинап алды да, к;здерін жо;ары ;арай тіктеп, ша;; етті. Сосын жо;арыда;ы  жары;;а ;арай зуылдай ;ша ж;нелді.
Жерде ;ал;ан  жолбарыс бір керіліп алды , жамбастап жатып, алды;;ы ая;тарын созып жіберді де,  к;здерін ж;мып алды.
Енді не болар екен деп, мен а;дып отырмын.;за; отырдым.
Айнала тып-тыныш, д;;гелене жанып т;р;ан алауларды; ортасында, жолбарыс ;йы;тап жатыр, адыраспан т;тіндері жан- жа;ты ,б;лт сия;ты жауып ал;ан, ал алтын б;ркіт болса ;шып кетті.
Отыра-отыра жалы;ып, орнымнан т;ра бергенім сол еді, т;беден т;сіп т;р;ан жары; сарт етіп ;шіп ;алды да,  т;беден бір н;рсе жерге тарс етіп ;;лады.
Айнала т;ман т;скендей к;рінбей ;алды.
Мен жолбарыс жат;ан жерге ;арай жайлап жа;ындадым.
К;з жетер жерге дейін барып к;ргенім, жаралан;ан алтын б;ркітті; жарасын,  жолбарыс жалап жатыр екен. Ол жала;ан сайын, а;ып т;р;ан ;ан то;тап, жараны; орны бітеліп, жазылып жатты.
 Енді жолбарыс , к;шіне енгендей оны жалай берді,жалай берді.
 Бір кезде,  жерде жат;ан алтын б;ркіт адам;а айналып бара жатты. С;лден со;, ол басын к;теріп, жолбарыс;а с;йеніп отырды. Енді мен оны аны; к;рдім.
;стінде, ;аны; к;к костюмі бар, а; к;йлек, ;ызыл галстук та;;ан, ;олында командор са;аты бар, б;л адам-бізді; Елбасы еді. Елбасы  жолбарысты; басын сипап т;рып;
-«ОБСЕ-елдеріні; Саммитін Астанада ;ткізу керек» -деді.
Жолбарыс оны; ы;ына к;ніп отырды, біра; анда- санда ыр-р етіп, азу тістерін к;рсетіп ;ояды. Осылай ойлан;ан ;алпы, бір кезде олар, т;мен ;арай т;се бастады да, с;лден со; к;рінбей кетті.
Жанып т;р;ан алаулар ;шіп, ;;мыралар ;;лап ;алды.
Пирамиданы; іші т;манданып т;р.
Мен енді, оларды; орнына жа;ындап келіп ;арадым, д;;геленген ойы; еденнен жарты метр т;мендеу жерден ;а;па к;рінді . Мен а;ырын ;ана ;а;паны; ;стіне т;стім.
Бір кезде, ;а;па жылжып т;мен т;се бастады, енді не істерімді білмей састым,секіріп шы;ып кетсем бе екен, деп ойладым. ;арасам,т;мендеп едеуір жерге барып ;алыппын. Б;л ойы;тан шы;а алмайтынымды біліп, мен енді кете бардым.
Мынау лифт сия;ты ма дедім, ол енді жылжып келіп, бір кезде ;атты жерге табан тірегендей то;тай ;алды.
Мен енді, ;зын, метро станциясы сия;ты, біра; ша;ындау,  бойы мен ені ;ш метрдей, жер асты жолы-д;лізіне тап болдым. Осы д;лізбен ары ;арай ж;ре бердім.
Д;лізді; жан-жа;ы таспен ;алан;ан екен, ;абыр;ада;ы тастарды; бетінде, ;ашап салын;ан, ерте кездегі ;аза; тайпаларыны; белгілеріні; бедері бар.
;р жерде, ;абыр;а;а с;йеніп, тастан жасал;ан, адам м;сінді балбалдар т;р.
Жерге оюмен ;рнектелген алаша-киіз т;селіпті.
Мен музейге тап бол;андай тамашалап,  ары ;арай ж;ре бердім.
Ж;рген сайын бай;а;аным, жо;арыдан т;мен ;арай  салбыратып, ;аза;  руларыны;, жеке батырларыны; белгілері бар тулар ілініпті. Міне мынау ;ара керей ;абанбайды; туы, мына Жа;албайлы еліні; туы... ж;не ;р туды; т;сына, екі жа;;а, оларды; найзасы мен ;ал;аны, ;абыр;а;а тіреп ;ойыл;ан.
 Мен, аз ;ана ел- ;аза;тарды;, ;рт;рлі  рудан т;ратынын білетінмін, біра; оларды; туларыны; ;рт;рлі екенін,  оны; ;р;айсысыны; ;з ерекшеліктері барын білмеппін. Туларды; т;рлері де ;рт;рлі , біреуі ;шб;рышты, ;шына шаша; та;ыл;ан, біреулеріні; орта  жа;ында д;;гелек темірге, жыл;ыны; ;;йры; ;ылын к;зеп,та;ып ;ой;ан.
