Чорний червень 41-го

Сценарій телевізійного фільму для луганського обласного телеканалу ЛОТ.



Рівно опівдні 22 червня 1941 з чорних тарілок радіорепродукторів, громадяни Радянського Союзу  дізналися про те, що в цей день почалася війна, яка пізніше буде названа великою і вітчизняною.

Заступник Голови Ради Народних Комісарів Союзу РСР і Народний Комісар Іноземних Справ В'ячеслав Молотов зачитав офіційне звернення до громадян СРСР:

«ГРАЖДАНЕ И ГРАЖДАНКИ СОВЕТСКОГО СОЮЗА!
Советское правительство и его глава товарищ Сталин поручили мне сделать следующее заявление:
Сегодня, в 4 часа утра, без предъявления каких-либо претензий к Советскому Союзу, без объявления войны, германские войска напали на нашу страну, атаковали наши границы во многих местах и подвергли бомбежке со своих самолетов наши города…

Ця звістка пролунала для всіх буквально наче грім серед ясного неба.

І хоча офіційна пропаганда протягом двох десятків років безперервно твердила про загрозу іноземної агресії проти СРСР, в реальну можливість війни мало хто вірив. Тим більше, народ, вихований з дитинства на те, що «от тайги до британских морей красная армия всех сильней», навіть у страшному сні не міг уявити наскільки далекої виявиться дана пісня страшної реальності червня 1941 року.

Тим часом радіо, голосом товариша Молотова, повідомило, що вже після нападу німецький посол зробив заяву від імені свого уряду про те, що Німеччина вирішила виступити з війною проти Радянського Союзу в зв'язку із зосередженням частин Червоної Армії на східному боціі німецького кордону.

На закінчення Молотов від імені Радянського уряду висловив непохитну впевненість у тому, що доблесні армія, флот і сміливі соколи Радянської авіації з честю виконають обов'язок перед батьківщиною, перед радянським народом, і завдадуть нищівного удару агресорові. Потім закликав всіх громадян і громадянок Радянського Союзу, ще тісніше згуртувати свої ряди навколо славної більшовицької партії, навколо Радянського уряду і навколо великого вождя товариша Сталіна.
 
Останніми прозвучали слова, які стали головним девізом тієї війни: «Наше дело правое. Враг будет разбит. Победа будет за нами».

А в цей час на західних кордонах СРСР розігралося справжнє пекло.

Рано вранці о 4 годині 22 червня 1941 збройні сили нацистської Німеччини вторглись у межі Радянського Союзу і почали впевнено тіснити радянські війська, завдаючи їм поразку за поразкою.
Але ще за якихось два роки ніщо не віщувало такого повороту подій.

23 серпня 1939 року Радянський Союз та Нацистська Німеччина підписали пакт про ненапад, який увійшов в історію як пакт Молотова-Ріббентопа.

Пакт гарантував нейтралітет Радянського Союзу в конфлікті Третього Рейху з Польщею та країнами Заходу, та давав можливість повернення Радянським Союзом територій, втрачених царською Росією в Першій світовій війні.

Результатом підписання цього пакту став напад Німеччини на Польщу 1 вересня 1939 року, що поклав початок Другій світовій війні.

17 вересня 1939 року у спину стікаючій кров’ю Польщі, що мужньо протистояла нацистській агресії вдарив радянський Союз.

Результатом даної операції стало встановлення радянського контролю над східними територіями тодішньої польської держави: нинішніми Західною Україною та Західною Білоруссю.

Вже за кілька днів Червона Армія зустрілася з передовими частинами німецького Вермахту, що наступав із заходу.

Після низки переговорів був встановлений новий державний кордон між Радянським Союзом і колишньою польською територією, окупованою Німеччиною.

А 22 вересня 1939 року в білоруському місті Брест відбувся спільний парад військ Вермахту та Червоної армії.

Військові обох держав демонстрували взаємну приязнь та готовність до подальшого розвитку дружніх стосунків.

Все це стало можливим саме завдяки підписанню пакту Молотова-Ріббентопа.

Зараз у є гарним тоном засуджувати даний договір та його наслідки. Але нам не слід забувати, що саме йому наша країна завдячує своїми сучасними розмірами.

Ось карта Української радянської соціалістичної республіки до 1939 року.

А ось карта сучасної України.

Коментарі, як кажуть зайві.

Але повернімося до подій 1939 року. Тоді ніщо наче й не віщувало, що вищезазначені дружні стосунки СРСР і Німеччини виявляться такими нетривкими.

Німеччина кінця 30-х років стала на шлях територіальних захоплень і перетворилась на державу-агресора.

ЇЇ зовнішня політика одноосібно визначалась канцлером і лідером нацистської партії Адольфом Гітлером.

