Кривава недiля у Великiй Добронi - звичайний фашиз

Цього не повинно було трапитися! Це не може повторитися ніколи...
28.03.2004 року в будинок ромів по вулиці Шумній, №1, що в с. Велика Добронь Ужгородського району, увірвалося біля двадцяти осіб у цивільному. Серед них мешканці будинку впізнали працівників міліції м.Чоп, інші непрохані гості, як з'ясувалося пізніше, були мукачівськими міліціонерами. З брутальної лайки "охоронців правопорядку" стало зрозуміло, що вони шукають імовірного правопорушника, але інформацією про його місце перебування роми не володіли. Тут і почалося! У хід пішли гумові кийки-"демократизатори", кулаки. На очах у малолітніх дітей працівники міліції наносили побої їхнім батькам, сестрам, матерям. Били з вишуканим цинізмом, наносили удари ногами в живіт, хто не втримався на ногах - копали по голові. Відчайдушний крик, плач дітей, прохання про допомогу не зупинили новоявлених гестапівців. В результаті цього побоїща потерпіли дев'ять громадян України, доля двох після розбійного нападу на ромів досі невідома. Лікарі зафіксували тілесні ушкодження в цих осіб різного ступеня важкості: Папп Адальберт Бейлович, 1973 р.н. - забій, гематома м'яких тканин верхньої третини стегна, забій нижньої губи зліва. Олах Жолтан б/б 1981 р. н. - забій м'яких тканин лівого стегна. Лакатош Жужана Золтанівна, 1975 р.н. - забій, гемартроз правого променевого суглоба. Куруц Ангеліна Йосипівна, 1981 р.н. - тупа травма живота. Папп Микола Степанович, 1978 р.н. - забій, гематома м'яких тканин лівої щоки. Папп Анета Степанівна, 1983 р.н. - забій колінного суглоба, забій м'яких тканин правої сідниці. Дісталося й депутату Великодоброньської сільської ради пану Лакатошу Василю Ернестовичу. Йому вибили зуби, спричинили гематому лиця. Його вагітна донька Лакатош Зіта Василівна з діагнозом: забійна рана волосяної частини голови, закрита черепно-мозкова травма, струс головного мозку, перебуває на лікуванні. Потрапила на стаціонарне лікування і Лакатош Олена Калманівна, 1957 р.н., яка до побоїща страждала на ішемічну хворобу серця, гіпертонію. З множинними травмами тіла та голови вона госпіталізована в стаціонар Великодоброньської дільничної лікарні.
Ось воно, справжнє лице сучасних захисників правопорядку! Призвані боронити спокій, права та свободи своїх громадян, вони вчиняють розбійний напад в їхніх оселях. Міцні, вгодовані, озброєні, скоюють фізичну розправу над вагітними жінками, беззахисними громадянами України. Без жодних на це підстав, із нечуваною зухвалістю та жорстокістю, ігноруючи будь-які норми моралі та права. Трощать у помешканні громадян їхнє особисте майно, розчавлюють їхню гідність...
Редакція далека від того, щоб трагедію ромів, що трапилася в селі Велика Добронь, інтерпретувати, як прояв шовінізму, але випадки порушень прав представників ромського населення працівниками міліції стають вже скоріше правилом, ніж винятком із нього. Про це в газеті "Правозахист" матеріали публікувалися, але засторога журналістів оминула увагу керівництва УМВС в Закарпатській області. Виникає запитання, чи можливим було б таке свавілля міліціонерів відносно представників інших національностей? Однозначно: ні! То й виходить, що наділені владою та гумовими кийками "фараони" не тільки дискримінують ромське населення, але, за великим рахунком, дискредитують владні органи, державу в цілому.
Розбійний напад на ромські сім'ї в с. В. Добронь не повинен залишитися поза увагою влади, громадськості, силових структур. Систематичним знущанням над ромами необхідно покласти край, винні повинні понести суворе покарання. Ми, закарпатці, завжди пишалися тим, що, окрім чудового краю, Господь наділив нас можливістю спілкуватися та співіснувати в багатонаціональному розмаїті. Ми горді того, що ніколи для закарпатця національна ознака не була перепоною в стосунках між людьми. В Закарпатті немає національностей більш вартісних чи менше вартісних. Всі ми є рівноцінними громадянами України. Пам'ятаймо про це!
Михайло Темнов,
ЗОО ВГО "Правозахист".


Рецензии