Правдивая история о Святополке. Эпизод 89. Часть14

Правдивая история о Святополке. Эпизод 89. Часть14

Стали відомі нюанси кримінальної справи, порушеної проти Святополка

Вдалося ознайомитися з постановою про порушення кримінальної справи  відносно колишнього великого князя Київського Святополка

Як пише «Сермяжна правда», у документі розповідається, як він намагався зупинити активну громадську діяльність князя Муромського Глiба шляхом застосування «фізичного насильства та інших незаконних методів впливу», залучаючи до цього співробітників правоохоронних органів.

Як відомо, кримінальну справу відносно Святополка, обвинуваченого в перевищенні влади і дачі незаконних вказівок посадовим особам найближчого оточення князя Київської Русi, було порушено 21 березня 1019 року, коли Святополк був переможений своїм молодшим братом Ярославом Мудрим на річці Альті. Через кілька днів з нього взяли підписку про невиїзд, провели очну ставку з колишнім начальником департаменту зовнішнього спостереження Головного управління кримінального розшуку гридi Київської Русi висунули обвинувачення.

Текст постанови починається з нагадування про те, що князь Муромський Глiб ще в ході  виборчої кампанії 1015 року активно займався громадською діяльністю, публікуючи газети і листівки, що містили критику на адресу тодішнього великого князя Київського Святополка. «Ознайомившись із статтями та будучи обуреним змістом критичних публікацій князя Муромського Глiба та його громадською діяльністю, великий князь Київський Святополк прийняв рішення зупинити їх діяльність шляхом застосування до них фізичного насильства та інших незаконних методів впливу із залученням співробітників правоохоронних органів», – говориться в документі.

З цією метою в листопадi 1015 року великий князь Київський Святополк дав вказівку тодішньому боярину Путшi провести негласні оперативно-розшукові заходи щодо князя Муромського Глiба, а також застосувати до нього «незаконний вплив з метою припинення громадської діяльності. У свою чергу Путша через керівника апарату міністра внутрішніх справ Еловiта (помер два роки тому) дав незаконний наказ своєму підлеглому, тодішньому першому заступнику начальника Головного управління кримінального розшуку гридi Горясеру  розібратися з активістом– вивезти його за місто, побити, підпалити двері його квартири.

Передбачалося, що результатом застосування цих заходів стане те, що князь Муромський Глiб в майбутньому не буде настільки суспільно активний. «24 листопада 1015 року в приміщенні великого князя Київського Святополка боярин Путша особисто доповів про виконання доручення князя, який схвалив дії співробітників гридi» – говориться в документі.

Після цього, відповідно до постанови про порушення кримінальної справи, великий князь Київський Святополк дав Путшi вказівку викрасти князя Муромського Глеба, виманити його за межі Мурома і «застосувати до нього психічний і фізичний вплив як з метою помсти за його критичну діяльність, так і з метою її припинення». Вимогу великого князя Київського Святополка боярин Путша передоручив Горясеру, після чого було організовано стеження за Глiбом. Однак князь Муромський Глiб зрозумів, що за ним стежать, і звернувся з відкритим листом. «1 вересня 1015 року в приміщенні великого князя Київського Святополка  боярин Путша повідомив, що князь Муромський Глiб продовжує займатися суспiльскою діяльністю.  Путша висловив невдоволення діями співробітників гридi, які не виконали доручення Святополка.

Виправдовуючись перед Святополком Путша йому доповів, що причиною невиконання заходів стало виявлення князем Муромським Глебом  стеження з боку працівників гридi та напавлені скарги, і запевнив, що насильницькі дії щодо Глеба будуть здійснені в стислі терміни», – йдеться в постанові.

Після цього, згідно з версією слідства, Путша, керуючись особистою зацікавленістю та кар’єрними мотивами, а також не бажаючи ускладнювати свої відносини з Святополком, дав вказівку Горясеру  вбити Глiба, і при цьому «прямо посилався на вказівку Святополка.

Як відомо, 5 вересня 1015 року співробітники гридi на чолі з Горясером вбили Глiба поблизу Смядинi біля Смоленська.. «Таким чином великий князь Київський Святополк, будучи посадовою особою, своїми умисними діями, які виразилися в дачі боярину Путшi незаконних вказівок про проведення незаконних оперативних заходів щодо князя Муромського Глеба та здійсненні на останнього фізичного та психічного тиску з метою припинення їх журналістської та громадської діяльності, завдав істотної шкоди державним інтересам та охоронюваним законом правам та інтересам окремщi фізичнoi особи Глiба, що призвело до підриву авторитету органів державної влади як в Київської Русi, так і на міжнародній арені, і стало причиною тяжких наслідків у вигляді смерті Глiба, та скоїв злочин..», – резюмується в постанові про порушення кримінальної справи.

Адрес страницы (с 24 ноя. 2007 г.): /lit/garfinkel-vse_pod_kontrolem.htm
 http://zik.ua/ua/news/2011/03/30/279706


Рецензии