Енді бір туды;  бетінде, жола; ж;ні бар а;ны; терісінен ойылып жасал;ан,  сурет-белгі  бар екен.
;р;айсысынан ;ткен айын «Аруа;,аруа;!», «Аттан,аттан!» деп ;олдау беріп жат;андай сезім болды.
Енді мен, ;зімні; не істеп , ;ай кезде ж;ргенімді де білмей ;алдым.
Осылай, ;анша ж;ргенім белгісіз, бір са;ат па,жо; екі са;ат па, ;йтеуір ;за; ж;рдім.
 Бір кезде д;ліз таусылып, жо;ары ;арай  кететін б;лмеге келдім. Жо;ары ;арап едім, ;ара;;ылы;тан бас;а еште;е к;рмедім.
 Бір кезде, ая;ымны; асты, мені жо;ары ;арай к;тере бастады. К;теріле келе лифт, жан- жа;ы берік ;оршал;ан, ;абыр;алары ;ара бояумен боял;ан, ша;ын ;ана б;лмеге шы;арды. Кішкентай, бір адам ;ре; сиятындай есікті к;рдім. Т;т;асынан ;стап жайлап ашып, ар;ы жа;;а ;арадым.
Мен, келесі б;лмеден, орынды;тары д;;гелене тізілген, ;абыр;алары к;к, оны; беті алтынмен ;рнектелген, еденге ;ып-;ызыл оюлы кілем т;селген, т;беден жерге ;арай салбырап т;р;ан алып, алтын люстрасы бар , А; Орданы; ;абылдау б;лмесін к;рдім.
Мені; санама енді, А; Ордада т;р;аным жетті.
Сол а; екен, ая;- ;олдарым дірілдеп , терлеп ;оя бердім. Дірілдеген ;олыммен ма;дайымны; терін с;рттім.
Бір кезде, б;кіл кеш бойы ;олыма ;ысып ;стап ж;рген кішкентай пирамидам  сырт етіп жерге ;шып т;сті.
;стап т;р;ан есігім тарс етіп жабылып, мені біреу ;;ды;;а  итеріп жібергендей , ;;лдилай ;;лап , есімнен тандым....
Есімді жисам,  мен сыртта, пирамиданы;  ба;ана;ы , ала; жа;та;ы ;а;па –есігіне с;йеніп отыр екенмін. А;ара;дап Астананы; жаз;ы , ерте та;ы атып келе жатыр .
;йы;тап, оян;ан адамдай к;зімді сипап, жан-жа;ыма ;арадым. Жерде мені; кішкентай ;ана хрусталь пирамидам жатыр екен.
Оны алма; болып е;кейіп жатып, б;кіл т;ла бойым, біреу ;рып таста;андай ауырып т;р;анын бай;адым. Хрусталь пирамидамды с;ртіп-с;ртіп ;алтама салып алдым да, ;йге кеттім.
Есікті сы;ырлатып кіргеннен, ;лым, «;айда ж;рсі;?»  деді. Еште;е айтпастан т;секке ;;лай кеттім.
Содан 6 ай ;ткен со;, ж;мыс;а бара жатып, «10 желто;сан ОБСЕ елдеріні; саммиті Астанада ;теді» деген жарнаманы к;рдім. Саммит?
Енді мен, не ;;імде екені, не т;сімде  екені белгісіз, ;мыт бола баста;ан, сол жа;дайды есіме т;сіре бастадым.


Сосын, мен пирамида туралы м;ліметтерді зерттей бастадым.
Пирамида, 2005 жылы , Елбасыны;  н;с;ауымен салын;ан. Авторы шведтік архитектор- Фостер Норман. Айналасында;ы паркті FRAME-FRT деген жергілікті жобалау мекемесі жобала;ан. Б;л мекемені; архивін а;тару ;иын;а со;пады, біра; мен, ол ;;жаттардан іздегенімді таба алмадым.
Мені; іздегенім, «А; Ордадан Пирамида;а дейін жер асты жолы бар ма?» деген с;ра;;а жауап болатын.
К;п ;замай, ала;да Пирамида;а ;арама-;арсы, биік монумент пайда болды. Оны; асты;;ы жа;ында президентті; т;гел бойлы; бедері бар. Ал 30 метрлік биіктікте алтын б;ркітті; м;сіні сомдал;ан.
Бая;ы мен к;рген б;ркіт , м;нда басы біреу. 
Осыны; ;зі, мені; к;ргенімні; т;с еместігін к;рсетіп т;р;андай.
Норманны; жобасы мен ;шін ж;мба; болды, жалпы халы;;а белгілі ;;жаттардан бас;а еште;е  табылмады. Ал, А; орда;а бас с;;у м;мкін емес еді.
Пирамиданы; айналасын тіміскілеп, іші-сыртын с;зіп , ;р тесікке к;діктене ;ара;анмен , мені; к;;ілімді аударарлы;тай  ілік таппадым.
