Каспер 2

Людина -невидимка. Каспер, породжуваний мною зі снів, еротичних фантазій і невичерпаних бажань, спотворених наближень предметів оптичними приладами, якому так подобається краса, яку можна чіпати своєю уявою, кому вони всі належать неподільно й безповоротно, і що можна робити без дозволу, такого б в школі називали шкодною. Шкода- в дитинстві це було найшкідливіша і найпоширеніша лайка- можна було спритно відповісти як в "словесному айкідо": "говориш на мене -переводиш на себе" і дивуватися. О, як я лихо відразу сходу смолотив такий словесний важіль-підсікання! Так краса, яка живе по сусідству, поруч зі мною, але недоступна в силу причин, свідомості й обережності. Ніхто не розкидає себе напоказ, ніхто не дає себе просканувати поглядом, пустити кулі моїх поглядів навиліт, щоб з тіла стали ширше на звороті вихідні отвори. Світло не проницало крізь полотно і лахміття фіранок, лише тьмяне світло ліхтаря бра чи світильника-нічника з ледь помітного розрізу між шторами, він символізував як моряки з морського звичаєм позначають одне одному мерехтінням ліхтаря, що зазнає лиха корабель і лихо. З такою періодичністю блимало бідове світло, затягнуте у затримуючi його завіски.

Дивлячись на те, як одна гладко окреслена світлова пляма була ще не розширена від осередку прожареного червоного світла, мені бачився якийсь світанок у пустелі, якесь видиме мені явище природи, одночасно вічне і минуще, що вабить своєї незбагненністю і звично до банальності- з яким було неможливо сперечатися, не можна ігнорувати і боляче приймати, відчуваючи себе звичайною комахою. Звичайний світанок. Звичайний захід. Один з багатьох. Як ніби це червона вигоріла на Сонце, земля у якому -то Гранд Каньйон, або в аравійській або африканської пустелі, або в Йордані, де Петра- ось таке було все червоне, і мерехтливе світло ліхтаря робило вигляд, ніби це просто би був захід або світанок серед відбивають світло скель або серед барханів, оточених тільки сліпучим вітром і молитовним пошепки потічків і "буревій" крихітних піщаних зерняток.

Потім, коли промені стали змінювати свій колір від червоних на жовті, все до такої міри освітило, що був поруч, по сусідству, що це бачення наділило здатністю приймати і запахи і звуки, як ніби вони тепер у своїй простоті і ясності були доповненням видовища, що дав нові грані і якості бачення. Були різні тони, різних спектрів, різних кольорів, відтінків і колеров, і погляд б погоджувався на всі у випадковому підборі або в плавний перехід від райдужної послідовності- тільки хотілося, щоб не було отруйних квітів, і не було того, щоб ти порівнював що відбувається з тобою наяву або видиме в не скінченої сні з роботою скрінсейвера на моніторі комп'ютера.

Потім всі перетворювалося, і погляд довго не фіксувався на те, що були однакові або повторювані зображення, потім пішло-поїхало. В проекції-"першпективе" світла було то, що  летить і що прискорюється в одну точку, був ефект занурення, і мене "подурбало" микросном, кілька разів, точніше, чотири рази, я точно не пам'ятаю. Те, що занурювався плавно і обережно-як ніби носком і носком стопи пробував воду. Потім музика стала більш нервової і схвильована - тут же на поверхні світловий простирадла, світловий площині -було бачення. Звідки ні візьмися, з'явилася рука, просто рука, вона була як "просмикнута" крізь водну простирадло, порушуючи її цілісність і оболонку-виникнувши сама по собі- як нитка-просмикнута у вушко голки. Одночасно нізвідки, і поєднуючи в собі наявність умовного кореня і невидимого очам продовження. Просто виникала зігнута у гачок долонька, зі стисненими рукавичкою тоненькими пальчиками, як росток, склав нерозвинені листки, який пробився стебло і зігнувся, затягнувши свій початок. І стала повільно розвертатися, розправляючи свої фаланги, спочатку скарлючені завитком ембріона, потім вона стала "тилипаться", як билинка на вітрі, стала колихатися в різні сторони, як хвилювання вогника, як ніби це був пелюстка якийсь стеблинка на вітрі, або полум'я свічки, яке не гасне, або гнучка стеблинка, яка хоч і схильна до суворого грубого погладжування вітру, але не згибаеться до землі. Потім з'явилася інша рука, і вона зобразила птицю, або лебедя.

