Far away from Ukraine. Частина 5

Монолог, звернений до брата. Продовження (частина 3) http://www.proza.ru/2011/12/21/1898.

Батько мутний. Якийсь інфінітив від нього йде. Він індиферентний до всього. Я боюся, що і ти таким станеш. Або я. Зіграє як спадковість, або нас з тобою пронесе? Ми -єдині в роду і сім'ї, які чогось у житті доб'ються і будуть по-справжньому щасливі? Який не такий невизначений. Який не визрів, який- те, що ще не визначив свій напрямок, якому бракує твердості, показати який дійсний він, яким йому слід бути як батька, щоб нам вдасться впоратися з собою, а на нього не розраховувати і не покладатися, щоб розуміти його, щоб він хоч раз висловив себе.  А просто бачимо- так.. постійні відходи від відповіді постійна гра на людях.. постійні невиразні вчинки. Ні риба, ні м'ясо. Важко так. Важко розраховувати і покладатися на нього -чоловік до крайності ненадійний. Віриш у краще в людині, розраховуєш на якісь поступки, стимули та якості, а чоловік звик мінятися, що у нього сім п’ятниць на тиждень, і як він приймає рішення? Інтуїтивно або це уникнення? Може, у нього є якісь застереження, ну, як він веде себе, але щоб це пов'язати, ну хоч з чим: хоч з постами, хоч з православними святами, хоч з рухом планет, хоч з впливом фаз Місяця, або загостренням його виразки, але хоч як то чекати і передбачати його поведінка треба. Він став непередбачуваним, ну як жінка. Хоча це погане, невдале порівняння. Від нього можна очікувати. Ну не тільки тому, що він у своєму житті заплутався. Знаєш, як на полі у нас за Березiвкою, і думаєш нас усіх там "веде" і "веде" іноді по одному місцю, не сказати, що заколдоване, але можна довго блукати по ньому, і так нікуди і не вийти, так і будеш кола намотувати, так і людина в житті все розібратися не може- не може знайти вихід. Він зациклений на одній такої думки. Він бачить її доступність і привабливість -вона йому здається вдалою, потрібною. Необхідної, корисної- але він не може її застосувати, не може розвинути її потенціал- він нічого не може зробити з цією думкою -тому що вона не життєздатна- тому що вона не дасть йому ні щастя, ні задоволення, і не реалізації.

А кожній людині потрібна реалізація- кожен повинен виконати своє призначення-місію. Кожен повинен виконати своє покликання- призначення. Чи не буде цей кожний у своєму кидку- сам по собі, або йому допоможуть або він досягне всього всупереч бажанням -примхам і велінням інших, життєвим обставинами, акумулювавши в собі всю силу протидії, за ті негаразди, за ті перешкоди та умовності яке йому випадали на шляху, і ті нерозв'язні обставини, проти яких він протестував всі душею і один раз пішов ва-банк. Якось справлявся зі своїми комплексами і навчався виживати зі своєю незадоволеністю і зашкалившими амбіціями, пригодовування з рук свою накопичену за довгі роки пластин і усидчивого важкого терпіння і очікування злість і лють- своє остервененіе, що вийшла з під контролю і стало в ряд натуральних величин, таких, як агресія, душевний неспокій і за те, що ти вибрав свій спадок, як боротися за те, що перш ти вибирав напрямок- ти просто був як флюгер, шукав свого потрібного вітру, а до цього так довго і старанно чекав. Ну, звичайно, і на місці не сидів, що- то пробував раніше. Але ось тільки твій саме твій вітер він прийшов до тебе і підхопив тебе саме зараз, і зараз саме йому час надувати твої вітрила -пускати тебе по життю, відправляти тебе в далеке плавання, де ти будеш шукати золотий перетин з теплим дощем або смітити грошима- підкорювати смуга, або спиватися в канаві на узбіччі життя або грітися, приклавшись обличчям до теплової труби вентиляційної шахти метро, намагаючись хоч якось рятуватися від морозу і холоду. Закінчиш чи ти життя на задвірках життя -маргіналом або збудуєш новий світовий порядок -всі в кінцевому рахунку залежить і від того, вийдеш ти до цього "зачарованого місця" -впораєшся чи сам- або чи виведе яка нова сила, а не та, яка веде тебе по колу, інша, більш сильна виштовхне тебе- яка вирішить, що повно тобі блукати, повно тобі бути керованим і пора нарешті діяти і приймати рішення. Важкі, малозрозумілі для інших недосвідчених і непосвячених, але жорсткі. Кардинальні, безкомпромісні і впевнені, орієнтовані на результат, без бабської слини і без рефлексії, з жовчю сильного, не піддається угодам, по праву сильного, з залізної ваткою і волею, гордого нескореного життєвими обставинами, і не пов'язаного по руках і ногах мохом фальші й мішури несправжнього, помилкового і брехивого, гнилого і пакостного світу, з помилковими установками, погрязшего в гріху та розпусті. Час сурмити новим иерихонским трубах. Цей світ повинен впасти. Він повинен бути забутим. Він повинен бути знищеним. Цей брехливий і безпардонний світ невгамовного і нерозумну споживання.

