Оптимист. 2026й. да чемпион булиш учун

Худо хохласа, юртимнинг келажаги порлокдир!
Бу хамма сохада инша Аллох якин келажакда курина бошлайди. Энг кузга ташланиши мумкин булган муваффакият футбол буйича 2026 йилги жахон чемпионатида Узбекистон жахон чемпиони булиши мумкин!
Агар менинг айтганларимга кулок тутсангиз, шундай булиши мумкиндир, балким. Ва Аллоху Аълам.
Шунинг учун бу хакда менинг мулохазаларим.
Бунинг учун аввало, турли-туман, хозирги пайтдаги энг долзарби булган иймон хакидаги илм керак.
Биринчи талаб – Аллохнинг бирлигини тан олиш.
Бу сузни айтаётган киши биров томондан мажбур килинмасдан, узи, онгли равишда айтиши лозим булади.
Агар, кимки шу гапни тилда айтиб, амалда хам факат Аллохга суянса адашмайди ва пойдевори куламайди.
Куръондаги Сигир (Бакара) сурасида Аллох, бизга шундай дейди:
257.  (256). Нет принуждения в религии. Уже ясно отличился прямой путь от заблуждения. Кто не верует в идолопоклонство и верует в Аллаха, тот ухватился за надежную опору, для которой нет сокрушения. Поистине, Аллах - слышащий, знающий!
258.  (257). Аллах - друг тех, которые уверовали: Он выводит их из мрака к свету.

Купрок укиш, изланиш, иймонли кишиларнинг бир маромда тинимсиз самимий мехнати талаб килинади.
Илмни эса Аллох, уни талаб килган бандасига Узи (Аллох) хохланиганича беради, холос.
Оятул Курси номи билан машхур Куръондаги Сигир сураси 256-ояти мана шу хакда:
–Аллах - нет божества, кроме Него, живого, сущего; не овладевает Им ни дремота, ни сон; Ему принадлежит то, что в небесах и на земле. Кто заступится пред Ним, иначе как с Его позволения? Он знает то, что было до них, и то, что будет после них, а они не постигают ничего из Его знания, кроме того, что Он пожелает. Трон Его объемлет небеса и землю, и не тяготит Его охрана их; поистине, Он - высокий, великий!
Агар яхшилаб мулохаза юритилса Европадаги Уйгониш даври, фан, таълим ривожланиши, 19-асрдаги Россиядаги фан-таълим, маданият ривожланишига шаркий маданиятнинг таъсири катта булган. Шубхасиз, бу жараён яна юз бериши кутилмокда, шекилли.
Энди бу маданиятни дунёга Марказий Осиё мамлакатлари ёйиши керак, балким. Нега? Инсонга илм берилиши факат Аллох томонидан у танлаган зотларга берилади, аммо бу хакикатни хамма хам англайвермайди, яъни шукрона келтирмаслиги Куръондаги Сигир сураси 269-оятида шундай дейилади:
Он мудростью дарит того, кого захочет, -
И тот, кому дарована она,
Получит всеобъемлющие блага,
Но осознают это те,
Кто обладает разуменьем.

Агар Аллох томонидан берилаётган илмни хадя сифатида кабул килсак, уни кабул килишга мана бу кишилар хакли эканлиги, уша суранинг 277-оятида айтилади:
Поистине, те, кто уверовал и доброе творит,
Молитву соблюдает по часам
И правит очистительную подать,
Найдут у Господа награду –
На них не ляжет страх,
Не отягчит печаль их.

Мана энди нега бизнинг боболаримиз, дунёдаги фан-таълим тараккиётида нега учмас из колдиргани сабаби хакида фикр юритсак булади.
Хамма гап ибодатдадир. Дунёдаги мавжуд динлар ичидаги энг кейинги дин ислом динидир. Бутпарастлар, иудаистлар, насронийларнинг барчалари, худди исломдагидек ибодат киладилар. Баъзи рухонийлар, узлатга чекиниб, оила курмасдан уз вактининг купчилик кисмини тоат-ибодатда утказар. Лекин, уларнинг ушбу тоат ибодатига Аллох мухтожми?
1. Скажи: "Он — Аллах — Един;
2. Извечен Аллах один,Ему чужды любые нужды,Мы же нуждаемся лишь в Нем.
3.  Он не рождает и Сам не рожден,
4.  Неподражаем Он и не сравним (ни с чем,Что наше виденье объять способноИли земное знанье может охватить)".
 Рус киноижодкорларининг “Остров” номли бадиий фильмини кургансиз. Шу фильмда кумирчи, аслида авлиёнинг ичига жин кирган киздан, жинни хайдаш учун Аллохга кандай сажда килиб ёлворгани сахнаси ёдингизга тушдими? Авлиё корли тунда чин юракдан, самимий Аллохга ёлворади ва бемор уз дардига шифо топади.
Турк киноижодкорлари ишлаган “Даниялик келин” фильмида, даниялик келиннинг мусулмон динини кабул килгани, ибодат кила туриб чин юракдан йиглаб юборгани сахнаси хам бор. Кейин келин, ана шу хис кейинчалик юз бермаётганидан нолиб гапиради.
Аллох ягонадир, унинг боласи йук ва барча дуо хамда илтижолар Унгагина булса, максадингизга эришасиз.
Аллохдан максадингизга етиш учун ёрдам сураш керак!!!
Ахир Аллохнинг узи бу хакда Бакара сурасида айтяпти:
186. Когда же вопрошают обо Мне тебя служители Мои,
Я рядом нахожусь
И внемлю каждому призыву,
Когда ко Мне в молитве он взывает.
Пусть и они призыву Моему послушны будут
И пусть уверуют в Меня,
Чтоб праведным путем могли идти.

