Зафар формуласи ёки рухий допинг

   Агарда узбек фарзанди Ал-Хоразмийнинг “0” сонини ихтиро килиши окибатида, бутун цивилизация хисоб-китобидаги илмсизликка бархам берилиб, инсоният тараккиётидаги улкан муаммони хал этилганлиги, дунё хамжамияти томонидан эътироф этилса борми, хар кандай узбек фарзанди, хар кандай мамлакатда хурмат ва эътибор билан кутиб олиниши табиий хол булиб колиши керак эди.

    Лекин илм-фан тараккиётида хозирча юксак чуккиларда турган насроний эътикодидаги мамлакатлар, бу хакикатни тулик очиб беролмайдилар. Хотимул анбиёни уз фарзандларидек танисаларда, бу хакикатни эътироф этмаганлари каби, Ал Хоразмийнинг буюк хизматини хам эътироф этолмайдилар. Вахоланки, Ал Хоразмий антик туп-туп юнон ва хинд математиклари ишиданда шарафли ишни бажарди.

    Пекин олимпиадаси очилиш маросими тантаналарида хитойликлар, компасни ихтиро килганликлари курсатишиб намойиш килишди. Агар олимпиада Узбекистонда булганида узбекларнинг оламшумул ихтироларидан кай бирини айтиш керак деб шошиб колишимиз аник. Чунки, бутун дунёдаги механизмлар айланиш эвазига куч олишини, барча механизмлар мана шу асосда яратилаётганини, бунга эса Ибн Сино уйлаб топган “ЧИГИР”ними, кутирган ит копганда, уни даволашни кутирган итнинг жигаридан таёрланган дори хакидаги таълимотиними, биринчи мусикавий ноталарми ёки Берунийнинг биринчи глобусими, Фаргонийнинг ниломерими ёки Улугбекнинг юлдузлар хакидаги таълимотими ёхуд узбекистонда яратилган биринчи телевизорми ва яна канча, канча ихтиро ва кашфиётларни санаб утиш керак булар экан.
Яратилган телевизордан ташкари дунё тан олган ихтиро ва кашфиётлар бундан минг йил аввал яратилган!
 Юртимиз олимларининг минг йил аввал, бундай юксак чуккига эришишнинг сири нимада? Ёки 1924 йилда яратилган биринчи жахоншумул янгилик телетелефон – хозирги телевизорни янада мукаммаллаштириш нега тухтаб колди?
Узбек халки дунёга доврук солган боболарининг шухратини яна кайтариб олишга кодирми?
Голливуд рижессёрлари ислом динининг пайдо булиши хакида (бош роллардан бири, пайгамбаримизнинг амакилари Хамза ролида голливуд юлдузи Энтони Куин) Рисолат номли бадиий фильм ишлагандилар. Фильм ижодкорлари хадислар асосида уша давр ижтимоий, иктисодий холатини хакконий акс эттирганликлари фильм муваффакиятини таъминлаб берган.
Агар голливудликлар, дунёвий илмлар сохасида дунёни титратган боболаримиз хакида хам кино яратмокчи булганларида, мендан фикр сурашса, мен уларга:
– фильм гояси, хакикий холатни акс эттирувчи “ислом динининг тараккиёт дини эканлиги, боболаримиз Куръон илмини чукур эгаллаганликларини, уларнинг барчалари ута такводор, баъзилари эса кори булганликларини тасвирлашлари лозим булишини маслахат берган булардим.
Нега дейсизми? Вокеалар сабаби чукур урганилмаса, уша давр холати реал тасвирланмаса, танкидчилар фильмни бир пулга чикариб ташлашади, натижада фильм томошабин эътиборини козонолмайди, фильм бюджети тулдирилмайди.
Ха юртимиздаги илмга булган чанкоклик бежиз эмас шекилли. Юртимиз тарих илмининг энг нуфузлиларидан бири Абулгозихон Бухоро сузининг келиб чикиши, “буюк илм” деган маънони беради, дейди. Хоразмда Авесто яратилган деган назариялар хам бор.
