Мертвi душi, або Корупцiя по-свалявськи

Про рівень корупції в системі освіти сказано багато. На превеликий жаль, ганебним явищем є купівля заліків та екзаменів, адже це призводить не тільки до зниження рівня знань, але й до подальшого зростання корупції. Ті, хто звик давати і брати, іншими вже не стануть. Тимчасом суспільство все далі поглинає корупційна багнюка. Окрім екзаменів та заліків, багато недоліків і у кадровій політиці. З часів Гоголя минуло багато літ, але "мертві душі" досі не стали дивиною. А навпаки трансформувались та пристосувались до сучасних умов життя. Про одну з таких історій у сфері освіти і наша розповідь.

Принциповий вчитель.

Ця історія почалася в червні 2001 року, коли у вчителя історії Стройненьської ЗОШ 1-2 ступенів пана Василя Миговича закінчився термін дії строкового договору і його було звільнено. Саме в той час директор цієї школи пан Д.Чаклей у своєму кабінеті вручає йому наказ №48 К. Зрозуміло, ознайомившись з документом на звільнення, пан В.Мигович перестав ходити до школи.
Наступного року він вирішив балотуватись у депутати районної ради. Як кандидат, заповнив передбачену законодавством форму про свої доходи. Яким же було його здивування, коли, одержуючи довідку в районному відділі народної освіти, він дізнався, що після свого офіційного звільнення... він ще кілька місяців одержував заробітну платню.
Ситуація воістину дивна. З яких це пір людина, яка не працює, продовжує отримувати гроші, до того ж у нас не завжди платять зарплатню навіть тим, хто працює.
На місці, в бухгалтерії райвно, щиро здивований пан В.Мигович попросив надати йому фінансову відомість. І дійсно, на її сторінках він побачив своє прізвище, правда, підпис був не його. Так він і дізнався про те, як були розкрадені державні гроші.
Будучи людиною чесною та принци-повою, він обурився діями директо-ра школи Д.Чаклея, адже таке могло відбутися тільки з його відома. Бо тільки він та головний бухгалтер причетні до складання відомості, нарахування зарплатні та подальшого отримання грошей у банку.
До того ж, ідучи на вибори, Василь Мигович був обурений і з іншої причини. Люди, які привласнили не його, а вже державні гроші та підробили його підпис, до того ж зробили з нього порушника, який, офіційно звільнившись, приховує свої доходи. Саме з цих причин він, як законослухняний громадян, із заявою про злочин звертається до Свалявського райвідділу міліції. Тут і почалося найцікавіше...

