Просимо призначити компетентну комiсiю

Міністру охорони здоров'я України Підаєву
Головному урологу МОЗ України п.Пасєчнікову С.П.

У Закарпатській області склалася вкрай нездорова ситуація в деяких лікувальних закладах, і пов'язана вона з неналежним наданням медичної допомоги, що неодноразово висвітлювалося в газеті "Правозахист". Громадськість міста Ужгорода і Закарпатської області стурбована станом урологічної служби і зокрема діяльністю завідувача урологічним відділенням обласної клінічної лікарні п. Біляка С.Т. До редакції газети "Правозахист" надходять листи, в яких наводяться факти халатного ставлення п. Біляка С.Т. до роботи.
Тактика хірургічного лікування, яку обирає п.Біляк С.Т. при багатьох урологічних захворюваннях (зокрема онкоурологічного профілю), є необгрунтованою, невиправданою. Як наслідок мають місце тяжкі післяопераційні ускладнення, висока післяопераційна летальність та ятрогенні ушкодження внутрішніх органів.
Використовуючи своє службове становище, п.Біляк С.Т. систематично залучає медперсонал урологічного відділення і обласної лікарні до роботи у приватному лікувальному закладі "Санус", власником якого він є, чим наносить суттєву шкоду діяльності урологічного відділення обласної клінічної лікарні МОЗ України і наданню профільної допомоги урологічним хворим. Крім того, ліжка урологічного відділення використовуються непрофільними хворими, а сам п. Біляк С.Т. значну частину своєї лікарської приватної практики здійснює за рахунок робочого часу, виконуючи планові хірургічні втручання на печінці, матці, яєчниках, придатках матки, венах нижніх кінцівок, що не відповідає його фаху. До того ж він не має відповідних ліцензій МОЗ України.
Управлінням охорони здоров'я Закарпатської ОДА призначалася перевірка професійної діяльності п.Біляка С.Т., за результатами якої було складено висновки і були висловлені пропозиції, підписані провідними лікарями - фахівцями з різних галузей медицини та компетентними професорами, але ці висновки і пропозиції залишилися без дії. На сьогоднішній день Управління охорони здоров'я Закарпатської ОДА на чолі з п. Шніцером Р.І. продовжує займати позицію бездіяльності відносно результатів перевірки роботи п. Біляка С.Т., чим сприяє подальшому розвалу урологічної служби області.
Враховуючи вищенаведені факти, організація "Правозахист" просить призначити компетентну комісію МОЗ України для перевірки й аналізу професійної діяльності п.Біляка С.Т. та його відповідності займаним посадам завідувача відділення та обласного уролога.

Михайло Темнов, голова ЗОО ВГО "Правозахист"


Рецензии