Социализм улди. Яшасин социализм 2

    СОЦИАЛИЗМНИНГ АСОСИЙ ЮТУГИ  НИМАДА ЭДИ?
   
    Утган биринчи бобда социалистик тузумнинг нега синганлигини  билиш хакида мушохада билдирган пайтимдан сунг бир неча кун утди. Унинг давомини ёзаман деб юрсам-да, ишнинг куплигидан кулим клавиатурага тегмади.
    Аммо, хозиргина ОРТ каналидан премъераси бошланган «Московский дворик» кинофильмининг 1-сериясини кургач,  РУМ сураси 30-оятдаги пайгамбаримизга айтилган «Бас узингизни доимо тугри булган Динда тутинг! Оллох инсонларни яратган табиий хилкатни (сакланг)! Оллохнинг яратиши узгартирилмас. Энг тугри дин мана шудир. Лекин куп одамлар билмаслар»-деган оятни укидим.
    Бу оятдаги «…табиий хилкатни!» жумласига таржимоннинг кавс ичида «сакланг» сузини кушганини каранг. Койил, кейинги оят таржимоннинг бу кушимчаси тугрилигини, лекин яна бироз мушохада юритилса жуда ката маъно ётганини англатади.
    Яъни,  «…узингизни табиий, хотиржам тутинг, Оллохнинг яратиши узгартирилмас» узингизни табиий тутинг Оллох хеч качон золимларни мазлумлар устидан, мушрикларни иймонлилар устидан, номардларни мардлар устидан голиб килмайди дегни булса керак. Чунки бу сура Рум деб аталишига сабаб уша пайтда насроний булган Румликлар мушрик булган форслардан енгилган эди. Сура шу муносабат билан нозил килинганди. Социализмда хам шу коида амал киларди, чамамда. Ва Оллоху аълам!
     Шундай килиб «Московский дворик» фильми жуда махорат билан ишланганини куриб койил колдим. Режиссерлар, сценаристлар, актерлар, рассомлар барчаси 37-йил мухитига сизни олиб кирганида, этларингиз жунжикиб кетади.
    1937 йил. Дахшат…Тасаввур килинг. Тинч океани. Унинг уртасида 100 километр радиусли темир труба ташланди ва унинг ичида хаёт бошланди. Кимлар тирик колади? Агар кимнинг хажми учун имтиёз берилганда эди китлар тирик коларди. Йук бу ерда бошкаларга нисбатан шафкатсиз, конхур булган акулалар (революцион гоя назариётчилари) яшарди, кейин эса ким ута шафкатсиз, ута конхур булса, уша яшарди. Айтайлик Пиранья баликчалари. «Пиранья баликчалари» - бу шубха, гумон, иктисодиёт конунларига зид тузилган нормалар учун жиноий жавобгарлик, иктисодий нима? Мехнат интизоми (фильмда – «прогул учун уч йил беришади»,- деди бош кахрамон хотинига)ни бузганлик учун  жиноий жазо берилишичи, хали 70 йиллардаги жиноят кодексидаги нормаларни курсангиз, яна мени устимдан куласиз хам. Нега шундай булди?
     Мен уша куни Девону луготит туркдан, кадимги бир маколни келтирдим. «Тошни чайнолмаган киши, уни упсин» деган.Мана шу маколни магзини чаккан одам, узбекларда давлат бошкаруви качон пайдо булганини уйлаб курсин.
    Якинда бир киши менга "уринбосар бошликдан аклли булиш керак"-деди. Энди бундай гапни аввал бировдан эшитмагандим. Бу гап мени роса мулохаза юритишга чорлади. Биз социализм болалари, узимиздан аклли кишини тан ола биламизми? Жуда огир гап.
    Энди бу гапдан келиб чиккан хулосамни каранг:
   Ленинзм-сталинизм-социализм(советизм)нинг асосий хатоси, кадрлар танлашда эди. Ленин Сталинни калтафахм, Троцкийга карши булсин дея танлади. Зиновьев Каменевлар (кайсидир бири Троцкийнинг кайногаси) Сталинни умуман писанд килишмасди. Сталин масхарабоз дея Хрушчевни танлади. Хрушчев эса "улимдан олиб колганман" дея Брежневни танлади. Уларнинг биронтаси узидан аклли кишини хокимиятга якинлаштирмади. Хокимиятга келгач уз устозини хафа килишди.
