Час зривати маски

Шановні читачі! В 2001 році в газеті "Ехо Карпат" з серпня по грудень від назвою "Місце пекла Тячівщина" було надруковано багато матеріалів про найкорумпованіший підрозділ України, яким керував заступник начальника Хустського відділу УБОЗ УМВС України в Закарпатській області підполковник міліції Катринець В.В. Сотні звернень мешканців Тячівського району, зокрема десятки звернень скривдженої сім'ї Банків, у різні інстанції тривалий час не давали позитивних результатів, замовчувались, приховувались, а скаржники отримували від їхніх зіркастих покровителів формальні відписки.
Але бажання, будь-що добитись правди у Ганни Миколаївни Банк перемагає, і вона, подолавши страх, наприкінці липня 2001 року потрапляє на прийом до міністра внутрішніх справ України пана Ю.Смірнова, який дає своєму заступнику генерал-полковнику М.О. Джигові, доленосне за своїми наслідками розпорядження. Крига скресла. Осине гніздо прихованої правоохоронної злочинності вперше в історії Закарпаття було розворушено. І сотні людей, затамувавши подих, стали уважно стежити за розвитком подій.
Отже, 9 серпня 2001 року, за вказівкою міністра внутрішніх справ М.В. Джиги, за № 5819 підписується розпорядження. Цитуємо його дослівно.
"У зв'язку з неодноразовим надходженням до МВС України скарг та заяв, щодо протиправних дій працівників Хустського відділу БОЗ в м. Тячеві УБОЗ УМВС України в Закарпатській області та виявленими фактами незаконного порушення ними кримінальних справ, а також безпідставним складання адміністративних протоколів і притягненням громадян до відповідальності, встановленими під час попередньої перевірки, - необхідно:
1. Із досвідчених фахівців Головного Штабу, ГУБОЗ, ГСУ,ГУРОС та УВБ МВС України створити оперативну групу, якій доручити і ретельно перевірити службову діяльність працівників вказаного підрозділу у період з 1995-2001 роки;
2. В ході перевірки вивчити законність та обгрунтованість порушення кримінальних справ, в тому числі відносно громадян: Цубера В.А., Цубери М.І., Банка В.М., Митровки Ю.М., Бібена І.В., Дана І.Й., працівниками зазначеного підрозділу.
3. Ретельно проаналізувати підстави складання адміністративних протоколів відносно гр.гр. Банка В.М., Бібена І.В., Дана І.Й. та інших;
4. Перевірити і вивчити законність застосування запобіжного заходу відносно громадян, які утримувались в ІТТ та СІЗО, та матеріалів Хустського відділу БОЗ в м. Тячеві УБОЗ УМВС України в Закарпатській області у період з 1995-2001 роки.
5. Дати оцінку оперативно-розшуковій діяльності зазначеного підрозділу за вказаний період.
6. Вивчити питання кадрового забезпечення УБОЗ УМВС України в Закарпатській області та виконання вимог колегії і керівництва МВС України, щодо дотримання дисципліни та законності під час виконання службових обов"язків працівниками ОВС.
7. Про результати перевірки доповісти міністрові до 20 серпня 2001 року.
09 серпня 2001 р.
М.В.Джига"
В очікуванні правди

Через декілька днів у Закарпаття виїжджає група досвідчених фахівців, які протягом декількох тижнів починають своє розстеження: допити свідків, постраждалих, зустрічі з десятками людей. Не дивлячись на те, що чорний підрозділ Катринця В.В. випереджував інколи перевіряючих з Києва, люди відкрито писали пояснення, давали покази, показували будинки, машини, всі цінності, якими володіють ледь "животіючі" на одну зарплатню убозовці Катринця В.В. Десятки людей питали у перевіряючих, чи можна нажити за такий короткий термін такі вілли, купити такі авто, повідкривати аптеки, що спромоглися зробити капітан Феєр В.І., майор Майор В.М., підполковник Катринець В.В., підполковник Бринзяник Ф.В., майор Марич І.Ю. та їхні родичі.
