6. Узбекнинг ягона дусти

СУЛАЙМОНЛИК    ДАЪВОСИДАнинг давоми

– Брежнев хам улди. Ундан хотира сифатида бир уюм нишон билан, “тургунлик” замони деган атама колди. Давлат КГБ бошлиги Ю.Андропов кулига утди. Темир интизом урнатиш дея Брежнев замонидаги “эркатой”ларнинг ахволи огирлашди. Ушла-ушла, кама-кама бошланиб кетди.
– Ха, эсимда. Яна динга карши кураш авж олди. Узимизда мусулмонлар жанозасиз кумила бошланди. Отасига жаноза укитганлар, машинасида тумор такканлар “фош” килинди.
– Советларнинг, умуман дахрийларнинг асосий акидаси К.Маркснинг “Дин афюндир” деган сузи эди.
– Тугри, хаммаси тугри.
– Аммо, хакикат очилиб колгач дин афюн эмас, дин-насихат эканини имом Бухорий бобомиз келтирган хадислардан билиб олдик.
– К.Маркс хам бу гапни айтганида, дин кишини маст каби, соглом фикрдан йироклаштириб юборади деганда.
– Тугри, ута динга берилиб кетсангиз хам, дин сизни енгиб куйиши мумкин, бу хакда хадис хам бор. Уша марксистик таълимотга кура дин афюн дегувчилар хозир хам бор.
– Лекин, Тавротнинг, Забур ва Инжилнинг сузлари одамлар томонидан узгартирилса, шунинг узиёк катта зиддиятларга олиб келади-ку.
– Ха, айнан шундай. Шунинг учун Фурконни киёматгача узгартирилмаслиги хакида Яратганнинг сузи бор. Аммо, мен мусулмонман деса-ю, Аллохнинг китобларига амал килинмаса, укиб тафаккур килинмаса, китобларга шарх бераман дея, унинг мазмунига узгартириш киритилса ва бузгунчилик килинса, нотугри талкин хисобидан таъмагирлик килинса, сузлар нотугри талкин килиниб Яратганга нисбатан айблар куйилса ва хоказо...
– Энг катта айблардан яна бири Китоблар укилмаслиги эканда.
– Тугри айтдингиз. Бирок, хидоят топган, китобни тугри шархлайдиган, “Аллох бандаларига хеч качон зулмни буюрмаслигини” тушунган такводорлар, бошкаларнинг кузига “Аллохдан хам куркинчли куринармиш”...
– Йуг-э?
– Хайрон булманг, худди шундай сузлар Китобда бор.
– Яратганга айб куйиш дедингиз. Ким айб куяолади?
– Аллох хамма нарсани яратган-у, уз холига ташлаб куйган, дейишнинг узиям айб. Вахоланки, куз олдимизда юзлаб, балким минглаб аломатларни курамиз-у, уни тан олгимиз келмайди. Биттагина 18.000 олам ахлига кунлик бериладиган ризкни кандай таксимланишини тафаккур килиб курингга?
– Ха, ер юзидаги жонзотларга бериладиган кунлик ризк таркатилиш жараёни, улкан завод конвейерига ухшайди.
– Эътибор беринг, чарчок нималигини, дам олиш нималигини билмасдан ишлаб турган конвейер.
– Сураманг.
– Мен ер юзини кобиги калин тарвузга, ундаги одамларни унинг ичидаги данакларга ухшатаман. Данаклар хар канча уринмасин тарвуз кобигидан чикиб кетолмайди. Аммо, данаклар шу кобикдан чикаолман дея, умрини зое кетказади. Агар улар бу ишларининг бефойдалигини, ундан кура яхши амаллар килиб, Яратган билан учрашувга коп-коп савоб билан боришни ният килганида борми?
– Идеалистликка берилиб кетаяпсиз. Одамларга бу гапингизни уктира олмайсиз. Одамларга катъий далил булмаса ишонишмайди.
– Катъий далил? Бунга далил юборилган сахифалар, турт Китоб.
– Куйсангизчи, унинг сирини хамма хам тушунавермайди-ку.