Якинда кизик бир янгиликни телевизордан эълон килиб колишди. Англиялик олимларнинг аниклашича, инсон гени мусика каби тебраниб турармиш?
“Лазги” раксининг маъниси хам айнан шуку!!!
Ривоятга кура Рух инсон танасига киришни истамаганда, у най чалиш оркали танага киритилган экан. Шунинг учун лазги ракси ва унинг ритми ана шу ривоятнинг гоясини ифодаларкан.
Нега бу масалага тухталаётганим Куръонда рух танага пуфлаб киритилиши хакида Анбиё сураси 91-оятида ишора бор. Яъни, ривоятда хакикат борлиги, буни боболаримиз кадимдан билганликларининг исботи учун келтирилмокда.
Дарёнинг нариги томони – Мовароуннахрга, пайгамбаримиз дуо бериб, “диним ушаёкда ривож топади” деганлари хам илмга булган рагбат хисобланади.
Шунинг учун узбекистон замини кайси миллат ва эътикод булишидан катьи назар ижодий мехнат килиш учун муборак замин хисобланиб келинмокда.
Хар кандай ишда хох илм, хох спорт мусобакаси булсин кандай киши зафар козониши хакида мен куйидагиларни кузатганман.
Жахоннинг биринчи ракеткали теннисчиси Р.Федерер насронийларга хос ута камтар, саховатли йигит. Унга голиблик ярашади. Пекин олимпиадаси бошланганида у хам иштирок учун ташриф буюрди. Журналистлар билан мулокотда “хамма ундан автограф сураб, вактини олаётганлигини” айтиб кибрланди. Унинг бу гапи зафар менинг кулим билан амалга ошади, мен зурман, мен илохман дегани билан тенг эди.
29.А если скажет кто-нибудь из них:
"Я — бог, кроме Него",
Тому Мы Адом воздадим, -
Так Мы неправедных вознаграждаем (Анбиё сураси)
 Натижада Р.Федерер яккалик бахсларидан дарров чикиб кетди.
11. Лекин ким зулм килса-ю, сунгра — ёмонликдан кейин, уни чиройли (амалга) алмаштирса, бас албатта Мен магфиратли, мехрибондирман (Чумоли сураси).
Роже хам килган айбидан тегишли хулоса чикаргач жуфтлик бахсларида галаба козонди.
Илм хосиласи албатта кашфиётлардир.
Хуш худосизлик совет даврида нималар кашф килинди? Харбий сохадан ташкари, деярли бирон-бир сохада сезиларли кашфиётларни эслолмайди киши. Маиший техникалар буйича кашфиётлар уруш даврида германия (фашистик режим нисбатан художуй эди) забт этилиши оркали угирлаб келинганди.
Дахрийлик замонида хар бир муваффакиятнинг устида Коммунистик партия ва унинг йулбошчиси Бош Котиб турар, барча кашфиётлар хам у билан богланмас экан, демакки у кашфиёт эмасди. Бирон-бир нарсани кашф этиш Парвардигор томонидан берилишини эътироф этган кашфиётчиларнинг купчилиги эса камокда ётар эдилар. Ёки И.Павлов, Э.Циолковский каби пролетар революциясидан олдин дунё тан олган кашфиётчи булсагина, атеистлар уларни тан оларди. Айтишларича, И.Павлов якшанба кунлари лабораторияси эшигига “черковга кетдим” дея очикдан-очик ёзиб кетишга хадди сигар экан.
Агар Бош котиб уша кашфиётчини куллаб-кувватласа хам, уни боши игво ва тухматлардан чикмасди. Улар юрак хуружи, инсульт оркали жисмонан касал булиб колишар ёки оддийгина йук килиб юборилар эди.
Кашфиётчи коммунистик гояларга содик, хар ики гапининг бирида Бош котибни тилга олиб туриши керак эди.
Эркин ижодий фикрнинг йуклиги давлат бошкарувидан утиб фан-таълимга, адабиётга, санъат деган мухташам биноларнинг эрони гиламлар тушалган саройига ювуксиз этиклари билан кириб келди.