Сосын, бизнеске айналып, ;олыма ;ома;ты  ;аржы т;сіп, д;ниені; ;ызы;ына беріліп кеттім де, ол жайт  ;мыт бола бастады.
Ал, кішкентай хрусталь пирамиданы бойт;мар;а салып, мойныма асып алдым.
Б;л туралы ешкімге тіс жарып айт;ан жо;пын.
Біра;, мен ол кезде, 13 жылдан кейін , б;л кішкентай хрусталь, бар шынды;ты; бетін ашатынын білген жо;пын.



Содан 10 жыл ;ткен со;, Елбасы  орнына С;лтан С;лтанов деген адамды ;ойыпты, ;зі демалыс;а кетіпті деген, телевизордан хабар естідім.
Телевизордан жа;а президентті; т;рін к;ріп, ойланып ;алдым.
Б;л бая;ы ,паркте, мен суретін сал;ан, ма;ан кішкентай хрусталь пирамида сыйла;ан жігіт еді. Мен оны, бая;ыдай  с;сты к;з;арасынан таныдым.
Ертесіне киоскіден, ол туралы деректері бар, газеталарды сатып алдым.
 Газеттегі м;ліметтерге сенетін болса;, жа;а президент С;лтан С;лтанов шетелде о;ып, т;рбие ал;ан, кейінгі 10 жылда Казакстанда ;р т;рлі мемлекеттік басшы ;ызметтерін ат;ар;ан, ;аза;станны; азаматы дейді.
Біра; оны; ;айдан шы;;анын ешкім де білмейді, Жез;аз;анны; алыс бір ауылында туыл;ан екен дейді.
Онда т;р;ан не бар екен,Путинні; де ;айдан шы;;анын к;п орыстар ;лі к;нге дейін білмейді  ;ой.
Кейде  к;манданамын, «Сол С;лтан ба? Жо; со;ан ;;сас біреу ме?»деп.
Біра; адамны; бет бейнесін салып , ;ыр-сырына дейін бай;ап ;йренген к;зім , сол екенін айнытпай таниды.
Мен енді, С;лтанов ;атысатын бар хабарды к;ре бердім. Енді оны; с;зіне, істеліп жат;ан іс-шаралар;а  назар аудардым.
Ол ;кімет басына келе сала, Пирамиданы; айналасында;ы  паркты, неше т;рлі шетелдік а;аштар;а, г;лдерге толтырып ;ойды.
Наурыз, ;аланы; ту;ан к;ні , та;ы бас;а мерекелерде, осы пирамиданы; алдында;ы ала;да, сценалы; к;рініс ретінде, к;нге табыну,жерге табыну, ;аза; батырларыны; рухына табыну... сия;ты ырымдар жасалып жатты.
Мені; енді к;;ілім, пирамида;а ;арай та;ы да ауды. Жылда, 15 июнь к;ні ;йы;тамай пирамиданы а;дитын болдым. Біра; одан н;тиже шы;пады.
Сосын мен, астрономиялы; уа;ыт бойынша, ;р жыл санауда аз;антай уа;ыт б;лігі саналмай ;алып ;оятынын, сонды;тан да, ;р т;рт жыл сайын календар;а 29 февраль к;ні ;осылатынын, биыл;ы белгілі бір к;н, белгілі уа;ыт ендігі жылы бас;а к;нге , бас;а уа;ыт;а сай келетінін аны;тап білдім.
 Содан бері 13 жыл ;тіпті. Ендігі мені; есебім бойынша, сол кездегі 15 июнь, жобамен, биыл;ы 20-23 июньге сай келеді.
Енді мен Пирамида;а бар;ыштап кеттім. Ішіне кіріп, шпион сия;ты жан-жа;ымды ба;ылап, д;;гелек баспалда;ты айналып ;араймын, ;зімні; ты;ыл;ан жерімді іздеймін, сосын орта;а т;рып жо;ары ;араймын.
К;;ілге к;дік алдырар еште;е к;рмеймін, оны; есесіне жан-жа;тан мені ба;ылап т;р;ан видеокамераларды; кішкентай тесіктерін к;ремін. Соны к;ремін де, тілек тілеген адам;а ;;сап, жо;ары ;арап аузымды к;бірлетемін, сосын бата ;айыр;андай бетімді сипаймын.
19 июнь к;ні келгенімде, аузында т;р;ан к;зетшілер кіргізбеді, «М;нда конференция;а дайынды; ж;ріп жатыр» деп, ;а; ма;дайда;ы ;лкен жарнаманы к;рсетті. Онда ж;й ;ана «19-25 июнь аралы;ында конференция;а дайынды; ж;ргізіледі» деп жазылыпты. ;андай конференция ,о;ан кімдер ;атысады, белгісіз.
Енді, пирамида т;гілі паркке кіру киын болды. ;;кей, автомат асынып ал;ан полиция адамдары , кеш болысымен паркті с;зіп шы;ып, та; ат;анша айналасын к;зетіп шы;ады. Мен балконнан оны; б;рін к;ріп ж;рдім.
