Far away from Ukraine. Частина 3

Монолог, звернений до брата.

Для когось є сенс у модельної зовнішності, хто більше нічого не вміє, і просто на це робить ставку, як дилетант. Але це не робота для чоловіка–це так, що заняття, для іміджу, для самопрезентації, для виховання особистої культури-гігієни, вміння тримати своє обличчя, грамотно себе подавати. Але ніяк не самоціль. Хто-то буквально губить себе, крадучи у себе дорогоцінні хвилини часу, намагаючись «виглядати», з плойкою або феном в руці випрямляючи неслухняне волосся- а толку немає.. Ми  якось всі потроху справляємося зі своїми комплексами- робимо купу ганебних речей, на які нас орієнтують наші роботодавці та замовники. Ми «стiлимося».  Ми звикли втрачати своє справжнє обличчя, яке настільки глибоко-глибоко заховане під маскою, що настільки важко його роздивитися і прозондувати, що у нас діє на серце -там всередині. Про те, що на думці зовсім не кажу. Або те, що всередині теж "автоспам" взятий з наповнення чужих анкет., чужих цитат. приколів, афоризмів того, що тобі подобається -тому що ти дивишся як це буде прийнято, працюючи на імідж, на позитив-на враження-на реакцію. Стриптизити-догодити всім і кожному, підняти свій рейтинг-загубитися серед посередності, у змаганнi з ними у грі в посередності. Посередність-це не оригінальність.

Коли ми зустрічаємося з кимось поглядом на зупинках, ми стоїмо з цим кам'яним виразом обличчя, наче на відпочинок після виснажливої тортури і ніби ти лимон, і тебе вичавили на сік, все, до самої до нитки до волосни волокон, і тільки дрібна моторика рук і всі твої не масковані жести, все невербальне з головою і лишком видадуть тебе, навіть перш ніж ти почнеш говорити- ці всі компенсаторні механізми, і всі твої самонастроювання на неправду або вихоплення слів з контексту і підлозі- правди, або "майже правди" не спрацюють", тому що y тебе на пицi написано що ти брешеш, і твоя брехня жахлива, і ти так безоглядно- безупинно так гарячково, так наполегливо, так необачно брехав, не записати "головне і бреше і не червоніє", головне "бреше як дихає- вішає локшину на вуха", "нагородив з три короби"..  Не ховай себе в кам'яну маску, будь живим і справжнім.

Нехай він знає, нехай зрозуміє нарешті, що накоїв, наш батько- і ти намагаєшся його йти дорогою- адже родина -це не тільки середовище, не парна доміношка, на яку можна встановити доминошку ребром, щоб продовжити вибудовування конструкції- це ланка електричного кола, яке дозволяє протікати напрузі в інші ланки -тримати напругу -призводити до результату -почувати себе важливими і включеними-залученими в процес- бути потрібними, бути до місця, долаючи всі можливі неузгодженості, перешкоди, бар'єри, перешкоди, умовності, недомовленості, орієнтуючи на знаходження шуканого рівноваги, де любов, де гармонія, де світ, де злагода, там і є рівновага- в тому, до чого ми марно і захоплено прагнемо, узурпуючи над неслухняним і недосконалим тілом, підкоряючись, як великому початку, цілющому благу, для всіх нас, куди ведуть всі кінчики наших стріл ножів і копій, чому схильні до биття пульсу, з чим як з недосяжним на думці ми лягаємо спати, щоб вірити в те, що саме цей наступний за неважнецким день, який наблизить нас до заповітної мети і він і є- the perfect day. Найбільш життєздатний. Мій новий день. Наші дні це мембрани, сходи, відривні аркушi календаря, що відокремлюють нас від неї- цілі- це стінки бар'єри, перешкоди- які -то нічого не значущі перешкоди на шляху, які можуть бути змиті завдяки залізної волі-неприборканому бажанням перемагати, самостверджуватися, перемагаючи біль, смішки, чутки і плітки, лінощі і втому, наклепи і несправедливі звинувачення, негнучку людську мораль і подвійні стандарти, завдяки яким ти завжди "крайній". Родина-твоя страховка твое заощадження на  чорний день.

Щось з чим ми ніколи не погодимося, як з тими, хто посіяв у нас зерно розбрату, хто розділив нас, хто вирішив один проти одного, і спустив нас один на одного, як ланцюгових собак. Хто змусив нас бачити в приціли один одного, і чути і брати слід по запаху і бачити. Він чекає, спить і бачить, чекає і жадає принесення безглуздої і страшної жертви, у цій скотинячим бійні- коли ми попрем один на одного, як стінка на стінку, коли гнів або знайшов гнів не захоче брати формальну логіку і шукати якісь кошти для побудови діалогу і для того, щоб домовитися щоб стати належним силі, силі а не мотивами і аргументам, саме силі. Прив'язувати себе до сильного початку і дати перемогти найсильнішому -ніякого рівноваги -ніякого стримування-ніяких противаг- ніякої оглядки -ніяких блокаторів і гальмівних систем-тільки розбалансоване. Тільки безрозсудна  дитячість. Тільки позерство ніби бійка -це "танцюй, коли на тебе ніхто не дивиться"- ніхто не помічає, ніхто не виставляє бали за артистизм, за пластику, за художнє виконання, і ти борешся за приз глядацьких симпатій..у бійці з своїми близькими-у бійці з рідними немає переможців. І не може бути перемог апріорі.

Як ніби ми самі себе збираємо в далеку дорогу. Кудись  їдемо -креслимо собі аркуш паперу разграфив його на кілька розподілів і по графі і шкалою важливості, намагаємося відібрати "важливе і термінове", "важливе і не термінове", "погане не термінове" і так далі, і коли в голові не утримується така велика кількість архіважливих та пріоритетних завдань одночасно- взагалі не знаєш, як люди керуються зі своїми справами взагалі, примудряються хоч щось встигати і виконувати хоча б десяту частку з того, з чим їм слід справлятися з сил і засобів.. Кожен день- багато вступних, багато різних завдань, і багато ґрунту для абстрактного бачення поставлених цілей, і ти думаєш що вони теж тебе принесуть до бажаної мети -теж наставлять на шлях істинний.. щодня збувається все те, що ми не могли згадати ще ввечері. Щоранку все змінюється-ніби світ народжується заново зі сходом сонця. Нескінченні новини, серед них ті, які стосуються саме тебе, знаходять в тобі свій відгомін і эхо-що ти можеш відчути себе причетним до того, що відбувається поза тебе, в кожній клітинці населяють земні півкулі живих організмів. Немає нічого важливішого сім'ї і своїх близьких. Кожен твій новий день допомагає і підказує тобі відгадку-щодня наближає тебе до цього запізнілого одкровення-яке зовсім поруч. У моїх словах..


Рецензии