    Россия якин утмишида биттагина Ельцин, узидан аклли Йулчиевни танлади, холос.   
     Сталин ута маккор, гирром одам булганди. У 37-йилга келиб давлатдаги барчани, (узбекча кадимий макол каби) узини «упишга мажбур килди». Хамма уни севди. Хаётнинг хамма жабхаси сиёсийлашди. Камокдан сакланиб колиш учун, «Сталин учун, революция учун» дея, эр хотинини, хотини эрини сотди. Бола отасидан, ота боласидан воз кечди. Бу воз кечиш онгли равишда булди. Булмаса иложи йук эди!!! (Мана куряпсизми кинонинг инсон хаётидаги ролини).
     Бош кахрамонни ушламокчи булиб тунда келганлар, хукукий маълумоти йук НКВД ходимлари, яъни ишчи-дехкон милицияси ходимлари эди.
     Сталиннинг узи-чи? Ёки унинг унг кули Бериячи, Вишинскийчи уларнинг узлари мард кишилармиди? Сталиндан-да маккор эди улар. Сталинда на нутк бор эди, на бошкаси. Килган иши зафар топганни йук килиш, каматиш, обрусизлантириш ва хоказо...Уруш бошланганда 13 кунча «сичконнинг инини минг танга»га сотиб олиб пусиб ётди. Немисларни тухтатган ким? Украинада еккан емгир ва ернинг лойи, Москвадаги 40 градусли совук эди. Уни ким юборди? Албатта Аллохим. Чунки немислар Украинада таслим булган 600.000 аскарни очдан улдиришди. Яна 700.000 асирни хам шундай килишди. Яхудий кариялар, аёллар,бегунох болаларни улдириб уларни жаннати килишди. Уларнинг оху-нолалари кукка кутарилиб, Эгасига етди. 
    Кейин эса русларнинг мард углони Жуков сахнага чикканда, уни маккор Фмпъавн-Сталин синдириб ташлади. Унинг, эй ундан кейинги Хрушчев хам, Брежнев хам уша голибни эзгилаб кун утказишди (ОРТдан утган хафта тугаган Жуков хакидаги  фильм хам менга таъсир килди).
   Совет дохийларининг иши худди мана бу латифадаги каби холатни эслатади:
«бир киши темир йул рельсида утирса, унинг енига яна бир киши келибди-да, «озрок сурил»-дермиш». Дохийлар худдики, Жуковнинг мардлигини тан олсалар, мансабдан тушиб колармидилар?
   Америкадаги, Англиядаги, Франциядаги барча уруш катнашчилари хурмат эхтиромда шон шухратга бурканиб яшадилар.
   Советлар эса тескари ишни килдилар. Мехнатда хам шу тенденция кузатилди.
   Ривожланган мамлакатлар мардларни, уз касбининг усталарини хурмат килиб яшадилар.
Келинг иккита мисолни айтай:
1. Узр рахматлик устоз (вакти келса исмларини кейинчалик, инщаоллох ёзаман), узбек  доирачиси Англияга бориб, доирада уз асарини ижро килганида Англия кироличаси «бу кишиниг кулларидан гипсда нусха олиб, музейга куйинглар»-дейди.
2. Машхур узбек курашчиси 38 секундда ракибини енгиб жахон чемпиони булганда, уни англия кироличаси шахсан узи кабул килади.
          Бу мен билган иккита мисол холос, бундай ишларни бошка мамлакатлар кироллари, подшолари хам килган.
          СССРда эса Куръонда тилга олинган энг ёмон касб эгалари шухрат чуккисида эдилар.