Саме від його злої волі залежало те, що сталося 22 червня 1941 року між Німеччиною та СРСР.

І ось підписаний гітлерівською рукою зловісний план «Барбароса» почав своє жахливе втілення в реальність.

Незважаючи на всі попередні запевнення радянської пропаганди про те, що Червона Армія буде вести бойові дії виключно на чужій території, домагаючись перемоги тільки «малою кров'ю», німецьке вторгнення внесло свої безжальні корективи в ці бравурні реляції.

Так вийшло, що, незважаючи на всі багаторічні вчення, заклики про пильність, про те, що «ворог не дрімає», про те, що Радянська держава знаходиться в кільці ворогів, німецька агресія застала радянські війська зненацька. Причому це було очевидно навіть противнику.

Запис зі щоденника Франца Гальдера, начальника Генерального штабу Сухопутних військ Німеччини від 22 червня 1941 року:
Наступ наших військ, мабуть, став для супротивника на всьому фронті повною тактичною раптовістю. Прикордонні мости через Буг та інші річки всюди захоплені нашими військами без бою і в повній цілості. Про повну несподіванку нашого наступу для супротивника свідчить той факт, що його частини були захоплені зненацька в казарменому розташуванні, літаки стояли на аеродромах, покриті брезентом, а передові частини, раптово атаковані нашими військами, запитували командування про те, що їм робити.

Дійсно, найгострішим на початку тієї війни для командирів передових радянських частин став сакраментальне запитання: «Що робити?».
 
Здавалося б - перед тобою агресор, який по-варварському вдерся на землю, яку тобі довірили захищати і яку ти поклявся захищати, не шкодуючи власного життя. Так захищай! Роби те, чого тебе вчили і тренували стільки часу: стріляй, бомби, рубай шаблею, гризи зубами, але тільки вибий ворога зі своєї території, відкинь його знову туди, звідки він прийшов!
 
Але червоні командири розгублені. Вони скуті попередніми наказами вищого командування на провокації не піддаватися, вогню не відкривати.

Директива № 1 наркомату оборони, відправлена у війська за дві години до німецького вторгнення:
1. Протягом 22 - 23 червня 1941 можливий раптовий напад німців на фронтах Ленінградського, Прибалтійського, Західного, Київського особливого, Одеського військових округів. Напад може початися з провокаційних дій.

2. Завдання наших військ - не піддаватися на жодні провокаційні дії, які можуть викликати великі ускладнення.
Одночасно військам Ленінградського, Прибалтійського, Західного, Київського та Одеського військових округів бути в повній бойовій готовності, зустріти можливий раптовий удар німців чи їхніх союзників.

НАКАЗУЮ:
а) протягом ночі на 22 червня 1941 приховано зайняти вогневі точки укріплених районів на державному кордоні;
б) перед світанком 22 червня 1941 розосередити по польових аеродромах всю авіацію, у тому числі і військову, ретельно її замаскувати;
в) всі частини привести в бойову готовність. Війська тримати розосереджених і замасковано;
г) протиповітряну оборону привести в бойову готовність без додаткового підйому приписного складу. Підготувати всі заходи щодо затемнення міст та об'єктів;
д) ніяких інших заходів без особливого розпорядження не проводити.
Підписи: Тимошенко, Жуков.
 
Тобто на те, щоб відкрити у відповідь вогонь по вже вторгся ворога потрібно якесь додаткове «особливе розпорядження». Але його поки немає!

А ворог, користуючись цим, просувається все далі й далі.
У вищі штаби летять донесення про повсюдне порушення німцями державного кордону СРСР, про артилерійському обстрілі радянських військ, про бомбардування прикордонних військових і цивільних об'єктів.

Штаби, в свою чергу, гарячково запитують Москву. Зміст всіх цих, схожих на крик відчаю запитів один: «Німеччина напала, що робити?».

Поки Москва вирішує, як реагувати на цю інформацію, командувачі фронтів змушені імпровізувати, не наважуючись назвати очевидні речі своїми іменами. З одного боку, конкретних вказівок що робити в зв'язку зі сформованою обстановкою поки немає, але і чекати їх, склавши руки, значить піддаватися ризику бути звинуваченим в злочинній бездіяльності. З усіма витікаючими звідси наслідками за законами воєнного часу.
 
І ось вже через годину після німецького вторгнення командувач західним фронтом генерал армії Дмитро Павлов болісно розмірковує над текстом свого наказу довіреним йому військам.

На папір лягають нерівні рядки:
Цілком таємно. Командувачем 3, 10-й і 4-й арміями.
Зважаючи позначилися з боку німців масових порушень держкордону...

Подумавши, Павлов закреслює слова «порушень держкордону» і замість них вписує «військових дій». Остаточний тест наказу виглядає наступним чином.