Всі, затамувавши подих, чекали правди! Адже такого в історії Закарпаття ще не було. Вперше, проти тих, хто залякав весь Тячівський район, обклав даниною, вимушеними хабарями, велося розслідування. Краплинка надії на владу і її спроможність побороти місцеву корупцію та злочинність у законі жевріла в серцях людей. Але чинуші закарпатської міліції робили все, щоб зберегти цих горе-ментів, які дискридитували не тільки тячівську міліцію, а і всю закарпатську… Чим лише підірвали авторитет місцевої влади, а й взагалі віру в правоохоронні органи, справедливість, Конституцію, Українську державу. Та й що їм, цим чинушам, Україна, державність. Головне - власна кишеня… І люди, які повірили, перебороли страх, ризикуючи своїм життям, розповіли гірку правду, почали втрачати віру у все людське, християнське. І поповзли чутки про те, що хабар дали і київській групі, тому, щільно затуливши рота, і мовчить Міністерство внутрішніх справ з усіма посадовцями, що давали вказівки та підписували розпорядження.
А в Києві в цей же час міністр Внутрішніх справ все чекав та чекав висновку створеної за його вказівкою солідної комісії і ніяк не міг збагнути, чому його ще досі немає у нього на столі...
В цей же час закарпатські високопоставлені чиновники, зрозуміло, що не за щире "дякую", перекладали висновки з сейфів у шухляди, а із шухляди в сейфи, поки… про них у зв'язку з іншими, більш актуальними подіями взагалі не забули і в оточуючих не почала складатися загальна думка, що ці висновки нічого не варті, що вони пропали та й взагалі все це було якимось маревом. А міністр все чекав та чекав… Але не не дочекався. Навіть, коли один із примірників все ж таки, блукаючи, доповз до Києва, то там в приймальні міністра на нього вже чекав гібридний спрут закарпатської міліцейської корупції, який, не вагаючись, проковтнув і це майже останнє свідчення з жахливими висновками про діяння тячівських нелюдей. Як тільки це сталося, в Тячеві та Ужгороді з полегшенням радісно "позіхнули"… Але глибоко помилилися, бо саме на даний час матеріал, який ми сьогодні починаємо друкувати, вже на столі у міністра внутрішніх справ та у генерального прокурора України.
Стосовно ж документальних блукань, а також того хто за ці витівки відповість - покаже час.
Щоб не бути голослівними, зараз ми починаємо друкувати незаперечливі документальні докази з підписами не простих "шісток", які могли "помилитися", а високопоставлених генеральських чинів. На ваш розсуд ми надаємо тільки перші три сторінки тієї жахливої історії з десяти, в якій не дивлячись ні на що, навіть на пропоновані хабарі, люди у погонах, ті ж самі працівники міліції, проявили громадянську мужність, совість, принциповість, діяли за законами честі.
Поряд з цим, ми усвідомлюємо, що на Тячівщині з правами людини склалася жахлива ситуація. Люди зневірилися і втратили будь-яку довіру та повагу до влади та Законів. Для їх відродження, знищення в свідомості людей культивованого цим підрозділом страху ми маємо намір відкрити постійно діючий на сторінках газети "Правозахист" Народний трибунал, де будемо друкувати листи громадян, які постраждали від свавілля правоохоронних структур, звернення громадян Тячівщини, листи про підрозділ Катринця та його підопічних, які і сьогодні несуть зло людям цього краю… І яких чомусь так уперто прикриває головний убозовець краю підполковник Зелінський. Цікаво, чому?
Це солодке слова правда
"ЗАТВЕРДЖУЮ". В.о. міністра внутрішніх справ України генерал-полковник міліції М.В. Джига
ВИСНОВОК
за результатами перевірки по заявах гр. гр. Банк Г.М. та Банк В.М, щодо неправомірних дій з боку працівників Хустського відділу БОЗ УБОЗ УМВС України в Закарпатській області, які обслуговують Тячівський район
До міністра внутрішніх справ України особисто на прийом із заявою звернулась громадянка Банк Ганна Миколаївна, 1953 року народження, мешканка м.Тячів, вул. Митна, 6 Закарпатської області, одночасно подавши скаргу від імені свого чоловіка Банк Василя Михайловича, 1945 року народження, який мешкає за тією ж адресою, про неправомірні дії заступника начальника Хустського відділу БОЗ УБОЗ УМВС України в Закарпатській області підполковника міліції Катринця В.В, працівників цього ж відділу підполковника міліції Бринзяника Ф.В, капітана міліції Феєра В.І, майора міліції Майора В.М та старшого слідчого в особливо важливих справах слідчої частини відділу по розслідуванню злочинів, вчинених організованими групами слідчого управління УМВС України в Закарпатській області майора міліції Марича І.Ю. В заяві та скарзі вказано, що вищевказані працівники разом зі старшим слідчим Маричем І.Ю сфальсифікували проти Банка В.М. кримінальну справу по факту надання незаконних переваг в отриманні кредитів фермерському господарству "Добруник", крім цього вказується, що працівники названого відділу БОЗ займаються вимаганням великих сум грошей від підприємців у Тячівському районі.
