Far away from Ukraine. Частина 4

24 грудня 2011 року. Перекреслені глави моїх книг.

Ти будеш моєю. Як ніколи. Хоча б у цих книгах. У яких все ненавмисно. І нічого дл душі.

Глави моїх книг. Заборонені глави моїх книг. Перекреслені глави моїх книг. Час писати пояснювальні записки -чому я написав ті або інші твори- а чому так і не написав інші, задумані. Чому я не пішов на корпоратив. Бо я зрозумів, що моя нова книга для мене важливіше і більше значить і час віддати їй свій борг автора-тому що саме вона зажадала від мене принесення їй жертви і мого пильної уваги. Я тридцять років працював над сценарієм. Прямо як автор фільму "Жила-була одна баба". Тридцять років роботи в архівах. Тридцять років роботи над сценарієм. Скільки живу -стільки і працюю. Ні в чому собі не суперечу. На виході з материнського утроба вже працюю над ним-сценарієм- спостерігаю мою родину, скільки живу на своєму віку-все вбираючи і вбираючи все, з молоком матері. Стаю небайдужі до всього. Беру на свій рахунок. Прикипаю душею. Бачу, як живуть інші щасливі сім'ї. Боюся наврочити, коли у нас все добре і все гладко-але це хиткі моменти-нетривалий час-коли ніхто на кого не скрипить і не лаеться. Переживаю за рідних і близьких. Адже це теж робота над сценарієм -всіх примиряти і всіх розводити по кутах-щоб не перебили один одного- і важлива робота, хто сказав, що вона зайва і не входить у творчий процес. Процес переговорів і примирення куди важливіше книжкової правди і кіношних небилиць!. Якщо всі думають, що працювати на твором- це тільки тоді, коли стукаєш по клавішах або скрипишь пером-помиляється. Коли тебе захоплює інша думка- ти хапаєшся за ручку і папір, щоб зафіксувати її -у мить проникнення думки, і в мить прозорливості, в мить осягнення, коли ти охоплений цією думкою- ти працюєш. Ти постійно що-то зважуєш, прораховуєш ходи і постійно думаєш, як вчинити, в самій життя-не при роботі над сценарієм. У тій або іншій ситуації всі твої недруковані розумові процеси, пов'язані з прийняттям важливих сімейних або фінансових рішень залишаються у твоїй голові. Ті розумові процеси, і ті алгоритми прийняття архіважливих рішень, якими ти керувався в тій чи іншій ситуації і коли ти вирішуєш потім винести це на суд читача і написати про свою сім'ю. Коли ти не робиш вигляд, що нічого не значить, не сталося, не відбулося, коли береш на себе сміливість все це викласти, щоб показати- як ми живемо, як живуть всі без винятку сім'ї -тоді і виходить, що все, що було на серці, на душі, і в голові. Ти все звалюєш пластами і грудками назовні і думаєш, як все це описати правильно підібраними фразами та словами. Тепер вступає в права письменницький алгоритм- як і що писати- тому й виходить, що ти все життя працюєш над твором. Все, що ти пишеш попутне -це штрихи -деталі. Все, що рано чи пізно буде введено в обіг, використано в роботі- всі твої записані спостереження і щоденники знадобляться. Рано чи пізно їм довірять грати ролі другого плану, епізодичні ролі. Рано чи пізно вони будуть з'являтися в масовці. Рано чи пізно їх склеять на монтажному столі і у великому полотні і мозаїці знайдеться і їх шматочок смальти. Зі своїм оригінальним і неповторним відтінком, шматочком, лощиною в основу великої картини.

Думаю, ось б здорово описати як "спасибі, що живий!" також і про Лєтова- знайти і художньо розповісти про його життя і про Цоя зняти художній фільм, і про Кучму, в той кардинальний і вирішальний момент, коли він вирішує уникнути кровопролиття, як на нього тиснули і впливали, щоб він пішов з посади, як лежали гарбуза- гарбузи на Хрещатику з написом "Кучма- геть!". Все те, що я бачив своїми очима. Щоб Кучму зіграв Вержбицький. Всі перипетії його долі. Яскравий політик, при якому не було такого безладу і руїни, як потім і лейтмотив повинен бути такою: "щоб побачити гору -потрібно відійти" -тобто ми зрозуміємо хто він був і що зробив для нас -віддалік, щоб ми порівняли тільки коли побачили, що з країною робили інші політики.