Закон що дишло

Уже в березні 2002 року він за підпи-сом начальника Свалявского РВ УМВС пана О. Яцканича отримує відповідь: "за матеріалами перевірки якої постановою від 01.03. 2002 року відмовлено в порушенні кримінальної справи, так як у діях Чаклей Д.І. відсутній склад злочину".
Василь Мигович оскаржує зазначену постанову у Свалявську прокуратуру, яка скасовує її і порушує проти директора Д.Чаклея кримінальну справу. Нібито і все. Залишилося тільки перевірити наведені колишнім вчителем факти та передати матеріали в суд, який би і поставив у цій історії крапку. Однак все далеко не так складалося. Розслідування справи було доручено слідчому Михайлу Марфинцю. Ось що з цього приводу пише сам Василь Мигович.
"Розслідування справи безпідставно затягнулося. Навіть ускладнилося, тому що Чаклей Дмитро Іванович підготував свідків - працівників школи, які змінили свої попередні свідчення. Так, Мигович Магдалина Михайлівна спочатку дала свідчення, що гроші від директора школи не отримала і мені не передавала. Іншим разом змінила свої твердження, повідомивши, що передавала мені гроші в кінці вересня. Магдалина Михайлівна підкреслила, що стосунки з моєю сім'єю в неї натягнуті. У відомостях про отримання моєї заробітної плати вона не підписувалася. Зміну свідчень мотивувала тим, що на неї було здійснено тиск з боку оперуповноваженого Островки Павла Петровича, який змусив її підписати протокол, що абсолютно неправдоподібно.
Другий свідок - завгосп школи Чаклей Василь Павлович твердив, що я приходив на роботу в серпні місяці, тому в табелі виходу на роботу мені проставили 38 годин. Насправді я в серпні заміняв псаломщика Свято-Духівської православної церкви с. Дусино і був зайнятий кожен день. Це можуть підтвердити священнослужителі храму. З 20 серпня по 3 вересня проходив стаціонарно курс лікування в Свалявській ЦРЛ (довідка додається).
Таким чином, Чаклей Василь Павлович намагається фальсифікувати факти щодо мого виходу на роботу. В дійсності, наприкінці червня Чаклей Дмитро Іванович у своєму кабінеті вручив мені наказ № 48 К від 21 червня про моє звільнення з посади вчителя. Відтоді я не з'являвся в школі і на території села. Свідчення Мигович Магдалини Михайлівни і Чаклея Василя Павловича суперечать одне одному, що легко встановити, співставивши їх.
Слідчий Марфинець Михайло Дмитрович проявив цілковиту безпорадність. Твердив про неможливість довести, що я не ходив на роботу в серпні. Робив абсурдну заяву, що необов'язково той, хто вибирає зарплату, має підписуватися у відомості проти свого прізвища. Демонстрував мені одну з відомостей Стройненської ЗОШ, де невідома особа розписалася замість кількох чоловік. Говорив, що дії директора школи можуть кваліфікуватися тільки як порушення фінансової дисципліни. За словами слідчого, не є порушенням передача грошей через посередника. Цим самим він виявив необізнаність з інструкцією, що визначає порядок видачі матеріальних цінностей, зокрема зароблених грошей... За словами слідчого, Чаклею Дмитру Івановичу загрожує штраф у розмірі 37 гривень.
У висновках експертів щодо підписів у відомостях за липень-серпень є слово "ймовірно". Слідчий акцентував на цьому слові увагу, схиляючись до того, що це мої підписи. В такому разі це суперечить показанням Мигович Магдалини Михайлівни і Чаклея Василя Павловича. Михайло Дмитрович неодноразово повторював, що сума грошей незначна.
Слідство зайшло в глухий кут через неспроможність слідчого зібрати в повній мірі факти, співставити їх, критично проаналізувати, зробити відповідні висновки. Жодна з версій, висунутих свідками, не підтверджена і не спростована Михайлом Дмитровичем. Слідство затягується. На мої прохання прискорити розгляд справи Марфинець М.Д. та інші говорили, що це неможливо, оскільки в Чаклея Д.М. виявлено інші грубі порушення (присвоєння грошей за оренду спортивного залу для проведення весіль), що вимагає ретельного дослідження.
Виходячи з вищенаведеного і для встановлення законності переконливо прошу:
1) притягнути до відповідальності Мигович Магдалину Михайлівну і Чаклея Василя Павловича, як таких, що дали неправдиві свідчення, які суперечать одне одному, з метою виправдання дій Чаклея Д.І.;
2) надати методичну допомогу слідчому Марфинцю М.Д. в дослідженні моєї справи;
3) провести співбесіду між мною і Чаклеєм Д.І. з метою з'ясування окремих нюансів, що стосуються моєї справи;
4) повернутись до з'ясування, хто і за яких обставин складав, підписував табель виходу на роботу в серпні 2001 р".

Безперечні докази

Редакція газети, перевіряючи наведе-не, ознайомилася з деякими документами, які з метою спростування неправдивих свідчень (нібито В.Мигович був у цей термін на роботі в Стройненській ЗОШ. - Прим. Автора.) Василь Мигович надав відносно його зайнятості у ролі псаломщика Св'ято-Духівської церкви с. Дусино.
Так от, за серпень це, за документами, склало 13 свят та літургій.
Те, що Василь Мигович протягом липня і до 20 серпня 2001 р. виконував обов'язки псаломщика, підтвердив своєю довідкою настоятель Свято-Духівської православної церкви протоієрей Й Ковач. Окрім того, за цей же термін є чисельні свідки, які можуть підтвердити, що в цей же час колишній вчитель у вільний від церковних справ час навідувався в сільськогосподарський кооператив "Дусинський", оскільки є одним з його засновників.
Постає питання, де ж Василь Мигович перебував в інший час. На цей термін у наявності також є відповідний документ. Згідно з довідкою, Василь Мигович з 20 серпня по 3 вересня 2001 року знаходився на стаціонарному лікуванні у відділенні Свалявської райлікарні. Як кажуть, коментарі у таких випадках зайві. Хоча і з ними не все так просто. Пан слідчий перевіряючи наведене Василем Міговичем, провів титанічну роботу - він зустрівся і допросив майже усіх бабусь. які в цей час були на молитвах, літургіях, похованнях то що. Усі люди як один підтвердили слова похилого вчителя. Однак слідчий не захотів узяти ці дані до уваги. В цей же самий час з'являється ще одна брехня, підписана 13 вчителями школи, які ствержують своїми підписами, що Василь Мигович мовляв, був у школі. Старий колишній вчитель заявляє клопотання провести з цими "вчителями" очні ставки. У відповідь - відмова. Як, до речі, і питання отримання грошей "налом" за оренду під весілля приміщень школи. Мотивуючи свої дії, Д. Чаклей навіть і бухгалтерські документи "зробив", та от біда - усі вони оформлені заднім числом і не проведені по шкільній бухгалтерії. Зрозуміло, що це на його прохання зробили "круті" підприємці, однак це не звільняє його від відповідальності.