Адже все це фарс і неправильно. Адже це все брехливо і шкодить душі. Адже всі оманка. Адже це все незручно. Якщо це так подивитися на всі ці золотинки і все це яскраве беспутное і нікчемне, хіба може воно дарувати кому -то радість, хіба може воно подобається, якщо в ньому немає ніякого змісту. Хіба може воно приносити до дому радість і цим можна ділитися з близькими та рідними. Хіба це дає відчуття тепла і ситності, хіба це здатне приносити світ щастя та удачу і говорити з нами про головному мовою речей. Холодильник і машини, які дарують відчуття комфорту і безпеки. Речі, які роблять нас щасливими. Одяг, яка робить нас більш впевненими в собі. Речі, які дозволяють нам звертати на нас увагу інших. Треба йти з міст і від людей, щоб зберегти себе щоб не бруднитися в цій рідині. Щоб не жити в світі за цим же стриманою правилами. Щоб тонко відчувати себе, розбиратися досконально в собі. Щоб рухатися далі. Щоб не страждати і не проводити нескінченні години, проведені в кушетці психіатра, розташовуючись зручніше і розповідаючи всі свої фобії, і загинаючи пальці на обох руках, а потім на обох ногах.

Намагався жити людиною не боязкого десятка, але і не низького достатку. Що отримав натомість? Життя, присвячена не тим ідеалам, і не тим помилковим установок. Життя прожите марно. Життя без самореалізації, життя навздогін за тим, що не є головним, і в цьому звинуватити можна тільки себе, за те, що був у режимі очікування. Не пильнував. Не знаходив правильний шлях, а тупцювання на місці, як у зачарованому колі, як та муха, яка в будинку, ударяючись у всі вікна кімнати, відразу не знаходячи собі виходу, і це не окремі випадки- це не сліпий рок, і не усвідомлена необхідність, це не правила Гри, і не розкидані фішки і на ігровому столі- це не розіграна шахова партія і лотерея -5 з 35, або 6 з 45, з теорією відносності та/або з теорією ймовірності на пару, які послужать тобі добру службу -коли ти ставиш на кін.

Коли ти не можеш розібратися в собі- не працює шкала прийняття рішень, як не зважуєш ти-як не маешься. Ти намагаєшся досягти і замість матриці прийняття рішень -крутиш цю квадратну юла-дзига з мітками розподілами -купити продавати, а два інших поділки не пам'ятаю. Малозрозумілий сценарій малобюджетний фільм твоєму житті. Story of my life. Те, що тебе так турбує -те, з чим щодня зустрічаєшся в житті думаєш ти і твоя життя хто з вас навіть не третій а другий зайвий. Твоє життя -це твоя гра твоє мінне поле -твоя мережа координат -твої колії- борозенки, а ти це фішка в цій Грі. Те, як ти з нею пересуваєшся, ловиш ніштяки просерєш потрібні для фінішу бали -спускаешь все в трубу, отримуючи перехід ходу, так і не реалізувавши потенціал що дісталися тобі балів і не зробивши в потрібних у Грі придбань. З натоптенями на ногах. З оскоминой у роті. З тривогою і осадом на душі-хіба все в житті зробив я правильно?

Життя це труднощі перекладу -ну ти ж начитаний, багато в житті читав, якось справлявся з цим, думав, осягнувши життєвої мудрості не на життєвому багатому досвіді -матеріалі, а на книжкових премудростях, почерпнутих з прочитаних книг- але не вийшло, як у кіно, хоч ти й застосовував ці фрази з кіно. У книгах зовсім не виходить в житті все по-іншому, не тому, що автори цих книг все брехали або прикрашали, а тому що є труднощі технічного і механічного перекладу-переклад з книжкової життя на сувору реальність і жорстоку реальність. Є дослівний переклад-корявий, який один, як треба, а є художній- де всі підігнане-і сенс початковий втрачається- ось і саме що не виходить тобі підганяючи своє життя з книжковим мерилам. Ні хрєна у тебе не виходить тому що книга і життя -різні речі- "дві великі різниці", як говорять в Одесі. Ми люди. Все у нас намішано органічна хімія амінокислоти, вплив гормонів-ферамонiв- все на нас. Не вір жодному друкованому книжкового слова. Я хоч сам це нарешті понял. спасибі. Дійшов своїм розумом. Тепер можу і іншим розповісти -першу велику умоглядну цінність.

Продовження буде.

24 грудня 2011 року.


Рецензии