– Албатта, лекин тушунганларни тинглаш хам савоб. Тугрироги яхши гапни сузлаш хам тинглаш хам фарз. Пайгамбаримиз яхши кишининг сухбатини хушбуй атир сотувчининг ёнида туришга ухшатганлар, яъни атир сотиб олмасангиз хам атирларни ушлаб куриб, узингизга хушбуй хид орттириб олармишсиз.
– Унда ёмон сузларни айтувчилар кимга ухшатилган экан.
– Ёмон сузловчилар сузини тинглаш, темирчининг боскони ёнида туришга ухшатилганган, яъни темирнинг учкунлари хар жойингизга тегиб, куйдириб юбориши мумкин.
– Кискаси, кишилар яна диндан чикишиб, Яратганни ранжитишди, тугрими?
– Туппа-тугри. Шундан сунг, Советлар мамлакатида бирин-кетин фожеалар содир була бошлади:
16.Они же отвратились, и тогда
(Прорвали Мы) плотину их,
И против них потоп послали,
И заменили их сады двумя другими,
Дающими лишь горькие плоды,
И тамариск, и дикий низкорослый лотос
               17. Так Мы воздали им за их неверие (в Аллаха).
               И никогда и никому, кроме неверных,
               Столь страшной карой Мы не воздаем.
Совет кишилари эса узаро иттифоклик, дустлик, биродарликни унутиб, турли хил тоифалар, миллатлар уртасида низо чикаришиб, бир-бирини айблай кетдилар. Калбида эса худди Саба ахли каби Яратганга мурожаат килиб, “бизнинг уртамиздаги йулни узоклаштир” дейишди ва ниятларига етишди.
19. И все ж они сказали:
"О Господь! Ты удлини им путь
От одного селенья до другого".
Они самим себе зло причинили:
Мы обратили их лишь в россказни (былых времен)
И их рассеяли повсюду по обрывкам.
В этом, поистине, знамение для тех,
Кто терпелив и (Богу) благодарен.
Шундай килиб кечаги 15 ога бир-бири билан ажрашиб, хаммаси уз йулига кетди.  Иблис эса уларнинг энг дахрийларига уз сузини утказиб, бировига босмачиликни, бировига талончиликни, бировига сталинизмни, бировига бехаёликни чиройли курсаттириб куйди.
     20. Иблис заставил их за истину считать
Его (греховные) сужденья,
И все они пошли за ним,
Кроме лишь нескольких, уверовавших (в Бога).
Узини Иблис хукмронлигидан саклаб колган мамлакатлар жумласига собик Иттифокнинг Болтикбуйи Республикаларини киритиш мумкин. Улар дархол уз Давлат мадхияларига Яратганга иймон келтирганликлари хакида эътирофли сузларни киритдилар.
Россия газеталарининг бирида бизнинг юртимизни “ажралиб колган вагон”га ухшатишиб катта кетдилар. Вахоланки, вагон эмас вагонлар ажралиб кетганди, вагондан эмас “ЛОКОМОТИВ”дан.
Чунки, давлат бошкарувининг учта шарти бор, биринчиси – ТИНЧЛИК, иккинчиси – ТИНЧЛИК, учинчиси – ТИНЧЛИК. Бу шартларни афсус купчилик анча кеч тушунди ёки халиям тушунмаяпти.
Аллох тили ёки кули билан бировга озор берувчи, бузгунчини севмайди. Бундай бузгунчининг ишида файз, барака булмайди, узи эса алал-окибат шарманда булади.
– Шундай килиб хакикат очилиб колди, денг- гапни бурдим мен.
– Ха, дахшатли хакикатлар очилиб кетди. Кечагина дохий деганимиз Ленин аслида революция руй беришига ишонмаган экан. Шунинг учун уз пулларини чет эл банкларига бериб юборган экан. Унинг инсульт булиб йикилишига эса Швейцария банкидаги пулини немис шериги угирлаб кетганлиги хакидаги машъум хабар сабабчи булган экан.
– Ё, тавба!
– Яна шундай хакикат очилдики, Ленинга суикасдни унинг якин сафдошлари амалга оширган экан. Яна битта хакикат шуки, Россияни бутун дунёга машхур килган Петр 1 нинг авлоди Николай 11 уз тахтидан воз кечса хам уша Ленин уз акасининг учини олиш учун, унинг фариштадек бегубор кизлари, касалманд углини улдиришга буйрук берган экан.