Хатто, 30-40 йиллардаги комедияларнинг гоялари хам америкадан кучирилганди. Иккинчи жахон урушида кашф килинган “КАТЮША” канча бегунохларнинг кони тукилгач, фидокорона мехнат (“иш хам ибодат”-деган хадисни эсланг) эвазига яратилди. Уруш пайти кашф килинган Т-34 танки лойихаси хам америкаликларники эди. Урушгача яратилган бирон-бир техника немисларникидан на техник, на тактик жихатдан устун эди.
Хуш, нега шундай булди экан? Буни жавобини Яратган Зотнинг китобидан кидирса буладими? Келинг шу хакда мушохада юритиб курайлик.
Атеистик совет тузуми дохийси В.И.Лениннинг бир асарида социалистик давлат тараккиётига тускинлик киладиган уч хавфли душман хакида гапириларди. Уларнинг бири – великорус шовинизми, иккинчиси – чванство (ужарлик) ва учинчиси – порахурлик.
Лениннинг шогирдлари бу учала душманга нисбатан хам иложи борича фаол кураш уюштиришди. Лекин, нотугри кучаларга кириб кетди. Великорус шовинизмига йул куймаймиз дея, давлат тепасига, умрида давлат бошкариш нималигини билмаган, бошка майда миллат вакиллари келиб колишди, улар эса хакикий рус халкининг дарду-хасратини аритиш нарёгда турсин, уни эшитишни хам истамадилар, минглаб-миллионлаб нисбатан тук рус мужиклари кулок килинди, камалди, отилди, сургун килинди, рус халки очарчилик домига тортилди. “Тошкент-нон шахри” фильми, хужжатлар асосида ишланган, реал вокеликни акс эттирган санъат асари эди. Халкимизнинг “танаси бошка дард билмас” деган маколи айни шу масалада топиб айтилганди.
Урушдан сунг, Сталин улимидан кейин давлат тепасига украинлар келиб колди. Улар русларга кариндошлиги туфайли, нисбатан рус халки дардини тинглаб иш юритдилар. 1982 кейин эса 1985 йилда давлатни бошкарган рус миллати вакиллари бенихоя катта имтиёзлардан гангиб колдилар. Натижада халкка зарар етказадиган, бир неча карорлар кабул килинди. Биринчиси Мехнатсиз даромадларга карши кураш дея майда хунармандларга кирон келтирилди. Иккинчиси арок ичишга карши кабул килинган карор булиб, унинг оркасида канчадан-канча токзорлар йук килинди. Аслида бу иш мусулмонлар учун жуда яхши тадбир эди. Аммо, “политика испорченного телефона” яъни тепадагиларнинг нияти бошка-ю, уни ижро килувчиларнинг тушуниши бошкача булиб, халкка нисбатан нохакликлар бошланиб кетди. Купчилик эътибор бермайдиган холат, Иттифок парчаланиб кетишининг дараги банк фоиз ставкасининг кутарилишидан бошланди ва энди давлат бошкаруви тулик издан чикиб, бекорчилар купайиб кетди. Бекорчилик эса кашшоклик, кашшоклик эса жиноятчиликни келтириб чикаришини К.Маркс жуда асослаб гапириб куйганини уша пайтда деярли хамма биларди.
Ислом динида, нафакат исломда, балки барча динларда хам, хатто дахрий мамлакатларда хам  ёлгончилик кораланади. Хуш ёлгончилик качон пайдо булади? Пайгамбаримиздан келтирилган хадисга кура, карздор одам ёлгон гапиришга мойил булади. Судхур эса сехргар, фолчи билан биргаликда энг ёмон хулкли киши хисобланиб, уларнинг бу дунёдаги топган фоизлари узларига фойда бермайди. Чунки, у пулни бирон ишлаб чикарувчига фоиз сифатида бераётганида, мижозининг фойда олишини билмайди. Агар, ер юзида яшаган пайгамбарларнинг энг охиргиси, одамийлик фазилатларда комилликда булган хотимул анбиёга, эртага килаётган ишлари хакида “Иншаоллох” демаганлари учун танбех тушади-ю, бизга ухшаган гунохкорларнинг кайси тадбири, Оллохга суянмасдан килинса нияти амалга ошишига кафолат бор экан? Хуллас, банк фоиз ставкаси оширилиши давлат бошкарувчиларининг Парвардигор олдидаги энг катта гунох булганидан, Аллохдан ХУКМ килиниб, давлат парчаланиб кетишига олиб келди. Ун бешта мустакил республика пайдо булди.
