Iсторiя 6. Ciрий кардинал

Останнім часом у редакцію газети надходить багато листів, переважна більшість яких стосується питань медицини. І це вже не дивує, адже проблеми, підняті нами, виявилися наболілими і хвилюють значну частину населення. Тим паче, що довгий час саме ця тема була під своєрідним табу і її обходили майже всі ЗМІ. Завіса закритості з допомогою Президента держави знята, і тепер журналісти мають широкий простір у вивченні та своєрідному лікуванні наболілих проблем суспільства.
Сьогодні редакція газети пропонує своїм читачам здійснити невеличку подорож у пологове відділення №1 м. Ужгорода. Чому саме туди, мабуть, усім зрозуміло, адже тема акушерства та гінекології - одна з найбільш болючих та актуальних. Редакція газети має на меті вивчення проблеми абортів, у тому числі і підпільних, різних гінекологічних операцій і, найголовніше, - проблеми появи на світ дітей - майбутнього нашої держави.

Приймальне відділення

Зрозуміло, що приступаючи до вивчення цих проблем, редакція газети вже володіла певною інформацією, під час обробки якої виникло чимало непростих питань, на які ми сподівалися почути не менш компетентні відповіді. Саме тому, передзвонивши туди і з'ясувавши, що всі відповідальні особи на робочих місцях, ми виїхали на зустріч у пологове відділення №1, яким керує п. В.Шекета.
У фойє звернулися до чергової і попросили її передати пану В.Шекеті, що до нього приїхали з газети і, якщо доктор не зайнятий, то прохання прийняти нас або повідомити про зустріч у будь-який зручний для нього час.
Чекали ми завідуючого десь хвилин 20-30. За цей час навіть встигли провести невеличке експрес-опитування, за результатами якого з'ясувалося, що немовлята на божий світ з'являються не з допомогою благодійної лелеки і далеко не безкоштовно. Якщо раніше держава виплачувала за появу на світ свого чергового громадянина, то тепер потрібно платити чималі суми лікарям, щоб почути перший крик цього ж громадянина. Хто і за які гроші буде годувати маленького незалежного українця зразка початку третього тисячоліття, вже мало кого цікавить.
Так от, якщо замовляти лікаря, який буде супроводжувати пологи, то це коштує 50 доларів США. Без супроводі це "задоволення" стане у 20-30 доларів.
Тепер ми, знаючи, скільки на цей світ народжується в місті Ужгороді немовлят, можемо підрахувати приблизно суму в у.о., не обкладену податками, а отже, скільки на цьому втрачає держава.
Однак ця сума навіть у цьому випадку є далеко не повною. Пояснюємо, чому саме. Адже окрім тих схем заробітків на вагітних жінках існує ще одна, яка є найприбутковішою. Починає вона діяти з того дня, коли жінка звертається з приводу вагітності до дільничного гінеколога, який і веде цю жінку до пологів і несе за неї повну юридичну відповідальність. Але він при цьому не має жодного відношення до приймання пологів, а саме на них починається таємниця цього крутого лікарського бізнесу.
Усе починається з того, що дільничний лікар-гінеколог рекомендує вагітній звернутися до кафедральних лікарів (лікарі, які викладають на медичному факультеті УжНУ) або безпосередньо до працівників пологового відділення з проханням супроводжувати процес вагітності усі 9 місяців до пологів. Зрозуміло, що дільничний лікар має всі контактні телефони і бідного пацієнта він туди не направить, бо не отримає своєї долі.
Урешті-решт виходить, що пологи приймає не черговий лікар відділення, а впливовий куратор вагітної, який приїжджає разом із вагітною в родильний зал і безпосередньо приймає пологи. Зрозуміло, що він далеко не альтруїст і не благодійник і не з інших християнських чеснот сидить біля чужої жінки навіть і вночі. Відповідно і оплата. Вона йде зокрема за кожну безпосередню консультацію у цьому періоді вагітності і, зрозуміло, йде і за пологи. Ціна договірна. Але в середньому коливається від 100 до 200 доларів США.
При цьому ви спитаєте: а які гарантії має вагітна з такими кафедральними "повитухами" або "повивальними бабками" в штанях?
Гарантій жодних, адже медицина - це не математика, а 100% гарантії можуть дати тільки авантюристи.
Тепер ви розумієте, як звичайні лікарі дивляться на цих кафедралів, адже за законом їх і близько не мало б бути біля пологового залу. При цьому пояснюємо, що професора чи то доцента можна запросити як консультанта до залу, але це має вирішувати черговий лікар, який несе відповідальність за життя та здоров'я не тільки жінки, але й дитинки. Якщо, не дай Боже, щось станеться, то з кафедрала як з гуся вода.
Сподіваємося, що віднині з таємними пологами Закарпатське управління охорони здоров'я покінчить раз і назавжди.
Отак ми і підійшли до висновку, що окремими кмітливими впливовими лікарями і цей напрямок медицини вже приватизований. А чому б і ні, якщо до останнього часу ці проблеми державу не цікавили. А управління охорони здоров'я, для якого ці порушення не були таємницею, на це, як узагалі на багато іншого, просто закрило очі.
То, може, час зробити з акушерів-гінекологів приватних підприємців і таким чином узаконити їх діяльність? Бо деякі наші "дохтори" вже побудували свої церкви, амбулаторії, лікарні і нічим не відрізняються від нових українців-бізнесменів.
Однак повернемося до приймального відділення. Переговоривши з усіма жінками та їхніми чоловіками, ми підійшли до чергової, яка розгублено нам відповіла, що завідуючий уже 10 хвилин, як поїхав додому. Нічого не вдієш, така в нього робота, ні дня ні ночі спокою, а ще й у вихідні дні на роботі. А тут ще й з журналістами спілкуватися...
Ми чудово розуміємо ваше ставлення, пане В.Шекета, до ЗМІ та до нас особисто, адже у вузькому колі акушерів-гінекологів ви з посмішкою прокоментували наші журналістські спроби встановити істину в таких питаннях, як корупція в медицині. Сперечатися з вами не будемо. Це, до речі, не наші спроби, а намір Президента держави та влади на місцях навести порядок у всіх галузях суспільства. Чим це закінчиться, прогнозувати не будемо. Але смію вас запевнити, що так, як було раніше, вже ніколи не буде. Бо громадськість і, зокрема, журналісти цього не дозволять.