Самі "дива"

На цьому слідчі "викрутаси" не при-пиняються. Відбувається ще одне "диво". На прийняте рішення щодо зняття директора Д.Чаклея із займаної посади та притягнення його до кримінальної відповідальності Василь Мигович отримує повідомлення про те, що саме директора Д. Чаклея, як депутата Свалявської районної ради, не можна притягати до кримінальної відповідальності... без розгляду на депутатській комісії...
Мотив, м'яко сказати, безглуздий, до того ж не відповідає роз'ясненню Конституційного суду від 26 березня 2002 року, за яким питання про звільнення з роботи чи посади працівника, який є депутатом місцевої ради, з відповідною радою не погоджується.
І це ще далеко не все. Як ви пам'ятаєте, шановні читачі, вище йшлося про те, що підпис на відомості на отримання грошей було підроблено, до того ж не один. Так от, пан Василь Мигович, бачачи, що слідчий не може довести вину Д.Чаклея, як той каже, без відповідної експертизи... домагається призначення незалежної графологічної експертизи. І ось що з цього вийшло. "Експертизою № 366 від 28 травня 2003 року доведено факт підпису в платіжній відомості про отримання заробітної плати Мигович В. директором Стройненської ЗОШ 1-2 ст.ст.. Д. Чаклей, однак приймаючи до уваги, що в діях Чаклея Д.І, формально вбачаються ознаки злочину, передбаченого ст. 358 ч. І КК України, але через малозначність не становить соціальної небезпеки... кримінальну справу № 2305202, порушену по факту підробки документів… провадженням закрити".
Підпис - Марфинець М.Д., слідчий Свалявського РВ УМВС України, майор міліції. На питання Василя Миговича, як таке стало можливим, слідчий відповів: "Лазаренко не стільки вкрав, і нічого йому не було...".
Пане М.Гошовський, як вам такі кримінальні "бестселери"? Ви хочете, щоб після таких слідчих "одкровень" у нашій області поважали правоохоронні органи, які замість того, щоб розкрити злочин і притягнути усіх винних до відповідальності, навпаки роблять усе, щоб максимально загальмувати слідство, загнати його у глухий кут?
І ще на тему моралі у Свалявській прокуратурі, до якої з десятками скарг звертався Василь Мигович. Шукаючи кримінальну справу, він звернувся до пана прокурора М Хіля. Той відповів, що кримінальну справу нині забрали в Ужгород. Василь Мигович поїхав в Ужгород, де отримав відповідь, що кримінальну справу по його заяві вже два місяці як закрито і що її вже давно направлено в Сваляву.
Василь Мигович каже, що коли він виклав усе це письмово і передав пану прокурору, то треба було бачити останнього. Йому було соромно? Ні. У пана М.Хіля своє уявлення про совість. У нього тремтіли руки. Він хапався за папки та намагався втекти з кабінету. Цього дня його просто в черговий раз зловили на брехні. Як і в травні цього року по справі шестирічного Максимки, померлого в Свалявській лікарні. Брехати нині зручно. Тільки воно якось не лічить прокурорам. Чи, може, пане М.Гошовський, вас повністю задовольняють такі підлеглі? З ними зручніше. Що не скажеш - усе зроблять. Що не попросиш - дістануть, принесуть, хоч з-під землі, аби тільки не питали про об'єктивність розслідування кримінальних справ. А потім ми дивуємося, звідки ж така неповага до працівників правоохоронних органів.
Пане М. Гошовський, зважте факти і подумайте, може, ви не на своєму місці? Може, вам не подобається своя робота? Прийміть мужнє рішення. Зробіть сильний крок. Якщо ж праця у прокуратурі для вас є справою життя, як сказали мені ви, то робіть її професійно. Деріть шкуру зі своїх підлеглих так, щоб вас поважали. На превеликий жаль, сказати це нині важко. В історію Закарпаття ви вже навряд чи увійдете як людина, що до кінця захистила права хоча б одного вчителя, розкрила та довела до кінця хоча б один резонансний злочин.
Глухий кут