Потім руки почали боротися, була видна їх "нешутейна" протидія, їх змагання один з одним, не придушення на "хто кого" на кону, і це було цікаво спостерігати. У цьому полягала їх єдність і боротьба, і загальний незримий корінь під простирадлом. У світлі вгадувалися контури людини яка лежить на спині, і в неi була магія. Я побачив і примудрився розгледіти жіноче обличчя. Це був хтось, хто був внизу, чиї це були руки. Так виходить, що була захована дівчина за сценою, і вона була наче і спляча красуня, в кришталевому труні-і Ундіна в колодязі, на самому дні. Мені було видно і помітні пазухи під її пахвами і голі руки, зігнуті в ліктях, і я подумав, що вона повністю оголена, і одночасно вона і є той кукольник, який направляє свої фігурки в такому ярмарковому балагані.

Я бачив, як світло висвітлював її руки і сам пробував світло навпомацки, і сам хотів доторкнутися сонячні промені, які переломлював, як в дитинстві, бавлячись з калейдоскопом, з проходять сонцем. Як ти дивишся на нього, цей нехитрий предмет закриває його від тебе. Що просвічується на сонце що почервоніла долонею ти бачиш перетинки між пальцями і ніби ти сонця на вибір підставляєш різні скельця з пляшкового скла, і тільки вони складають твій дозвілля і раціон твоїх нехитрих вражень. І потім ця дівчина повстала, піднялася з своєї гладі, вони встала на світло, як ніби сильна пружина і багато руки з темряви виштовхнули її вперед, на глядача, і я навіть на якусь мить подумав, що встали переді мною слова Достоєвського або Булгакова в одному всесвітньо відомому романі: "і світло, і темрява була не в змозі поглинути його". Ось що було і це було дійсно сильне враження, коли дівчина наближалася.

У волоссі можна було розгледіти, що волосся у неї не були випрямлені, вони були кучеряві, і в них, як здалося, були вплетені якісь квіти або рослини. Вона втілювала дівчину -жінки- пра-мати, такий універсальний спосіб краси, дивно теплий і земної і гармонійний, і в той же час якоїсь в неї особливої чарівності й пластики не відчувалося зовсім досвідченому глядачеві. Її пластику і хореографія була аматорської, не професійній- вона крутилася на світлу-виставляючи себе і в профіль і анфас, і представляючи глядачеві себе була безневинна у своїй самодіяльності і недосвідченість-повідомляючи своїм руху простоту, і незручність, ворующую у навченої плавності унікальність перших дослідів. Було видно її бежеву сукню, або теплого тілесного світла. Було видно простір між ніг, весь осяйний  лазерними світловими теплими проекційними променями -що дозволяють побачити точний контур і всі до єдиної її лінії тіла, в проекції охопленій, ніби сама вона була окреслена і промальована світлом, до кожної вологою від напруги і поту хвилювання фаланги пальців, до кожного рівновіддаленого від мене завитка кучерявого волосся або нігтика.

Але її магія була якраз не в її наближення, а саме у видаленні -коли вона йшла і повернулася спиною- у цьому було більше загадки, більше питань, більше тривоги виникло відчуття або передчуття того, що ось вона-ось і стане на місток, але цього не сталося- вона так і пішла в цю умовну "просто порожнечу і темряву", як і з'явилася дію ще тривало-осиротіле, оскопленное, позбавлене життя і одухотвореного початку- хімічні дими і геометрично правильні промені, які утворили подобу світлового коридору, розтоплювали у власному соку, беручи усічену трапецію, біля входу в яку ми всі були розташовані, і потім видовище зникло. коли світло запалюється він не був настільки яскравий, але все ж я хотів би, щоб нас попередили -зачекайте -зараз різко включать світло! Хай буде світло! Та Всесвіт, в яку ми не повинні втручатися- приватне життя, її нульовий цикл, на якому базується її взаємодія й тісне сусідство з навколишнім її світом. Почуття особистого простору, яке ми, чоловіки повинні поважати, дотримуватися і приймати, як нездоланну перешкоду і бар'єр, в якому, щоправда, більше умовностей, ніж реального протидії. Як ніби хтось нарешті влаштував екранізацію моїх снів і набрав для них самих популярних акторів, щоб "ганяти" їх до повної знемоги і пометушився замовивши якісно виконану комп'ютерну графіку -щоб всі заздрили.


Рецензии