Шафа фасону Бегбедер

Шафа фасону Бегбедер

Спочатку ти дивишся на цю шафу, і думаєш щодня, коли натикаєшся на неї поглядом, що iї потрібне передвінуть- і це застава твого нового  жіття- твій заповіт. Твій целібат. Обітниця мовчання. Твій духовний подвиг. Пересунути шафу. Геопатогенна зона і бермудський трикутник в твоїй квартирі, Колос Родосський буде вщент зрушений. Вавілонське стовпотворіння меблевої промисловості буде скинуто в тартарари, або в Тартар, або якось там.   

Більше вона не буде більмом на твоєму оці. «..все буде добре. Для кожного з нас». Відразу налагодиться все (включаючи особисте життя), і всю зміну в собі ти пов'язуєш лише з пересунутими меблями. Ти нарікаєш на місце, що так засіло в твоїй увазі, неначе єдиний наріжний камінь, і камінь спотикання –ця шафа. Як бандура, що стала перед очима. «Всім смертям на зло». «Смертю смерть поправ» –незиблема незломлена неуклінна. Тричі «не-». «І віждь і внемлi». Не.

Вона стоїть впоперек твого горла, і ти спотикаєшся на неї своєю увагою кожного разу, по декілька разів пройшовши мимо неї, і думаєш, коли iї прибереш –все в житті  налагодиться. Раптово. Залишається лише зрушити з місця.  Він міцно засів в твоєму несвідомому. Тепер вона почала тобі снитися. Тобі сниться як ти сама уручну пересуваєш шафу і вона тобі не піддається. І ти уві сні присягаєшся собі позбавитися від шафи. І пробуджуєшся. «Сон в руку». 

Бегбедер сказав: «закохані люблять рік, потім переставляють меблі, потім ділять меблі». Отже, в цій словарній формулі ти в думках погоджуєшся з ним –что потрібне лише друге, а третє- просто поглянемо, поживемо -побачимо. Лише зрушимо.  І тут -ти нарешті прибираєш чортову шафу.

Осиротіле місце .. і нічого не міняється. Пару хвилин якась віддушина- незайнятий голий  простір на твоїх очах, який  заповнюється стовпами атмосфери і стоїть в своєму фантомному болі від пересунутої з насидженого місця шафи за якою залишається незагартована пляма шпалер.

 Ти думаєш, ти все змінила. Нічого подібного. Роздратування повертається вже наступного дня. «Вся справа в меблях» була лише самообманом, таке акцентуїрованне і  яскраво виражене почуття було лише персоніфікованою деталлю, з якою ти хотіла б зв'язати зміни в собі, але вони не настають.

Вони вже ніколи не настануть. І вже точно через що чого, але лише не із-за меблів. Із-за чортової шафи, яка залишила соромлення недоклеєного шматка шпалер, оголивши стіну, як нерв, залишивши соромлення, незаповнене паперовий простір (де ти візьмеш такі шпалери, які продавали в самому позаминулому житті?). Залишивши неприкритою біль забитого місця, журбу і гіркоту нездійснених надій безрезультатного чекання віри в швидкий результат, прибираючи симптоми проблеми. Вірячи в миттєвий порятунок дозвіл важкого завдання, таким фетішним чаклунством, езотерікою простого переміщення предметів. Круговорот речей в природi-шафу, що увібрала від тебе в собі негативний заряд, але нікуди не поділась. Вона просто продовжує тобі псувати ауру. Набряклий чирій, від якого тобі кров з носа треба позбавитися, щоб не сталося.   Все зло в нім в як в бісику  з табакерки. Викинь шафу – знищ, або що хочеш з нею роби. 

Шафа: «гострять ножі булатні, хочуть мене зарiзати..» 

Ти як зла мачуха умовляєш что- те зробити з цією шафою, підмовляєш домашніх,  вантажників, «чоловiка на годину», в якого руки ростуть з того місця,  і вони тебе від неi , і  її від тебе, і тебе від себе позбавляють. Кілери не пропонують шафі приплатити трохи більше, ніж та сума, за яку ти її «замовила», щоб «прибрати» тебе замість неї. Вони не дорожать своєю репутацій, вони просто ласі до грошей. У них немає кодексу честі, вони просто і безсоромно продають себе подорожче.

Це бізнес. Бізнес суміш спорту і війни, особливо коли тебе потрібно поставити на гроші. А на війні всі засоби хороші. Когось «притиснути».   Шафи немає. Вона покидає твій власний будинок. Нічого не міняється. Глобальні і головні  зміни ще не назріли.  Нічого не змінилося. Корінь проблеми був не в відсутноі зараз шафі, передчасно покійноі, а лише в тобі. Потрібно було починати з себе. Нічого нарікати на дзеркало, коли пика крива.