Зокрема, вимагання грошей в сумі 40 /сорок/ тисяч доларів США та в подальшому 70 /сімдесят/ тисяч доларів США мало місце від Цубери Валентини Антонівни за невідкриття кримінальної справи проти неї.
Причиною цього послужило проявлене з боку Цубери В.А. обурення по відношенню до дружини Катринця В.В., яка, працюючи в одній з аптек, що входила до складу фірми "Адоніс", де засновником та директором була Цубера В.А., самовільно забирала виручку з каси, не повертаючи назад. У подальшому порушення проти Цубери В.А. кримінальної справи через відмову виплатити названу суму, її арешт і постійні погрози та психологічний тиск з боку Катринця В.В., Бринзяника Ф.В., Марича І.Ю. та інших працівників ВБОЗ, стало причиною доведення її до самогубства.
У скарзі Банка В.М. викладені факти про утримання його в ІТТ, психологічний тиск та погрози, з боку Марича І.Ю., Катринця В.В., Бринзяника Ф.В., і ненадання медичної допомоги під час серцевого нападу та виникнення передінфарктного стану під час допитів та утримання його в ІТТ.
Крім цього, в своїй заяві Банк Г.М. вказує, що по сьогоднішній день працівники ВБОЗ продовжують погрожувати ії сім'ї та принижують авторитет її чоловіка поданням різного роду запитів в різні інстанції.
Перевіркою з виїздом на місце, вивченням відомостей, викладених у заяві і скарзі, та отриманої оперативної інформації встановлено: соціальна ситуація та криміногенний стан у Тячівському районі Закарпатської області на цей час є вибухо-вогненебезпечними, внаслідок протиправних дій працівників зазначеного відділу БОЗ відносно населення району, психологічного тиску, вимагання та отримання значних сум доларів США шляхом порушення кримінальних справ, застосування запобіжного заходу до підозрюваних з утриманням їх в ІТТ.
Громадяни, відносно яких проводились перевірки або слідчі дії працівниками зазначеного відділу, доведені до крайнощів і відкрито висловлюють намір щодо фізичного знищення всіх причетних працівників цього підрозділу та їх сімей (у першу чергу, це стосується безпосередньо підполковника міліції Катринця В.В., підполковника міліції Бринзяника Ф.В, капітана міліції Феєра В.І, майора міліції Майора В.М та старшого слідчого майора міліції Марича І.Ю.).
- підполковник міліції Катринець Володимир Васильович, 1958 року народження, освіта вища, в органах внутрішніх справ з 1983 року, на займаній посаді з 1994 року;
- підполковник міліції Бринзяник Федір Васильович, 1957 року народження, освіта вища, в органах внутрішніх справ з 1994 року;
- капітан міліції Феєр Василь Іванович, 1966 року народження, освіта вища, в 1999 році закінчив Ужгородський національний університет, в органах внутрішніх справ працює з липня 1993 року, на займаній посаді з жовтня 1999 року;
- майор міліції Майор Володимир Михайлович, 1966 року народження, освіта вища, у 1993 році закінчив юридичний факультет Одеського державного університету, в органах внутрішніх справ з грудня 1989 року, на займаній посаді з листопаду 1999 року;
-майор міліції Марич Іван Юрійович, 1966 року народження, освіта вища, в органах внутрішніх справ з 1990 року, на займаній посаді з 1997 року.
Проведеним аналізом скарг громадян щодо неправомірних дій працівників Хустського відділу БОЗ в м.Тячеві УБОЗ УМВС України в Закарпатській області та за результатами проведеного службового розслідування викривається механізм та методи роботи працівників вищезгаданого підрозділу щодо отримання хабарів від приватних підприємців та громадян, які займаються комерційною діяльністю, тобто це:
- вилучення документів без складання належного акту чи протоколу, виклик осіб до підрозділу ВБОЗ, де під психологічним тиском проходять вимагання і отримання хабарів. При необхідності, застосування запобіжного заходу, затримання в порядку ст. ст.115, 106 КПК України з цією ж метою, а також порушення кримінальних справ.