Заборонені голови моїх книг- це саме те, тому що ми завжди намагаємося створити свій привабливий образ, перекручуємо реальність і фактичні обставини, для того, щоб на догоду багатьма факторами з боку виглядати краще. "Ніхто не покарає тебе твої думки" каже Коельо у словах заповіту Маркеса. Але це дійсно так- ми багато боїмося писати і викладати свої думки- тому що вони грішні, тому що вони неправильні, недозволенi, тому що вони псують загальну головну картину. Тому що вони не вписуються у формат. Тому що вони можуть завдати нам шкоди, і можуть вплинуть на чиїсь особисті життя. Тому що вони завдадуть більше шкоди, ніж принесуть користі. Тому що ці думки можна використовувати проти нас. Бо такими словами і міркуваннями ми самі роєм собі яму. Ми заганяємо себе в борги перед самим собою від дисонансу того, що можемо сказати і хочемо сказати і не скажемо ні за яких обставин. Це вимучена спотворена дійсність. Але та яку ми хочемо донести потім всьому світу -це збочення -це брехня. Це дурне безсоромне брехня-тому що сказати правду це просто вбити себе. Поставити хрест на своїй роботі і кар'єрі, змусити рідних все життя озиратися по сторонах і виправдовуватися за тебе, і відхрещуватися-відмовлятися від тебе-називаючи однофамільцем.

Ось вона–наша моральна тотальна несвобода, за якої ми не може повнокровно творити і займатися вільною творчістю -всі дикі умовності і перешкоди нашого чужого світу -що нас турбує як ми будемо виглядати -що про нас подумають. "Нас не зрозуміють"- все те, за що й не варто ні за що братися. Не варто навіть починати і пробувати. Ти радий, що серед усіх своїх колег і напарників ти єдиний, хто пише. Що ти дозволяєш викладати свої думки і робити доступними купці людей, а по правді це все заломлення світла -це все не так, як було тобою задумано на початку- а тільки прикрашання своїх власних думок. Творчість це подвійна сублімація - між бажаним очікуваним і невтіленим, і друга сублімація це між дозволеним творчістю і недозволеним. Ну, приміром є в житті спрага руху, і рятуючись від неї, ти йдеш у спортзал. І там всі потрібні снаряди зайняті. І в результаті ти викидаєш купу своєї енергії, спалюєш вуглеводи не на тих снарядах. Так і тут. Ну якщо у тебе в голові одна порнографія, яку писати непристойно та ще й бути підданим кримінальному переслідуванню, і будеш писати про квіточки -жовтці, а мріяти і фантазувати у своїх мріях і світах про полуниці. От і все. Здавалося б, дорослі люди, а заганяємо себе в капкани, чистіше, ніж при полюванні на вовків, свідомо обмежувати себе по трасі, зазначеної прапорцями. Де за вовком летять хорти, що перехоплюють сірого на льоту, одна обездвиживает -одного гризе. Ми самі це допускаємо. Ми самі собі могильники. Ми самі себе згризем- ханжескою мораллю, малодушним невпевненістю в собі. Низькою самооцінкою і неправильною зарозумілістю. Орієнтуючись на результат ми продукуємо те що не приносить ні щастя, ні задоволення, будучи цілком присвяченим та залученим до процесу вільного творчості- ми створимо не те, досягаємо не ті цілі і вже йдемо не тією дорогою. Як правильно говорить Путін: "коли включається камера- мозок відключається" -"ми працюємо на камеру" так і тут будь-яка дія під прицілом -пильною увагою і спостереженням веде нас у бік від самих себе. Нас самих підмінили в той момент, коли ми стаємо на під яскравим світлом рампи або нас починають читати і роздивлятися. Ми вже не вірні собі. Починається перша зрада. За якою будуть і наступні- ми вже не впораємося. Ми вибираємо цей шлях від себе. Ми підмінюємо справжні цілі помилковими. Ми починаємо тихо елозіть- стриптизить -заради рейтингу -заради похвали -заради слави, популярності але не отримуємо тієї уваги, яку б хотіли заслуговуємо. Ми себе відчуваємо недооціненими. Ми відчуваємо себе ізгоями. Ми не такими, якими б хотіли бачити себе. Ми не такі. Але що виросло -то зросло. То що дали батьки і що придбали з власного гіркого досвіду. То з чим доводиться боротися -не раз, але кожен день як з вітряними млинами. То що приходить на розум -те, що ти зважуєш і що постійно як муха не знаходить відкритого розкритого вікна гуде - літає по колу кімнати по великому та малому колу безупинно, не знаходячи шуканого і бажаного. Так і тут один дисонанс і нерозв'язний тягар творчості.


Рецензии