Козоклар ва Узбеклар

 Хозирда козок ва узбек деб аталувчи бу халклар, аслида битта халкдир. Албатта, узбек сузи кадимийдир. Бу суз Александр Македонский даврида хам булган. Хозирги козоклар узларини "узбек" дейишга хакли.
 Куръонда кариндошлик ришталарини узиш кораланади. Расули Акрам хам кариндошликни тан олмасликни такиклаганлар. Нафсиламбрини айтанда, кариндошлик дегани, мехр-окибат, узаро ёрдам ва хамжихатликда умургузаронлик килиш деганидир.
 Албатта, иймони суст кишилар бу гапларни тушунмайди. Тушунишни истамайдианлар хам, халклар орасига рахна солувчилар хам топилади.
 "Алпомиш" достони кимники деган саволга устоз Гафур Гулом ака-ука уртасида кудачилик кимда? деган саволни куйиб, бу достон кимга тегишли эканлиги хакидаи саволни жавоб талаб килмайдиган аксиомага айлантириб куйган.
 Мен узимни маданият сохасига тааллукли ижодкор сифатида, охирги изланишларим хулосаси сифатида баралла шу гапни айтаманки, биз бир халкмиз.
 Факат хурматли маданият ходимлари кибрга берилманглар, бир-бирларингни айбситманглар, камситманглар, эртага охиратда ягона отангиз ва ягона онангиз олдида жавоб беришнигизни уйлаб куйинглар, демокчиман.
 Козоклар ва Узбеклар бир халк экани оддий исботи - икки халкда хам кунгиротлар, найманлар, колмоклар, саройлар ва бошка кабила уруглар мавжудлигининг узиёк менинг хулосамнинг боши холос.
 БАА ривожланиши мисоли хаммага тушунарли оддий хакикатдир.Марказий Осиё хам, Россиялик кардошлар билан биргаликда, Европадаги герман кабилалари (улар хам якин кариндош) уйгунлигида иншаАллох кейинги ривожланиш боскичига утмокда ва утади.
 Факат ижод ахли халкларимизнинг бахтли келажаги маънавиятсиз булмаслигини унутмасалар булгани...   


Рецензии