Эртаклардаги адолатли якун бекорга эмас...

Тунов куни рус ёзувчиси Владимир Войновичнинг 80 ёшга тулганлигини эълон килишди. Узининг эркин фикрлари учун у бир вактлар СССР Ёзувчилар Союзи ва СССРдан бадарга килинган. СССР таркалишидан бироз олдин Ватанга кайтган.. У хозир хам уз принципларига содик колган киши сифатида:
– Нима уни хаяжонга солса, шу хакда ёзишини,- бидирди.
Мени хаяжонга соладиган нарса – Куръондир. Бу Китобда, атроф-четимизда булаётган хамма нарса жуда оддий тилда ёзилган. Кеча жума намозида имом, Куръонни тушунишнинг узиёк, Аллохнинг бандасига берган катта мукофоти эканлигини таъкидлагани, мени яна илхомлантирди. Келинг мен хам сизга Куръондаги сузлар жуда оддий эканлигини тушунтиришга уруниб курай. Охирида эса мен айтган сузларни Куръоннинг сузларидан укиб англаб оларсиз.
   Куръон оятларидан бирида “Аллох йулига чакиришдан хам гузалрок суз борми?” дейилади.
Мархум Аркадий Гайдайнинг фильмлари нега хаммага ёкарди? Гап шундаки, бу режессёрнинг барча фильмларида, яхшилик ёмонлик устидан галаба киларди. Бундан ташкари, Инжил оятлари хам асар таркибига киритиб юборилган эди.
Операция «Ы» ёки Шурикнинг янги саргузаштлари фильмида туйнукка кириб кетган Шурикнинг оркасидан тешикни битказган 15 суткага камалган Федянинг, туйнукка гул куйиб туришини эсланг. Иван Васильевич касбини узгартиради фильмида шох Иоанн Грознийнинг лифтга кириб колгач айтган гапини эсланг ва хоказо...
Хар бир хатти-харакатнинг жазоси ёки савоби борлигини иккита мисол билан тушунтирай. 2008 йилда АКШда мисли курилмаган туфонлар юз бериб, кишилар улди, иктисоди миллиардлаб доллар зарар курди. Океан туфонлари, АКШнинг океандан йирок штатларигача кириб борди. Нега? 2008 йилда нима иш булганди? Пекин олимпиадаси! Тугри. Лекин уша олимпиада очилиши кунида бир кичкинагина мамлакатча, катта бир мамлакат карамогида булган жойга уруш килди. Буни ким уюштиргани тушунарлидир.
Мана АКШ яна бир ковун тушурди. Мусулмонларнинг диний эркинлигига тегадиган фильмни Интернетда таркатди. Россия эса айнан шундай килик килган кишилар бундан кейин 5 йил муддатгача камалиши мумкинлиги хакида Конун лойихасини мухокамага киритди.
Америка ушбу килиги учун нимадир жазо олишини билмайман-у, Россия диндорлар тарафини олгани учун Футбол буйича 2018 йилги жахон чемпионатига мезбонликни кулга киритиб Аллох томонидан мукофотланди. 
    

 
Энди бугунги мавзуга кайтсак. Бундан бир неча йиллар аввал маэстро М.Задорнов рус телевидениесидан эртакларда рус характери кандай акс эттирилганлигини сарказм (утакетган киноя) билан тушунтириб берганди.
Яъниким, европа мамлакатлари эртакларида улар шундай бошланармиш :
-Шох, кушни мамлакатда олмос кузли ажойиб узук борлигини эшитиб колибди ва узида хам шундай узук ясашни уз мулдозимларига буюрибди.
Рус эртакларида, улар шундай бошланармиш:
–Шох кушни мамлакатда олмос кузли узук борлигини эшитиб колибди ва уни кулга киритиш учун кушинини туплабди.
Ха, бу хазил, мутойиба-ю, аммо Суворов давридан 20-аср бошига кадар рус империяси шу иш билан шугулланди-ку. М.Задорновнинг бу юмористик номери тагида айни хакикат ётибди.
Энди узбек эртакларига келсак, унинг бошкахрамони камбагал йигит ёки етим киз. Бой малика ва оддий чупон ёки аксинча шахзода ва камбагал киз. Йигит ёрига етиш йулида албатта, ялмогиз кампирга дуч келади ва “Ассалому алайкум”-дейди. Ялмогиз кампир эса “агар саломинг булмаганда икки ямлаб бир ютардим”-дейди. Яъни, салом бермаслик ёмон эканлиги узбекнинг ёшлик чогиданок калласига куйилади.