19 июнь к;ні, т;німен балконнан пирамиданы а;дыдым, ешн;рсе бол;ан жо;.
К;ндіз ;йы;тап, тыны;ып алып, 20-21 июнь т;ндері  та;ы  а;дыдым, н;тиже жо;, текке шаршадым.
Сосын та;ы екі т;н бекерге ;тті.
25 июнь т;ні, т;нгі ;арауылды;тан шаршап, пирамида;а с;лесо; ;арап отыр;ам.
 Бір кезде найза;ай ойнай бастады. Мен орнымнан атып т;рдым.
Д;л сол кездегідей, найза;айды; иреле;деген тілі пирамиданы; ;шына жабысып ;алды да, сатырлатып жан-жа;;а жары;ын шаша бастады. Ток ;р;андай , пирамиданы найза;айды; иреле;деген тілі жалап ;тті.
;уан;аннан ж;регім тарсылдап, мойнымда;ы кішкентай пирамиданы ;ыса, дала;а ;арай ж;гіре ж;нелдім.
Енді мен, ала; жа;тан емес,  к;пір жа;тан, парктегі  бауды; ішіне кіріп кеттім, сол жа;та полицияны; аз ж;ретінін балконнан бай;а;ам. 
А;аштарды тасалап, ж;гіргеннен ж;гіріп отырып, солт;стік жа;та;ы ;а;падан біра; шы;тым.
Мойнымда;ы сувенир пирамиданы алып, есікке та;адым. Есік жайлап ашыла бастады .
Алыстан екі полиция келе жатыр екен.
Оларды к;ріп, мен есікті; тар са;ылауынан ішке ;арай, зып етіп кіріп кеттім. Есік тарс етіп жабылды. Мен демімді алмай жерге отыра ;алдым.
Анау екеуі жалт ;арап, есікке ;арай ж;гіріп келді, т;т;адан ;стап есікті тартып к;ріп еді , есік ашылмады.Сосын бастарын шай;ап,;олдарын бір сілтеп  ары ;арай кетті. Есікті; ;йнегі тонировка бол;анды;тан, олар мені к;ре алмады, ал мен іштен б;рін к;ріп т;рдым.   Сосын орнымнан т;рып ішке ;арай кеттім.
 Пирамиданы; ішінде , б;лмеден б;лмеге ;тіп  ж;ріп ,адасып кеттім.
Мен кірген ;а;па, ;ызметшілерге арнал;ан есік болып шы;ты. ;анша айналып ж;ргенмен, орталы; зал;а шы;а алмадым. 
Ж;ре- ж;ре мен, ба;ана;ы кірген есік-;а;па  жа;;а айналып, ;айта келдім.Сосын пирамиданы; б;л б;лігінен, мен орталы; жа;ына бара алмайтынымды аны; білдім
Пирамиданы; т;пкірінен ;обызды; ;ні естіледі.
Енді не істерімді білмей басым ;атып отырдым.
С;лден со;, басыма ой келді. «Егер кішкентай пирамида есік аша алса, ;абыр;аны ашу;а да шамасы келетін шы;ар?»
;олымда;ы хрусталь пирамиданы; ;шын ;абыр;а;а тіктеп, жа;ындадым.
Бір кезде, ;абыр;а с;гіліп, екі жа;;а ;арай ыдырады да, адам ;тетіндей жер пайда болды.
М;сса;ан ! Кішкентай пирамиданы; м;ндай ;асиетін , мен ;алай білмей ж;ргем?
Мен енді, еш;айда б;рылмай ,пирамиданы; ортасына ;арай, еш б;гетсіз кете бердім.
Мен д;;гелек баспалда; жа;;а жа;ында;анда, ;ызы;ты; б;рі ;тіп кетіпті.
 К;зіме т;скені, жолбарысты; ;асында б;рын;ы Елбасымен, жа;а президент  екеуі бірге отыр екен, жа;а президент жан-жа;ына ;ара;ыштап отыр.
Алдында не туралы ;;гіме бол;анын білмеймін, мен келгенде:
-«....Есі;де болсын, е; бастысы ел тынышты;ы» -деген б;рын;ы Елбасыны; с;зін естідім.
Екеуі де шарша;ан, бастары т;мен т;сіп, салбырап отыр.
Олар, солай отыр;ан ;алпы т;мен т;сіп кетті...
С;л уа;ыттан кейін, мен де д;;гелек ойы; жерге  ая;ымды тіреп т;стім, лифт жылжып т;мен т;сті, та;ы да мен музейге ;;сас ;зын д;лізден ;ттім. ;р затты ;стап к;ріп, т;сім еместігіне к;зімді жеткіздім.
