Far away from Ukraine. Частина 1

Ми були ближче тоді до ідеалів, історій про піонерів-героїв, грали в піонербол-і ми розуміли -що піонери-це завжди перші. Піонери, як Гагарін-полярники, дослідники нових цілинних земель. А зараз на самому низу ієрархічної соціальної драбини- наше покоління вісімдесятих запізнилося народитися- до розподілу «велик ої пайки»-коли сталася епоха первісного нагромадження капіталу- про яку ніхто не попередив кілька разів моїх вихованих батьків. А може бути, саме тому і вижила моя родина в лихі 90-ті? Тоді ми представляли один одному цінність і таємницю-ми могли вірити на слово і не вимагати розписок. Тоді слово що-то значило "угода дорожче грошей". Ми не пускали слів на вітер. Ми не виставляли себе у вигідному світі. Ми вважали, що ми всі можемо змінити і звикли розраховувати на себе, а не на чию- спонсорську допомогу або подаровану за якусь послугу дорогу машину. Ми звикли, що щастя не звалюється задарма, і тому прагнули досягти всього непомітною зовнішністю, а своїми знаннями -в кінець горким працею. Нас вчили бути пильними і старанними. Ми писали перше речення в першому класі "ми не раби-раби не ми"- і це було перше усвідомлене речення, перше осмислене. Але все одно воно як то було ірраціонально. Хіба могли вільні радянські діти тільки що розповіли вірш на першому дзвінку на початку навчання про поневолення і експлуатації людини людиною. Як у пісні Чайфа- "ви тільки повірте, а зрозумієте потім.."..

Ми вчилися -вчилися не для «позначки», не для того, щоб вбиральню обвішати непотрібними дипломами, а тому що ми бачили кризу тих, хто освоїв не ті спеціальності, а потім стояв біля прилавків на морозі. Ми вважали, що наша доля вибирати життєздатне з самого початку -то що стане в нагоді при будь-якій владі- стати юристом- як в еру фараонів стати грамотним-стати писарчуком. Ми звикли до того, що навіть диплом нічого не значить, якщо ти нічого не вартий. А якщо ти нічого не стоїш ти не продаси себе на ринку праці і з тобою не про що розмовляти. Ти нікому не цікавий. У тебе немає цінності. Таких як ти- можна мати десяток- пучок- пачку-пуд і не розмінюватися. У твій потенціал вже ніхто на вірить на цьому ринку понтів, як на "ярмарок марнославства" оспіваної Теккереем- багато розумників і кожен знає тільки свою кишеню і свій «вершок- не дереться роток».

Як раніше вважалося, що потрібно стає товарознавцем- тоді вони в епоху тотального дефіциту жили в достатку і «в шоколаді»,  дозволяли собі багато. Вільний саморегульований ринок зім'яв цих людей- викинув їх на узбіччя -маєток потрібних зв’язків і блат перетекли в інші галузі та сфери, туди, де поставили важелі над критичними ресурсами. Там, де розподілялося знову ж не в сфері виробництва і споживання, а у сфері розподілу, щоб ближче стати до «розподіляючого крану»- можна і не так опосередковано, але змив полягає саме в тому, щоб мати можливість зробити свою врізку в трубі, терпляче чекати свого часу, свого «зоряного часу»- щоб хапнути, щоб витягти. І деякі зійшли з дистанції в цьому очікуванні, хто-то краще просто сісти, щоб потім спокійно вийти і витратити свої мільйони. Адже було за що "зазнати". Девіз один-або перестраивайся-або здохни. Час навчило нас бути легко учнями, стресостійкі, комунікабельними, вміти працювати в команді і мати «квадратну попу». А не те, на що вчили, що в одночас стало непридатним, що варто було йти подряжаться навіть у докерский порт, пропонуючи себе або на ринок різноробочим -розвантажувати вагони, а не стукати касок по асфальту або влаштовувати рейкову війну протестуючи проти кризи неплатежів -випрошування погашення боргу по зарплаті-ось що символізує те неспокійний час-час, коли всі перестало що-то значить-людські цінності, ідеали добра і гуманізму, все стало заради грошей і легко замінюваних речей.


Рецензии