Аварiя

Останні роки йому часто снилося рідне село із дитинства ще до Чорнобильської аварії. Снилася хата, якої вже давно нема, бо зона здичавіла так, що і дороги до хат позаростали… А хати? Так і не знайшли місце, де наша хата була, коли приїжджали туди останнього разу ховати бабу років п’ять тому… А як аварія була, уже майже тридцять років минуло. Усе сильно змінилося…
Так-от… Дивна річ! Коли той літак падав і чудом розбився поряд із самим домом, то йому також ввижалося, як і багато разів снилося, що він – у Поліському. Хата, город, плететься виноград, городина буяє, вітерець повіває, спокій аж дзвенить, викупаний у лагідному сонці. Почакок літа. Десь ніби баба порається, сусідів інколи приглушено чутно. Пахне сіном для корови, курми, качками та свинями. Кури пасуться собі у дворі. Качки – у великй клітці. Запахло вареною молодою картоплею з кропом та огірками… І так явно навиділося, що він, відірвавшись від роботи, заплющив очі, а потім розплющив і подивився у вікно на небо. Зненацька почувся скажений рев. Він наближався. Посуд у серванті дрижав і дзвенів. Над будинком потемніло, загуло сильніше. Затріщали поламані дерева… Люди кричали… Впавши, літак одразу ж гучно вибухнув. Дзвона розбитих вікон не було чути від відлуння потужного вибуху. Страшенне світло враз залило безповоротністю й неймовірною небезпечною тривогою все навкруги. Ніхто зразу нічого не розумів… Тільки пізніше, коли оговталися, почали усвідомлювати, що сталася трагедія – розбився літак. Хтось біг до величезного полум’я, затуляючи обличчя від вогню та світла. Але ближче все одно підходити не наважувалися. Хтось викликав швидку та пожежників, рятувальників, родичів та просто знайомих… А він дивився у вікно і не міг зрушити з місця. У вухах гуло. Поліське зникло з уяви так само швидко, як і з’явилося. Але тепер він знав. Він знав точно і так просто, що повернеться туди, неодмінно посмакує молодої картоплі з кропом, огірків, побачить діда, бабу – усіх, хто пішов туди раніше і залишився назавжди… А що потім? Та хто його зна… Так, мабуть, і буде… 
17.08.2012


Рецензии