Far away from Ukraine. Частина 6

Пояснювальна записка мамі.

Відразу думаєш, що це "Сувенір номер 2" http://www.proza.ru/2011/03/03/76 - якого чекали, що буде", який наближається!"-і буде потужний вибух адреналіну і станеться нова розрядка! Де буде більше претензій один до одного- головне, що це буде вирок цілого покоління людей, формації людей, які думають, як споживачі, навіть мислять, як споживачі. Все суспільство, заражене магією і проказою споживання, з міазмами у вигляді знижок, группонов, купонів. Де люди вже не розрізняють себе -бачать себе поза національності, а по тому зовнішності- що вони носять-вони ідентифікують себе -це і є їх форма і стиль одягу, не традиційний одяг, не національний і народний костюм, не формений одяг. Тому нинішнє плем'я і є їх гібридна спільнота, псевдо-суспільство і спільність людей, згуртоване що- то подобу нестійкою групи людей- типу "казуальної" або "міського піжона" -відійшовши від двох крайнощів "гопників" і "неформалів"-які залишилися у далекому минулому-коли Захід став тільки на напівзігнутих вливатися в наш загальний будинок. Форма одягу- те, з чим можна дивувати інших, бути "своїм в дошку", і змушувати інших тримати "рівняння на себе". Зуміти побачити себе в деталях, подобатися жінкам і красуватися собою -малюватися перед дзеркалом, напуская на себе ефектну чергову смайлик -вимушений погляд "холодна сталь", як у Бена Стилера у фільмі "Zoolander"- "Зразковий самець". Забув важливе цю системуобразуюче  слово "виділятися"...

Брат ніколи не був у ролі господаря- постійно гостем, постійно-то "не при справах". Немає бажання приводити речі в норму і утримувати їх в чистоті в порядку. Простіше позбутися від несправної речі- як зламаної іграшки-подалі в ящик, глибше в шафу. Кудись її діти, як разлюбленную іграшку- обміняти на значки-фантики, продати за копійки, ніж намагатися її полагодити. Споживацького ставлення до речей не виправиш-не вытравишь-якщо сам себе до нього привчив-це виховання звичок-це тривалий процес. Коли -те комп'ютер коштував цілий стан -коли і за стільниковим телефоном можна було ганятися, діставати, замовляти в іншому місті. Тепер річ вийде з ладу-відразу в ломбард, на скупку-продаж і скоріше позбутися від нього за сміховинну суму. Адже можна використовувати ноутбук тільки завдяки роботі декількох працюючим кнопок-включати і мучитися з запущеної програми, яка працює електронну клавіатуру-подсобляя собі мишкою. Почуття зажратого -почуття пересичення-це зворотний бік медалі- споживацького ставлення до речей. Не працюють-і добре. Споживач упокорюється.

Він пасує перед труднощами. Він догідливо терпить. Споживач -вічний сирота-який ніколи не стане батьком. Він стає винахідливим- раз не закривається дека в музичному центрі-буде підкладати складену в кілька разів картонку. Натягувати поверх неї гумку від штанів-все що завгодно-підручний, подспорное-але тільки не чинить. Якось викручуватися корисними порадами-стукати один про одного розряджені батарейки-якось викручуватися обмеженими засобами-але не рухатися далі. Пристосовуватися, не змінювати цей світ-беручи найгірше, як даність і розчарування від низької якості речей. Це компроміс. Речі -підробки, піратські речі, які виглядають як фірмові, схожі бутлеговськi товари. Все що завгодно-що зовні виглядає як привабливе-бажане-стало таким доступним. Оболонка -без начинки-шукану -і відразу доступне. Секонд -хенд -фірмові та дизайнерські речі -все цінне, що втратило з різних причин свою цінність- має лише одну различаемую і бажану величину-зовнішній вигляд- цінність обгортки- і силу бренду-яка перемагає практичність і корисність. Бренд- магічні впливаючи слова, якi  вiдкривають кишені простаків- гипнотизируючи несформованi розуми, нимфоманяших шопоголіків-заряджених цими словами, як командами Стройового Статуту-спонукання до дії- "відкривайте скриньки-діставайте п'ятачки!".  Споживач платить завжди-він звикає платити. Він платить всім-здоров'ям, часом, ресурсами.

Ви замислювалися коли небудь-чому в житті хлопчикам весь час дарують конструктори? Припущення є? Щоб розбирали і збирали? Щоб привчалися до фізичної праці? Збирати лади-калини? Щоб формувалося творча установка? Щоб було чим зайняти дитину? Щоб пізнавав світ? Всі відповіді вірні-але це все зокрема, тупі, ідіотські зокрема-похідні від самої великої думки яка може вдарити мені в голову-конструктори... ( я стаю в ряд між Платоном і Аристотелем, між них, а що-те і попереду них, випереджаючи навіть свій час) є причина і наслідок.. діти повинні навчитися тому що весь світ складається із складних і складових речей-що складаються з більш простих-конструктор -це інструмент розуміння світу- ми складаємося з молекул і амінокислот, будинки складаються з цегли і бетону-і також наші любові, уваги і батьківські і почуття сина також розбиваються на купу більш простих елементів- наше пещення та ніжність до близьких-це купа різних прийомів по прояву цих почуттів, навіть не прийомів-а установок-як це робити. От, скажімо, була жуйка "Love is".. там вона теж у вкладках оповідала про деталях- "триматися за руки", "дивитися один одному в очі і знаходити в них своє відображення", "разом обирати нову квартиру", "одночасно кінчати", "вставати з тієї ноги і вставляти"...і т.п. Все це..показує як треба - (дзвін у вухах)-показує тенденцію, напрямок.. щоб можна було бачити загальну картинку-а не деталі і симптоматику..


Рецензии