          Булар фолчилар, сехргарлар, шоирлар. Бу сиз уйлагандек цирк артистлари эмас. Фолчилар беш йиллик булмаган режаларни тузувчи партия функционерлари ёки «йигирма йилдан кейин биз коммунизм курамиз» партия арбоблари,  сехргарлар эса айтилган нарсалари амалга ошмасада, «ривожланган социализм курилди» дегувчи шиорбоз партия функционерлари, шоирлар эса «хамма нарса жойида, хаммаси зур» дегувчи, аслида  «труба»да яшовчи компартия функционерлари эди.
          Хамма гап кадрларни танлашда эди.
          Кискаси «социализм кураяпмиз» деган мамлакатларнинг деярли барчасининг узлари курган ургимчак (Куръондаги Анкабут сураси) уялари узларининг устига кулади.
          Аммо, уша пайтда узларини капиталистмиз дегувчилар социализм куришга киришиб кетишди.
          Хозир эътибор берсангиз, уша пайтда социализмни коралаган барча ривожланган капиталистлар социализм куришга киришиб кетишди.
          Хаммалари бир кунда бечораларни уйлайдиган, камбагал мискинларга жой берадиган чет эллик «эзилган» кариндошларини уз юртларига чакириб, мехрибончилик курсатган, амалда узларига етти ёт бегона африкаликларга хам ёрдам берадиган капиталистлар топилиб колди!!!
            Рум сурасидаги 38-оятга эътиборингизни каратаман:
- «Бас, кариндош-уругга, мискин ва мусофирга (хайр-эхсон бериб) хакларини адо этинг! Оллох юзини истайдиган кишилар учун мана шу энг яхши (ишдир). Ана ушалар нажот топгувчилардир».
      Мана сизга социализмга бундан деярли 1400 йил олдин берилган таъриф!
     Бундай тарифлар Иброхим отамиз даврларидан, у кишидан-да олдин янграган эди.
      Энди халкимиз ичидаги манна бу маколларни эсланг «Мехмон отангдай улуг», «Мехмон келар эшикдан, ризки келар тешикдан», албатта энг зури (менинг наздимда) «Чакирилган мехмонни пайгамбар, чакирилмаган мехмонни Аллох юборади».
      Камбагал, бечора, мискинга ердам бериш хамманинг конида бор. Шу билан бирга энг сахий туристлар англияликлармиш? Купам бу англияликларга ёндошаркан деб уйламанг, тагин.
     Улар Йулчиевни нега ёктирмаслигига яна бир сабаб, бундан беш йил олдин ушалар, тошни ичига рация куйиб, куппа-кундузи кулга тушишди. Буни уша пайт тан олишмаганди. Якинда узлари тан олишди. Ким агар А.Мамонтовнинг "Внимание репортер!" курсатувини курган булса, бир рус разведкачиси бундай деди "англичан подвел, ихняя самоуверенность".
     Улар бу хатони тан олмаган пайтда Йулчиев уларни каттик ранжитганди-да.
     Пресс конференцияда Йулчиевга савол беришди:
    "Пойманного объявите, персоной но грата".
    Унинг жавобини эсланг:
    -Зачем, если его отправим, то они направять более умного, которого мы рне сможем поймать (!!!).
    Якинда хам бир вазиятда гарбликлар Йулчиевни алдошолмадилар.
    Шунинг учун Парвардигор алдокчиларга яхшигина кор юборганини айтмасам булади. Ва Оллоху аълам. 
      Энди СНГ давлатлари хам «уйгониб» халкини уйлайдиган булиб колишди. Албатта, бу деганим купчилиги «шок»дан энди кайтяпти,  деганимдир.
    Лекин, битта касаллик хаммасида бор. Бу солик текшируви!!! Нега деярли хама Катта Рахбарлар шунга эътибор каратишмокда?
     Бу яна уша социализмнинг хатосига бориб такалади.
     Замонавий юридик билимнинг камлиги. Ривожланган мамлакатлардаги каби ривожланган хукукий билим олган кадрларнинг камлиги. Юридик институтларнинг камлиги, бу сохани «илохийлаштириб» юборилиши.
