***

Адамны; е; бірінші жауы - оны; ;зі немесе ;лыммен ;;гіме

-Мам- деді ;лым-не боп кетті б;л ;мір?
Бас;а ешн;рсе айтпастан бас;а б;лмеге кіріп кетті, жауап к;ткен де жо;.
Мен тезірек тама;ын стол;а дайындап жатырмын. тама;;а келгенде:
-Б;л есейгені;ні; белгісі балам,енді уа;ыт ;ткен сайын ж;к ауырлай береді, мойны;мен к;тересі;...-деп бара жатыр едім,
-;ойшы,мама, болды енді айтпай-а; ;ой!- деп ;олын бір-а; сілтеді.
Ары ;арай б;л ;;гімені ;оз;ауды; ж;ні жо; бол;ан со; ;ндемей ;алдым.Білемін ;ой, ;анша уа;ыттан бері ;р ж;мысты; басын шалып, еш табыс та таба алмай ;иналып ж;ргенін. Ал ;азір,;алта;да а;ша; болмаса ;айда барасы;, не істей аласы; мына ;лкен ;алада?
Б;л жерде м;селені ;алай ;арау керек, не істесем екен?
а;ыл айтып с;йлей берейін десе;, а;ыры -;ойшы мамамен- ая;талады.Жастайынан жал;ыз бала деп м;пелеп ;сірген ;зім бол;ан со;, енді не істейін?
Ойланып,ойланып ;лыммен ;а;аз ар;ылы ;;гімелесуге бел шештім, м;мкін ойланар.