Зважаючи позначилися з боку німців масових військових дій наказую: Підняти війська і діяти по-бойовому. Павлов.

Потім дає підписати документ своїм заступникам, і в 5.25 наказ відправляється у війська.

Але що означає «діяти по-бойовому»? Як саме «по-бойовому»?
Не «згідно з планом № такий-то» і навіть не відповідно до такого-то пункту Статуту, а, по суті, на свій власний розсуд.

Один командир вирішить, що по-бойовому означає стати в оборону, інший - що треба контратакувати, а третій - що треба відійти, адже відступ також є одним із способів бойових дій.
 
З іншого боку, цей наказ Павлова хоча би давав зелене світло на застосування зброї проти агресора, скасовуючи собою став безглуздим попередній наказ вогню не відкривати.

Але, очевидно, що даний наказ своєю невизначеністю вніс значний внесок у виникнення обстановки хаосу і плутанини, замість створення єдиного фронту опору загарбникам.

А в цей час у Москві радянська партійна і військова верхівка також гарячково відшукує єдину відповідь на всі виниклі у військах питання. Нарешті дана відповідь під назвою Директива № 2 летить у війська.

Директива № 2 від 22 червня 1941 р. 7 ч. 15 хв.

22 червня 1941 о 4:00 ранку німецька авіація без жодного приводу здійснила нальоти на наші аеродроми і міста вздовж західного кордону і піддала їх бомбардуванням.

Одночасно в різних місцях німецькі війська відкрили артилерійський вогонь і перейшли наш кордон.

У зв'язку з нечуваним за нахабством нападом з боку Німеччини на Радянський Союз
НАКАЗУЮ:
 1. Військам усіма силами та засобами обрушитися на ворожі сили і знищити їх у районах, де вони порушили радянський кордон.
2. Розвідувальної та бойовою авіацією встановити місця зосередження авіації противника і угруповання його наземних військ.
Потужними ударами бомбардувальної і штурмової авіації знищити авіацію на аеродромах противника і розбомбити угруповання його наземних військ.
Удари авіацією наносити на глибину німецької території до 100-150 км. Розбомбити Кенігсберг і Мемель. На територію Фінляндії та Румунії до особливих вказівок нальотів не робити.
Підписи:
ТИМОШЕНКО, Маленков, ЖУКОВ.
 
Даною директивою визнається факт почалася агресії, а також наказується нарешті відкрити вогонь по противнику і «всіма силами і засобами обрушитися на ворожі сили і знищити їх».
 
І тут настав час уважно розглянути, що ж створювали «сили і засоби» Робітничо-Селянської Червоної Армії у червні 1941 року, і порівняти їх з «ворожими силами», що вдерлися.

Вже після закінчення цієї війни у голови декількох поколінь наших людей постійно вбивався незмінна теза про те, що ворог був значно сильніший. Що він мав набагато більшим технічним і матеріальним перевагою, ніж миролюбний Радянський Союз, який практично ніяк не готувався до майбутньої війни. І тому не мав спочатку необхідної кількості озброєнь, боєприпасів та інших військових ресурсів.

Радянська бойова техніка, над створенням якої, не покладаючи рук, працювали кращі сили конструкторів і промислових робітників, була оголошена в більшості своїй застарілою і відсталою, а німецька - найсучаснішою і передовою.
Але чи було це правдою?

Як насправді виглядало співвідношення сил ворогуючих сторін?
Напередодні 22 червня 1941 року радянська оборонна промисловість безупинно працювала майже два десятки років, а нацистська Німеччина, обмежена умовами Версальського договору, отримала можливість випускати повноцінну військову продукцію тільки після приходу Гітлера до влади. Тобто з 1933 року.
Виходить, що якимось незбагненним чином Німеччина змогла за сім років створити і накопичити більше військових ресурсів, ніж Радянський Союз за двадцять?

Притому, що Німеччина мала вельми обмеженими природними ресурсами, а німецькі заводи працювали в одну зміну, виробляючи до того ж величезна кількість невійськової продукції.
 
У чому ж полягає страшна таємниця небувалої військової катастрофи, що спіткала Радянський Союз та його Червону Армію в червні 41-го?

І чому цей місяць став для СРСР дійсно чорним?
Ви зможете дізнатися у другій частині цього фільму.

Частина друга

Причини страшної воєнної катастрофи, що спіткала Радянський Союз у черні 1941 року вже понад сімдесят років залишаються однією з найбільших історичних загадок ХХ століття.

Вже після переможного завершення тієї війни радянська пропаганда вигадала міф про тотальну неготовність «миролюбного» СРСР до війни та про величезну військову перевагу нацистських агресорів.

На щастя за останні двадцять років стали відомі точні цифри і характеристики військового потенціалу обох супротивників. І перед здивованою публікою постала зовсім неймовірна картина.

