Да създадеш пристъпници
Телефонът иззвъня. По-старшият от двамата полицаи закопча ризата си по-скоро инстинктивно, отколкото от нужда, защото бе плувнал в пот. Обърна се към другия:
-Желязков, сега като изляза, да не вземеш да ги размажеш и да пишем по една кофа мастило с обяснения като миналия път.
-Няма шефе! Обещавам!
Вратата хлопна и по-нисшият сякаш освирепя. Разбиращ надмощието си, сякаш се възраждаше от своята сила. Очите му блестяха от щастие. Лицето му се изкриви от ярост и от устата му блеснаха здравите му бели зъби.
-Мамка ви циганска, ей сега ви прибивам! Огромен, с ръце като лопати нанасяше удари, където му падне. Циганите, плувнали в сълзи, бяха прикрили с ръце лицата си, в които сякаш бе хвърлена по една кофа с доматено пюре.
-Четири часа ще ме размотавате мен, дето другите едвам издържат и половин час. Питам ви пак, къде са парите!?
-Нищо не знаем бе, господин полицай! Каквото намерихме и го донесохме!
Полицаят замахна и с отмерен удар го изпрати на два метра от себе си.
-И какво намерихте!?-обърна се този път към другия.
-Нали ти казахме, господин полицай! Две пачки с пари и веднага ги донесохме.
Полицаят отново с отмерен удар го изпрати при другия циганин.
-Къде е третата?
-Не видяхме трета бе, господин полицай!
-Не видяхте ли, вашата мамка крадлива! Полицаят започна да разкопчава колана си. Циганите, като разбраха намеренията му, започнаха да плачат неистово. Точно в този момент влезе и старшият.
-Желязков!
-Слушам старши!
-Изведи ги навън и ги пусни!
-Как така?
-Изпълнявай заповедта ми, полицай!
-Слушам!-отговори Желязков и се обърна към циганите:
-Хайде навън, сапуни!
-Желязко-о-в!
-Виноват, старши полицай!
Пет минути по-късно Желязков се прибра в кабинета. Гледаше старшината с учуден поглед. Очакваше отговора на неочакваното и за двамата развитие.
-К во стана шефе?
-Оня плужек, бизнесмена, току що ми се обади. Забравил, че дал едната пачка на жена си, за да пазарува.
-Стига бе! -опули очи Желязков.
-Няма стига! Аз веднъж да срещна честни цигани и плужекът ще ги направи престъпници.
Свидетельство о публикации №211100201304