   Аммо, мустакилликдан сунг Ельцин Россиясида яна эски кушик бошланди. Бошланганда хам жуда ёмон авж олаётганди. 1998 йилги дефольт рус халкини тиз чуктирди. Давлат тепасига нафси хакалак отганлиги билан шухрат козонган талончилар келиб колишига бир бахя колди. Шунда Ельцин хаётида энг тугри карор кабул килиб Йулчиевни давлат тепасига олиб келди. Рус халкига тухфа сифатида келган Йулчиев давлат хокимиятини титул миллат вакилларидан иборат команда тузишга эришди ва Россиянинг иши унглана бошланди. Улар агар бу тадбирларини ОАВда хам амалга оширсалар, рус халки муаммолари ечилишига яна имконият тугилади.
Ленин айтган иккинчи иллат – ужарлик хам уз кучини курсатиб, давлат бошкарувини бошка томонга буриб юборди.
Ужарлик дейиларди уша асарда (бу асар хозир ёнимда йук, мен уша пайтлар компартиянинг утакетган мухлиси булганимдан бу асар деярли ёдимда колиб кетганди, агар кандайдир ноаникликлар булса, олдиндан узр сурайман), бу шундай иллатки, давлат бошкаруви хакида эркин фикрни нафакат давлат бошлиги, сиёсатчилар, рахбарлар, балки ошпаз аёл (кухарка) хам айтишга хакли.
Ошпаз аёл хам давлатни бошкариши керак ва лозим деган гоя менимча уша асарда берилганди.
Кискаси, кечаги саводсиз ошпаз аёл давлат бошкарувида иштирок этиши шарт экан, бошкалар хам хакли-да, деган хулоса келиб чикарди. Эсимда бор, компартия аъзолигига атайин урта маълумотли ишчи, колхозчилар олинарди.
Энди хукук нималиги умуман билмайдиган ишчи-дехкон вакиллари, ошпаз аёллар давлат бошкарувида нима иш килдилар экан дерсиз? Улар айгокчилик билан шугулландилар. Яъни, хар бир айтилган гап, сузни Куръонда айтилганидек тузумни йук килувчи “КИЧКИРИК” дея кабул килишиб, бу хакда варак-варак фош этувчи хужжатларни бировларга ёздирдилар ва ОГПУ, НКВДга юбориб, “халк душманлари”ни фош килганликлари учун орденлар, медаллар, квартиралар ва бошка имтиёзлар сохиби булдилар.
Мехнат хам ибодат дейилишини билдик. Йиллар утди, совет кашфиётчиси Худодан илтижо килмасдан, роса тер тукиб бирон кашфиёт килди, дейлик. Унинг холи не кечарди? Бу хакда куп гапириш мумкин, яхшиси Дудинцевнинг «Не хлебом единым» асари асосида яратилган кинофильмни курсангиз, куп нарсани тушуниб оласиз.
Кашфиётчилар ва уларга дахрийларнинг муносабати хакида мана бу оятлар сузласа не ажаб:
(Эй Мусо) 12. Кулингни чунтагингга солгин, у хеч кандай дардсиз оппок булиб чикур. (Бу муъжизалар) сен (Фиръан ва унинг кавмига) олиб борадиган туккиз оят-муъжиза ичида бордир. Дархакикат улар итоатсиз кавм булдилар.
13. Бас качонки уларга Бизнинг оят-муъжизаларимиз равшан холда етиб келгач, улар: «Бу очик сехрдир», дедилар.
14. Ва узлари аник билган холларида зулм ва кибр килиб, у (муъжизаларни) инкор этдилар. Энди (эй Мухаммад), у бузгунчи кимсаларнинг окибати кандай булганини куринг.
