Узбекнинг паспорти

   20-асрнинг энг машхур сиёсатчиси ким эди? – деган савол куйилса. Уинстон Черчилль номзоди етакчи уирнлардан бирига чикиб олиши табиий. Бу устомон сиёсатчи Германияни Советлар билан уриштириб куйиб, уз мамлакатини фукароларини хавфсизлигини таъминлади. Англия Иккинчи жахон уруши даврида бор-йуги 300.000 аскар йукотганини биласизми?  Вахоланки, Англия Биринчи жахон урушида 600.000 аскар йукотди. Солиштириш учун Совет Иттифоки факатгина Москва остонасида 1.000.000 (бир миллион) аскаридан жудо булди.
Мана шу У.Черчиллнинг насронийлик динида ута такводор булганлигини мен биламан. Мана шу сиёсатчининг машхур бир гапи бор:
   “Дунёни англо-саксон давлатлари бошкариши керак”.
    Булар кимлар? Булар Америка Кушма Штатлари, Буюк Британия кироллигига кирувчи – Англия, Шотландия, Ирландия, Австралия, Канада ва улардан мустакил Германиядир.
Бу мамлакатлардаги асосий ахоли инглизлар ва немислар.
Уларнинг келиб чикиши герман кабилалари остгот (шаркий гот)лар ва вестгот(гарбий гот)лардир. Буни милоддан олдинги юнон ва рим олимлари айтадилар. Юнонлар ва римликлар тилида улар уша пайтда “ёввойи”лар деб аталарди.
Энг кизиги шундаки, улар бизнинг юртимиздан кетган, юнонлар тилидаги гетлар ва окслар, бизнинг тилимиздаги катагонлар, киётлар, кунгиротлар, мангитлар, узлар, юзлар, ойлар, саройлар, найманлар ва бошка скиф кабилаларининг фарзандлари эдилар.
      Бундан 2500 йил Геродот айтган массагет (масса – катта, гет – гут, угуз)лар эса дунёнинг гарбу-шаркини биринчи булиб эгаллаган бобомиз Угузхон авлоди эдилар.
У.Черчиллнинг ниятлари амалга ошиб дунёни у айтган мамлакатлар бошкаришяпти десак хато эмас.
      Аммо, Черчилл айтган халклар, яъники дунёни бошкариши мумкин булган халклар, тугрироги дунёни “бошкариш хиркаси”ни кийса унга лойик келадиган халклар жумласига марказий Осиёдаги туркий давлатларда яшовчи, англо-саксонларнинг ота авлодлари биз узбеклар, козоклар, киргизлар, туркманлар, турклар, озарбойжонлар ва бошкалар хам кириши мумкинми ёки йукми?!
      Бунинг учун уларнинг сиёсатчиларидан бирини БМТ раислигига бир муддат сайлаб куриш керак. Шунда излаган саволимизга жавоб топсак неажаб.
Энди хакикатда бу халклардан кай бирининг фарзанди бу шарафга лойик булиши мумкинлигини Яратгандан узга Зот билмайди. Чунки, Аллох “...осмондан ергача булган барча ишни тадбир килиб – бошкариб турур, сунгра (бу ишларнинг барчаси) сизларнинг хисобингизга минг йилга (яъни, бизнингча космик кемаларнинг минг йилда еттинчи кават осмонга бориши айтилмокда, менимча. Тугри биз учун бу минг йилга тенг. Аммо, Аллохнинг хисобича бу бир секунддан хам кичик улушдир. Мисол тарикасида баъзи дуо-ю, илтижоларнинг телефон оркали “алло” дегунингизга кадар мустажоб булишини айтсак булади, вакти келса иншаАллох бошимдан утказган бир вокеани сузлаб берарман – А.Шукуров) тенг буладиган бир кунда Унинг Узига кутарилур (Сажда сураси 5-оят).
       Нега дабдурустдан Черчиллнинг уша машхур гапи мени эътиборимни тортганига хайрон буляпсизми?
       Шунга ухшаш гап бундан 14 аср олдин хам айтилган экан! Ким томонидан дейсизми? Ер юзидаги энг комил инсон, Хотимул Анбиё, Пайгамбаримиз Мухаммад салоллоху алайхи вассаламдан, шундай хадис бор экан...
       Бу хадисни айтишдан аввал, Бухоро тарихини ёзган Наршахийдан битта иктибос келтираман:
       Самарканд томонида бир катта дарё борки, уни “Руди Мосаф” – “Мосаф дарёси” (хозирги Зарафшон) деб атайдилар. Бу дарёга куп сув йигилган, у бир талай ерларни ювиб –упириб, куп лойкаларни суриб келган ва натижада, бу боткокликлар тулиб колган. Сув куп окиб кела берди, лойкаларни то битик ва Фарабгача суриб келтира берди. Сунг сув  (тошиб келиши) тухтади, Бухоро урнашган жой (аста-секин) тулиб текис ерга айланди ва шундай килиб, у катта дарё Сугд ва бу (лойкалар билан) лойкалар билан тулган мавзе Бухоро булиб колди; хар томондан йигилиб, у жой обод булди. Одамлар Туркистон томондан келар эдилар. Бу вилоятда сув ва дарахтлар, ов килинадиган (жониворлар) куп булганидан кишиларга бу вилоят хуш келиб, шу ерга жойлашдилар. Аввал улар чодир ва утовларда турар эдилар, сунг вакт утиши билан одамлар йигилишиб иморатлар курдилар. Халк купайгач, бир кишини сайлаб амир килдилар: унинг номи Абруй (маълумотларга караганда унинг исми Абравай булиб, хукмронлик даври милодий 580 йилларга тугри келади). Хали Бухоро шахри вужудга келмаган, лекин кишлоклардан баъзилари пайдо булган эди...Подшох турадиган катта кишлок Байканд (Бойкент) эди...Бир канча муддат утганидан сунг Абруй (хукмдорликда) улгайиб , шу вилоят(халки)га зулм килишга тутунди...
Сунгра Бухорода колган кишилар узларининг (кочиб кетган) саркардаларига одам юбориб, Абруйнинг жабр-зулмидан куткаришни сурадилар. Шунда саркардалар ва дехконлар турклар подшохининг олдига бордилар. Шери Кишвар (туркийлар шохи) Бухорога келгач, Байкандда Абруйни тутиб банд килди...(“Мерос”. Наршахий “Бухоро тарихи” Т.-1991 йил, “Камалак” нашриёти 90-91-бетлар).
       Хар кандай давлат ривожланишида уз халкини бирдамликка, жипсликка чакириб, юксак чуккиларга интилишга рухлантиридиган асарлар булиши лозим. Бу эса миллий гурур хиссини келтириб чикаради. Бизда бундай асар бор БУ М.КОШГАРИЙнинг “ДЕВОНУ ЛУГОТИТ ТУРК” асаридир.
       Менинг Аллох берган илмим, урганганларим, кузатганларим англаганларим шундай хулосага келтиряптики, якин орада Узбекистон гуркираб яшнайди ва бу ерда яшовчи халклар бахтли саодатли, бошкаларга урнак буладиган хаёт кечира бошлайдилар. Чунки, хозирги пайтда Аллохнинг уткир назари юртимизга тушиб турибди.
       Мисол:
       Тасаввур килинг. Ер юзида Аллохнинг назари хонадаги кечкурун ёниб турган лампочкадай. Бутун дунё мамлакатлари хонада турган стол устига жойлаштирилган.
Аммо, бир жойда настольная лампа хам ёниб, уша жой жуда ёруг булиб турибди. Мана шу ер Узбекистондир.
       Узбекнинг кимлиги, кандай сифатлари борлиги унинг ПАСПОРТИ бор.
Бу паспорт М.Кошгарий бобомиз колдирган “ДЕВОНУ  ЛУГОТИТ ТУРК” асаридир. Айнан мана шу асарда пайгамбаримиздан битта хадис келтирилган булиб, жумладан унда Хотимул анбиё сахобаларга “турк тилини урганишни, чунки уларнинг хукмронлиги куп давом этиши”ни айтганликлари келтирилади. Тарих эса бу гапни айни хакикатлигини кейинги минг йилликда исботлади. Жумладан, Араб мамлакатларини 1920 йилларга кадар Туркийлар бошкариб келдилар. Туркийлар хокимияти кетган баъзи жойларда эса халиям тинчлик, осойишталик, хотиржамлик йук...
      М.Кошгарийнинг “Девону Луготит турк” асарида ажойиб маколлар хам жам булиб, бу асар бутун дунё халклари маънавий меросидир, бу китобнинг янгидан чоп этилиши УЗБЕК халки келажаги учун ижобий роль уйнашига катта умид билдираман.
Сузимни эса Куръондан, Сажда сурасидаги Расули Акрам (яъники биз сунний умматлар)га айтилган мана бу сузлар билан якунласам:
28. 
И говорят они:
"Когда же будет этому развязка,
Если вы правду говорите?"
29. 
Скажи (им): "В День Развязки
Неверным не поможет вера их,
Не будет им дано отсрочки".
30. 
Так отвернись от них и жди, -
Ведь они тоже ждут!

  Яъни 28. Улар «Агар ростгуй булсангизлар качон ўша кун (яъни,  сизлар айтаётган кун, бизнинг холатда узбек халки качон янада юксакликка кутарилур-А.Шукуров) руй берур», дерлар.
29. (Эй Мухаммад), айтинг: «У кунда иймон келтирмаганларга иймон келтиришлари фойда бермай колур ва уларга мухлат хам берилмас. 30. Сунг сиз улардан юз угиринг ва (уларга келадиган азобга) куз тутинг! Зеро, улар хам куз тутгувчидирлар.

 


Рецензии