Корисна гра

***
  У селі Марківці була восьмирічна Оленка. І її сестра Божена. Двоє ровесниці.
  Ранком устали,  мама усім:
- Ех, навіщо канікули? Щоб діти байдикували?
  Коли Оленка почула ці слова, вирішила почитати книжку. Скучно було.
  Мати підійшла до донечок, та й сказала:
- Ви любите змагатись?
- А що за питання? – питає молодша. 
- Ну, - мама засмутилась – ігри можуть бути корисними. Наприклад… наприклад ви десь шукаєте собі роботу. А ввечері, хто зробив найбільше корисних справ, той… той отримає приз.
- А який?... п-приз.
- Не скажу.
  Почали роботу.  Божена виявила прогрес. Коли мама договорила останнє слово,  вона відразу  помітила не замітаний сніг на дворі. Робота.
  А Оленка вирішила що спішити нікуди, є цілий день. Вилежується у ліжку.
  Тим часом коли Божена кінчила уборку снігу, подумала помити посуд.
  Її подруга теж миє, тільки не посуд, вікна. Забула повитирати порохи на стіні, замість неї на цьому місці перебуває Божена.
  Оля дає води корові. Крім того виконує чоловічу роботу – рубає дрова.
  За то наймолодша донька допомогла татові піти на базар.
  Шоста вечора. Час зборів.
- Ти знаєш, - почала Оленка – я зробила так мало справ. Три.
- Чотири. Почекай!  Я перемогла!?
- Так, Боженко, - ніжно промовила мама – ти цей приз отримала чесно. Книжка Всеволода Нестайка « Країна сонячних зайчиків».
  І ви теж із друзями можите робити такі ігри. Адже поспоривши вас хвалять.
                Село  Миколаївці ( Україна, Рівненщина)
 


Рецензии