Згідно виборок з журналів "Обліку затриманих осіб" ІТТ Тячівського РВУМВС України в Закарпатській області в період 1994-2001 роки за матеріалами ВБОЗ в м.Тячеві в ІТТ було поміщено та утримувалось 37 осіб. мертві звинувачують Проведеним аналізом скарг громадян щодо неправомір них дій працівників Хустського відділу БОЗ в м.Тячеві УБОЗ УМВС України в Закарпатській області та за результатами проведеного службового розслідування викривається механізм та методи роботи працівників вищезгаданого підрозділу щодо отримання хабарів від приватних підприємців та громадян, які займаються комерційною діяльністю, тобто це:
- вилучення документів без складання належного акту чи протоколу, виклик осіб до підрозділу ВБОЗ, де під психологічним тиском проходять вимагання і отримання хабарів. При необхідності, застосування запобіжного заходу, затримання в порядку ст. ст.115, 106 КПК України з цією ж метою, а також порушення кримінальних справ.
Згідно виборок з журналів "Обліку затриманих осіб" ІТТ Тячівського РВУМВС України в Закарпатській області в період 1994-2001 роки за матеріалами ВБОЗ в м.Тячеві в ІТТ було поміщено та утримувалось 37 осіб.
Такий факт мав місце з Цуберою Валентиною Антонівною та її сином Цубера Михайлом Івановичем, які були затримані в порядку ст.106 КПК України і проти них була порушена кримінальна справа, в результаті чого Цубера В.А. покінчила життя самогубством в камері ІТТ Тячівського РВ. Кримінальна справа направлена до суду, однак ухвалою іменем України судової колегії в кримінальних справах Верховного ;- суду України гр.Цубера М.І. та покійну Цубера В.А. виправдано, що свідчить про фальсифікацію матеріалів справи з метою отримання від останніх хабара в сумі 40 тисяч доларів США. Цубера В.А. відмовилась передати зазначену суму заступнику начальника Хустського ВБОЗ в м.Тячеві Катринцю В.В. та ст. оперуповноваженому цього ж відділу Бринзянику Ф.В. і звернулась за захистом до Голови Тячівської райдержадміністрації Банка В.М. Ним особисто був запрошений до райдержадміністрації Катринець В.В. та попереджений про неправомірні дії у відношенні до Цубери В.А., що спонукало в подальшому порушення кримінальної справи відносно неї та її затримання.
Перевіркою встановлено, що особисто заступник начальника відділу БОЗ Катринець В.В. до порушення кримінальної справи відносно Цубери В.А. підтримував дружні стосунки з нею особисто та з її сім'єю. Неодноразово відвідував їх по місцю мешкання та разом проводили святкування, а також сприяв їй у підприємницькій діяльності, але Катринець В.В. у своєму поясненні заперечує це та пояснює, що не підтримував зовсім ніяких стосунків з Цуберами (див.фото), чим проявив нещирість під час проведення службової перевірки. (До матеріалів додається відеозапис, на якій зафіксовано їх сумісне святкування).
Через фірми, співзасновником та директором яких була Цубера В.А., зроблено ремонтні та будівельні роботи у приміщенні підрозділу ВБОЗ в м. Тячеві, за які не проведено розрахунок згідно калькуляції по сьогоднішній день, а документи під час обшуку були вилучені без акту і місцезнаходження їх не відомо. Це зроблено навмисно, щоби не було доказів.
Катринець В.В. особисто такі факти не визнає, хоча старший оперупо-вноважений Бринзяник Ф.В. в своєму поясненні підтверджує факт проведення ремонтних та будівельних робіт зазначеними фірмами, а також цей факт підтверджує колишній бухгалтер ТОВ "Темп" Мешко В.Л. та особисто Цубера М.І.
За фактом самогубства Цубери В.А. в ІТТ Тячівського РВ УМВС України в Закарпатській області проводилась службова перевірка та прокуратурою Закарпатської області була порушена кримінальна справа. Але слід звернути увагу на те, що під час розслідування з кримінальної справи зникає оригінал передсмертної записки, а в подальшому справу закрито згідно ст.б п.1 та ст. 213 КПК України.
Також 27.09.2000 року був викликаний по повістці, в якості свідка, Банк Василь Михайлович до ВБОЗ в м.Тячеві, де слідчий Марич І.Ю., Катринець В.В., Бринзяник Ф.В. протягом 4 годин допитували його без захисника і в той же день йому було пред'явлено обвинувачення за ст. 86*1 КК України та затримано в порядку ст.115 КПК України.