Яна шундай хакикат очилдики, узбек халкини хакоратлаб, унинг бобоси кабрини 1941 йил 20 июнь куни очтирган Сталин, уз бошига бало сотиб олиб, жуда катта тулов тулаган, кейин эса айбини ювиш учун кабрини таъмирлатган, шундан сунг иши унглана бошлаган экан.
Яна шундай хакикат очилдики, дунёдаги халклар ичида УЗБЕК деган, насли-насаби подшоларга такаладиган, аммо насаби билан мактанмайдиган камтар, Яратганнинг каттик назоратида турган бир миллат бор экан. Бу миллатнинг самимийлиги, мехмондустлиги, камтарлиги, сабрлилиги тахсинга сазовор экан.
Бу миллатнинг эса якка-ю, ёлгиз бир дусти борлигини, узиям энди тушуниб ета бошлаган экан.
–Хуш, хуш. Ким экан унинг дусти, Америками, Россиями?
–Тополмадингиз.
–Хитойда булмаса?
–Йук.
– Яна тополмадимми? Ишкилиб кучли дустми ахир?
–Ха, бу дунёдаги энг кучли ДУСТ.
            4.Аллах есть Тот, Кто небеса и землю сотворил
И все, что между ними, за шесть (небесных) дней
И после утвердился на Престоле.
Кроме Него, защитника вам нет,
Нет покровителя иного.
Что ж вам не вспомнить
(О судьбах прошлых поколений)?
          15.Ведь только те в знаменья Наши верят,
Кто при помине их ниц падает
И воздает свои хвалы Аллаху –
Не величаясь, не гордясь.
Бу миллатнинг улуглиги хозирги пайтда, кундан-кунга бошкаларга маълум була бошлаяпти. Бу миллат катталари бутун дунёда тинчлик булишини истаётганлиги аён. Аммо, энг асосийси, бу мамлакатда унинг ДУСТИ, ХОМИЙСИ фарз килган беш вакт ибодатдан ташкари, тунни ибодат билан тонгга улайдиган, мамлакат, эл-юрт осойишталиги, уз касб-кори файзу баракасини сурайдиган одамлари купайиб бормокда:
         16.Они свои постели оставляют,
              И призывают Бога своего
              Из страха (гнев Его навлечь),
              С надеждой (на Его благоволенье),
              И (щедро) раздают (на подать)
              (Из благ), что низвели Мы им.
17.  И ни одна душа из них не знает,
      (Как много Божьей) благодати
       Еще сокрыто взорам их
       В награду за их добрые деянья.
       Хуш шундай экан, бу миллатнинг эртанги куни бахтли булмаслигига ким ишонмайди?
 18. Так неужели тот, кто (всей душой) уверовал (в Аллаха),
       Сравни тому, кто предалсЯ греху?
       Нет, не равны они нисколько!
19.Тем, кто уверовал и доброе творил,
     Станут обителью сады Эдема –
     Как вечное пристанище за праведность их дел (сажда сурасидаги оятлар).
Узбегим! Шуни унутма! Сенинг Ягона ДУСТИНГ бу Яратган Эгам Аллохдир!
Хакикатни яширувчиларнинг кунглини овлайман деб узингни уринтирма! Гавхарни тошга урма!
ДУСТИНГни кунглини ол! Унинг кунглини олиш хам жуда оддий. Уз халкингнинг тук, фаровон, бахтли, энг мухими такволи яшаши учун килаётган саъй-харакатингда! Чунки, Аллох такводорларни севади, У такводорлар билан биргадир (Тавба сурасига ишора)...
    Халк бахтли яшаши учун Америкадан суд тизиминин, Англиядан одамларнинг кадрига етишни, Япониядан комьютерлаштиришни, Голландиядан кишлок хужалигида кандай ишлашни, Бразилиядан футболни, Швециядан дастурхон очиклигини ва яна канча мамлакатлардан, анча нарсаларни урганиш керак булади...Бунинг учун илм олиш керак...Инщааллох кейинги бобда барча дунёвий сохаларда кандай зафар козониш формуласи хакида уз фикримни айтиб бераман...


Рецензии