По-перше, збройні сили Німеччини у червні 41-го року виявилися в набагато меншими від сил Червоної Армії в кількісному відношенні і до того ж гірше оснащеними.

Судіть самі.
Німці почали військові дії, розташовуючи трьома групами армій.
Група армій «Північ». Налічувала 2 армії та 1 танкову групу чисельністю шістсот два танка.

Група армій «Центр». Налічувала 2 армії, 2 танкові групи чисельністю 1936 танків.

Група армій «Південь». Налічувала три армії, 1 танкову групу чисельністю 728 танків.

Крім того даній групі підпорядковувалися дві румунські армії, які також вторглися на територію СРСР.

Таким чином, німецькі збройні сили сповідували стратегію блискавичної танкової війни мали загальною кількістю танків у 3266 одиниць.

За іншими даними танків у німців разом з союзниками було більше. Але не набагато - 4171 одиниця.

Військово-повітряні сили німців налічує 61 авіагрупу, що мала в складі 2253 бойових літака з них - 1761 справний.
 
За іншими даними літаків у Німеччині разом з союзниками було 4846, але ця статистика об'єднує бойові літаки разом з транспортними.

Артилерія Німеччини та її союзників нараховувала 42 601 гармат і мінометів.

Особовий склад військ Німеччини та її союзників налічував близько 4,3 мільйони осіб.

Тепер настала черга розглянути склад і озброєння Червоної Армії.
 
За різними уточненими даними чисельність регулярної армії в СРСР на червень 1941 року становила від 5,4 до 5,8 мільйона осіб. З них на 22 червня 1941 року в прикордонних округах і флотах СРСР було близько 3,3 мільйона солдатів і офіцерів.

Відбиття можливого нападу з заходу покладалося на війська п'яти прикордонних округів: Ленінградського, Прибалтійського особливого, Західного особливого, Київського особливого і Одеського. З моря їх дії повинні були підтримувати три флоту: Північний, Червонопрапорний Балтійський і Чорноморський.

Війська Ленінградського військового округу під командуванням генерала М. М. Попова повинні були захищати кордони північно-західних районів РРФСР, а також північне узбережжя Естонської РСР і півострів Ханко. Протяжність сухопутного кордону на цій ділянці сягала 1300 км, а морський - 380 км. Тут розташовувалися - 7-а, 14-а, 23-а армії і Північний флот.
Війська Прибалтійського військового округу під командуванням генерала Ф. І. Кузнецова включали в себе 8-ю і 11-у армії, 27-а армія знаходилася на формуванні західніше Пскова. Ці частини тримали оборону від Балтійського моря до південної межі Литви, на фронті протяжністю 300 км.

Війська Західного особливого військового округу під командуванням генерала Д. Г. Павлова прикривали Мінсько-смоленське напрям від південного кордону Литви до річки Прип'ять на фронті протяжністю 470 км. До складу цього округу входили 3-а, 4-а і 10-а армії.

Війська Київського особливого військового округу під командуванням генерала М. П. Кирпоноса у складі 5-й, 6-й, 12-й і 26-ї армій і з'єднань окружного підпорядкування займали позиції на фронті протяжністю 860 км.

Війська Одеського військового округу під командуванням генерала Я. Т. Черевиченко прикривали кордон на ділянці від Ліпкан до гирла Дунаю протяжністю 480 км.

З початком війни, а за деякими даними буквально напередодні її, вищезгадані військові округи були реорганізовані у фронти.
Північний фронт був сформований на базі військ Ленінградського військового округу.
 
28 червня 1941 в оперативному підпорядкуванні Північного фронту перебуває Червонопрапорний Балтійський флот.

Північно-Західний фронт утворений на базі військ Прибалтійського Особливого військового округу.

На момент створення в Північно-Західний фронт увійшли:
три армії, а також ВПС Прибалтійського округу.
На озброєнні фронту нараховувалося 2188 танків.

Західний фронт був сформований на основі військ Західного особливого військового округу.

На 22 червня 1941 року Західний фронт мав у своєму складі чотири армії:
На озброєнні фронту перебувало 4365 танків.
Південно-Західний фронт був утворений на базі Київського Особливого військового округу в складі 4-х армій.
Південний фронт утворений 21 червня 1941 р. на базі Одеського військового округу. Фронт мав у своєму складі 2 армії, а також 1 окремий стрілецький корпус. В його оперативному підпорядкуванні знаходилися Дунайська військова флотилія і Одеська військово-морська база.

На озброєнні Південно-Західного і Південного фронтів перебувало 5826 танків.

Усього Червона Армія мала на західних кордонах 12 379 танків. За іншими даними танків разом із самохідними артилерійськими установками було 13 924 одиниці.