І що далі? Та майже нічого. Кримінальну справу під дружний "біс" пана Д. Чаклея та його покровителів закривали і відкривали кілька разів. Сам Д.Чаклей, як це йому гарантує Конституція держави, взагалі відмовився давати будь-які свідчення. Спромігся навіть уникнути очної ставки з Василем Миговичем. Саме в цей час після чергового порушення кримінальної справи в слідчих колах "спонтанно" виникає версія, що гроші за відроблений Василем Миговичем час нібито були передані йому третьою особою. Саме в цей час до справи були залучені обласна прокуратура, обласна міліція, облдержадміністрація... І що? Майже нічого. З 12 лютого 2002 року ця кримінальна справа тягнеться наче та жувальна гумка.
Nо рasaran

Ці факти свідчать тільки про одне. Василя Миговича хо-чуть примусити замовчати й не домагатись завершення справи. Але він сказав: "Nо рasaran - Вони не пройдуть". Не з того тіста зліплений Василь Мигович. Сказав - до кінця. Значить до кінця. Побільше б нам таких людей, особливо в прокуратурі, слідчих органах та судах. Дивись, швидше перемогли б корупцію. А вона вже є навіть у цій кримінальній справі, адже КРУ офіційно встановлено факт порушення фінансової дисципліни Д.Чаклеєм. Так чого ще треба?
Зрозуміло, що мова в цій справі не про фінанси, як це чується з усіх боків. Питання зовсім в іншому. Чи має право керувати педагогічним колективом людина, здатна на підробку підпису, моральну й адміністративну нечесність, яким би там депутатом вона не була? Це питання відкрито заявляв і заявляє Василь Мигович. Простий пенсіонер, колишній учитель історії. І на це питання він хоче почути відповідь. Редакцію газети він запевнив, що якщо нашій місцевій владі це байдуже, то він буде звертатись до Адміністрації Президента й усіх інстанцій, поки не переможе правда, адже це потрібно не особисто йому; цього бажають діти, онуки, його учні, наші краяни, які вже ситі по горло розмовами про гарантовані конституційні, рівні для всіх перед законом права. І тепер мабуть про головне - подальший перебіг подій.

"Шабаш" під дахом РДА

Черговий проблиск відбувся 16 вересня 2003 року, коли пра-воохоронними органами Свалявського району на підставі вказівок обласної прокуратури до Свалявської райдержадміністрації було направлено подання щодо вирішення питання про подальше перебування на посаді директора Стройненської школи Чаклея Д.І.
Саме ним Закарпатська обласна прокуратура зобов'язує керівництво Свалявської РДА за порушення фінансової дісципліни та неетичну поведінку директора Д.Чаклея звільнити.
Свалявська районна прокуратура, отримавши документ за підписом свого керівництва, вирішила його розтлумачити на свій розсуд. Воно і не дивно, адже на місцях краще розуміють і знають, хто для них "кращий". Саме тому вони, користуючись правом Генеральної прокуратури України, на свій розсуд змінюють його - зникає неетична поведінка і залишаються тільки вислів про порушення фінансової дісципліни.
В подальшому цей "кастроване" прокурорське подання направляється в Свалявську РДА. По ньому при заступникові РДА збирається таємна нарада. В документі він відсутній - пішов у тінь. Працівники освіти та КРУ, як ви зрозуміли, також усі були інкогніто. Отже починається обговорення, під час якого, це незрозуміле інкогніто, а простійше - "шабаш" приймає постанову: оголосити Д. Чаклею за порушення вже не фінансової, а касової дисципліни догану і покарати його штрафом у 133 гривні.
І що районна прокуратура? Також, як і обласна, проковтнула це самоуправство. Воно і не дивує. Що ім Закон! Та й хто вони після цього в області, коли усім керує пан "шабаш".
І що далі? Та майже нічого! Директора залишили на тому ж самому місці. А от проти родини Василя Миговича почався справжній, нічим не прикритий тиск. Зрозуміло, якщо члени сім'ї працюють в системі освіти, то тиснути на них дуже просто.