Сосын, жо;ары к;теріліп, есікті; т;т;асын ;стай бергенімде , мені бір ;ол шап беріп ;стай алды да, ;ара;;ы;а ;арай с;йрей ж;нелді. Ай;айлау;а жан жо;, ;лген жерім осы шы;ар деп ойладым. Мені, сол к;йі с;йреп отырып, ;ара;;ы жерге ;келіп тастады.
Есікті ;;лыптап жатыр. Б;рыштарда;ы кішкене видеокамераларды; к;зін жауып жат;анын к;ріп  жатырмын.
Бір кезде анадай жерден жар; етіп, стол ;стінде т;р;ан шам жанды.
Айнала жай ;ана жары; болып т;рды.
Мен енді, басымды к;теріп, жан –жа;ыма ;арадым.
 ;ымбат, бай б;лме екені к;рініп т;р, мен жат;ан кілеміні; т;гі ;алы;, ;рі ж;п-ж;мса;. Анадай жерде жа;сы а;аштан оюланып жасал;ан кроватты; ая;ы  к;рінді.
Оны; бас жа;ы алтынмен ;шекейленіп, ;ызыл бархатпен ;аптал;ан. Хан сарайы сия;ты екен.
К;зім ары ;арай жылжып еді, бір кезде ;оры;;анымнан ;аттым да ;алдым, дыбысым шы;пай арт;а ;арай жылжи бердім.
Мен ;ара;ан жа;та стол;а ;олын тіреп, оюлы алтын орынды;та, жа;а президент С;лтан С;лтанов отыр еді. Ма;ан ;арап не істер екен деп, ба;ып отыр;ан сия;ты. Мен:
-С-с-с;леметсіз бе?- дедім, тілім к;рмеліп.
- С;леметсіз-деді ол- бір жері;із ауырып ;ал;ан жо; па?
Даусынан ыз;ыры; сезбедім, ;айта жаны ашып т;р;ан сия;ты.
-Ж-ж-о; –дедім мен одан сайын кекештене.
Ол ма;ан жа;ындады,;олын созып орнымнан т;р;ызды да, жетелеп ;келіп орынды;;а отыр;ызды. Алтынмен ;шекейленген, оюлы орынды; ж;п-ж;мса; екен.
Ол ма;ан, столды; ;стінде т;р;ан графиннен, су ;;йып берді.
Мен суды ішіп алып, о;ан енді с;раулы к;збен ;арадым. Ол да ;ндемей ма;ан ;арап отыр. Арада;ы ;нсіздік ;зап кеткен со;, мен енді не істерімді білмей ;имылдай бастадым.
Бір кезде ол:
-Сіз мені таныды;ыз ба?-деді.
-И;, -дедім мен- сізді; портреті;ізді сал;анмын.
-Міне, сол портрет-деп кроватты; т;сында ілулі т;р;ан мені; сал;ан суретімді к;рсетті. Оны; ;асына, бір а; шашты ;ыз;а елжірей ;арап отыр;ан жігітті; фотосуреті ілініпті.Шынында да ;олдан сал;ан сурет, фотодан айнымайды екен, тіпті жарты ;ырындап отыр;ан ракурсы да д;л кеп т;р.
Мен енді, б;рін ;мытып,;зімні; сал;ан суретіме та; ;ала ;арадым. Б;л ;ажайып ;ой!!
- И;, ;ажап н;рсе-деді ол- сол кезде , осы сурет, мені; к;;ілімні; жетіспеген н;зік ;ылын шертіп кетті. Сол ;шін,  мен сізге б;рін де беруге ;зір едім. Біра; ;алтамда аз;ана а;ша мен хрусталь пирамидадан бас;а еште;е бол;ан жо;.
 Кейін, к;;іл тол;ынымен, осы хрусталь пирамиданы сізге беріп ;ой;аныма ;кіндім...
-Б;л хрусталь пирамида сондай ;;нды зат па еді?-деп с;радым.
-И; ,б;л пирамидада ;лкен к;ш бар-деп ол, енді ;ндемей ;алды. Айтсам ба, айпасам ба деп, ойланып т;р;анын сездім. С;л ;нсіздіктен кейін ол ;;гімесін жал;астырды:
-Жарайды, мен сізге бол;ан жа;дайды айтайын.
Б;рын;ы Елбасы  ;кімет басына келісімен , ;алай етсем елді ты;ыры;тан шы;арамын деп,  к;п ойланады.. Ол кез советтерден б;лініп, енді не болар екен деп, жан-жа;;а  жалта;тап ж;рген кез болса керек.
Ол ой к;шіне мы;тап сенетін.Тибет монахтарыны; философиялы; к;з;арастарынан да хабардар еді. Оларды; болаша;ты болжайтын к;ріпкелдігі м;ны; назарын аударады. Сосын ол, Далай Ламамен хабарласып, оны ;аза;стан;а келіп, еліні;  болаша;ын  болжап беруін с;райды. К;птеген келісс;здерден кейін Далай лама келісіпті
Тибеттік Далай лама баста;ан монахтар, ;аза;стан жеріне т;скеннен, б;л жерді; энергия к;ші ;те жо;ары, деп аны;тапты. Ж;не б;л жерді; ерекше ;асиеті бар, таза екенін айтады. Кеткенде де, ;айта –;айта жерге бастарын ие берген к;рінеді.