;лым мені;!
Т;рі; келіскен, бойы; биік, к;рікті жігітсі; ;ой,оны; ;стіне мінезі; жайлы,еш;ашан жаман с;з айтпайсы; ж;не ара; ішкені;ді де к;рген емеспін.Бір к;рген адам сені еш уайым ;ай;ысы жо;, ау;атты байды; баласы екен деп ;алады,ж;не ;зі; жа;тыр;ан адамдар;а ж;;ымы; бар, адамдармен ;арым-;атынасы; да д;рыс.;йтеуір ж;рт;а жаны; ашы;ыш, айнала;а мейірімдісі;. К;шеде то;ып т;р;ан к;шікті к;рсе; ;ойны;а ты;ып ;йге ;келесі;, немесе су;а батып,а;ып бара жат;ан баланы,;зім де а;ып кетем-ау деп ойланбастан,жа;ада небір ;лкен адамдар т;рса да, ;лермендікпен ;;т;арып алып шы;асы;. мен болсам бас;а жандар сия;ты
 -Ойбай, кетті,кетті-деп жа;ада ойбайлап т;ра берер ме едім.
Та;ы бір мысал,жас кезі;де (6кл) футбол ойнап ж;ргенде, ма;дайына темір ;а;па ;;лап,ма;дай терісін тіліп кетіп, с;йегі ырсиып к;рініп ;ал;ан баланы(бас;а балалар ;оры;;анынан ;ашып кеткенде), сен аурухана;а алып бар;аны;, сосын ;;і; бозарып ;йге келген со;, ол баланы; бет терісіні; т;мен ;арай сыпырылып т;се бергенін айт;аны;да, сенен б;рын мен шошы;ам.
Айта берсем сені; жа;сы ;асиеттері; ;те к;п, ;анша ;иыншылы; к;рсе; де жаны; сірі,б;рін ;мытасы; да кетесі;,айтып та жатпайсы;.
Сені; ;р н;рсені; басын шалып,ая;тамай тастап кететін мінезі;ді ;;птамасам да, осылай ;зін іздеп ж;рген шы;ар деп ойлаймын.
Жозеф Мерфи; -;мірдегі іздеген ма;саты;ды сырттан емес, ;уелі ;зі;нен ізде..-дейді.М;мкін са;ан да ж;гіре бермей бір мезгіл то;тап, ;зі;ні; ішкі сарайы;а ;;ілгені; д;рыс болар ма еді.
-Б;л ;алада ма;ан лайы; ж;мыс жо;-деп айтасы;,;зі;е-;зі; кедергі жасап ж;рген жо;сын ба? Адамны; е; бірінші жауы-оны; ;зі, дейді. М;мкін -ж;мыс жо;- деген с;зді,-ж;мыс к;п- деген с;зге ауыстырса; м;селе шешілер ме еді.
Ер адамсы; ;ой, сонды;тан да к;біне іші;дегіні айтпайсы;, білдіргі; келмейді,содан ;зі; ;иналасы;. со;ан ;ара;анда ма;ан деген сенімі; жо;ал;аны-ау, м;мкін мені; ;згерген мінезім кіналы шы;ар, сен оны айтпайсы;, не десем де ;ндемей ;;тыласы;.
Кейде сен а;ыл то;тат;ан адамдай с;йлейсі;. Бірде мені; жылап отыр;анымды к;ріп:
-Мам, осы жыла;аннан бас;а ж;мысы; жо; па?-деді;,т;йеден т;скендей.Тура пыша;пен кескендей к;з жасым сап тиылды. Ойлана ;алдым да, «ее, кір жуылмай жатыр екен ;ой» деп, орнымнан т;рып тірлігімді істедім.
Бірде, т;нде сені; жылап жат;аны;ды естідім,жай ;ана, дауысы;ды шы;армайсы;. Сен ;шін ж;регім ;атты ауырды, сені; табаны;а кірген тікен неге мені; ма;дайыма кірмейді,деп.
Сосын:-Балам к;;ілі;ді т;сірме,б;рі жа;сы болады,;лі-а; б;рінен де озып кетесі;-дедім. Сен ;ндемеді;, жас кезі;де болса б;рін айтар еді;, ал ;азір...
Со;;ы 4 жыл бізге к;п ;згеріс ;келді,біз ;ала;а к;шіп келдік,сосын ;ке; бас;а ;йелмен к;;іл ;осып кетті,сен академияны ая;тамай 2 курстан тастап кетті;,жы;ыл;ан;а ж;дыры;тай ;аржыдан ;бден ;ысылды;.;рбір бала ата-анасын ма;таныш еткісі келеді ;ой, са;ан ма;таныш бола алма;аныма кешір, балам! Мен де сені; жетістіктері;ді айтып, мені; ;лым осындай деп ма;тан;ым келеді.Сен оны білесі;, сосын да ;зі;ді кіналы сезінетін шы;арсы;. Олай емес,егер сені; бір істі ;алап,соны; со;ында ж;ргені;ді білсем,бар ынтаммен са;ан ж;рдем берер едім. Біра; мен білмеймін, сені; нені ;алайтыны;ды.
-Не ж;мыс істегі; келеді?-деп с;расам,
-Білмеймін- деп жауап бересі;.Б;л сені; шын с;зі;. Біра;, са;ан ;зірге керегі тек а;ша.;йткені жолдастары;мен бірге ;ызы;тайтын ;мір ;лі таусыл;ан жо;.;алада б;рі сатулы.
Ал,а;ша деген, бір затты; немесе ж;мысты; те;гелей ;;ны ;ой.
Сені; т;зімділігі;ні; мы;ты екенін білемін, сонымен ;атар пайдалы болса да ;намай ;алса ж;мысты тастап кетуі; оп-о;ай.
-Егер табандылы; к;рсетіп,бар ы;ыласпен ізденсе;із, алынбайтын ;амал,жеткізбейтін арман жо;...-дейді Брайан Трейси, ,,Келешегі;ді ;;рай біл,, деген кітабында.
-Егер іздегені;із к;п а;ша болса, бойы;ыздан сол к;п а;ша;а т;рарлы; ;асиет,;нер ізде;із, немесе сондай ;;нды зат жаса;ыз-деп а;ыл береді, а;ылды кітаптар.Со;ан ;ара;анда ;андай да бір ма;сат;а жету ;шін ерекше ы;ылас,;айтпас табандылы; керек-ау, сен ;алай ойлайсы;?
Осыны жазып жат;ан кезде -Мен мешітке кеттім.-деді;.
Б;л да сені; дені; таза,рухы; жо;ары екенін білдіреді. Жолдасы; алла болса,арманы;а жетуге деген сенім болса, табандылы; пен т;зім болса, сені; арман ма;саты;а жетпеуі; м;мкін емес.
Мейлі ;анша н;рсе б;лдірсе; де,;анша ;ателік ;тсе де сені; болаша;ы;ны; жа;сы болатынын білемі;. Мені; ;иялымда сен, ау;атты, ел-ж;рт сыйлайтын, б;кіл д;ние ж;зіне белгілі азаматсы;.М;мкін мені; ойым тым жо;ары шы;ар, біра; та мен сені б;ркіт сия;ты жо;ары , аспан;а ;арай ;шса деймін.Сен ;з ;мірі;е ;зі; ;ожасы; ;ой, ;шамын десе;-;шасы;, ;шпаймын десе;-;шпайсы;.
Сені; бойы;да о;ан жету ;шін керек ;асиеттерді; б;рі бар. Тек ;ана, Максаты; не?
Б;;ан жауапты бар адамдар іздеген. Біреулер жас кезі;е;-а; біледі кім боларын, ал біреулер ;мір бойы іздейді.
,,;нерді ;йрен де жирен,, дейді, к;;ілі; ;ала;ан ;нерді ;йрене бер, соны; біреуі сенікі шы;ар?
;зі;ні; жан сарайы;а ;;іл балам, жауапты ;;дайды; к;мегімен тек ж;регі; берер. Сені; ;р ;адамы;а с;ттілік тілеймін!
Е; бастысы, МЕН СА;АН СЕНЕМІН!

Мама;.


Рецензии