Футболчи болаларимга

     Рахмат болаларим!
     Кеча Сизлар Юртбошимизнинг куни кеча «Бунёдкор» стадиони очилиш маросимида килган ниятларини амалда исботлаб, 16 ёшли усмирлар уртасида Жахон биринчилиги йулланмасини кулга киритдингиз! Койил! Буш келманглар! Allohimga hamdu sanolar bo’lsin!
Нима иш килганларингизни билассизларми узи? Мен каби 30 миллионлик узбек халкининг бошини жахон узра бир пайса баланд кутариб, тилимизни бошкалар олдида бийрон килдиларинг! Баракалла, жахон узра-я! Ха, жахон узра, Аллохга хамдлар булсинким, энди, мустакилликдан сунг, жахон билан буйлашишимиз керак. Шукр уддалаяпсизлар.
Утган йили акаларинг Мексикада булган жахон чемпионатида кучли Саккизликдан урин олиб, юртимизни довругини оламга ёйган эди. Ушанда улар Чехия, Америка Кушма Штатлари, Австралия каби футболи яхши ривожланган мамлакатлар термаларини догда колдиргандилар. Акаларинг ютказган Уругвайлик болаларнинг ёши борасида менда шубха гумонлар тугилганди-ю...Ха, майли. Утган ишга саловат.
Эртага сизларни жуда кийин уйин кутяпти! Эрон усмирлар терма командаси. Устига устак мезбон команда. Утган Осиё чемпионатида яхши уринни ололмагани учун, улар бу йил тиш-тирноги билан чемпионликка даъвогарлик килишмокда. Ана ярим финалда Австралияни 5-1 хисобида маглуб этишди!!! Ундан ташкари, эронлик болалар хам чаккон. Судьялар хам мезбонни ранжитгандан кура уни тарафини олишга мойил. Ундан ташкари стадиондаги ишкибозлар хам улар тарафда. Ракиб ишкибозлари 12 уйинчи хисобланади. Демак эртага сизлар 11 та уйинчи, 1 кушимча уйинчи эронлик ишкибозлар, туртта ракиб тарафини олишга мойил судья жами 16 кишига карши уйнайсизлар деса хам булади. Вахима босди-я. Бунинг йули борми деяпсизларми? Бор. Ракиб яна унта уйинчини кушиб олмайдими, уларнинг устидан галаба козониш мумкин!!!
Сизларга битта ЗОТнинг хомийлиги, мехрибонлиги булса бас! Ха, факат менинг айтганларимни яхшилаб эшитиб олинглар.
Бундан бир неча кун олдин, Узбекистон терма командаси кандок килса 2026 йилги жахон чемпионатида голиб булиши мумкинлиги хакида ният килиб, «Оптимист» деган маколача ёзгандим.
Сизларнинг кечаги галабаларингиз, менинг калбимда бу ишни олдинрок 2022 йилда хам килишимиз мумкинлиги хакида  умид учкунларини уйготмокда.
Болаларим, футболда жисмоний тайёргарликдан ташкари рухий тайёргарлик хам катта ахамиятга эга. Агар футбол факат жисмоний тайёргарликдан иборат дейишса Пеле, Пушкаш, Гарринча, Красницкий, Абдураимов, Блохин, Бетега, Росси, Кемпес, Колотов, Румминиге, Платини, Киган, Далглиш, Мародона, Заваров, Беланов, Дзидан, Рауль, Рональдо, Рональдино, Ривальдо, Кака, Рональдиньо, Месси каби футбол буйича жахон юлдузлари, хар бир хужумда гол ураверарди. Манаман деган футбол юлдузлари 11 метрлик жарима тупини бенуксон тепиб гол киритаверган буларди. Дунёга машхур Лев Яшин каби дарвозабонлар эса Пеле ёки Красницкий каби юлдуз 11 метрлик жарима тупини тепишга шайланган хамонок, дарвозани ташлаб чикиб кетган буларди. Аммо, ундок эмас. Энг юлдузман деганлар хам хато килишяпти.
Футбол муъжизавий уйин. Бу уйинда галаба килиш купчилик мутасадди амакиларинг ёки футболчи акаларинг уйлаганчалик пулга ёки ахолисининг куплигига караб белгиланганда эди, ахолиси сони жихатидан биздан кура деярли 50 маротаба куп Хитой термаси кейинга боскичга чикарди. Бизнинг мамлакатимиздан ахолиси деярли 40 баравар куп Хиндистон сенларга ютказиб утирмасди. Уларнинг моддий бойлиги хам бизникидан анча куп. Лекин, сенлардан колиб кетишди-ку.
Аммо, Хиндистонликлар узларида яшовчи туркий, мусулмон ахоли уртасидан, Хитойликлар узларида яшовчи уйгурлар орасидан терма жамоани шакллантирганларида сенларга кийин буларди. Биз туркийлар дунёдаги энг кадимги халк булишимиз билан бирга, энг шижоатли, шиддатли, эпчил халклардан хисобланамиз.