     СССР таркалди. Солик текширувчилигига кимлар олинди? ОБХСС лар! Улар эса асосан юристлар эмас, молиячилар, педагоглар, курувчилар, кишлок хужалиги ходимлари ва бошкалар эди.
     Уларга уз ишлаб чикаришини йулга куйиб Давлатга миллиардлаб солик тулаётганингиз аввал хам бир пул эди, хозир хам! Хатто корхоналарга ёрдам бериш учун ёлланган Аудиторларнинг хам уша психологиядагилари куп! Солик кодексида хозирги пайтда «камомад» деган конунбузарлик йук. Улар хусусий корхоналарда хам «камомад» топишяпти!!! Содир этилган жиноятдан нарёгига утманглар! деган конунлар бор. Улар бемалол утиб кетаверадилар! Худди социализмдаги каби «факат тирнок остидан кир кидириш» буни Маймоков хам Юлчиев хам, бошкалар хам айтишяпти. Лекин, хеч ким амал килмайди.
      Чунки, уз позициясини химоя килиш, бошликнинг нотугри курсатмасини бажармаслик учун юрак керак. Унинг учун юридик билим керак. Узи шу солик туловчи субъект хисобига ойлик олаётганлигини билиш керак. Одамийлик керак, асаларини канотини киркиш керак эмас, бировнинг мехнатини кадрлаш керак.    
      Дунё мамлакатларидаги осмонупар биноларни ким куряпти? Асосан хусусий мулк эгалари. Улар кандок килиб бой булишяпти? Уша юкорида айтган солик туловчиларга имтиёзлар берилмокда!
      Бундан йигирма йиллар чамаси олдин, Кувайтда тугилган хар бир чакалок учун давлат унинг хисобига 250 ёки 350 минг доллар пул бериши айтилганди. Саудияда одамларнинг узлари йил якунида келиб солик инспекциясига «буй ил шунча даромад килдим, канча солик тулайин» дермиш.
     Бизнинг халкимиз онгини манна шу тартибда тарбиялаб булмайдими?
     Барча ривожланган капиталистлар охир окибат Худони тан олишяпти-ку. Лас Вегас – киморбозлар, хотинбозлар маконига уз жуфти билан келмаган киши киритилмасмиш!
     Якинда Саудияликлар "нефтни нархини тушириш учун, уни купрок ишлаб чикарайлик" дея мени умуман лол килди. Нима уларга пул керакмасми? Тугрироги бу социализмнинг шиори эмасми?
    Социализмда эса икки каватли уй курсанг хам, машина олсанг хам, сотсанг хам, тадбиркорлик килсанг хам тахликада яшардинг.
    Хотиржаммасдинг. Одамлар отпуск нималигини билмасди. Бир кишини биламан 1970 йилларда обкомга куругини бериб Ялтага дам олгани кетади. Аммо, унинг урнига булган киши, шунаканги халкпарварлик кила бошлайди-ки, буни эшитган обком котиби уни йигилишда мактай бошлайди
   Бу гапларни уз одамидан эшитган эски рахбарнинг ахволини энди куринг. Бечора дам олишни хам ташлаб, уйга келади. Ищга чикиши учун хам обкомга яна куригини беради бечора.
  Пайгамбаримиздан бир хадис бор экан «насронийлар тез кокилар, аммо бирдан туриб хам кетарканлар». Жуда куп гаплар бизда бошланган, конунлар кабул килишда хам ижросида хам ишлар ёмон эмасдек, лекин уларнинг одамларининг жуда купчилиги чет элларда сайру-саёхат килишяпти-да. Вазирлари ашула айтиб, концертларда театрларда юришибди. Яхши дам олишни билган одам, яхши ишлайди деганди Фейербахми, Оффенбахми кимдир биров.
  Социализмнинг энг буюк ютугига келсак. Бу гапни гирт буржуанинг угли, социалист, коммунист, атеист К.Маркс айтганди: 
  "социализмнинг энг буюк ютуги - буш вактда".
  Демак социалистларнинг, э кечирасиз аввалги капиталистларнинг ишлари жойида?...
 Ха айёр капиталистлар, кечирасиз социалистлар-эй!


Рецензии