Хозир Тошкентда кичкинагина болачаларнинг сизга кузи тушибок «ассалому алайкум» деганини эшитсам, бу болалар узбек эртакларини эшитибди деган хулосага келаман.
Кейин машаккатли йул, кийинчилар  юз беради, охир-окибат хаммаси туй билан якунланади. Туй эса кирк кеча-ю, кирк кундуз давом этади.
Яхшиликнинг ёмонлик устидан тантанаси Китоблар туширилган барча динларда бор. Бутпарастликда хам адолат тантана килади. Нега эртаклар ёвузликнинг тантанаси билан якунланмайди? Чунки, шундай якунланганида эди, у хаёт хакикатидан йирок булиб коларди (???!!!).
Ха, хайрон булманг, жиноятчи кишининг окибати ёмонлик билан тугайди. Купам узокка бориб ётмайлик. Гитлер, Муссолини, Сталин, Берия, Ягода, Ежов, Абакумов ва яна канча бошка-бошкаларнинг хаёти кандай якун топганини эсланг. Буни мен калламга келгани учун айтаётганим йук. «Жиноятчи кишиларнинг окибатини куринг» деган Куръон оятига асосан айтяпман. Шунга ухшаш конунни англатувчи ривоятлар Худ сурасида хам бор. Унда, Худ алайхиссалом Аллохга шундай нола килади:
Эй Аллохим буларни ноз-неъмат ва хашам билан шунча фойдалантирдингки, улар узларини «улмайдиганлармиз» деб уйлаб колишди. Яна шундай гаплар бор «гуё абадий яшайдигандек, баланд касрлар солаверасизлар» ёки сизларни тугриликка чакирувчи «бирон-бир кишини ушласаларинг, уни берахмларча ушлайсизлар». КУръондаги куп марта такрорланадиган насихатлардан бири «Макка мушриклари бойлик жихатидан, олдинги, биз халок килган кавмлардаги бойликнинг ундан бирига хам етмасаларда, кибрланаётганлиги» хакида хабар берилади.
Куръонда инсонга берилган илм, айникса ато этилган диний илм моддий бойликдан устунлиги бот-бот уктирилади. Яъни, мунофик Макка мушриклари кечагина ахли китобларга хаваси келиб, «агарда ахли Китоб айтаётганидек Охирзамон пайгамбари, бизнинг орамиздан чикканидамиди, биз унга садокат ила хизмат килардик» деб турган эди.
Бирданига шундай одам уларнинг орасидан чикди. Кани энди улар хам сузларида туришса-ю, дархол унинг айтганларига кулок тутишса. Лекин, улар Мухаммад (с.а.в.)га ишонишмади? Улар шундай дейишди:
–Келиб-келиб шунга пайгамбарлик тушадими. Агар пайгамбарлик Фалончи ва Фалончи задогонларга тушганида эди, ишонардик. Гар Мухаммаднинг узи кийинчиликлар гирдобида туриб, кийналиб яшаётган экан, биз унга буйсунмаймиз. Чунки, Аллох хакикатда пайгамбар танлаганида эди, уни ичимиздаги бой-бадавлат кишилардан бирини танлаган буларди. У пайгамбарликка даъвони, бизга уз хукмронлигини утказиш учун уйлаб топди дейишади.
Уша пайтда бу гапларни уйлаб топган кишиларнинг купчилиги, яъни Макка задогонлари Расули Акрамнинг кариндошлари эдилар. Улар, узларининг кариндошлари “дунёда барча одам бир хилда Оллохнинг кулидир, Аллох ягонадир, у сизларнинг ибодатларингга мухтож эмас, у уз Каломини араб тилида тушириб, бу билан, сизларни илмда ва тугри, демакки бахтли хаёт кечиришда бошкалардан устун килмокчи”   деган гаплари, уларни уз кулларига булган муносабатни, хар йили зиёратчилар томонидан келаётган фойданинг йукотилишига олиб келиши мумкинлиги уйлаб Расули Акрамни жазоламокчи эдилар. Аммо, Расули Акрамнинг амакилари Абу Толиб уз жиянларини карамогига олган булиб, у киши Макка задогонларидан булиб, шахарда обрули киши  эдилар. Шунинг учун, Макка мушриклари узаро маслахатлашиб, Абу Толиб ва унинг жияни Мухаммад (с.а.в.) олдига келишиб, уз дунёкарашларини оддийгина усулда тушунтирадилар.
