Ейфорiя. Мовою

Ейфорія- таке відчуття миттєвої спроби вхопитися за соломинку, за маленьке мізерне жалюгідне життя, за поточний момент, за "чень", за "пронесе", за "все здійсниться", і вони-коханці зникають у цьому мареві, в цій нікчемною спробі зберегти самовладання. Або вчинити як то розсудливо?- ось "на..блась" - міркує дівчина на курній дорозі- і вже щаслива-тим і щаслива - от і добре-от і добре-такий же поточний момент -без реальної окресленої перспективи подальшого шахового ходу. Вони не думають, і вони не хочуть думати - у них є любов-яка знищила в тріски розум і дійсність, для них поточний момент захоплення, пристрасть -за Ельцински- "вскочити в сани - а далі подивимося" -може пронесе, їх любов на «чень», і вони балансують на грані, таке we're livin' on the edge -тільки в нашому простому, селянські варіанті, регіонального, містечкового штибу, і чому -то переживаєш саме за наших, як у тому анекдоті про фільм- "Скелелаз" - після суперечки друзiв- "тримай сто баксів- я знав, що він її не врятує. -Я бачив цей фільм. Я в цей раз думав, що він її врятує" - так і тут, віриш у неможливе, і практично недосяжна- що загону Спартака на допомогу прийде кулемет, як у вірші Фазіля Іскандера. Що Мальчишу -Кибальчишу червона кіннота, танки і артилерія прийдуть на допомогу раніше, ніж його замучать в катівнях злі буржуїни...
Хочеться вірити, що у них все вийде, що вони вирвуться з порочного кола, з цього аццкого полум'я, і "всі вони живі, всі вони живі! Всі! Всі! Всі!" - як співає Кобзон у пісні "Довоєнний вальс". І кулі у воду, і постріли з рушниці якийсь невідомою силою пройдуть "молоко", і накриваючи одне тіло іншим вони донесуть свій сандвіч з тел до іншого берега, де їх чекають запаси мертвої і живої води і де вони втечуть молитвою. Де вони знайдуть щось невідоме і ефемерне. І ця ейфорія. І потрібно, щоб грав не той композитор Айдар Гайнуллін- хоча він реально потрапив з цієї theme - "темою" в тему, навіть не "на тему", а в "тім’ячко", а повинен був підхоплювати сам Павло Кашин з його надривний і чудовою- "Ейфорія".
З його "великим і жахливим" наривом -надривом, з його сміхом крізь пальці, за його посмішки - гримаси- отримали не один раз по обличчю, перебитому -перебитому, за синіючі фінгали, за яким розмазується помада тонким тонким шаром шаром. Незворушно і безжально, вже не відчуваючи біль. І вона вся в цих словах, у цих уривках і лахмітті справ, що стали вже неважливими, вже всі невисловлене, невитрачене, все як віджата брудна вода від ганчірки, з якої ти ніколи не отримаєш ні молекули стерильності, з якої ти будеш гидливо брати кінчиками нігтів, в яку тобі ніколи не захочеться подивитися, як у каламутну калюжу , щоб не змастити, і не змішати своє відображення з таким негативом.
І всі ці постріли, всі ці підібрані інтонації, навмисне залишені суціль, навмисне залишені в центрі кадру, прямим текстом, без двозначності, без помилкового пафосу, без іронії долі, так щоб різало-так різало. Так що пекло, щоб сужалисть сфінктери, щоб на цій тактильності осягати якесь світобудову, таємне, непосвяченим ще будучи. Не те щоб необізнаним, взагалі не "в темі", як переплутані- заплутані вовняні, шовкові нитки, з яких ти ніколи не зв'яжеш ні светр, ні плетеночку макраме. Які стануть зіпсованими і безплідними, як ідея, від якої, у силу її ущербності, простіше відмовитися, і невигідно і безперспективно займатися. Як зусилля, витрачені даремно, відволікаючі ресурси і час, як самий і цінний критичний ресурс...
І ми зчитуємо, ми жадібно ловимо всі гріхи наших георев, їх таких нестійких, на цій землі втратили рівновагу, що вийшли з будинку з відром сміття, і зниклих безвісти-назавжди- і втратили стан спокою, і як закручені вовчки і прядки, не здобули себе, а тільки розкрутили ще цим маховиком на декілька оборотів один іншому- проходячи по эллипсам -дотичними, синусами -тангенса- косинусами. Віссю зла.
І чоловік такий ревнивий, і не узявся "поговорити" і не отримав розлучення в установленому законом порядку- про як!-у всьому винна правова безграмотність- і така дружина, така вітряна і несерйозна, що втратила вірність і материнський інстинкт, честь  і  гідність у кудрях гарного хлопця, мабуть, безробітного. Та яка різниця -працює він або безробітний?


Рецензии