 Оларды; айтуынша, ;аза; жерінде игерілмей ,шашылып жат;ан ;лкен к;ш бар к;рінеді. Олар , бар к;шті ж;мылдырып бір ма;сат;а ж;мсау ;шін, Пирамида т;р;ызу керек депті, ж;не картадан ол пирамиданы; орнын к;рсетіпті. Оны; картадан к;рсеткен жері А;мола ;аласыны; ,;зен жа;алауы болыпты.
Сосын, президентке ;андай да бір жа;дай туа ;ал;андай болса, оны; орнын басатын м;рагерді т;рбиелеу керектігін айтады. С;йтіп олар, сені; м;рагері;, Жез;аз;ан даласында ;ой ба;ып ж;рген шопанны; ;йінде деп, оны; орнын да картадан к;рсетіп беріпті.
Далай лама  кетерінде, хрусталь тасынан осы кішкене пирамиданы жасатады. Сосын  он к;н , он т;н бойы, 12 монах, б;лмені жауып ;ойып, тама; ішпестен, медитация жасап, мантраларын о;ып,  ;аза;стан жеріндегі шашыл;ан к;штерді; біразын осы  кішкентай пирамида;а жинайды.
Сосын, ;;рыштан оюлап , сырт к;зге ;ара;анда командор са;атына ;;сас,білезік жасатады.Ол білезікті біресе ;лкен м;лшердегі ысты;;а, біресе  сал;ын;а салып, ;бден шы;дайды. Осы білезік бетіне , сырт еткізіп,  кішкентай хрусталь пирамиданы отыр;ызады. Оны Елбасыны; ;олына кигізіп, к;шін к;рсетіп , д;лелдеп еліне ;айтып кетеді.
Б;л, са;ат;а ;;сас , хрусталь к;зі бар  білезік,  алтын болма;анды;тан, о;ан ешкім назар аудара ;оймайды.
Енді, Елбасы  ;з кабинетінен, Алатауды; шы;ына ;арап отырып ,к;п ойланады. А;ыры бір шешімге келеді.
;уелі, ол тездетіп, астананы А;мола ;аласына ауыстыру туралы жарлы; жариялап, министрлері есін жимай жатып, ;азынада;ы бар а;шаны осы жа;а астана;а ;арай ;;йып жібереді.
А;ша жа;а астана;а кетіп ;ал;ан со;, енді министрлер де бар шенеуніктерімен осылай ;арай к;шкен.
Сосын, б;кіл ;аза;станды;тарды жа;а ;лгілі Астананы  к;теруге ша;ырады.
Ж;мыссыз, ;олы босап, ;алай к;н к;рерін білей ж;рген халы;;а б;л ;адам с;тті болды.
Сонымен ;атар, шетелдік ;;рылыс компаниялары, к;п а;шаны; иісін сезіп, осында ;арай а;ылады.
С;йтіп,А;мола ;аласы Астана аталып, жа;а Астанада , жа;а ;лгілі мемлекеттік нысандар, к;п ;абатты т;р;ын ;йлер, сарайлар, демалыс орындары салына бастайды.
Ал, Елбасыны;  басты к;здеген ма;саты Пирамида салдыру еді....
Сол кезде ол, Жез;аз;ан даласына барып, шопанны; семьясында;ы т;рт  ;ызды; ішіндегі жал;ыз ;л – мені тауып алыпты. Мені; жасым 5-те екен.
 ;ысы; к;зді,домала; ;ара бала оны; к;;ілінен шы;папты.
;йтседе ,Далай ламаны; айт;анын орындау ма;сатында, мені  алып кетіпті.
Сосын, ол мені Тибеттегі монахтарды; т;рбиесіне береді.
Мен есімді білгеннен, сол Тибетте болдым. Мен ол жерде, медитация, йога, мантра о;у ;дістері ар;ылы ой к;штерін пайдаланып, ;олдануды ;йрендім , 12 елді; тілінде еркін с;йлей аламын, ж;не ;ор;ану ;дістеріні; де ;ыр-сырын ме;гердім.
Жасым 15-ке келгенде, Елбасы  мені Англия;а ауыстырады, мен онда ;уелі психология колледжінде, сосын ;скери Академияда о;ыдым. Стажировканы А;Ш та ;ттім. Стажировка біткен со; мені, Швейцария;а экономика маманды;ын ме;геруге жібереді.
 Не керек, сонымен 15 жыл ;мірім шетелде ;тті.
Сіз мені; суретімді сал;ан кезде,  мені; жасым 32-да еді. ;аза;стан;а жа;а ;ана келіп, Пирамиданы к;ріп, серуендеп ж;ргенбіз.  ;ш к;ннен со;, мені жолдамамен, Россиямен шекарада;ы ;скери к;штерді бас;ару;а  жіберді.
