Афгонистонда тинчлик 3

   “Афгонистонда тинчлик масаласи Марказий Осиёдаги энг тинчликсевар кишиларга керак, биз ўзбеклар бу ишда фаолрок иштирок этишимиз керак, бу ишга  Россия, айникса Туркия, Саудия Арабистони каби мамлакатларнинг нуфузли давлат ва жамоат арбоблари иштирокида “ТИНЧЛИК УРНАТИШ МИССИЯСИ” жиддий иш олиб бориши керак. Гарб мамлакатлари уз билмаганини, билганлардан сурасагина тинчлик урнатилиши мумкин ва биз – узбекларга дунёдаги тинчликсевар халклардан бири эканлигимизни исботлаш  бу яна бир имконият”...-деган маънода макола ёзганимдан сўнг, наркотрафик масаласи ШОС мамлакатларининг Пекин учрашувида, ОДКБ мамлакатларининг Остона учрашувида кўриб чикилди.
Фикрларимиз бир хил чикканидан мен хам хурсандман.
  Лекин, масаланинг энг нозик томони борки, бу ечимни ШОС мамлакатлари хам ОДКБ мамлакатлари хам тушунмайдилар.
  Хар бир муаммони ечиш учун сидкидилдан, самимий киришсангиз унинг ечимини топиш мумкин. Мен айтмокчи бўлганим Афгонистонда тинчлик ўрнатишнинг маърифат йўлидир. Менимча мана шу мен айтмокчи бўлган таклиф амалга ошса ИншаАллох Афгонистондаги деярли 40 йиллик урушга бархам берилади. Менинг айтмокчи гапимни Туркия ва Якин Шаркдаги Араб мамлакатлари оркали АКШ рахбариятига етказиш ва уларни шу ишга кўндириш керак.
Менинг таклифим Куръондан келиб чикади.
  Афгонистондаги рахбарлик лавозимларида ўша ерда яшовчи мусулмончиликнинг суннийлик мазхабидаги фукароларни кўпайтириш керак. Куръон, Имом Бухорий хадисларини бепул таркатиш керак. "Кули ва тили билан бировга озор бермаган киши хакикий мусулмон" эканлигини купрок таргиб килиш керак.
  Чунки, минг йил давомида бу ерни суннийлик мазхабидаги кишилар бошкариб келишаётганди.   
33-А;зоб (хизблар, гурухлар)
70.  О вы, кто верует!
Страшитесь (гнева) Бога и говорите правые слова,
71.  Чтобы Он вам дела благоустроил и вам простил ваши грехи, -
Ведь кто Аллаху и посланнику  Его послушен,
Познает высшее блаженство.
Бу ердаги Ведь кто Аллаху и посланнику  Его послушен,
 жумласини, “Унинг пайгамбарига итоат этинг дейилгани” хозирги кундаги  суннийлар назарда тутилмокда.

P.S. Бу мавзуга кайтишимга сабаб, Афгонистон билан чегарадош жойдаги бир биродар мамлакат каттаси пул ундираман дея, гох Шер, гох Айик билан уйнашаётгани (улар доим унинг гапига куниб турармиканлар?) хакида маколани
укиганим ва хавотирим ошгани булди.


Рецензии