    Энг кизиги, Аллохдан сурашнинг энг тугри услуби биз мусулмонларда эканлигини намозда курса булади. Тугри баъзида, тик турган холда хам, утирган холингизда хам Аллох сизнинг илтимосинигизни бажо келтириб бериши мумкин. Аммо, у кандай ибодат килиш кераклигини охирги дини булган исломда ва унинг элчиси булган Расули Акрамнинг хулк-атворларида булиши кераклигини намуна сифатида курсатиб берди.
Ана шу илтимосларни кай йусинда килиш, умуман Аллохнинг конунларига асосан кандай яшаш кераклигини билиш илми жуда катта илм булиб, бундай илмни эгаллашни бизнинг боболаримиз уз вактида эплаганлар. ИншоАллох бизнинг авлод хам бу шарафли вазифани бажара олса керак, деб умид киламиз.
Шу сабабли, канчалик дуо-илтижо куп булса, сизнинг ишингиз юришишига кафолат бор.
Хамма гап ибодатда.
Биз суннийлар, мусулмонлар орасида хам энг куп ибодат килгувчилар хисобланамиз.
Масалан, бомдод намозида икки ракаат фарз Аллох томонидан буюрилган, яъни ибодат килаётган киши хар бир ракаатда икки мартадан саждага бориб, жами турт марта саждага бош куйиб, уз илтижосини Аллохга етказади. У пешинда яна 4 ракаат (8 сажда), асрда 4 ракаат (8 сажда), шомда 3 ракаат (6 сажда), хуфтонда 4 ракаат (8 сажда), витрда 3 ракаат (6 сажда) килиб, калбидаги дард-у алами, шодлиги-у хурсандчилигини достон килиб Аллохга муножоот килади. Яъни, факат фарз намозлари ва витр-вожиб укилганда киши бир кунда 18 ракаат намоз укийди, оддий хисоб юритсак кунига 36 марта Парвардигорга мурожаат килиб, ундан ёрдам сурайди ёки унга рахматлар айтади. Бундай булгач, Яратган Зот хам унга карашадими, йукми? Баракалла, албатта Ар-Рахим ёрдам беради-да.
Энди биз суннийлар кушимча равишда бомдодда намознинг суннатини 2 ракаат (4 сажда), пешинда 6 ракаат (12 сажда), шомда 2 ракаат (4 сажда), хуфтонда 2 ракаат (4 сажда) килиб укиймиз. Мана сизга оддий арифметика – сунний мусулмонлар, бошка мусулмонлардан кура  хар куни 12 ракаат ёки 24 сажда куп ибодат киладилар. Баъзи суннийлар аср намозидан олдин хам 4 ракаат (8 сажда) намоз укийдилар. Баъзилар туннинг охрги учдан бирида тахажжуд намозини хам укийдилар.
Умумий хисобда суннийлар кунига 30 ракаат, жами 60 сажда киладилар.
Миллатимизнинг нега интернационал ёки байналминал эканлиги хакидаги бош узак хам диний кадриятларимизда ётибди. Шунинг учун, бизда бошка эътикод вакиллари –яхудийлар, арманлар, руслар, поляклар, хитойликлар, корейслар, кора танлилар ва бошкаларга нисбатан миллатчилик ёки расизм (ижирганиш) йук.
Бунинг илдизи хам Куръонда ва хадисларда турибди. Яхудийларнинг отаси Иброхимни биз, Иброхим отамиз, у кишининг оилалари Сорани, онамиз Сора деймиз. Насронийларнинг эътикоди объекти Исо Масихни, биз хурмат билан Исо алайхиссалом, яъни пайгамбарлар каторига кушамиз. У кишининг оналарини Марьям онамиз деймиз.
Яхудийлар ва Насронийлар иймон келтирадиган Таврот, Забур ва Инжилда зикр этилган барча пайгамбарларни биз хурмат ила тилга оламиз ва улар хакидаги берилган вокеаларни Куръон оркали урганиб, унга амал килишга шошиламиз.
“Илм олиш учун Чинга хам бориш” зарурлигини Пайгамбаримиз хадислари оркали билсак ва унга амал килсак. Сахобалардан бири, биринчи азон айтган шахс Хазрати Билол кора танли булгани сабабидан, бошка шахсларнинг танаси бошка булгани сабаб ижирганиш бизга ман килингандир.
Куръонда бирон-бир ишни килаётганда каллоблик килиш каттик кораланади.
Бу хакда Сигир сурасидаги куядига оятларда, Аллох бизларга карата дейди:
 
278.  О вы, кто верует!Побойтесь Бога и откажитесь от того,Что вам назначено лихвой,Если, поистине, уверовали вы.
279.  Но если вы не сделаете это,Услышьте, что грядет война вам от Аллаха и посланника Его.А коль удержитесь (от лихоимства),Ваш капитал останется при вас;Ущерба и обид другим не причиняйте,Тогда и сами вы не пострадаете от них.

Агар футболда ХАЛОЛ ракобат мухитини яратиб, 2000 йилда тугилган болаларни Бахоуддин Накшбанд хазратлари айтганидек, “Дил ба Ёру, даст ба кор” коидаси асосида, калбига Аллох ва унинг Пайгамбарига булган мухаббатни солиб, беш вакт намозни канда килдирмасдан, футбол хакидаги илм ва машкларни уйгунликда олиб борсак, Инша Аллох Узбекистон футбол термасини зафарли юришидан хеч кайси бир мамлакат футбол термаси тухтатиб кололмайди.
Менинг бундай хулосага келишим хам ИЛМдир. Буни укиган киши хам илмлидир. Унга амал килган мураббий, спортчи шон-шухратга бурканиши мумкиндир, балким. Факат бу иш качон булади, уни энди Аллохдан узга хеч ким билмайди.
 


   
   


Рецензии