У цьому був Том

Останній раз я бачив Тома ще хлопчиськом. Я назавжди запам'ятаю те, як він розглядав ті картинки в журналі про подорожі. Він це робив з величезним ентузіазмом. Він уважно вдивлявся в кожну з них. І коментував їх, кожен раз, коли, акуратно, досить повільно, ніби затримавши подих, перевертав сторінку ... А зараз мені повідомили, що він мертвий. Дуже дивне відчуття. Боляче ... Не хочеться ні про що думати. Не хочеться нікого ні бачити, ні чути. Не хочеться нічого. Відчуття, ніби камінь впав в душу. І все ніяк не опуститься на її дно. А чи є воно, це дно? А якщо і є, то, яке воно? Що там, на дні? Чи можу я його намацати? Всі ці питання дуже складні. І я абсолютно не хочу думати про це. Я все ще згадую про те, як нам було добре колись ... Я пам'ятаю його усмішку. Ту саму посмішку, якою він надихав мене на нові історії. Ми придумували, як ми їдемо в якусь небувалу країну, про те, як ми там спілкуємося з місцевими жителями. Одні з яких привітні, інші - не особливо. Про те, як ми потрапляли у всякі переробки ... Про те, як виплутувалися з них.
Але тепер його вже немає. Ні з ким мені більше буде подорожувати ... І хоча я не бачив Тома вже більше десяти років, мені все-одно без нього дуже погано. Ще гірше, ніж коли я просто був далеко від нього. Тепер все по-іншому. Тепер мені вже не вдасться відвідати його. Запропонувати знову відправиться куди-небудь. Все! Цього більше не буде. Баста. Фініта. Кінець. І чому я не задумався про це раніше? Тоді, коли він був ще живий. Чому ми завжди помічаємо, що нам чогось не вистачає, тільки втративши це безповоротно?
Я переходив через дорогу. Зелений ... зелений ... Ще пару секунд і загорілося червоне світло. Я підходив до свого старого будинку. До того, де я жив, коли ще був хлопчиськом. А ось, поруч, будинок Тома. Ех... А що якщо він все ще живий? Якщо це був жарт, а він сидить десь і сміється, спостерігаючи за мною? Я не зайшов у свій будинок, я просто пройшов повз. Підійшов до будинку Тома. Постукав у двері. Мені відкрила якась жінка. У неї голова була обмотана чорною хусткою. Очевидно, це була його дружина, а те, що він помер, все ж таки правда. Але як же так? Це повинен був бути жарт...
- Здрастуйте. А Тома можна? - Поцікавився я.
- Пробачте, але, - вона опустила голову. На її обличчі вималювалася чи то скорбота, чи то просто смуток. - Він загинув ... Кілька днів тому.
Так це правда ... Те, чого я і боявся найбільше. Я оглянув на неї абсолютно втраченим, переляканим поглядом.
- Прийміть мої співчуття. - Тихо промовив я. - Як це сталося?
- У нього стався інфаркт ... У нього не було проблем з серцем, але чомусь в той день, - вона витерла сльози. - У нього стався інфакт. І він ... помер.
Я дивився на неї чи то з найглибшою співчуттям, чи то з розумінням. Я відчував майже те саме, що й вона. Я б навіть теж пустив сльозу, але ... Я чоловік! Я не повинен плакати.
- А ви хто? - Нарешті зважилася запитати вона.
- Я його друг дитинства ...
- Ви Роберт? - Перепитала вона.
- Так ...
- Він мені багато про вас розповідав. Мене звуть Елізабет. Можна просто Ліз. Може зайдете?
- Мабуть, можна.
Я пройшов до них у дім. Він ні краплі не змінився. Він був таким же, яким я його запам'ятав тоді, десять років тому. Навіть фотографії на стінах залишилися. Морган Бейз ... Пам'ятаю, Том часто мені розповідав про нього. Том хотів бути як він, коли виросте. Схоже, так і не став. Шкода. Адже це була його мрія дитинства, так би мовити.
- Сідайте, - запропонувала мені Ліз.
- Дякую. - Сказав я і сів на диван. У тій же вітальні, яка була тут раніше ...