В цілому ж Радянський Союз мав у своєму розпорядженні 23 106 танків. За іншими даними в цілому в СРСР танків разом із самохідними артилерійськими установками було 25784 танка.
У 1941 році на балансі Військово-Повітряних сил СРСР було 29 869 літаків усіх типів.

За іншими даними ВВС СРСР мали трохи менше - 24 488 літаків.
Артилерійський парк Радянського Союзу налічує 117 581 гармати і міномети, з яких на західних кордонах були зосереджена його половина - 57 041 гармат і мінометів.

Таким чином Радянський Союз при більш-менш порівнянною чисельності особового складу мав танковим, артилерійським і літаковим парком в рази перевершує сили Німеччини та її союзників по кількості.

Якщо ж говорити про якість, то в 1941 році Радянський Союз мав зразками артилерійського та танкового озброєння, не має собі рівних у Німеччині.

Це, перш за все, 76-міліметрові гармати конструкції Грабина, реактивні установки БМ-13, більш відомі як Катюша, а також середній танк Т-34 і важкі танки КВ-1 і КВ-2.

Наявність у даних радянських танків таких характеристик як 76-міліметрова  довгоствольна гармата, протиснарядне бронювання, дизельний двигун та широкі гусениці, автоматично переводила абсолютно всі німецькі танки 1941 року в розряд легких і застарілих.

Крім того, на КВ-2 стояла гармата неймовірного для німців калібру 152 міліметри.

Запис із щоденника Франца Гальдера, начальника Генерального штабу Сухопутних військ Німеччини від 24 червня 1941 року
На фронті груп армій «Південь» і «Північ» з'явився російський важкий танк нового типу, який, мабуть, має знаряддя калібру 80 мм (згідно донесенню штабу групи армій «Північ» - навіть 150 мм, що, втім, малоймовірно).

Тим не менш жахливий КВ-2 вагою в 52 тонни став реальним шоком для німецьких солдатів, що вперше його побачили.
Справа в тому, що в червні 1941 року жоден з німецьких танків не був важчий за 23 тони. Жоден не мав повноцінного протиснарядного бронювання, дизельного мотору і широких гусениць.

Більш того, тільки половина німецьких танків мала нормальне артилерійське озброєння, інші ж були обладнані або тільки кулеметами, як PzKpfw I (читати - ПанцерКампфВаген Один), або 20 мілліметровими гарматками, аналогічними радянській протитанковій рушниці, як PzKpfw II.

При цьому за своєю вагою 5,4 тонни PzKpfw I навіть не підходив під класифікацію повноцінного танка, а був типовою танкеткою, аналогічною  давно знятії з озброєння радянської Т-27, яка навіть не враховувалася у статистиці радянських танків.

А ось 895 німецьких PzKpfw I, що складали чи не четверту частину бронетанкових військ Вермахту радянські історики незмінно заносили в статистику німецьких танків.

Примітна оцінка даного «шедевра» похмурого тевтонського генія воюючими сторонами:

Запис із щоденника Франца Гальдера, начальника Генерального штабу Сухопутних військ Німеччини від 4 липня 1941 року:
Танки PzKpfw I є тягарем для частин, і їх слід відправити в тил для внутрішньої охорони на вітчизняних теренах, охорони узбережжя, а також з метою бойової підготовки.

Тобто до даного сумному висновку німецький воєначальник прийшов уже на 13 день війни проти СРСР. І було чого сумувати.

У спогадах генерала армії Дмитра Лелюшенка є епізод, в якому розповідається, як червоноармієць Іван Середа розправився з одним з подібних німецьких танків за допомогою сокири!

«Сміливець підкрався по канаві з тилу, швидко видерся на танк і ударами саперного сокири вивів з ладу кулемет і екіпаж ворожого танка».

Інше породження німецької конструкторської думки PzKpfw II за своєю вагою в 9 тонн міг змагатися з радянським Т-26, але абсолютно поступався йому за озброєності, так як 45 міліметрова гармата Т-26 гарантовано пробивала броню свого німецького візаві. До того ж Т-26 в СРСР було випущено близько 10 тисяч, а німці на Східному фронті в 1941 році могли похвалитися лише 909 PzKpfw II. Випуск Т-26 в СРСР був вже припинено, а німці продовжували штампувати своє не надто вдале дітище ще до 1944 року, примудрившись випустити за заводські ворота всього близько 2 тисяч машин даного типу.

Третій тип німецького танк з чотирьох, з якими Німеччина розпочала війну проти СРСР, носив найменування PzKpfw III і важив 19 тонн.

Його суперником міг бути радянський швидкохідний танк БТ, легший, що важить 13 тонн, але значно краще озброєний. 45 міліметрова гармата, аналогічна гарматі танка Т-26, проти 37-міліметровогої у PzKpfw III ранніх випусків. Правда, на більш пізніх PzKpfw III стояла гармата калібру 50 міліметрів і була товща лобова броня, але їх було набагато менше. 

