Чотири дружини Ахмеда

-У тебе були випадковості у житті? Якісь пророцтва відносно тебе, якісь фрази, від зовсім сторонніх, випадкових людей про тебе, які тобі запам'яталися?
-Коли ми з нею попрощалися на вокзалі, і вона мене проводжала у подорож, зі мною поруч їхав попутник, який побачив ці проводи. Сказав: ти хороший хлопець, гарний здоровий охайний, будь я бабою, я б тебе любив, але так без задньої думки". Ти не подумай, що я педик, просто ти молодець, але ця дівчина зовсім не та, яка тобі підходить. Ми обмінялися телефонами, він навіть запропонував зустрітися, поспілкуватися потім. Він цікавий, десь йому під п'ятдесят, він пропонував різні книги, в яких можна було чомусь навчитися, дізнатися щось з психології, щоб краще пізнавати людей.
-Так, думаю він тебе невипадково навантажував знаннями і не просто так, Ахмед би тобі сказав, не які книги він тобі слід читати, а правильніше- всього одну книгу, яку він читає.
-Залиши це. Віра є вектор. Віра є головний вибір людини. Людина змінюється від віри, він знаходить свій напрямок-перемагає умовності світу, долає силу обставин. Не треба звинувачувати людей за те, що вони обирають віру-вони обирають собі моральні орієнтири. Коли обирають собі середовище для проживання-просто обирають ґрунт під ногами-коли обирають собі віру- обирають опору для своєї душі.
- Розмова почалася з того, що потім, коли все заспокоiлося, прийшов німий, залишив купе з піратським відео -два диски з фільмами "Пророк":

-Про що фільм? Я вже дивився- ну перший в Каннах на конкурсі переміг.
-Ну, мені це ні про що не говорить! Про що фільм?
-Ну, про те, як хлопцю у в'язниці дають доручення кримінального авторитета вбити, і під приводом його задоволення він повинен у роті сховати зламані леза.
-Ну, далі не треба. А другий "пророк" про що?
-Про людину, який вгадує в казино на що ставити, і цим заробляє на хліб.
-У моєму розуміннi і слово "пророк" означає зовсім інше. Подрібнювали люди. Не прокатники подрібнювали, не рекламщики подрібнювали. Люди подрібнювали. Пророк. Віра. Пристрій і розмаїття світу. Живі людські почуття. Мораль. Етичні орієнтири.
-Та ні, я думаю, ми просто сліпі, побачити справжнє диво.
-А що у твоему власному розумінні є диво?
-Диво? Маленька яка народилася дитина- людське життя –це справжне диво. Життя- саме диво. Очі людини, які висловлюють душу. Просто дивитися в очі -це навіть краще, ніж дивитися в дорогоцінне і напівдорогоцінне каміння, в грановані діаманти, в кристали Сваровські.
-Чому життя маленької дитини це диво, а великого -немає. Та тому що великий вже зіпсований, не без гріха, хто не без гріха? За кого можна поручитися? Хто принесе більше бід, у кого є угомон, хто краще володіє собою? Хто не є ні для кого загрозою? Усе від нього можна очікувати?
-У мене чотири дружини. Одна для краси. Просто красуня. Місіс Світу. Інша- по господарству. Третя для любові -щоб тобі більше нікого не хотілося- не «дивився на бік». Четверта займається вихованням дітей.
- А може, все це є в одній людині, і нема чого це багатоженство. Ну, якщо ти так все збалансував, тобто у кожної з дружин, а у тебе - чотири- різна спеціалізація. А ставлення до інших жінок? Що. Взагалі на них тепер не дивитися?
- Ти просто поставлений на карантин, коли ти дивишся на іншу жінку. Просто захоплено дивишся на неї- це вже спокуса. Хочеться до неї доторкнутися -це вже спокуса.
- Знаєш, адже країни самі іменуються жіночими іменами, що Росія, що Україна. Раніше було-братські республіки. Саме братські -а не сестринські. У країни жіноче начало-вона приймає свою енергію, не приборкуючи її, перемелює.
-Україна -та країна, що у тебе для любові, або для життя?
-Ні, для мене Росія для життя.
- Мабуть, відповідь і відгадку ти вибереш сам. Якщо я не розчув?
- І для того, і для іншого.
- А тобі серце для чого? Спочатку для себе розберися- для чого тобі серце: для любові або для життя?
- Я не розділяю ці поняття- я просто живу. Життя і любов- тут купа смислових значень. Життя без любові безотрадне-одне, безглузде існування.
- Любиш, і не знаєш, навіщо живеш. Що, у тебе коханки в Україні, і ти їдеш туди як заради пригод і задоволень, якийсь амурний тур у тебе?
- Та ні, просто в Україні живуть всі люди, яких я люблю. Це моя батькiвщина, з якою я розірваний державним кордоном.
-Ось хто дійсно розірваний- це північна і південна Корея, де людей привозять на кордон автобусами, поспілкуватися і подивитися один на одного- ось це справжня трагедія. Трагедія в масштабах всієї країни - це не розлучення сімей і близьких- це втрата почуття споріднення -нас розділили Росію і Україну. Без куль і без колючого дроту- без умовних стін. Нас тягне до один одного, але нас переконують, що порізно це нормально. Ось це справжня трагедія! І переконують людей і запевняють, і багато хто погоджуються з цим, що так жити нормально, і так краще, і це трагедія коли розведені мама і тато пояснюють дітям, що краще нарізно -так менше причин для сварок. Ось де трагедія!

-Я думаю, що для мене Росія -це як чотири дружини Ахмеда -вона мені хозяюшка, і та, яка виховує моїх дітей, і для любові, і перша красуня...


Рецензии