Худди шундай эпчилликни германларда, инглизларда, испанларда, грекларда, славянларда хам курса булади. Эпчиллик бобида корейслар, японлар хам бошкалардан колишмайди. Бунга асосий сабаб спортчининг овкат рационидир. Тугрироги гуштни истеъмол килишидадир. Чунки, футбол атлетик, куч талаб киладиган уйин. Куч эса яхши, калорияли овкат истеъмол килингач пайдо булади.
Узимизда факат гуштдан иборат таомлар бор. Масалан, Кашкадарё, Сурхондарё тандир кабоби, Чирокчи яхна гушти, Жиззах жиззаси, Гиждувон шашлиги ва хоказо. Сизлар ота-оналаринг еган гуштли овкат кучи билан юрибсизлар (хазил).  Хиндистонликлар гуштни кам истеъмол киладилар.
Хитойликлар куп ейиши мумкин, аммо уларнинг купчилиги Худога ишонмайдиган, «хаммаси узимнинг кулимда» деб ишонувчилардир.
Хозирги кунда сизларнинг биринчи навбатда киладиган ишларинг яхши, гуштли таомларни купрок еб, мушакларингни, кул ва оёк томирларингни ривожлантириш. Яхши таомлангач жисмоний тайёргарлик, машклар, машклар. Туксон минут шиддат билан, шижоат билан, галабага булган ишонч билан чопиш хам ишми?   
Футбол албатта моддий маблагга хам бориб такалади. Футболи ривожланган Гарб мамлакатларида футболни «Иктисод кузгуси» хам дейишади. Бу масала хозирча сизларни безовта килмасин.
Сизларнинг Осиё чемпионатида катнашаётган ёшлар орасида рухий томондан устунлик томонларинг бор. Футболда, барча иш ва мусобакалардаги муваффакиятни Аллох беради. Мессини уйинга тушишини, иштирок этишини, гол ургач Аллохга миннатдорчилик билдиришини кузатиб куринглар. У хар бир матчидан олдин Аллохга ибодат билан уйинга тушишига шубха хам килмаса булади.
Технологик жихатдан ривожланган гарблик олимлардан бир гурухи йигилиб, дунёдаги энг мукаммал, яхши одам ким булиши мумкинлиги хакида тажриба утказишибди. Улар, дунё яралганидан буён яшаб утган инсонлар хакидаги маълумотларни йигишиб, компьютерга солишибди ва буларнинг ичида «энг яхшиси, энг мукаммали ким?» деган саволни куйишибди. Шунда компьютер бир кишининг номини ёзиб чикарибди. Бу исм аввало бизнинг, кейинчалик бутун дунё халкларининг пайгамбари Мухаммад с.а.в. эдилар.
Ана шу Зот бир вактлар Узбекистон худудида яшовчи халклар учун кулларини дуога очиб, Аллохдан шу юртга барака ёгилишини сураганлар. У кишининг дуолари ижобат булган, буляпти, иншо Аллох ижобат булади. Сизларнинг бошкалардан устунлик томонингиз – Аллохга якин булишнинг энг макбул усули хакидаги илм – Хадис илмини ривожлантирган боболарнинг авлоди хисобланасизлар.
Дуо бор гап. Дуода гап куп. Сенларнинг кечаги галабалринг хам Юртбошимиз бошчилигидаги Узбекистон халкининг Яратган Аллохга килган дуолари, ниятлари оркали булиб турибди.
Куп гапирмайин. Сизларни иккита кийин уйин (Аллохим бизга чемпионликни олиб беришингни илтимос килиб сурайман. Омин Аллоху Акбар)  кутиб турибди.
Матч олдидан сизларга энг шошилинч маслахатларим.
Гердайиб, хатто куча-куйда юрманглар, катта гапирманглар-мактанманглар.
Уятсиз гапларни тилга олмаганлар. Уйин олдидан яхшилаб ювиниб, тараниб олинглар ва матчга киришдан олдин осмонга караб, тугридан-тугри, худди дадаларингга ёки оналарингга ёхуд мураббийларингни куриб туриб, уларга мурожаат килгандай барчамизни яратиб, тирикларнинг энг тириги, барча нарсаларни кузатиб, бошкариб турган Аллохга мурожаат килиб: “Аллохим сен Ягонасан. Мехрибонсан. Шу мусофир мамлакатда бизга галаба ато эт. Ота-онамиз, халкимиз олдида юзимизни ёруг кил. Хамма ишнинг натижаси сенга маълум. Бизга галаба беришингга ишонамиз” деб мусобакага киринглар. Биз хам дуода буламиз. Хозирча шу.

P.S. Allohin! Mening duolarim Futbolchilarga bormasa bormas, ular bilmasa bilmas. Lekin sen bilasan-ku. Bizning xalqimizga g’alaba juda zarur. Bizga g’alaba ber, iltimos, 


Рецензии