Всього ж Вермахт перетнув кордони Радянського Союзу маючи на озброєнні близько тисячі танків PzKpfw III
Четвертим і останнім типом німецького танка в 1941 році був PzKpfw IV, що важив 23 тонни і мав 75 міліметрову гармату з дуже коротким стволом, яку самі німецькі танкісти жартома називали «недопалок». Прийнятий на озброєння пізніше інших танків PzKpfw IV становив лише десяту частину танкового парку Вермахту - всього близько п'ятисот одиниць.
За своєю вагою і калібру PzKpfw IV теоретично міг змагатися з радянським Т-34, але, насправді, в 1941 році поступався йому практично у всьому.
Крім того на озброєнні танкових військ Вермахту на східному фронті стояли випускалися в Чехословаччині легкі танки Pz.Kpfw.35 (t) у кількості 149 одиниць і близько 600 одиниць Pz.Kpfw.38 (t), що становило приблизно 18% від загального числа танків , брали участь у нападі на СРСР.
Що характерно, дані малопотужні танки зі слабким озброєнням і бронюванням на території СРСР не пережили першу військову зиму. Останній Pz.Kpfw.35 (t) був підбитий вже в грудні 1941 року.

При цьому Радянський Союз мав у своєму розпорядженні кілька типів танків, про які Вермахт зразка 1941 року не міг навіть мріяти!
Це вже згадуваний середній танк Т-34, що став згодом одним з кращих танків Другої світової війни. Чи не мали собі на той рівних у світі танки КВ-1 і КВ-2.
А також вже застарілі і зняті з виробництва, але які від цього не стали менш грізною зброєю трибаштовий танк Т-28 вагою 25 з половиною тонни, озброєний 76 міллліметровою гарматою і чотирма кулеметами. Та п'ятдесятитонний п'ятибаштовий монстр Т-35, озброєний трьома гарматами і шістьма кулеметами. 
Нічим навіть віддалено подібним Вермахт в червні 1941 року похвалитися не міг.
Примітно те, що розвідка обох сторін давала зовсім фантастичні цифри з приводу стану танкових сил противника.
Так, згідно щоденнику Гальдера німці оцінювали кількість танкових військ СРСР у розмірі 10 дивізій. Щоправда вже після початку війни, Гальдер кардинально змінить свою думку.
Запис із щоденника Франца Гальдера, начальника Генерального штабу Сухопутних військ Німеччини від 2 липня 1941 року:
Кількість танків, наявних у супротивника, імовірно, становить 15000 машин. Це відповідає 35 танковим дивізіям. З них на фронті виявлено 22.
Таким чином сувора реальність внесла свої корективи нещадні у плани нацистів.
Радянська сторона, навпаки, істотно завищувала свої прогнози щодо реальних можливостей Вермахту.
Згідно з «уточненого плану стратегічного розгортання Збройних сил СРСР» від 11 березня 1941 кількість танків Вермахту на кордоні з СРСР становило 10 000 одиниць. У реальності їх виявилося менше чотирьох тисяч.