–Абу Толиб, агар жиянинга мансаб керак булса, мансаб берайлик, агар унга пул керак булса, пул йигиб берайлик. Факат бизнинг кулларимизни, бола-чакаларимизни узининг насихатлари билан йулдан урмасин.
Маккалик задогонлар наздида Мухаммад (с.а.в.) ва унинг амакиси Абу Толиб, бу таклифга эътироз билдиролмайди. Яъни, бойлар хаётни уз каричи билан улчайдилар-да. Узлари бой, бола-чакаси бой, невара-чеварасига етадиган бойликни кулга киритсалар булди, кандай йул билан бунинг амалга ошиши улар учун бир тийин.
Тугри, бойликка уч одамга бу шартлар етарли аргумент. Лекин пайгамбарга эмасда. Энди у кишининг мол-дунёга хирс куйган задогонларга айтган гаплари нима булди. Эътибор беринг жавоб савол хам айни уларнинг иззат-нафсидан келиб чикиб берилади:
–Сизлар бутун дунёга эгалик килишни хохлайсизларми?
–Албатта, бунинг учун нима иш килиш керак?
–Битта сузни чин юракдан, самимий айтиб, унга амал килсаларинг  булди.
–Бутун дунёга эгалик киларканмиз, битта эмас унта сузни булса хам айтамиз. Кандок суз экан?
–Аллох ягонадир.
Узаро мулокотни яъни, Макка задогонларининг таклифини замонавий тилга угирадиган булсам, бир киши халк уртасидан чикди-ю, хаётимизда реформалар яратишимиз керак, кечаги атеистик дунёкараш билан яшаб булмайди, янгича яшайлик, бир-биримизга мехрли, окибатли булайлик, бунинг учун Аллох Конунлари жамланган Куръонни, хадисларни яхшилаб урганайлик, унинг гузал оятларини хаётимизга имплементация (тадбик этайли) килайлик,-деди.
Ундан хам оддийрок тушунтирсам – совет замонидан колган иллатлар:
– Бир-биримиздан илох ясамайлик; Аллох буюрган бешта фарзга амал килайлик.
– Халкнинг каргиши Аллохга бепарда етиб боришидан куркайлик; Аллох эса “хамма гунохларни кечириб юбораверади”, деган шайтоний фикрни унутиб, хар бир хатти-харакатимиз учун, шу дунёдаёк хукм борлигини унутмайлик, яхши-савоб ишларни килишга шошайлик, булмаса Азоб тушишини эсда саклайлик;
– Бир-биримизни пойламайлик;
– Бир-биримизни мазах ёки хакорат килмайлик, унинг хатосини секингина узига айтиб, хатосини тузатайлик.
– Порахурлик, судхурлик килмайлик;
– Бир-биримизни алдамайлик, пойламайлик, таъкиб килмайлик;
– Ахмок, мунофик, гурухбозларни тарафини олмайлик ва хоказо...
Агар хозирги замон узбек кишисига уша пайтдаги холатни тушунтиришнинг оддий йули кандок буларди, деса, мен мана шундай тушунтирган булардим.
Лекин, “Аллох ягона” дейиш уша пайтда Макка мушрикларининг кулогига кирармиди? Йук. Чунки, бундай дейишса, канчадан-канча узлари уйлаб топган хайкалчалардан воз кечишга тугри келарди. Кечаги дунёкарашидан воз кечиб, янгича уйлашга, фикрлашга, мулохаза юритишга мажбур буларди. Бир суз билан айтганда халовати йуколарди.
Шунинг учун уларнинг кулогига бу гап кирмасди. Хозир хам  «узларига арик очиб олган» бойларнинг кулогига бу гапларни айтиш фойда берадимикин? Ривожланган капиталистик давлатлар,  ривожланган Осиё мамлакатлар тажрибасини тан олиш бир гап, унга амал килиш бошка гап.

   38.Сод сураси.
 
Во имя Аллаха, милостивого, милосердного
1.  Сад.В знак (славного) Корана, исполненного увещаний!
2.  Те, кто не верует, в гордыне пребываютИ супротив стоят (и Богу, и пророку).
3.  А сколько разных поколенийМы погубили прежде них!(В конце пути) они взывали (о пощаде),Но было то уже не время,Когда они могли спастись от наказанья.