- Він знав, що ти прийдеш. - Проінформувала мене Ліз. - Він щодня згадував тебе. Він говорив: ось скоро Роберт прийде. Давай приберемо в будинку. Адже гостей приймати ще ... Ось ти і прийшов. але пізно. - Зітхнула Ліз.
- Ти його дуже любила? - Я хотів уточнити ... так ... для себе.
Це було помітно. Вона дуже болісно переживала його смерть. Схоже, Том таки зміг знайти її. Ту саму дівчину, про яку він мені говорив. Він говорив, що знайде ту, яка завжди буде з ним. Ту, яка не зрадить і після смерті. Ту, яка буде сумувати за ним так, як ніхто інший. Схоже, він домігся бажаного результату ... А я сміявся над ним. Казав, що він усього лише намагається пояснити відсутність у нього дівчини. Виявилося, він і в цьому був правий. Дивовижна людина.
- Так. - Кивнувши, відповіла Ліз. - Чесно кажучи, я думала, що він розігрує мене, коли побачила швидку допомогу біля будинку. Але помітивши його бездиханне, зблідле тіло, я все зрозуміла. Я навіть не уявляю, як житиму далі ...
- Він зміг. Він таки домігся цього. Він знайшов тебе. - Сказав я.
Вона спочатку посміхнулася, мабуть знала, що я маю на увазі, а потім заплакала.
- Я теж знайшла його ... Я була найщасливішою на світі. А тепер я його втратила. І все. Його більше немає.
- Знаєш, коли я з ним познайомився, я теж став найщасливішою людиною. Таких як він більше не знайти. Це я визначив ще дуже давно. Я страшенно сумував по ньому всі ці роки. Ці довгі роки. Але ніяк не міг вирватися до нього ...
Мені було дуже соромно, що я так жодного разу його і не відвідав. Але у мене були на те причини. Так що я виправдовуюсь сам перед собою?!
А ось і улюблена картина Тома «Край Світу». Автор невідомий. Том зачаровано дивився на неї, коли був дитиною. Він не міг відірватися від неї. Картина і справді дуже-дуже хороша. Вона змушує замислитися. На ній зображений обрив. І більше нічого ... Хоча ні. Ще чоловік. Який стоїть над ним і дивиться вниз приреченим поглядом. Так, ніби ось-ось зістрибне вниз. І не тому, що хоче покінчити із собою, а тому, що, швидше за все, йому просто цікаво, що там - внизу. Цим він нагадує мені Тома. Він завжди шукав в усьому свою «точку опори».
- Тобі подобається ця картина? - Поцікавилася Ліз.
- Так. Дуже. Вона завжди мені подобалася.
- Том говорив, що ця картина і є його джерело ...
- Джерело чого?!
- Не знаю. Цього він не розповідав ... - сумно відповіла Ліз.
Але мені здається, я здогадуюся, джерелом чого для нього була ця картина. Але поки що я не наважуся це озвучити. Ліз може не так зрозуміти. Подумає ще, що я якийсь ненормальний ... Потрібно переформулювати думку.
- Це те, що я думаю?! - Вигукнув я, помітивши машинку, яку я подарував йому колись. Ну, точніше не зовсім подарував ... Я з ним помінявся. Ось правда на що - вже не пам'ятаю.
- Що? Це його улюблена машинка. - Усміхнулася Ліз. - Це ти йому подарував, адже так?
- Так. Це був я. - Я просто вражений. Том розповідав їй про себе все! Та й про мене, як я зрозумів, теж.
Ліз глянула на мене з посмішкою.
- Знаєш ... Якби не ти, я б і далі просто сиділа на одному місці. Сумувала ... Я й зараз сумую, але ... Завдяки тобі зрозуміла, що треба жити далі. Він би не зрадів, дізнавшись, що я постійно в опущеному стані. Постійно плачу ...
- Ну добре, що ти це зрозуміла. Не бійся так. Я впевнений, це все розіграш, а він дивиться на нас і сміється. Абсолютно впевнений. Він не може без сміху ... Де б він не був, він завжди буде веселиться. Я жодного разу не бачив, щоб він сумував.