Але може бути, не дивлячись на значне відставання від Червоної армії в танках і літаках, Вермахт мав на озброєнні своїх солдатів така зброя, яка дозволила йому компенсувати всі інші недоліки?
Фантазія радянських істориків та кінематографістів малювала яскраву картину буквально поголовного озброєння гітлерівських солдатів автоматами МП-40, більш відомими як «Шмайсер». У старому кіно незліченні орди німецьких автоматників як водою зі шланга поливають зливою куль радянських бійців. А збройних старенькими мосінськими трьохлінійками червоноармійці мляво відстрілюються одиночними пострілами, щоразу вручну перезаряджаючи свої гвинтівки.
Але чи так це було насправді?
Насправді у Вермахті автоматами озброювалися тільки танкісти, командири піхотних підрозділів і бійці різних допоміжних служб.
Всі інші солдати Вермахту, переступили в червні 1941 року через радянський кордон були озброєні магазинними гвинтівками Маузер 98к, що вміщали п'ять патронів.
У Червоній армії до 1941 року всі передові частини, які повинні були входити у безпосереднє вогневе зіткнення з супротивником були масово переозброєні з мосінських трьохлінійок на самозарядні гвинтівки Токарева СВТ-40. Дані гвинтівки відрізнялися високою скорострільністю і мали магазин на десять патронів. Тобто могли стріляти десять разів підряд без перезарядження.
Це настільки підвищувало щільність вогню радянської стрілецької підрозділи, що, за словами одного з німецьких полонених, їм здавалося, що червоноармійці поголовно озброєні ручними кулеметами.
На жаль, за перші місяці війни левова частка цього прекрасного зброї дісталася ворогу, який охоче використовував радянські СВТ замість власних німецьких гвинтівок.
В результаті Червоної армії довелося вигрібати зі складів запаси гвинтівок часів царя-батюшки. А пізніше переходити на автомат ППШ, який був на багато дешевше СВТ у виробництві і не вимагав висококваліфікованої праці.
Даний фактор став важливим в умовах, коли до верстатів в масовому порядку стали жінки і підлітки.
Долю самозарядних гвинтівок Токарєва розділили і багато інших зразки радянського озброєння, масово дісталися німцям.
Так наприклад автомат ППШ став дуже популярний у військах СС.
Найпотужніші артилерійські тягачі «Ворошиловець» і «Комінтерн» стали перевозити німецькі гармати, які до цього переміщалися виключно на кінній тязі.
Кращі в світі радянські 76 міліметрові гармати Ф22, поставлені на чехословацькі шасі допомагали німцям успішно боротися з кращими ж радянськими танками.
А самі танки, змінивши розпізнавальні знаки і забарвлення, вливалися до складу малопотужних німецьких танкових груп. Тим самим значно посилюючи наступальний потенціал Вермахту.
До того ж Вермахту дісталися величезні запаси радянського військового майна, зосереджені чомусь у самого кордону. Особливо цінним подарунком для німців стали радянські запаси паливно-мастильних матеріалів.
Запис із щоденника Франца Гальдера, начальника Генерального штабу Сухопутних військ Німеччини від 1 липня 1941 року:
Групою армій «Південь» захоплено велику кількість трофеїв, в тому числі наземні і підземні склади пального. Фактична ж витрата пального виявився значно більше, ніж ми припускали. Біля однієї третини витрат пального покрито трофейними запасами.
Таким чином, виходить, якби не радянські запаси. Вермахту було б не на чому доїхати не тільки до Ленінграда і Москви, а й до Києва з Мінськом?
Але якщо Вермахт в 1941 році був озброєний і оснащений значно гірше Червоної армії, то хто тоді винен у тому, що події початку війни для Радянського Союзу стали розвиватися так трагічно невдало?
Оперативні зведення, що відправляються 22 червня 1941 з фронтів в Москву виглядали вельми одноманітно і не могли вселяти оптимізму.
ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ ФРОНТ
125 стрілецька дивізія 11-го Стрілецького корпусу. Дивізія не змогла відбити підтриманий авіацією масований удар танків і, зазнавши великих втрат, почала відступ.
5-а танкова дивізія 3-го механізованого корпусу. Уже до полудня 22 червня ці частини були втягнуті в танковий бій з двома танковими дивізіями супротивника. Йому швидко вдалося прорватися до найважливіших мостах через Німан і захопити їх у повній цілісності. Вибух мостів, призначений радянським командуванням на 14.00., Зробити не встигли. Одна з вибухових команд цілком потрапила в полон.
ЗАХІДНИЙ ФРОНТ
56 стрілецька дивізія 4-го Стрілецького корпусу. За повідомленням командира дивізія втратила 25% складу.
31-а танкова дивізія 13 механізованого корпусу. У дивізії було кілька навчальних танків. Фактично дивізія воювала як стрілецька частина. Зв'язку з корпусом, і армією дивізія не мала. Діяла з відкритими флангами, тому обійдена противником.
208-а моторизована дивізії 13 механізованого корпусу. Дивізія в перший же день війни втратила більше половини артилерії. Уцілілі гармати залишилися без снарядів. Дивізія відходить.
Найбільш емоційно і мальовничо на тлі інших виглядає зведення про становище 28-ї стрілецької дивізії 6-го Стрілецького корпусу.