4.  И вот (сейчас) они дивятся,Что увещатель к ним пришел из них самих,И говорят неверные: "Колдун и лжец он!
5.  Ужель он обратил богов всех в одного?Сие, поистине, диковинная вещь!"
6.  И вот вожди их удалились, (говоря):"Ступайте и блюдите верность вашим божествам,И если вы откажетесь от них,Сие, поистине, есть то,Чего они от вас желают;
7.  В последней вере мы ни о чем подобном не слыхали!Сие — лишь измышление, и только.
8. Ужель из всех нас (лишь) емуНиспослано сие Посланье?"Да, в них о Послании Моем живут сомненья!Но Моей кары им пока вкусить не приходилось.
9.  Иль в их руках — сокровищаГосподних благ -Всесильного Владыки твоего,Подателя щедрот безмерных?
10. Иль в их руках — господство над землей и небесами,А также тем, что суще между ними?Тогда пускай взойдут они туда (любым доступным средством).
11.  И там их в бегство обратят,Какую б массу партий ни представили они.
12.  Ведь и до них посланников отверглиИ люди Нуха, и адиты,И Фараон, властитель кольев,
13.  И Самуд, и люди Лута,И обитатели Зеленой Рощи.Они и есть те партии (неверных),Кто Господа Единого отверг.
14.  Ведь все они посланников Моих сочли лжецами,И наказание Мое над ними оправдалось.
15.  Они лишь ждут единственного вскрика,Для коего отсрочки нет.
34. Сабаъ
Во имя Аллаха, милостивого, милосердного
1.  Хвала Аллаху,Кому все в небесах и на земле принадлежит,Хвала Ему и (в вечности) другого мира, -Он мудр, ведающий все!
2.  Он знает то, что входит в землю и что выходит из нее,Что сходит с неба и туда восходит, -Он милостив и всепрощающ!
3.  А те, кто не уверовал (в Аллаха), говорят:"Час не наступит!"Ответь (им):"Нет! Наступит непременно он!"Я Господом моим клянусь,Кому все сокровенное известно.И нет ни в небесах, ни на землеНи меньше и ни больше веса одной былинки,Что от Него бы схоронилось,О чем не значилось быВ Ясной Книге (Господних уложений), -
4.  Чтобы воздать Он могТем, кто уверовал и доброе творит.Для них — прощение и благороднейший надел.
5.  А те, которые усердствуют против знамений Наших,Пытаясь (всеми силами) ослабить их, -Тем — наказание из страшных мук.
6.  И видят те, кому даровано познанье,Что Господом открытое тебеЕсть Истина, ведущая на путьМогучего и достохвального Владыки.
7.  Неверные (с насмешкой) говорят:"Не указать ли вам на человека,Кто вам предскажет, что (в земле),Когда разложитесь вы прахом,Вы (облачитесь) в новое творенье?
8.  Он ложь измыслил на АллахаИли в него вселился (бес)?"Но нет! Лишь те, кто в будущую жизнь не верит,(Там) в муках (будут пребывать),(А здесь) находятся в глубоком заблужденье.
9.  Не видят ли они перед собой и за своей (спиной),Что из небесных (таинств) и земных(Глазам их Господом открыто)?И если б Мы того желали,Мы повелели бы земле(Разверзнуться под их ногами)И (разом) поглотить их всехИль сбросили б на них кусочек неба, -В этом, поистине, знамение ГосподнеДля всякого служителя Его,Кто с покаянием к Нему приходит.
10.  (А прежде) одарили Мы Дауда милостью от Нас:"О горы! Вместе с ним хвалу Мне воздавайте!Вы, птицы! (Славьте вместе с ним Меня!)"В его руках железо Мы смягчили.
11.  Кольчугу делай! — (наказали). -И хорошо размер кольцовых петель соблюдай.Твори добро, — ведь вижу Я, что делаете вы.
12.  Мы подчинили Сулейману ветер,И утренний (пробег) его путиБыл месячным (пробегом остального),И путь вечерний — тоже месяц;И источили для него(Расплавленную) медную струю,(И выбрали) из джиннов тех,Что на глазах его трудилисьПо повелению его Владыки.А если кто-нибудь из нихОт повелений Наших уклонялся,Тому давали Мы вкусить(Суровой) кары огненную (муку).
