Роздумы нацюцюрныка

Розкажу я вам шановнэ товариство, як мы з кумом Мыколою нашу мову вид клятых москалив боронылы. Сыдымо мы значить з кумом в львивський кнайпи, вже по четвертий гальби пыва пьем и канапками закусюемо. Москали його называють «пиво», а в нас свидомых українців воно «пыво». Повбывав бы тых москалив, за тэ «пиво». Кум розказуе, як вин учора вечором йшов додому, а з перевулка на нього два москаля выскочыло. Вин одному и другому в морду дав, и дали йде. Тут з за рогу выбигае их цила толпа. Кум дистае пистоля и всих перестреляв. Йде дали, а тут москали на  танку выизжають, ну кум на гвынтокрыла и ракетамы по тому танку. Тут я йому и кажу – це вы вже куме брешэтэ. Вин каже – так – брешу, але ж як же я их ненавиджу.
Гарно так сыдымо. Официянточка така файна кобита з велыкымы цицькамы, пыво смачнэ и холоднэ. Тут вбигае в зал наш знайомый Петро. Очи в нього вырячени, хапае вин гальбу пыва, выпивае його залпом и тоди крычить. Хлопци, вы тут сыдытэ, спокийно пыво пьетэ, а там кляти москали закон про язык прыняли. Зараз в нас нашу мову заберуть и закопають в своих шахтах на Донбаси. Трыба мову рятуваты. Пани Фарион выступала, казала всим на Кыив идты трэба – мову вид москалив бороныты. Тут мы з Мыколою аж пидскочылы. Як то так, нашу мову заберуть. А Петро кажэ, мало того, шо заберуть, так щэ в школах заставлять отой росийськый язык наших дитэй вчить. Цэ шож тоди будэ? Наши недоумкы и своей ридной мовы вывчить не можуть, а тут им щэ отой язык пидсунуть.
Тут кум Мыкола почав згадувати, як ти кляти москали до нас на Галычину прийшли и з Велыкою Украиною нас поедналы. Ото вже було страхиття. Понастроювали всяких заводив и фабрык, понавидкрывали ризных школ, ПТУ, техникумив, инстытутив и универсытэтив. Зачалы нас украинський мови вчить, а ще й росийський, английський, нимецький. А мы ж ранише вси неписьменни булы, так нам добрэ було.  Жылы мы в селах, паслы худобу, годувалы поросяток, пылы пыво и горилку, а тут понастроювали купу квартыр в городах, мы вси з сил туды попереселялысь, на работу повстроювалысь, на оти кляти москальськи заводи, почали всяку продукцию выпускать.
  А як же ж було добрэ за Польши, самэ велыкэ пидпрыемство на Галычини – львивськый пивзавод. Повывчалысь наши батькы на вчытылив и инжэнерив, деяки навить вченымы сталы. Украина наша заняла дэсятэ мисце в свити по ривню экономикы. Такий гвалт був, всим трэба було працюваты, за тунеядство и спекуляцию в тюрму сажалы.
А потим на нас напала нэзалежнисть. Мы з Мыколою тоди всим лыстовкы роздавалы, як нам буде добрэ жыты, як у Хранции. Ранише всэ сало и ковбасу в нас москали и коммуняки зжыралы, а зараз мы вси його сами поїмо. Алє шось воно не того з тою нєзалєжнистю получилось. Десь уси заводы подивалысь, позакрывалысь, колгоспы також зныклы – нэма дэ робыты. Затэ зараз в нас свобода, дэмократия и толэрантнисть.
Алэ чогось багато наших у ту саму Хранцию и Польшу поихало на заробиткы, гроши ж дэсь трэба на пыво и ковбасу зароблять. Дэяки там и осталысь и всю симью туды вже поперетягувалы. А нам з Мыколою и тут добрэ. Моя жинка у Польши сраки мые, горшки выносыть, а мени гроши на пыво высылае, Мыкола на базари торгуэ китайськымы трусами. Так и живэмо.

Отож выришылы мы вси разом на столыцю ихаты, за нашу мову насмерть бытыся. Пидигналы нам автобусы, Мыкола свою Ганьку з собом взяв, я свого сына Васыля – здоровый лобуряка, алэ працюваты не хочэ, тилькы пыво пье и з курвамы шльондрае. Прывызлы нас до Кыива рано вранци и пишлы мы до Украинського дому. А там вже отой Беркут стоить, кажуть що охороняють бо тут Янукович будэ пресконференцию проводыть. Выдерся перед намы на трыбуну Сеня фронтовик, почав голосно вэрэщаты, що влада нас боиться, мы им тут зараз покажэмо, всих порвэм. Почалы мы на отой Беркут кыдатыся, пляшкамы в ных швыряты, газом прыскать, воны нас також дубинкамы и газом. Тут прыйшов до нас на допомогу сам пан Клычко, став в пэршых рядах и повив нас на прорыв, алэ и йому в морду газом прыснули, ще руку вин подряпав. Отак довго мы былысь, а потим Беркут на нас плюнув и пишов додому, а мы биля того Украинського дому залышылысь. Пэрэмоглы всих.
З тои перемогы вси навить про ВОНУ забули. Тут ще на трыбуну полиз наш головный вождь – Тягныбок. Кажэ, що никому мы свою мову нэ виддамо, будэмо тут дэнь и ничь сыдиты. Нам робыты нэ треба, можэмо майданыты скилькы завгодно. За все уплочено. Хай москали роблять, а мы будэмо свою мову вид ных видстоювать. А нема чого отым москалям на своем языке разговаривать. Нехай вси нашу мову вчать, а то скоро вона совсим пропадэ.

Ото ж свидоми украинци - ни кроку назад. Запад нам поможэ. Воны для нас ноу-хау прыдумалы, як заповидавав нам вылыкый Ющенко. Будемо зараз топыты хыты кизякамы, а кожному галичаныну выдадуть гермэтычни шаровары з завязкамы и стануть годуваты горохом. Будемо мы свий биогаз выдобуваты и повнистю себэ ным забеспечуваты. В кожний вбыральни поставымо биогазовый генератор. Обийдемось мы без России и руського языка, а ни то розбижемося вси по эуропам, нехай тут негры з китайцями живуть, абы не москали.

Словарь львивской гвары:
1. Нацюцюрник – на укромовном новоязе – презерватив.
2. гальба – бокал.
3. кнайпа – пивная, ресторанчик.
4. Кобита – женщина.
5. Файна – красивая, хорошая.
6. худоба – скотина.
7. курвы – проститутки.
8. шльондраты – встречаться, общаться.
9. свидоми – сознательные.


Рецензии