Порожнiй будинок

І цей фільм- "Порожній будинок" я подивився купу разів, і взяв його первинне в прокаті, як що-то для розширення кругозору, як це називається-коли береш раніше невідоме, і інтерес підстьобує- вибираючи його за назвою, або за оригінальною обкладинці, і дивився його потім один, і я дивився фільм "Табу" теж один, на ніч дивлячись, грузясь східною філософією і багато не наздоганяючи по-європейськи-скроєними мізками, застряглими в русофiльствi і ідеалізмі і пуританстві радянської моралі. Вражаюча внутрішня ємність героїв і персонажів. Коли словами немає місця, за персонажів скаже платівка, або поставлений диск, і слова виконуваної пісні скажуть за героїв, що у них накопичилося на душі, як на банковскому рахунку, вистражданого і переповнюючого, і якісь рухи скажуть більше, ніж слова, (і буде говорити кожна сцена сама за себе- розлите вино, погашений вітром вогонь, сіла батарея, гілка, яка своїми листям, що розпустилося глухо царапне скло, клацніть по клавішах- якась деталь і дрібниця видасть найголовніше, задавлене десь в сутінках душібілизняною гумкою, і всі запам'ятається. Як в перший раз. Перший поцілунок. Перша зустріч. Перша фантазія на тему...
І тобі хочеться зробити бізнес на продажу тих відчуттів, немов тобі дано дар воскрешати Лазаря пережитих почуттів. І люди будуть вивалювати купу бабок, просто тому, що зможуть пережити подібне знову, знову, і відчути в собі весь трепет і струм. Як "шок і трепет" (назва військової операції), і в цих розтягнутих і уповільнених, неквапливих, але внутрішнє напружених сценах - коли все можливе не може повторитися незліченну кількість разів по твоєму замовлення, колись один раз - але не пощастить, все зірветься, обірветься, і буде невдача, не за планом, відбудуться неприємності- адже не можуть такі витівки йти як по маслу. І він обов'язково до неї повернеться. Навчившись цій техніці вистежування. І я сам перерию Інтернет, щоб навчитися цій техніці самому. І які прийоми дозволять втілити це чудове вміння, придбати ці корисні унікальні властивості. І музика ранить і зачіпає за живе, і трясеться якийсь арабичеський голос напівросійського імені співачки Наталії Атлас, і розсипається дорогоцінним камінням, і якими- то арабськими східними солодощами, якийсь халвою та родзинками, і пронизує тебе як нитка, всунута в голку, щоб голка зв'язала ці тканини і площині сьогодення і майбутнього, або щоб ти сам вплiтав ці нитки в якийсь квітчастий килим, під яким ми будемо ховатися від тіні і сонця, і говорити, що "ми в будиночку", і розраховувати на мирну дрімоту в тіні від занесеної над нашою плахою сокири. І ми в цьому морі ніжності і спокою, солодкої патокою наллються втомлені навіки, і ми дозволимо собі нарешті сон, в якому все бажане буде збуватися, ми візьмемо один одного за руки, як немовлята в дитячому саду, і будемо мучити один одного, як вихованці дитячого будинку, і дозволимо собі дідівщину, присвячуючи один одного у військові-любовні-псевдо- ритуали, перетворюючись з новобранців нашого сильного почуття, які прийняли присягу і клятву на крові, і вже запеклих і впевнених в собi "дембелів", і ці сни-реаліті зроблять нас такими невагомими, і ми видавимо, нарешті з себе перше і останнє слово, як зізнавшись кому- то в любові, дано відчути, що це вперше відчуття любові всерйоз збігається зі словами...


Рецензии