13.  И выполняли (джинны) для негоВсю ту работу, что желал он:Аркады (двух столбов) и изваянья (херувимов),Чаши (массивные) размером с водоем,Котлы (для омывания ко всесожженью),Поставленные прочно (на подставах)."Сыны Даудовы!Делами благодарности своейНам воздавайте!"Но лишь немногие служители МоиДеяньями своими выказывают благодарность Мне.
14.  Когда же Мы на смерть его определили,Лишь червь земной им указал на смерть его,Подъев тот посох, (на который опирался его труп);Когда упал он, джинны осознали,Что, если б удалось им тайное познать,Им не пришлось бы выполнять (так долго)(Работу), что была им унизительною карой.
15.  (А некогда у жителей) Саба,В стране их проживания, знаменье было:Два сада — с правой стороны и с левой.(Им было повеление от Нас):"Питайтесь тем, что вам доставил ваш Господь,(Делами добрыми) Его благодарите.Страна благая (вам дана),И милосерден (к вам) Господь!"
16.  Они же отвратились, и тогда(Прорвали Мы) плотину их,И против них потоп послали,И заменили их сады двумя другими,Дающими лишь горькие плоды,И тамариск, и дикий низкорослый лотос.
17.  Так Мы воздали им за их неверие (в Аллаха).И никогда и никому, кроме неверных,Столь страшной карой Мы не воздаем.
18.  Мы между ними и теми городами,Которые благословили Мы (на процветанье),Устроили заметные для глаза поселеньяИ проложили через них им путь:"Вы в безопасности по этому путиИ днем и ночью можете передвигаться".
19.  И все ж они сказали:"О Господь! Ты удлини им путьОт одного селенья до другого".Они самим себе зло причинили:Мы обратили их лишь в россказни (былых времен)И их рассеяли повсюду по обрывкам.В этом, поистине, знамение для тех,Кто терпелив и (Богу) благодарен.
20.  Иблис заставил их за истину считатьЕго (греховные) сужденья,И все они пошли за ним,Кроме лишь нескольких, уверовавших (в Бога).
21.  Но не было над ними власти у негоИначе, как лишь для того,Чтоб распознать Нам тех,Кто верует в другую жизнь,А кто — в сомнении о ней.Господь твой, истинно, над всякой вещью страж!
22.  Скажи им: "Призывайте тех,Кого измыслили вы, кроме Бога.У них нет власти — ни на вес одной былинки -Ни в небесах, ни на землеИ нет у них участия (в их сотворенье), -Средь них помощника для Бога нет.
23.  Пред Ним ничье заступничество не поможет,Помимо тех, кому дозволит Он,(И те), когда с сердец их снимут страх,Промолвят:"Что сказал ваш Бог?"Ответят те:"(Он) Истину (сказал).Велик Он и, поистине, возвышен!"
24.  Скажи: "Кто доставляет вам потребное с небес и из земли?"Скажи: "Аллах!И, несомненно, мы иль вы — (одни из нас) -Стоят на праведной стезеДругие же в глубоком заблужденье пребывают".
25.  Скажи: "Не спросят вас о наших прегрешеньяхИ нас не спросят, что творите вы".
26.  Скажи: "Нас соберет Господь наш, а потомРассудит нас по Истине (Своей), -Верховный Судия Он, ведающий все!"
27.  Скажи (им): "Покажите мне,Кого вы в сотоварищи Ему придали!"Так нет (их у Него)!Он лишь — Господь, великий, мудрый!
28.  Тебя, (о Мухаммад!), послали Мы ко всем народамКак правовестника (Господних откровений)И увещателя (от зла),Но большинство людей не знает.
29.  И говорят они:"Когда исполнится все то,Что вы сулите (нам от Бога),Если вы правду говорите?"
30.  Скажи: "Назначена вам (встреча)На тот День,Который ни на час ни отвратить вам, ни приблизить".
31.  Неверующие говорят:"Мы не уверуем ни в этот Аль Кор'ан,Ни в то, что до него ниспослано (другим пророкам)".Увидеть бы тебе,Как нечестивых выставят пред их Владыкой,(Гневно) бросающих (в лицо) друг другуСлова взаимного упрека.И те, что были слабы и бесправны,Самонадеянным и дерзким скажут:"Если б не вы, уверовали б мы!"
32.  Надменные же слабым скажут:"Мы разве вас свели с (Господнего) путиПосле того, как он уже пришел к вам?(Конечно), нет! Вы сами грешниками стали".