Узимиздачи? Ойбек домланинг тилдан колиши нима эвазига юз берди? Саид Ахмад, Шукрулло, Шайхзода нега камалди? Ёки нобель мукофоти олишга хакли Хабиб Абдуллаевнинг кисмати не булди? Уша утмиш хатоларини такрорламаслик учун Ойбек домла, Саид Ахмад, Шукрулло хакида хам, Хабиб Абдуллаев хакида хам киносериаллар ишлашимиз керак. Уларнинг хаёти, кисмати биз учун ибрат булиши керак. Бу борада рус ёзувчилари, киноматографларидан урганишимиз керак.
Нега урганишимиз керак? Бу бир кишининг иши эмас. Мана оддий мисол улуг ватан урушидан кейин Германия иккига булиниб кетди, иккаласини кандай тараккий этганини солиштириб куринг? Атеизм билан Художуйликнинг фаркини англайсиз. Ёки икки Кореяни солиштиринг.
Жамиятда шубха, гумон, хасад, бировнинг муваффакиятини куролмаслик, унинг ижодий илмига каршилик килиш, тан олмаслик мухитини тозалаб, янги ижодий мухит пайдо килинсагина хох фан булсин, хох спорт булсин унда зафар козониш мумкин.
Куръондаги мана бу оят айнан шу хакда:
52.Ведь кто Аллаху и посланнику Его послушен,
Кто, перед Ним благоговея,
Страшится (неугодным стать Ему), -
Тому и предстоит торжествовать...
52. Ким Аллох ва Унинг пайгамбарига буйинсунса ва Аллохдан куркиб, такво килса, бас ана ушаларгина (бахт-саодатга) эришгувчилардир (Нур сураси).
Эх, узбегим! Бу гапларнинг магзини чаксанг, келажакда сени кандай зафарлар кутаётганини тасаввур хам килолмайсан. Сен эртага европалик насронийларга хам, яхудийларга хам маърифатдан таълим беришдек улкан масъулият олдида турибсан. Сен бу ишни урта асрлар бир марта килиб, уларда “Уйгониш” деган давр келишига катта сабабчи булгандинг. Худди шундай яна бир имконият пайдо булмокда, иншаАллох!
Нега мен дейсанми? Ха, сен! Чунки мусулмонман деганларнинг хаммаси хам биз каби пайгамбар суннатига амал килмаслигини биласан.
Сенга яна кушимча сифатида мана бу хадисларни келтираман:
557-хадис. Солим ибн Абдуллох отасидан ривоят килади: Расулуллох (сав) айтибдилар: «Сизларнинг ахли китобларга нисбатан дунёда туришингиз бамисоли асрдан куёш ботгуничадир. Таврот ахли куннинг ярмигача амал килиб, чарчадилар ва бир кийротдан ажр олдилар. Инжил ахли аср пайтигача амал килиб, колганига ожизлик килдилар. Сиз Куръонга асрдан шом пайтигача амал килиб, икки кийротдан ажр олдингиз. Ахли китоблар Парвардигорга шикоят килиб, биз куп вакт амал килиб, оз ажр оламиз-у, улар оз муддат амал килиб, куп ажр олишадими, деганларида, Аллох: «Мен сизларга зулм килиб, ажрингиздан уриб колдимми?», – деганида, улар «Йук», – дейишди. Шунда Аллох: «Бу менинг фазлим. Уни хохлаганимга беравераман», – деди (яна к. 2268, 2269, 3459, 5021, 7467, 7533).
558-хадис. Абу Мусо (рз.)дан ривоят килинишича, Расулуллох (сав) айтибдилар: «Мусулмонлар, яхудийлар ва насронийларнинг мисоли гуё бир киши бир гурух одамларни кун буйи ишлатиш шарти билан маош белгилагандан кейин пешингача ишлаб кетишган. Бошкалари келиб, асргача ишлаб кетишган ва хакларини олишмаган. Сунгра асрдан то шомгача ишлаганларга уша икки гурух ажрини тулагандекдир» (яна к. 2271).