Хоча ні. Я одного разу бачив. Але Ліз не обов'язково знати про цей випадок. Нехай думає, що йому завжди було радісно. Нехай думає, що Том не сумував! Він і справді майже ніколи не сумував. Крім того випадку. Того випадку, коли він прийшов до мене і сказав: «Ось хто сказав, що у Землі немає краю? Я просто зобов'язаний його знайти!» І ось, він виявив цю картину. Цю саму картину. З тих пір він ніколи не сумував. Він завжди був впевнений у завтрашньому дні. Він знав, що його чекає. Він розумів, що іноді може статися щось неприємне, але він не буде сильно турбуватися через це. Він знав, що зуміє це виправити. І він виправляв! Завжди, коли потрапляв у неприємності - він справлявся з ними. І ніколи не сумував, повторюся.
- Я теж. Ніколи. - Доповнила мою думку Ліз. - Він не хотів здаватися слабким, тому й не сумував.
 - Ну, можна й так сказати ... От і ти не сумуй!
- Я буду старатися. Обіцяю. І ти не сумуй!
- Я теж буду старатися. Обіцяю. - Посміхнувся я.
Жменя піску в скляному стаканчику! Його він і її зберіг ... Це просто вечір спогадів якийсь! Це був звичайний пісок з пляжу неподалік. Але для нас він означав досить багато. Ми вважали, що цей пісок - це доля всього людства. І те, що ми зробимо з ним чекає на всіх нас ... Ми його берегли. Ми ж не хотіли нічого зруйнувати. Але світ так несправедливий! А життя занадто коротке ... Особливо у випадку Тома. Він прожив лише якихось двадцять п’ять років. Хіба це вік?! Він повинен був пожити ще! Навіщо його забрали у нас?! Як ми тепер без нього? Ех ... Бідолашний Том. Нещасний Том. Хоча чого йому бути нещасним? Він напевно зараз в Раю. Він не міг потрапити куди-небудь ще. Але де б він не був, він завжди буде з нами. Тут, у цій кімнаті. У цій жменьці піску. У цій червоній машинці. У цій картині. У цих журналах про подорожі. У цих фотоальбомах. А головне - він завжди буде в наших серцях. У моєму серці, і в серці Ліз. Ми це розуміємо. І він це, напевно, розумів. Тому ми за нього спокійні. З ним усе буде добре.
- Ліз. - Покликав її я.
- Що? - Запитала вже менш сумна Ліз.
- Ти будеш пам'ятати про нього?
- Так. Цілу вічність ... І все моє життя. А ти?
- А я просто про нього не забуду.
Ми обмінялися інформацією. Ще кілька хвилин сиділи мовчки. Потім я все ж вирішив розповісти їй ...
- Ліз ...
- Що?
- Нічого ... - Я трохи злякався.
Пульс прискорився ... Я трохи переживав.
- Ліз.
- Що?
- Обіцяєш зберігати це в таємниці?
- Так. Що б це не було ...
- Ця картина на стіні, - показав пальцем на її я. - Я знаю чого це джерело в Томі.
- Чого?
- Це джерело Тома в ньому. Це і є його головна таємниця.
Ліз посміхнулася. Вона все зрозуміла. Тільки вона і могла це зрозуміти. І вона зрозуміла. Його головна заслуга в тому, що він завжди прагнув займатися вартою справою. Він вважав, що у цьому є щастя. Адже треба все робити так, щоб тебе пам’ятали, пам'ятали, як добру людину, а не як злочинця. І Тома будуть пам’ятати саме так. Бо він гідний цього. Бо він був саме таким, яким він був. У цьому був Том. Тому він був щасливий. Тому ми щасливі, що мали змогу стати близькими для нього.
Для мене щастя саме у цьому. І я не відкажусь від своєї думки. Нізащо. Я буду вірним їй так, як Том був вірний своїй.
Я подивився на годинник. Була майже північ. Оце я засидівся...
- Я, мабуть, піду. – Сказав я. – А то вже пізно.
- Добре. Тільки повертайся скоріше.
І я обов’язково повернусь… Я не хочу повторити цю історію, як з Томом, ще раз.
- Добре. – Відповів я.
Ліз провела мене. І я пішов... Але я ще повернусь. Коли-небудь... Обов’язково!


Рецензии