Цього ж дня Банка В.М. заарештували і незважаючи на поганий стан здоров'я і те, що раніше він переніс інфаркт, коли в камері затримання стався серцевий напад, його утримували та не викликали лікаря поки він не почав втрачати свідомість.
У камері затримання ІТТ Тячівського РВ старший слідчий Марич І.Ю. примушував медичних працівників по декілька разів переміряти тиск Банкові В.М. та особисто намагався перевірити тиск. На вимогу медичних працівників термінової госпіталізації Банка В.М. відмовив.
Зокрема опитана фельдшер Тячівської швидкої медичної допомоги Гоздо Л.В. та кардіолог Тячівської ЦРЛ Коперльос Є.М., які підтвердили факт їх виклику в ІТТ Тячівського РВ до Банка В.М., у якого дійсно був критичний стан здоров'я і він потребував термінової госпіталізації, про що було зроблено запис в журналі ІТТ так, як в нього було загострення серцевої хвороби. Однак незважаючи на це, кардіолога Коперльос Є.М. було запрошено слідчим Марич І.Ю. до нього в кабінет і попереджено про відповідальність за свої дії, як вона зрозуміла, за встановлений діагноз. Той же слідчий примусив її підкреслити на кардіограмі ті місця, які підтверджували динаміку хвороби серця. Лише тоді хворого Банка В.М було госпіталізовано та комісійне обстежено. Після чого він знаходився на стаціонарному лікуванні протягом 26 діб. (До матеріалів додаються висновки медичної експертизи).
Банк В.М. пов'язує порушення відносно нього кримінальної справи та застосування запобіжного заходу відносно нього лише з тої причини, що він знав про вимагання 40 (сорок) тис. доларів США від Цубери В.А. працівниками ВБОЗ (Катринцем В.В., Бринзяником Ф.В. та Маричем І.Ю.). В своєму поясненні Банк В.М. вказує, що після того, як Цубера В.А. звернулася до нього, як до Голови райдержадміністрації за захистом від протиправних дій з боку працівників відділу БОЗ м.Тячева. Він запросив на 17 годину Катринця В.В. до себе в кабінет де розповів про розмову з Цуберою В.А. закликаючи Катринця В.В. діяти згідно закону, як належить працівникам міліції.
Катринець В.В. вислухавши розмову спочатку промовчав, а потім не заперечуючи вищевказаного факту відповів: "Вона більше говорити не буде". Будучи головою райдержадміністраціг Банк В.М. зрозумів, що зробивши висновки працівники ВБОЗ припинять свої неправомірні дії. Однак через два дні Цубера В.А. з сином Цубера М.І. були затримані та заарештовані. На слідуючий день, після арешту Цубери, Катринець В.В. особисто прийшов о 6 годині 30 хвилин до Банка В.М. додому і повідомив, що вона повісилась в камері затримання і запитував, що йому робити.
Викладені Банком В.М. відомості в ході службового розслідування перевірені і по хронології співпадають з поясненням.
12.02.1996 року Цубера В.А затримана в порядку ст. 115 КПК України. 15.02.1996 року згідно постанови слідчого Марича І.Ю від 14.02.1996 року відносно Цубера В.А обрано запобіжний захід та взяття під варту і ознайомлено її з постановою. 16.02.1996 року вона між 5-6 годинами повісилась в камері, залишивши передсмертну записку написану власноручно, в якій звинувачувала в своїй смерті майора міліції Катринця В:В та слідчого Марича І.Ю.
У своєму поясненні Банк В.М. вказує, що наступного дня після самогубства на всіх парканах-стінах міста з'явилися надписи "Катринець, Бринзяник - вбивці". Вказаний напис залишився до цього часу і вході перевірки задокументовано фотозйомкою.
Однак, під час службової перевірки і по цей час при розслідуванні кримінальної справи не прийнято до уваги багато обставин, а саме:
- невідомо по якій причині дружина Катринця В.В., яка працювала завідуючою аптеки, співзасновником якої була Цубера В.А., в матеріалах кримінальної справи не фігурує зовсім, :а лише зі слів самого Катринця В.В., відносно неї винесено постанову про відмову в порушенні, кримінальної справи;
- родина Катринця В.В., після всіх пригод, відкриває власну аптеку, яка функціонує і на цей час.