2271-хадис. Абу Мусо (рз.) ривоят киладилар: «Расулуллох (сав) бундай деб мархамат килдилар: «Мусулмонлар, яхудийлар ва насронийлар бир киши маълум хак бадалига эрталабдан тунгача ишлаш шарти билан ёлланган кавмга ухшайдилар. Улар (яхудийлар) уша кишига ёллангач, куннинг ярмига кадар ишладилар-да, (мехнатга токат килолмай, танбаллик килиб ва ахдларига хиёнат килиб): «Сен биз билан шартлашган хакка эхтиёжимиз йук, (куннинг ярмига  кадар) килган ишимиз хам хайф булди», – дейишди. Шунда бояги киши уларга: «Бундай килманглар, зиммангиздаги ишни нихоясига етказиб, хакингизни тула-тукис олинглар!» – деди. Аммо, улар кунмай, кетиб колишди. Кейин, бояги киши уларнинг урнига бошка бир кавмни (насронийларни) ёллаб: «Куннинг колган кисмида ишни нихоясига етказсанглар, мен пешингача ишлаб кетиб колганлар билан шартлашган хакни сизларга бераман», – деди. Улар хам  аср вактигача ишлагач, (аввал кавм каби мехнатга токат килолмай, танбаллик килиб ва ахдларига хиёнат килиб): «Зое кетган ишимиз хам узингга сийлов, сен бизга ваъда килган хак хам узингга сийлов!» – дейишди. Шунда бояги киши уларга: «Зиммангиздаги ишни нихоясига етказинглар, кеч киришига хеч канча вакт колгани йук», – деди. Аммо, улар хам кунмай, кетиб колишди. Сунг, бояги киши уларнинг урнига булак бир кавмни куннинг колган кисмида ишлатиш учун ёллади. Улар куёш ботгунга кадар ишлаб, (ишни поёнига етказишди-да), аввалги (мехнатга чидамаган) иккала кавмнинг хакини олишга муяссар булишди. Бу – Аллох таолонинг хидоятини хамда Аллохнинг Расули келтирган нарсаларни кабул килган мусулмонлар билан Аллох таолонинг буюрган нарсаларини тарк килган яхудий ва насороларни узаро киёсловчи бир мисолдир».
Шунинг учун озгина такво килсанг фарзандларинг жахон чемпионатига чикиб кетяпти, озгина такво килсанг Аллохнинг неъматлари устингга ёгилаяпти, кора ниятдагиларнинг тадбирлари йук булиб кетаяпти.
Факатгина Куръондан, хадисдан сенга такво, намоз, олижаноблик, кечиримлилик, тозалик, озодалик хакида куйиб пишиб гапирувчи олимларингни, фарзандларингни кадрига ет. Уларни хурматини жойига куй. Дахрийлик тарбиясини олган, узлари хам дахрий булган кишиларнинг дунёвий илмлардан олган шубха гумонга асосланган маслахатларини, Куръон оятлари, хадислар магзини чаккан кишиларингники каби килиб, уларни узингнинг улфатларингга тенглама, чунки диний олимлар пайгамбарларнинг ворисларидир, пайгамбар хакидаги сузлар, сен билан биз сунний булганимиз туфайли уларга хам тегишли:

63.Вы не считайте обращение посланника к себе
(Сравнимым) с вашим обращением друг к другу.
Аллах же знает тех из вас,
Кто под прикрытием какой-то (оговорки)
Тайком уходит (от посланника Его).
И пусть остерегаются все те,
Которые противятся его указу,
Чтоб не постигло испытанье их
Иль не обрушилась на них мучительная кара... (Нур сурасидан)

Ана шунда Иншааллох, сени буюк келажак кутмокда!
Куръонда тугилган бола неча ой она сутини эмишидан бошлаб, бировнинг уйига киришдан олдин “Салом” бериш, уй эгасидан рухсат олиш каби оддий холатлар бежизга ёритилгани йук.
Ха, узбегим сенинг келажакда бахтли ва саодатли яшашингдан мен каби бегараз умидвор фарзандларинг купаётганини мен кундан-кун хис килиб турганимни яширолмаганимдан ушбу сузларни кораламасам дардим ичимда колиб, мени кийнаб юбораётганидан ушбуларни сенга баён килдим.
    


Рецензии