Президент  алдында, мен шетелден келген к;ні, «;аза;  жерінде са;ан ж;рдемші болсын» деп хрусталь тасынан жасал;ан пирамида ;лгісін берген. Ал, мен болсам, оны ;олданбай жатып, бір к;;ілді; тол;ынымен , сізге беріп жібердім. 
Кейін , Президент ма;ан б;л хрусталь пирамиданы; к;шін, ;асиетін айт;ан , ;алай ;олдануды к;рсетпекші бол;анда, мен о;ан шынымды айттым.
Ол ма;ан басын шай;ап, «Елбасшысы к;;ілшек ел, ;ркімге жем болады» -деді.
Сосын , «Жа;сылы;пен хрусталь пирамиданы тауып кел, егер ол, ойы б;зы; адамны; ;олына т;ссе, со;ыс;а дайындала бер.» деп, айнымас тапсырма берді.
Сізді; сол к;ні, жер асты жолында бол;аны;ызды видеодан к;рдік.
Сосын сізді, ізі;ізге т;сіп ж;ріп, тауып алды;.
 Біра; хрустальды ала алмады;. Сіз оны бойт;мар;а салып, мойны;ыз;а асып алыпсыз.
Б;л хрустальды; за;ы бойынша, біз оны  сізді ;лтіріп, не к;штеп ала алмайтын едік. Олай бол;анда хрусталь жа;сылы;;а емес, жаманды;;а ж;мыс жасайды. Ал, сатып алатын болса;, ол бар к;шінен айрылады.
 Мен сізге ;алай, к;;іл тол;ынымен риза болып берсем, сіз де солай беруі;із шарт еді.
Міне, осылай сізді содан бері а;дып ж;рдік, сізден келетін жаманды; жо; екенін  білсем де, к;;ілім тыншымады.
Содан жа;ында, сізді; бірн;рсе іздегендей пирамиданы айналша;тап ж;ргені;ізді к;ріп, б;гін келетіні;ізді білдім.
Біра; осынша кешігеді, деп ойламадым.» -деп ол ;нсіз ;алды.
Ж;регімді о;ан деген аяныш сезімі жайлады. Мен енді, оны;  е; ;;нды затын, сонша жыл аман-есен са;та;аныма ;уандым. Оны; , Президент бола т;ра , н;зік  ж;регі к;;ілімді елжіретіп  жіберді.
Сосын, мойнымда;ы бойт;марды ашып, ішінен хрустальдан жасал;ан кішкентай пирамида сувенирін алып, бетін бір сипадым да, оны; алдына ;ойдым.
Ол, хрусталь тасты алып, сол ;олында;ы білезікті; бетіндегі ойы;;а сырт еткізіп салды. Хрусталь пирамида жары; шашып ;оя берді. Ол да , мен де жары; шашып т;р;ан хрусталь пирамида;а ;арап , тамашалай, та;дана ;арап т;рды;.
Ол ;уанып кетті, ;анша жылды; ;кініш оны; ойын ала;дат;ан ;ой. Оны; ;уан;аны да ;ызы; екен, денесі ;имылдамай ны; болып отырды, біра; к;здері жан-жа;;а с;уле шашып, жалт- ж;лт етті.
 Сосын ол сейфті ашып, одан  бриллиант к;зі бар ж;зікті алып:
-;ызыма сыйлаймын , деп ал;ан ж;зігім еді, біра; ;лгере алмадым-деді. - Сізді; хрусталь пирамиданы осынша жыл ешкімге ;статпай, аман-есен са;та;ан е;бегі;ізге разымын. Сол ;шін осы ж;зікті сізге берейін, рахмет-деп, ж;зікті  ;олыма салды.
Ж;зік ма;ан бірден ;нады, мені біреу жа;сы к;ріп, са;ынып ж;ргендей сезім болды.
-Айтпа;шы, ол кім еді? – деп с;радым.
-Англияда ;скери Академияда о;ып ж;ргенде, мен сия;ты курсант , а;ылшын ;ызына ;ашы; болдым.- деп ол к;рсініп алды- о;у біткен со; екеуміз ;йленетін болып, достасып ж;рдік. Ол ма;ан ;атты ;найтын. Мен о;ан, ;аза;стан деген ел барын, ма;ан осынша е;бек сі;ірген,  сол  Отаным алдында;ы борышымды ;теуім керектігін айтатынмын. Одан ;демі ;аза;ты; келіншегі шы;атынын айтып, к;лдіретінмін.
Содан о;у бітірер кеште, «енді ешуа;ытта ажыраспай берге ж;реміз» деген оймен осы ж;зікті сатып алдым.
Біра; ол кешке келмеді. Ж;регім бір н;рсе сезгендей, оны кеш бойы бар жерден іздедім. Таба алмадым. С;йтіп, ол ;шты-к;йлі жо; болып кетті, не ;лігі табылмады.