Частини 28 дивізії були обстріляні величезною кількістю артилерії противника. Втратила від вогню противника при виході з містечка більшу частину танків, понад 50% автомобілів, всі запаси боєприпасів і пального, 20% особового складу. Шквал вогню буквально змів з лиця землі тисячі людей, знищив автотранспорт і артилерію, які стояли тісними рядами під відкритим небом. 98-й окремий дивізіон ПТО, розвідбату і деякі інші частини 6-ї та 42-ї стрілецьких дивізій були винищені майже повністю. 22-а танкова дивізія втратила до половини танків і автомашин, від ворожих снарядів загорілися, а потім і вибухнули артсклад і склад ПММ дивізії. до 7.00 22.6.41 г дивізія змушена була віддати з боями Брест.
22-а танкова дивізія 14 механізованого корпусу розташовувалася трохи південніше Бреста за 3 км від лінії прикордонних стовпів. Втратила до половини танків і автомашин. Від ворожих снарядів загорілися, а потім і вибухнули артсклад і склад паливно-мастильних матеріалів дивізії. З 6 до 8 годин різні підрозділи 22-ї танкової дивізії під вогнем противника безладно переправлялися через річку Мухавец по мостах на південний схід від Бреста.
30-а танкова дивізія 14 механізованого корпусу. В ході бою 22 червня з'єднання втратило близько 25% особового складу, 30% танків, втратила трьох командирів батальйонів і п'яти командирів рот.
205-та моторизована дивізія 14 механізованого корпусу. Розгортання дивізії проходило під бомбами супротивника. Артилеристи гаубичного полку підбили танк Т-26, на якому евакуювалася сім'я командира одного з полків 22-ї дивізії, прийнявши його за німецький танк.
27-а танкова дивізія 17 механізованого корпусу. До початку війни 27-та танкова дивізія формування не закінчила. Вона не мала матчастини, а особовий склад був озброєний вогнепальною зброєю на 30-35%. В результаті удару німецьких військ була повністю розгромлена.
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ ФРОНТ
Протягом ночі 22 червня супротивник виявляв активність на обох флангах 6-ї армії і одночасно висадив повітряні десанти в тилу. 6-а армія відійшла. 491-й стрілецький полк 159-ї стрілецької дивізії оточений
124 стрілецька дивізія 27-го Стрілецького корпусу вже до вечора першого дня війни фактично опинилася в напівоточенні.
І тільки на південній ділянці фронту, в районі Радянсько-румунського кордону, Червоній армії вдалося не тільки не пропустити противника, але і висадити десанти на його території. На жаль, це досягнення не зробило ніякого впливу на хід війни і, зрештою, Червоної Армії довелося відступати і тут.
Запис із щоденника Франца Гальдера, начальника Генерального штабу Сухопутних військ Німеччини від 22 червня 1941 року:
Наші наступаючі дивізії всюди, де противник намагався чинити опір, відкинули його і просунулися з боєм у середньому на 10-12 км! Таким чином, шлях рухомим –з’єднанням відкритий.
Завдання груп армій залишаються колишніми. Немає жодних підстав для внесення будь-яких змін у план операції. Головному командуванню сухопутних військ не доводиться навіть віддавати будь-яких додаткових розпоряджень.
Таким чином, у перший день війни, захопленим зненацька радянським військам не тільки не вдалося порушити плани агресора, але навіть змусити його внести до них хоча б якісь корективи.
Чому це стало можливим?
Чому Вермахт не був відразу зупинений і відкинутий, а зміг захопити Київ і Мінськ, дійшов до стін Ленінграда і Москви, виявився на Кавказі і Волзі?
Адже версія про величезну військову перевагу німців, завдяки якій вони наголову розгромили Червону армію у 1941 році виявилася міфом.
Радянські історики пояснювали причини страшної поразки перших днів війни також тим, що радянські війська помилково були зосереджені біля самих кордонів, і, тим самим, потрапили під несподіваний нищівний удар Вермахту.
Знаючи, міру відповідальності за найменшу помилку у сталінському СРСР, посміємо стверджувати, що передвоєнна конфігурація частин Червоної армії була обрана навмисно, згідно якогось невідомому плану. І всі, хто мав до цього відношення, до самого останнього моменту були впевнені, що чинять правильно.
Адже нікого з найвищого військового керівництва СРСР не було притягнуто до персональної відповідальності за ганьбу 1941 року.
Ганьбу, бо регулярна Червона армія, яка перевершувала супротивника практично по всіх статтях була розгромлена, її величезні запаси дісталися ворогові. При цьому неймовірна кількість радянських солдатів і офіцерів виявилося у ворожому полоні, а величезна територія Радянського Союзу опинилася в окупації.
До речі про радянських військовополонених.
Як сталося, що в 1941 році Вермахт захопив неймовірне і приголомшливе кількість в 3,8 мільйона радянських військовополонених? Приголомшливі, бо це майже 70% від чисельності Робітничо-селянської Червоної армії на 22 червня 1941
Все перераховане вище дає непривабливу картину розвитку подій на радянсько-німецькому фронті після німецького вторгнення. На жаль, ми досі не маємо однозначних відповідей на питання «Чому це стало можливим?».
Так, потім буде корінний перелом у Великій вітчизняній війні.
Будуть масовий героїзм і самовідданість на фронті і в тилу. Будуть славні битви і Найбільша Перемога над страшним ворогом.
Але це буде пізніше. Через довгих чотири роки.
А той чорний день 22 червня 1941 року назавжди залишиться в пам'яті одним болісним питанням «Чому все трапилося саме так?»


Рецензии
Здравствуйте, Алексей!
Будем рады Вашему участию в Конкурсе произведений на украинском языке:
http://proza.ru/2011/09/20/1025
Желаем удачи.
С уважением

Международный Фонд Всм   19.11.2011 18:26     Заявить о нарушении
На это произведение написаны 2 рецензии, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.