Супердiвчина. Частина 1. Епiзод 2

"Ти виглядаєш так несучасно" - мені ця лірична пісня здавалась, що вона чітко відображає наше горе один одного на публіці, або ми просто не вибрали, як ставитися один до одного, і не визначилися один з одним-так і зіткнулися.. і все. І я також не вибрав, яке мені виконання цієї пісні більше подобається- цоевське оригінальне або все- таки там, де "Танці мінус"- на "Кінопробах" -на тому концерті, куди мені вдалося пробитися без грошей, за пред'явленням  военнiка, нахаляву, і ще протягнути з собою трьох друзів. І ця пісня, я всього її один раз і чув. І мені потрібна була з нею така звукова доріжка, таке щось у аудио- пам'ять, якась тягомутина, якась алогічна, не піддається опису і словесному зображенню, і подальшого  відтворення драма, з внутрішньої посиленою груповою динамікою, і побитими, але не викоріненими в моїй пам'яті сценарними побудовами, і внутрішніми сюжетними лініями, і ходами, як джерелами невичерпного натхнення, якась відстрочена порка, яка змушує кожен день замислюватися про неї, як про неповернений борг, з яким ти виходиш в Новий рік, і тим самим по цій старовинній і longstanding приймете – все у тебе тепер буде через «одне мiсце» у фінансовому плані. Ти даєш собі установку-на твої з нею микро- образи і микро- непонятки, як на Болдинскую осінь, робиш ставку на вихор і коктейль почуттів, які ось- ось будуть вирувати, і будуть надувати вас, як соки вiд бродіння в трилітровому бутлі саморобного вина з ягід, які будуть так надувати гумову тонку рукавичку і киснути. Самі по собі. Так і ви - ти і вона- просто якісь продукти бродіння - і всі наші відносини, як би спочатку і були драмою розіграної, і награною, як складносурядне речення, підпорядкування і англійські неправильні дієслова, і полонізми, (так кострубато і убого вставлені в мою рідну, колоритну, задушевну і діалектну, і тому настільки рідну і дику пропатчену суржиком малоросійську мову), а я ще й придумував драму, щоб всі ускладнити ніби у пошуку деякого сильного враження, і муки нерозділеності знаходив себе сам не знаю на що. А може- просто пісня так сподобалася на "кінопробах" і сам співак добре виступив, що вона просто запала якийсь скабкою, яку я не зміг вчасно витягнути, і вона стала так явно і сильно з нею асоціюватися. Пісня така складна і важка- про таких різних людей, які може десь на час разом і хто-то кого-то чому-то як то вчить і повчає, хтось ведучий, хтось ведений, провідний психолог -відомий психолог, - як кролик досвідчений шукає піддослідного кролика.
Ця пісня Цоя, звичайно, не така, як у "танців"- у "танців" вона більш мелодійна, частково з-за аранжування, прилизаною під інді поп, як солодкоголосий кавер, почасти через еротичного голосу. Мені взагалі сподобалися всі пісні "кінопроб"-тому що я завжди люблю кавери, хоч і в каверах втрачається щирий стиль автора, коли його кожен перекладає на себе і під себе. Але в цьому і є якесь чарівність суміші всього, якийсь проекції накладення, чужого сприйняття, як краплі одеколона на тілi, змушує тіло і одеколон пахнути інакше -від взаємодії з покривами, так і тут-що- то третє.. І так само в наших відносинах не було нічого мого, і нічого, що її, а що-то третє...не потрібне, отриманих в результаті душевного експерименту самотніх, і в той же час близьких і тому взаємного тяжіння один  проти одного створінь. Де все в цій схемі одного разу, once upon a time, пішло не за планом, і/або спочатку було приречене на що-то згасаюче, що-то не усвідомлене ніким не потрібним нікому, як гість, якого викреслили зі списку запрошених, але чемно і великодушно дозволили залишитися. Як запущена за замовчуванням програма, яка стирає тебе в порошок, і всі твої чорнові і чистові записи, і усе продумане в розумі, але не сказане тобою чинності незручності і неоднозначність тих ситуацій, в які тобі було призначено потрапити, і оступитися, і відступитися, "ступити", від помилково коли-те понятих тобою і невірно засвоєних правил. У наших відносинах були тільки кинуті рукавички- зроблені ультимативні заяви - але лише порожні декларації яких не було тілесного імперативу, клацання по носі -за якими не пішли поцілунки взасос і довгі години очікування на лавці ("не дала"), втупившись у пролітали над нами хмари і ліниво що проїжджають по зустрічній машини...
І не привертаючи нічиєї уваги, так поглиненi собою, але заторкнуті взаємної бесідою, (але вже викликали "02"та "03" і навіть газову службу), і прогулянкою, в якій можна триматися за руки -долоню в долоню- як псевдо- закохані, ну або хоча б ті, які просто дружать...
А я лише крапля одеклона на тебе, ще не розтертий тобою по всьому тілу, той, який ще на тобі калюжкою, і не випарувався. Який ще не увійшов в твої пори, і не паралізував твою волю своїм ненаситним бажанням тобою опанувати і розповісти тобі всі мої вірші, щоб у них, у яких не було ніякої рими і логіки, цим взаємопроникненням, по книжках Норбекова з його суфійськими мудростями, як за ЖПС-навігатора- ти вивчила їх напам’ять і знала їх на пам'ять- до строфи в Біблії. Буття 14:16. Або щось подібне.. і щоб ти...нарешті знайшла дорогу додому.
І я заглядаю в усі, що проходять особи на станції метро, наче чекаючи, що ти знову прийдеш, беручи чужий вигляд, і мені ще належить тебе дізнатися...


Рецензии