Звичайна дискримінація

Просто тому, що донька Василя Ми-говича працює в Росошанській школі Свалявського району. Тут, як кажуть, усі карти в руки. Не довго вагаючись, їй з 23 годин історії від великих "щедрот", щоб узагалі не розучилася говорити з дітьми, залишили тільки 6. Як кажуть, обозначили її права та присутність у школі. Воістину "демократи", хоч пам'ятники встановлюй їм при житті з написом: "За великі заслуги в розвитку української демократії". Але цього панам "демократам" із Свалявської районної освіти здалося мало. Вони вирішили взагалі добити молодого вчителя. Взяли та відібрали від неї класне керівництво. Ті години були віддані вчителю з Березницької школи, який там працює на постійній основі. Не бажаємо зіткнути лобами вчителів, це роблять інші. Однак, у подібній ситуації, шановний вчителю, все ж таки можна було б хоча б на знак солідарності відмовитись від цієї пропозиції і морально підтримати молодого колегу. Повірте, ці годині, а вірніше копійки, не принесуть вам щастя.
І ще на тему моралі. За свої свідчення головний свідок, а це пані Магдалина Мигович, людина без освіти, яка працювала у дошкільному відділі, отримує у двох школах уроки креслення, образотворчого мистецтва, технічну працю. Коментарі зайві. Після цього сміливо можна похвалити завідуючого райно пана В.Русина за своєрідний вклад у боротьбу з корупцією у Свалявському районі. Разом із головою РДА паном Дідовичем ви дійсно внесли вагомий внесок.
Не змирився із цим тільки пенсіонер, інвалід 3 группи з дитинства пан Василь Мигович. Зі скаргою звернувся на ім'я прокурора М.Хілі. Не побоявся, в очі спитав: Чому змінено подання обласної прокуратури? Хто має право це робити? У відповідь почув: ніхто. В подальшому Василь Мігович з цим же питанням звернувся до голови Свалявської РДА. Відпровіді як і від прокуратури, не отримав і понині. Як нам відомо, Василем Миговичем підготовлено документи до Генеральної прокуратури України, передано пакет до Ольги Колінко та в деякі інші антикорупційні установи.
P.S. Хтось скаже, навіщо, мовляв, стільки галасу через якісь там дріб'язкові державні гроші, присвоєні та покладені в кишеню непорядним директором, мовляв, у нашій державі крадуть і у більших розмірах - і нічого. З цього приводу сам Василь Мигович відповів дуже красиво: "Усі мають бути рівними перед Законом. Я домагаюся тільки одного, його торжества".
У цьому контексті доречно згадати стародавнього китайського філософа Конфуція, який свого часу сказав: щоб не було великого зла, треба жорстоко карати мале. У цьому щось є. На жаль, у нас все навпаки, як у царстві кривих дзеркал, та й то не завжди.
Сподіваємося, що ця справа буде доведена до кінця. Що відбудуться кадрові рішення. Що новий керівник УМВС у Закарпатській області пан М.Варцаба її також візьме на контроль. Що скарги та звернення пана Василя Миговича на ім'я голови ОДА Івана Різака, після тривалих блукань коридорами ОДА, все-таки потраплять йому на стіл і в цій справі буде врешті-решт поставлено крапку. Що так буде, ми навіть не сумніваємося.
Це не примха, чи бажання будь-що покарати людину. Цього вимагає елементарна повага до закону та держави, ім'ям якої він прийнятий. І в цьому старий учитель історії повністю правий.
Про подальшій перебіг подій у цій справі ми вас повідомимо додатково.

Михайло Темнов, голова ЗОО ВГО "Правозахист".


Рецензии