17 Ноября. МеждуНародный День Белки. Вавёрка

     "... Воўк адпусціў, а Вавёрка хутка ўзлезла на дрэва і  адтуль патлумачыла:
-Табе сумна ад таго, што ты злы. Табе злосць сэрца паліць. А мы вясёлыя таму, што мы добрыя і нікому зла не робім".
                Байка Льва Мікалаевіча Талстога (1828-1910 гг.), "Воўк і Вавёрка", 1875 год.
                (пераклад з рускай мовы на беларускую Лады Уладзі).
               
    Сосны стаялі ціха-ціха – ні адзіная галінка не скалыхнецца. I толькі крышку ўздрыгвалі, калі маленькі карычнева-рыжы камячок планіраваў на іх. Вавёрка! Яна імкліва насілася па дрэвах – здавалася, што гуляе з сонцам, красуючыся перад тымі, хто на яе загледзіцца. Але гэта толькі здавалася. У вавёрачкі ёсць свой вялікі клопат: праходзіць лета, міне і восень… наступіць халодная зіма. Менавіта цяпер пара нарыхтоўваць ежу ў запас. I звярок то спешаецца ўверх за шышкамі, ці арэхамі, то збягае ўніз за грыбамі і жалудамі.
    Сонечнае надвор'е ей вельмі дарэчы. I не да тых прыгажуне, хто за ёй назірае. Што толку ад гэтых надбайнікаў?
                "НЖ", 1987 год

                БЕЛКА
                (авторский перевод)
     "... Волк отпустил, а Белка быстро взобралась на дерево и оттуда пояснила:
-Тебе грустно от того, что ты злой. Тебе злость сердце курить. А мы веселые потому, что мы хорошие и никому зла не делаем ".
                Байка Льва Николаевича Толстого (1828-1910 гг.), "Волк и Белка", 1875 год.

     Сосны стояли тихо-тихо – ни единая ветка не колыхнётся. И только немножко вздрагивали, когда маленький коричнево-рыжий комочек планировать на них. Белка! Она стремительно носилась по деревьям – казалось, что играет с солнцем, красуясь перед теми, кто ею любовался. Но это только казалось. У белочки своя большой забота: проходит лето, пройдет и осень ... наступит холодная зима. Именно сейчас пора заготавливать пищу впрок. И зверек то спешит вверх за шишками, или орехами, то сбегает вниз за грибами и желудями.
     Солнечная погода ей очень кстати. И красавице не до тех, кто за ней наблюдает. Что толку от этих бездельников?
               


Рецензии
У нас теж виверка дбайлива.Дякую,сестро.

Наталия Дардан 3   15.09.2012 13:14     Заявить о нарушении
На это произведение написаны 2 рецензии, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.