В ході проведеного службового розслідування здійснено аналіз звернень громадян про неправомірні дії працівників відділу Хустського ВБОЗ в м.Тячеві, який показав, що в період з 1996-2001 роки в УМВС України в Закарпатській області загалом надійшло 17 скарг, в яких в основному йшла мова про неправомірне затримання та фальсифікацію кримінальних справ і вимагання хабарів в великих розмірах, з боку працівників відділу БОЗ в м. Тячеві. Окремі матеріали перевірок вивчені в ході службового розслідування свідчать:
- 16.02.2001 року із прокуратури Закарпатської області надійшла скарга Дан Івана Йонашевича, мешканця м. Ужгород вул. Володимирська На кв.15 про те, що працівники відділу Хустського ВБОЗ в м.Тячеві безпідставно склали на нього адміністративний протокол, по якому він підданий адміністративному арешту строком на сім діб, переслідуючи його за те, що він захищав інтереси гр. Поп Н.Н., якого неодноразово викликали до ВБОЗ в м. Тячів вимагаючи від нього розрахуватися з сезонним працівником, з яким Поп Н.Н разом працював в м. Москві. Безпосередньо працівники ВБОЗ в м. Тячеві оперуповноважені Феєр В.І та Майор В.М неодноразово викликали Поп Н.Н. по повісткам, не порушивши кримінальної справи, та вимагали кошти від нього в сумі 2 000 доларів США на користь третіх осіб.
За результатами перевірки по вказаній скарзі викладені факти знайшли своє підтвердження. Наказом УМВС області N 94 від 13 березня 2001 року Майору В.М. оголошено сувору догану, Феєру В.І., з урахуванням того, що починаючи з липня 1998 року він чотири рази притягувався до дисциплінарної відповідальності, також оголошено сувору догану, Бринзянику Ф.В. та Катринцю В.В. оголошено догану кожному;
- протягом 1999-2000 років оперуповноважені Феєр В.І та Майор В.М безпідставно викликали тимчасово не працюючих гр. Шіман Нуцу Нуцови-ча,19б8 р.н, мешканця с.С.Водяне вул.Емінеску,79 Рахівського району та Шіман Івана Нуцовича, 1966 р.н,-мешканця с.С.Водяне вулЛеніна. 61 Рахівського району, проводили по місцю їх проживання незаконні огляди-обшуки, фотографування придбаного цукру, вказуючи, що цукор крадений і підлягає конфіскації. Для вирішення питання, щодо не порушення кримінальної справи вимагали від них хабар в сумі шість тисяч доларів США.
Вимагання грошей, в цій ситуації, припинив адвокат Дан І.Й, який втрутився в процес, що в свою чергу стало причиною його переслідування з боку працівників вищезазначеного підрозділу Бринзяника Ф.В, Феєра В.І, Майора В.М та слідчого Рак В.П., які спочатку сфальсифікували проти нього адміністративний матеріал, по якому він був підданий адміністративному арешту строком на сім діб, а потім порушили кримінальну справу за ст.194 КК України, яка провадженням закрита прокуратурою Закарпатської області на підставі ст. б п.2 КПК України;
За допомогою аналогічних прийомів оперуповноважені Феєр В. І та Майор В.М погрожуючи кримінальною відповідальністю за зайняття незаконною торгівельною діяльністю та порушення правил проведення валютних операцій від громадянина Гузо Івана Юрійовича, 1953 р.н, тимчасово не працюючого, мешканця с. Діброва, вул. К.Маркса, 143"а", Тячівського району вимагали та отримали хабар в розмірі три тисячі доларів США.
Протягом 1999-2000 років оперуповноважені Феєр В.І та Майор В.М спровокували мешканця с. С.Водяне вул.18-Жовтня,10 Рахівського району приватного підприємця Мігалі Юрія Юрійовича, 1960 р.н, склали відносно нього адміністративній протокол, згідно якого судом йому призначено покарання в вигляді семи діб адміністративного арешту після чого за дозвіл займатися окремими видами торгівельної діяльності, не затримання його в подальшому та непритягнення до кримінальної відповідальності отримали хабара в сумі п'яти тисяч доларів США.
Від мешканця с. С. Водяне вул.Борканюка,38 Григор Миколи Юрійовича, 1964 р.н, приватного підприємця, який займається торгівлею на ринках Тячівського району оперуповноважені Феєр В.І та Майор В.М на ринках беруть одяг та взуття не розраховуючись.
За матеріалами перевірки перерахованих фактів підготовлено висновок і матеріали направлені до прокуратури Закарпатської області для прийняття рішення, щодо порушення кримінальної справи. На цей час матеріали вивчаються прокуратурою.