Потрібно було шукати в собі ваду, а не розлучатися з речами, які довго і справно тобі служили, виступаючи хлопчиками для биття.    Шафа, в якої можна було голосно ляскати дверима, не боячись що дверці на петлях, як на соплях, і від одного удару розлетяться на всі боки.. ти така нервова. Шафа не скаже тобі: «йди, тренуйся на холодильнику!». У неї немає вивішених формул успіху «місце для удару головою»,  «дівча, стрибайте до мене». «Тихіше скажеш -дальше проїдеш», «по салону не бігати, не кричати, а насіння гризти цілком».   Шафа ніколи не дивувала тебе своїм відчуттям гумору і винахідливістю. Вона просто була предметом ужитку. На неї, як на скриню можна було не обертати стягнення по Цивільний процесуальний кодекс України, тому що це єдине місце, яке так довго зберігало тепло твоїх рук і запах твоєї присутності всіх надітих і жодного разу так і  вдягнутих твоїх речей, з  твоєю несприятливою аурою енергетичного вампіра і повної дурки.   Яка звикся вміщати зло, як на якомусь,  ще хай і на неживому предметі.

Шафа  в чому винна? Чим заслужила таку кару: Просто шафа не вірила в себе. Шафа святкувала та радiла, коли тебе лихоманило від того, яка же вона нескладна і неакуратна, така, що вийшла з моди і тепер не вписується в твою концепцію вигляду і побуту, і яку не врятувало навіть би строкате і яскраве забарвлення, не оживили б нові шпалери і завіски,  і нові світильники і навіть бра, що  дбайливо і безвкусо розвішені з боків.   

Шафа -ностальгiя. Шафа привілейована дерев'яна меблева тварина. Цариця меблів. Цариця предметів домашнього ужитку. Хоч і без краника і рушникiв-, що розвіваються, руки в боки Мойдодира, але «теж нічого». Як  первозвестник зміни в тобі, першої зміни, що настала,  як блискавка, що проблиснула, як птиця буревісник, як пролита перша кров, за якою насувається зміна, люта помста, початок твого життя, яке ти не віддаси нікому на відкуп, не вірним друзям, ні антимольному тютюну, ні антикорозійному покриттю, ні чужим клятвам- завіренням і  твоїм побоюванням, що зрадили, і твоїм обачністям, які тобі провіщає грядущий день.   Від іскри займеться полум'я. Від шафи почнуться твої великі справи. Ти правда, зробиш нарешті зусилля над собою. Ти правда це зробиш. Ти. Правда. Дивися в очі. Дивися в обидва. Зробиш. Ти проковтуєш ці слова, як непрожовану кашу, якої в тебе тепер в надлишку, і без шафи, і вона просто розсипана на підлозі, і без шафи її терміново до зарізу потрібно кудись подіти, тому що вона тепер муляє тобі очі не менше, і дратує не меньше- чимось безсоромний поплатився одним фактом свого існування без провини винна. Віддана анафемі. Тобі б лише витріщатися і приглядатися і вибирати свої нові жертви з твоїх опонентів, якi язики проковтнули, підлабузнюються, і не можуть варнякати-нявкати,  і не можуть тобі протиставити нічого, навіть заперечити. Боягузи! Ця  децимацiя предметів домашнього ужитку. Це кадрове чищення ці репресії над ними, як на домашніми тваринами, за яких нікому вступатися, тому що серед них немає ні лідера, ні Довбуша, ні Кармалюка, який би їх згуртував на боротьбу проти тебе і проти твоєї гегемонії. Немає суспільства захисту старих меблів, немає ні кас взаємодопомоги, у них немає взагалі жодної соціальної організації, профспiлки, яка могла б їх врятувати і консолідувати.   

Все нутро усередині тебе кричало: «ШАФУ- На ГIЛЯКУ! ШАФА-ГЕТЬ!». Шафа як енергетичний вампір увібрала весь твій негатив. Шафа не занесена в «Червону книгу», вона не належить до історичних пам'ятників. Шафа –в центрі твоєї мішені попала під роздачу. Життя мимо каси. Пролетіла, як фанера.


Рецензии
Здравствуйте, Алексей!
Будем рады Вашему участию в Конкурсе произведений на украинском языке:
http://proza.ru/2011/09/20/1025
Желаем удачи.
С уважением

Международный Фонд Всм   18.11.2011 16:39     Заявить о нарушении