Содан бері, мен одан ;мітімді ;збей, осы ж;зікті са;тап ж;ргем.
-Сосын ;йленбеді; бе?-деп с;радым
-;йлендім, ;аза;стан;а оралысымен Елбасыны; ал деген ;ызын алдым, ;азір екі балам бар- деді ол.- ;йткені болаша; президент семьясы бар адам болу;а тиіс.
Сосын, ;анша жыл к;кейімді тескен с;ра;ты айттым.
-Пирамидада алтын адам мен алтын б;ркіт к;рдім , ол не?
-Бізді; б;рын;ы Елбасы,  ;арышты; ;лы к;шімен осылай байланысады.
Алдымен, сіз  к;рген  жерасты жолымен ж;ріп отырып, ата-бабаларды; ;олдауын ;тінеді. Ары ;арай ол, Алтын адамны; рухын пайдаланып, б;ркітке айналады да , ;арыш;а шы;ып, ;лы к;шпен байланысады. Сосын ол, ;з еліні; болаша;ына к;з тігеді, келешекті болжайды.
Б;л ;;былысты; б;рі ;те ;лкен, таза ой к;шін ;ажет етеді.
О;ан ж;рдем ретінде хрусталь пирамиданы; к;ші жарайтын. Хрустальдан айрыл;ан со;, енді ол, осы ;;былыстарды; со;ында бар к;ші таусылып, ауада;ы тастар;а со;ылып, жерге ;ре; ;айтып ж;рді. Оны; жарадар болып, жерге тарс етіп т;сетіні де сонды;тан. 
-Жолбарыс ше?-деп с;радым
;аза;ты; киелі жері,  ж;не елім деп со;;ан ;рбір ж;ректі;  бар к;ші жиналып- жолбарыс бейнесіне айналады. Жолбарыс жерге жараланып т;скен Елбасыны;  жарасын жалап  жазады, айт;анын істеп, айдауына ж;реді, ;йткені ол ;зіні; егесіне  сенеді. Оны; ;зіне тек жа;сылы; жасайтынын біледі...
Ол ;ндемей,осымен ;;гіме біткенін білдіріп, к;зін стол;а ;адап, отыра берді.
Терезе жа;тан а;арып, та; атып келе жатты.
-Мен енді ;айтайын-дедім.
Мені, машина ша;ыртып ж;нелтетін шы;ар деп ойла;ам.
Бір кезде ол, сырт;ы ;абыр;а;а ;арай ;олын созып жіберді, де ма;ан тесіле ;арады.
Мені бір к;ш к;теріп алды да, сырт;а ;арай атып жіберді.
Мен есімді жиып ;лгерместен, ;зендегі су;а шалп етіп ;;лап, батып кеттім. Т;ншы;ып бара жат;ан со; ауа ;арманып, суды; бетіне шы;тым. Алдымнан Пирамиданы; с;лбасы к;рінді.
Арт;а ;арап едім, анадай жерде ;ал;ан А; Орданы к;рдім.А; Орданы; е; жо;ар;ы ;абатынан, терезеден сырт;а ;арап т;р;ан адамны; с;лбасы к;рінді. Президент ма;ан ;арап т;р екен.
Енді мен, артыма ;арамай, ал;а ;арай ж;зе бердім. Ж;зуді білетінім ;андай жа;сы бол;ан, біра; к;птен суда ж;збеген со; ба, мен жа;а;а, ;лім ;алмай ентігіп,;ре; ж;зіп шы;тым.
С;л демалып, ;кпемді басып ал;ан со;, бір а;ашты; т;біне барып, киімдерімді шешіп, сы;ып алдым. Та;;ы сал;ын денемді ;арып, дірілдеп бара жат;ан со;, ;йге ;арай т;ра ж;гірдім.

                ЭПИЛОГ

Мен ыл;и, телевизордан Елбасы;а ;араймын да отырамын. ;олымда;ы ж;зікке ;араймын, бетін сипаймын.
Компьютер т;р;ан б;рыш;а оны; бар фотосуреттерін жапсырып ;ой;ам. Міне, мынау оны;  Англияны; премьер-министрімен кездесу кезі, мында ол Кентауда, транформатор заводын ашу салтанатында, мына суретте, Наурыз мейрамында халы;ты; арасында....т.б. к;п суреттер.
Осы фотосуреттерді; ішінде, бая;ы мені; сал;ан суретім ;ана жетіспей т;р;ан сия;ты.
Сурет демекші, мен жа;ында , е; ;здік портретші деген,  президент сыйлы;ына ие болдым. Ол ;жептеуір, ;ома;ты  сома екен.
;зіме деген оны; ;ам;орлы;ын ;р кезде сезіп ж;ремін.
Елі ;шін е;іреп, ;;рбанды; болу;а дайын, Елбасыны; ;рбір ;адамын ;уаттап, ;олдап отыр;ым келеді.


Рецензии