Концепция музея ювелирного искусства в Киеве

Ювелірне мистецтво на протязі всієї історії нашої країни відрізнялось високим професіоналізмом та декоративністю, що забезпечувалось передовими технологіями. Немаловажний вклад в розвиток ювелірної справи внесли майстерні, розташовані на Андріївському узвозі м. Києва. До сучасних часів зберігалася значна кількість документів, які розкривають таємниці київської ювелірної школи. Слід відмітити, що зараз не існує в Києві, якій був центром розвитку ювелірної справи, музею ювелірного мистецтва. Окремі експонати, що представлені в інших музеях, не забезпечують системного сприйняття традицій нашої країни в ювелірній справі, цілісної картини щодо процесів виготовлення ювелірних виробів. В кінці ХІХ – на початку ХХ століття на Андріївському узвозі міста  Києва працювали відомі в місті та за його межами ювеліри. Ними виготовлялись, зокрема, церковні ритуальні речи для Києво-Печерської Лаври. В 1891р. техніком-будівельником  А.К. Краусом було зроблено проект будівлі, в якій створювались унікальні умови для процесу виробництва: пічка розташовувалась на значній відстані від стіни, яка ззовні частково контактувала з повітрям і частково – з Замковою горою. Це надавало можливості використовувати простір за пічкою для висихання речей та тримати в приміщенні необхідну температуру.
Традиційно, ювелірна справа вимагала різноманітних знань про метали та каміння, про технології їх обробки, а також особливе відчуття краси. Ювеліри відали і таємницями щодо впливу каміння та металів на людину. Їх праця викликала велику повагу та підвищену зацікавленість у суспільстві.
  Зараз назріла насущна потреба заповнити ланку у ювелірній спадщині - створити Музей ювелірного мистецтва, зібравши розрізнені музейні матеріали з ювелірної тематики, знайти їм гідне місце і втілення.

ЦІЛІ СТВОРЕННЯ МУЗЕЮ

1. Пробудити живий інтерес і любов до історії вітчизняної ювелірної спадщини.
2. Сприяти підняттю ролі і значення високоякісної ювелірної справи.
3. Увіковічити історію і культуру ювелірного мистецтва.
4. Зберегти традиційний імідж Андріївського узвозу.
 ЗАВДАННЯ МУЗЕЮ

Музей ювелірного мистецтва повинен стати центром науково-дослідної роботи  та історико-культурним центром у сфері традиційного ювелірного виробництва.
Він надасть можливість поглянути на історію України через її культуру (культурну традицію), сукупний духовний досвід попередніх поколінь і соціальну пам'ять про них.
Музей повинен допомогти екскурсантам:

• донести історію ювелірної справи;
• показати роль архітектури будівель, інших приміщень, а також прилеглих територій в процесі ювелірного виробництва;
• освітити роль науки та езотеричного знання, їх вплив на ювелірне мистецтво;
• ознайомитися з ювелірними ритуалами і традиціями;
• підняти їх привабливість, престиж і авторитет;
• зберегти і розвинути почуття гордості за свою країну і її історію.

СПЕЦИФІКА МУЗЕЮ

Музей має історично-навчальну спрямованість. Специфіка експозиції музею полягає в показі ні стільки зразків ювелірних виробів, як це має місце в експозиції Києво-Печерської Лаври, а у відображенні музейними засобами  історії становлення і функціонування технологій та науки ювелірної справи, організації і забезпечення поширення знань про методи створення ювелірних виробів в кінці ХІХ - на початку ХХ століття.
ПРЕДМЕТНА БАЗА Музею ювелірного мистецтва

Окремі музейні предмети ювелірної історії, що зберігаються в архівах і бібліотеках, у фондах музеїв, а також у приватних колекціонерів, можуть стати предметною базою створюваного музею. Вона дозволить:
а) показати значимі етапи ювелірного виробництва  в кінці ХІХ - на початку ХХ століття,
б) відкрити цікаві сторони ювелірного мистецтва за вказаний період;
в) познайомити відвідувачів з історією ювелірної справи;

Предметна база буде представлена в основному рарітетами і реліквіями :
• з речових пам'ятників;
• з художніх пам'ятників;
• образотворчих матеріалів;
• письмових джерел;
• документальних фотоматеріалів.

Ці музейні предмети мають характеризувати:
- різноманітність необхідних в ювелірній справі знань;
- калейдоскоп незвичайних подій і доль перших власників приміщення Музею.
Приміщенням Музею має стати праве крило будівлі ХІХ століття міста Києва Андріївського узвозу 18 під літерою «Е».
ОСОБЛИВОСТІ ЇЇ РОЗМІЩЕННЯ
Унікальність будівлі Андріївського узвозу 18-Е, як пам'ятника історії і архітектури XІХ століття в тому, що цей об’єкт архітектури складає єдиний захисний комплекс з цегляною стінкою, яка розпочинається в средній частині його задньої стіни, відходить напівколом назад і направо та продовжується паралельно стіні будинку. З побудовою цієї споруди відбулась часткова зміна  ландшафту гори, яка вже більше століття утримується в такому стані. Це дозволяє підійти до експозиційного рішення нетрадиційним чином та об’єднати ювелірну виставку та архітектурний екскурс.  Музей ювелірного мистецтва може бути одним з перших діючих ювелірних музеїв, який стане історико - культурним комплексом.
Будівля колишньої ювелірної майстерні нестиме триєдине навантаження:
• архітектурно - художню,
• музейний - експозиційну,
• салонно - навчальну.
 Це притягне увагу культурної громадськості і гостей нашого міста до пам'ятника історії і архітектури XІХ століття, допоможе відродженню культурної спадщини України.


Рецензии