В ході службового розслідування також виявлено та перевірено факт самовільного присвоєння спеціального звання "капітан міліції" працівником Хустського ВБОЗ в м.Тячеві Феером В.І в 1998 році, який на той час перебував на посаді начальника громадської безпеки Тячівського РВ.
Перевірка матеріалів службового розслідування показала, що з лютого 1998 року Феєр В.І носив формений одяг з погонами "капітана міліції" незважаючи на те, що рішенням атестаційної комісії МВС України в наданні звання йому достроково було відмовлено про, що до УМВС надійшло рішення атестаційної комісії від. 15.07.98р. З вказаним рішенням Феєр В.І був ознайомлений 9.08.1998 року, маючи вже на той час посвідчення капітана міліції видане 24.03.1998 року. Незважаючи на це Феєр В.І не повідомив про цей випадок керівництво, а самовільно присвоївши собі звання користувався службовим посвідченням і носив формений, одяг "капітана міліції" до 29.03.1999 року. Наказом №138 від. 31.03.1999 року Феєра В.І притягнуто до дисциплінарної відповідальності у вигляді оголошення суворої догани за вищевказаний факт.
За матеріалами ВВБ в Закарпатській області проведено службову перевірку відносно оперуповноваженого Хустського ВБОЗ в м.Тячеві капітана міліції Феєр В.І, який під час оформлення на службу в органи внутрішніх справ подав до УРОС УМВС сфальсифіковану довідку про навчання його в Ужгородському державному університеті, хоча фактично там не навчався.
Матеріали службового розслідування по вищевказаному факту направлені до прокуратуру Закарпатської області для вирішення питання згідно чинного законодавства.
За останні роки відносно працівників Хустського ВБОЗ в м. Тячеві відділом внутрішньої безпеки в Закарпатській області та інспекцією по роботі з особовим складом УМВС області неодноразово проводились службові розслідування за фактами зловживань владою та своїми посадовими становищами.
25.05.2001 року прокуратурою Закарпатської області проведено перевірку виконання Хустським відділом БОЗ УБОЗ УМВС України в Закарпатській області Законів України "Про оперативно-розшукову діяльність" та "Про боротьбу з корупцією". За результатами перевірки на ім'я начальника УМВС України в Закарпатській області з прокуратури надіслано подання про усунення порушень допущених працівниками ВБОЗ в м. Тячеві з вимогою про притягнення до дисциплінарної відповідальності керівництва відділу БОЗ в м. Тячеві та слідчих відділу "03" СУ, які допустили порушення кримінально-процесуального законодавства при розслідуванні кримінальних справ.
Виконання вимог було доручено начальнику УБОЗ УМВС України в Закарпатській області підполковнику міліції Зелінському А.Ф., який належним чином подання не розглянув і до дисциплінарної відповідальності винних працівників ВБОЗ в м.Тячеві Катринця В.В., Марича І.Ю, Йовдія Ю.Ю не притягнув всупереч вимозі прокуратури Закарпатської області, а лише обмежився вжитими до них раніше прийнятими заходами. Однак Зелінським А.Ф не враховано те, що наказом № 94 від. 13.03.2001 року працівники відділу БОЗ в м. Тячеві притягувались до дисциплінарної відповідальності не за упущення в роботі, а за дисциплінарні проступки.
Допущені значні недоліки при зборі матеріалів, порушення та розслідування кримінальних справ, старшим слідчим відділу "03" СУ УМВС України в Закарпатській області майором міліції Марич І.Ю., що стало можливим внаслідок відсутності належного контролю за ходом розслідування кримінальних справ з боку першого заступника начальника слідчого управління УМВС України в Закарпатській області полковника міліції Петрика В.В та-заступника начальника управління, начальника слідчого управління УМВС України в Закарпатській області полковника міліції Василиндра М.М.
Грубі порушення службової дисципліни, ігнорування вимог нормативних актів України з боку працівників Хустського ВБОЗ УБОЗ УМВС України в Закарпатській області підполковника міліції Катринця В.В., підполковника міліції Бринзяника Ф.В., майора міліції Марича І.Ю., майора міліції Майора В.М., капітана міліції Феєра В.І стали можливими із-за значного упущення, щодо контролю за роботою вказаних працівників з боку їх безпосереднього начальника відділу підполковника міліції Поповича В.І та начальника УБОЗ УМВС області підполковника міліції Зелінського А.Ф.