Лікар-професіонал

Ніхто не підраховував, скільки часу проводить на робочому місці пан В.Шекета, але, за нашою інформацією, майже 30% усіх операцій припадає на нього. Людина, яка знайшла себе в медицині і проявила якості класного спеціаліста, як правило, знаходиться у всіх на виду. Працювати з колективом, знаходити спільну мову з кожним індивідуально - це вже майже друга професія. Знаю багато прикладів дуже хороших фахівців-лікарів, які, обійнявши керівні посади, як правило, руйнували свою лікарську кар'єру. Трохи знаючи специфіку вашої роботи, хочу попросити вас через газету відповісти читачам на деякі запитання, що стосуються вас як завідуючого і як професіонального акушера-гінеколога.
1. Чому майже 30% операцій проводите ви у позаробочий час? Може, не вистачає спеціалістів?
2. Чому іногородні жінки мають здавати по 50 грн. у фонд першого породільного відділення?
3. Чи правда, що без добровільного здавання грошей іногородні жінки не можуть бути виписані з лікарні?
4. Чи правда, що ст. медсестра Хресті на М.М. збирає гроші для неофіційного фонду?
5. Чи правда, що ваша дружина, яка працює в тому ж відділенні, підбирає клієнтуру на майбутні роди до свого чоловіка?
6. Чи правда, що в приймальному відділенні кожного дня проходить попередня фільтрація грошовитих і впливових хворих, госпіталізація їх у свої палати?
7. Чи правда, що якщо підняти журнал, де реєструються роди, Ваше прізвище зустрічається найчастіше тобто майже 30% пологів прийнятих вами?
8. Чи правда, що Ваші прибутки складають до 2-3 тис. доларів на місяць?
9. Чи можете Ви більш детально прокоментувати останню смерть у родовому відділенні, яким Ви завідуєте, а саме, чим викликана така поспішність у проведенні кесарева розтину чи можливі помилки в анестезійному забезпеченні? Хто саме винний у смерті жінки?
10. Чи правда, що в районі Кінчеша Ви добудовуєте 3-поверховий будинок?
11. Чи я все-таки вина в смерті Олени Б. медсестри обласної лікарні у якої ви принимали пологи?
13. Чи правда, що в пологовому відділенні практикується приймання на роботу акушерів-гінекологів з обов'язковим оформленням заяви приблизно такого змісту: "Прошу прийняти мене на роботу лікаря-гінеколога на 0,5 ставки безоплатно."?
Ви, шановні читачі, усвідомлюєте, що це означає, коли це саме так? Пояснюємо, що, по-перше, це дозволяє такому "безоплатному" лікарю-гінекологу від крутих батьків наблизитись до пологового залу і щось там заробити. У штатному розпису їх немає. Але на хворих вони "безоплатно" паразитують.
Це далеко не повний перелік запитань, пане В.Шекета. Чекаємо від Вас відвертої відповіді. Розраховуємо, що після цієї публікації запитань буде більше.
Коментувати запитання читачів, які стверджують, що фактичним керівником пологового будинку є п. Шекета, який користується зайнятістю п. Панаїта В. і виконує одночасно функції обласного акушера-гінеколога, ми не будемо .
І останні запитання або звернення до головного лікаря ЦМКЛ.
1. Чому о 12.00 дня зав. гінекологічним відділенням п. Качало В.Ю., як правило, знаходиться в нетверезому стані, про що є неодноразові скарги родичів і хворих?
2. Чим пояснюється неадекватна поведінка зав. гінекологією Качало В.Ю., який може підняти голос і грубо повестись з (не "блатним") хворим, а то і просто послати подалі?
3. Як Ви плануєте оздоровити моральний клімат акушерсько-гінекологічного відділення?
У подальшому ми на сторінках своєї газети будемо боротися з проявами "кумівства", або так званими "блатними" лікарями, яким не місце в медицині.
Усі знають і не для кого не секрет, що стоїть за кожною помилкою лікаря. Це наше з вами життя, яке не можна виміряти в якихось грошових одиницях. На превеликий жаль, деякі цього не розуміють або не хочуть розуміти, але ця тема є глобальною, і тільки від нас з вами залежить, як будуть до нас ставитись лікарі
Ми дуже добре розуміємо, що жоден лікар, на жаль, не в змозі прогодувати себе і свою сім'ю на ті жебрачі зарплати, які з чиєїсь "легкої " чиновницької руки були затверджені нашими обранцями від народу.

Газета "Правозахист" 2005 год.


Рецензии