33.  А слабые надменным скажут:"О нет! Это уловки вашиПо ночам и в (свете) дня,Когда вы (хитростью) приказывали намНе веровать в Аллаха и равных придавать Ему".И затаенное раскаянье их (душ)Откроется при виде горькой муки.Наложим Мы ярмо на шеи тех,Кто не уверовал (в Аллаха), -Так неужели это воздаяньеНе будет им за то, что делали они?
34.  И не был послан Нами увещательВ какое-либо поселенье без того,Чтобы зажиточные люди в нем не говорили:"Не веруем мы в то, с чем посланы вы к нам!"
35. И говорили: "Мы добром богаче и детьми.Нас наказанью не подвергнут".
36.  Скажи: "Поистине, Господь мойНадел Свой ширит или мерой раздаетПо соответствию Своей угоде, -Но большинство людей не знает".
37.  Ваше добро и ваши дети — не то,Что может вас приблизить к Нам.Нам ближе всех лишь те,Что веруют и делают благое.Лишь им — двойное воздаяние за их дела,Лишь им — покой и безопасностьВ чертогах горных райской благодати.
38.  А те, которые усердствуют против знамений Наших,Пытаясь (всеми силами) ослабить их, -Те будут преданы (Господней) каре.
39.  Скажи: "Господь мой, истинно,Надел Свой ширит или мерой раздаетТому, кого сочтет Своим желаньем;И что бы вы из своего добра ни издержали,Он возместит ваши (затраты), -Он — лучший из распорядителей потребного (для жизни)".
40.  В тот ДеньОн соберет их всехИ скажет ангелам:"Не вам ли эти люди поклонялись?"
41.  Хвала Тебе! — они ответят. -Ты — Покровитель нам, а не они!Не (нас, конечно), — джиннов они чтили, -Ведь большинство из них уверовало в них.
42.  В тот самый ДеньНикто из них ничем — ни добрым, ни дурным -Располагать в пользу других не будет.И нечестивым скажем Мы:"Вкусите наказание Огнем,Который вы считали ложью!"
43.  Когда читают им знаменья ясные от Нас,То говорят они:"Это — всего лишь человек,Кто хочет отвратить вас (от богов),Которых чтили ваши праотцы".И говорят еще:"Это — всего лишь ложь,Измышленная (человеком)!"И говорят неверные об Истине,Что к ним пришла:"Это — всего лишь колдовство, и только!"
44.  Мы не давали Книги им,Которые они бы изучали,И увещателя к ним до тебя не посылали.
45.  Считали ложью (Наше Откровенье)И те, кто был до них.Но эти не достигли и десятой долиТого, чем Мы (так щедро) одарили тех, -И все ж посланников Моих они сочли лжецами.Как страшен был тогда Мой гнев!
46.  Скажи: "Я вас увещеваю лишь в одном:Чтоб вы предстали пред Аллахом,По двое иль по одному,И (глубоко) размыслили (в душе):Не одержим ничем ваш сотоварищ,И он — всего лишь увещатель вамПеред лицом жестокой кары".
47.  Скажи: "Я не прошу у вас награды -Пусть остается она вам.Мне нет награды, кроме той, что у Аллаха, -Свидетель Он всему, что есть!"
48.  Скажи: "Поистине, Господь мой(Ложь) поражает Истиной (Своей), -Ему все сокровенное известно".
49.  Скажи: "Явилась Истина, и ЛожьОтныне не появится и не вернется".
50.  Скажи: "Если (в неведении) я блуждаю -Во вред себе блуждаю я,А если следую прямой стезею,То это — оттого, что мне внушил мой Бог.Поистине, Он слышит все и неотлучно подле!"
51.  Увидеть бы тебе, как страх охватит их,Когда не будет им возможности бежатьИ их из места ближнего захватят!
52.  Они воскликнут:"Уверовали мы (в него)!"Но как им выбраться тогда из мест далеких?
53.  Прежде не верили они в негоИ перекидывались мыслями о тайном,Что (грезилось им) из далеких мест.
54.  Но между ними и желаниями ихБыла воздвигнута преграда,Как было прежде сделано с такими, как они, -Они ведь все в сомнениях тревожных пребывают.
Киссадан хисса шуки, яхшилик хеч качон ерда колиб кетмайди. Мана бу узбек халк маколи, менинг гапларим хулосасида жуда уринли:
Яхшилик кил-у дарёга ташла, балик билади.
Балик билмаса, Холик (Аллох) билади.


Рецензии