Необхідно звернути увагу що, під час проведення службової перевірки, була здійснена зустріч з представником СБУ у м.Тячсві майором Долженковим С.С., головою районного суду Гримут В.І., прокурором району Савинець В.В., представниками районної та сільських Рад, які одностайно висловили вкрай негативну думку про діяльність співробітників зазначеного підрозділу.
Вибірковим спілкуванням з населенням встановлено, що у жителів Тячівського району склалась негативна думка про роботу правоохоронних органів і базується вона тільки на діяльності співробітників ВБОЗ м.Тячево, претензій та зауважень до інших підрозділів та служб райвідділу немає.
На підставі викладеного, -
1. Факти викладені у заяві Банк Г.М. та скарзі Банк В.М. вважати такими, що знайшли своє підтвердження.
2. У зв'язку із складною та напруженою соціальною обстановкою в Тячівському районі, що може привести до тяжких наслідків у відношенні до працівників Хустського ВБОЗ , які обслуговують Тячівський район, членів слідчо-оперативної групи по викриттю організованих злочинних угрупувань замінити іншими більш досвідченими працівниками.
3. За грубі порушення вимог чинного законодавства в оперативно-службовій діяльності безвідповідальне ставлення до виконання своїх службових обов'язків, які виразились в неналежному зборі матеріалів для порушення та розслідування кримінальних справ, переслідування мети, що протирічить інтересам служби, застосування психологічного тиску для отримання необхідних показів, щодо порушення кримінальних справ по надуманим мотивам, порушення вимог Дисциплінарного статуту Закону України "Про міліцію" та Конституції України, заступника начальника Хустського ВБОЗ УБОЗ УМВС України в Закарпатській області підполковника міліції Катринця Володимира Васильовича, старшого оперуповноваженого Хустського ВБОЗ УБОЗ УМВС України в Закарпатській області підполковника міліції Бринзяника Федора Васильовича, оперуповноваженого Хустського ВБОЗ УБОЗ УМВС України в Закарпатській області майора міліції Майора Володимира Михайловича, оперуповноваженого Хустського ВБОЗ УБОЗ УМВС України в Закарпатській області капітана міліції Феєра Василя Івановича та старшого слідчого відділу "03" СУ УМВС України в Закарпатській області майора міліції Марича Івана Юрійовича з органів внутрішніх справ звільнити за ст.бб Положення про проходження служби (за дискредитацію) кожного.
4. За безконтрольність за службовою діяльністю підлеглих, неналежне реагування на подання прокуратури Закарпатської області, відсутність належного контролю за ходом розслідування кримінальних справ першому заступнику начальника управління, начальнику УБОЗ УМВС України в Закарпатській області підполковнику міліції Зелінському Антону Франтішковичу та заступнику начальника управління, начальнику слідчого управління УМВС України в Закарпатській області полковнику міліції Василиндрі Михайлу Михайловичу оголосити сувору догану кожному.
5. За недостатній контроль за діяльністю підлеглих, розслідуванням та якісним збором матеріалів по кримінальним справам, щодо викриття організованих злочинних угрупувань першому заступнику начальника слідчого управління УМВС України в Закарпатській області полковнику міліції Петрику Василю Васильовичу та начальнику Хустського відділу БОЗ УБОЗ УМВС України в Закарпатській області підполковнику міліції Поповичу Володимиру Івановичу оголосити догану кожному.
6. Створити бригаду досвідчених фахівців МВС України з числа ГУБОЗ, ГСУ, ГУРОС та Головного Штабу для всебічного і ретельного вивчення службової діяльності Хустського відділу БОЗ УБОЗ УМВС України в Закарпатській області за останні п'ять років.
7. Висновки та зібрані матеріали стосовно працівників Хустського відділу БОЗ УМВС України в Закарпатській області направити до Генеральної прокуратури України для вирішення питання згідно чинного законодавства.
Начальник УМВС України в Закарпатській області
Полковник міліції С.В. Крижанівський
Заступник начальника відділу УВБ МВС України
Підполковник міліції В.Д.Барилюк
Начальник УМВБ МВС України генерал -майор міліції
В.О. Назаров

Газета "Правозахист" №№8-13 за 2003 рік.
P.S. Шановні читачи! Сьогодні 3 лютого 2004 року. Ви думаєте, що хтось ці висновки поважної комісії виконав? Помиляєтесь А віз і нині там. От вам і відповідь про реальний стан боротьби з корупцією на Закарпатті.


Рецензии