Хочу тепла

Як зігрітися в холодній квартирі.

Надворі рання осінь, а в квартирах з холодними батареями вже зима. І якщо, виходячи на вулицю, ще можна тепло одягтися, то зігрітися у власному помешканні значно важче. В такій ситуації кожен вибирає свій спосіб утеплення.
 
Обігрівачі та інші винаходи техніки

Температура в квартирі опустилася нижче 20 градусів, і ми розуміємо, що негайно треба щось робити. Надія на те, що батареї потеплішають, залишається примарною. Найкращий замінник батарей - це, звичайно, обігрівач. За типом передачі тепла обігрівачі поділяються на конвектори, масляні обігрівачі та тепловентилятори. Розглянемо кожний вид докладніше.

Отже, конвектори. Процес обігрівання відбувається за рахунок циркуляції повітря. Тепле повітря піднімається вгору, а холодне заступає його місце. Нагрівальний елемент - тен, який знаходиться усередині конвектора. Плюсом є те, що тен розташований в металевому корпусі, який має невелику температуру нагрівання. Це й робить прилад безпечним. Встановлення його - добре рішення для дитячої кімнати. Такий обігрівач можна повісити на стінку, а можна в переносному варіанті поставити на підлогу. Мінуси конвектора - це труднощі з опалюванням великих приміщень і зменшення із часом показника теплообміну. Водночас він витрачає мало енергії, не створює протягів, за рахунок автоматичного регулювання температури має високу пожежобезпечність.

Масляний обігрівач на вигляд схожий на батарею. Влаштований він так: в корпусі, наповненому мінеральним маслом, знаходиться електрична спіраль. Масло нагрівається до більш високої температури, ніж вода, тому від такого обігрівача тепліше, аніж від звичайної батареї, але за умови, що він стоятиме у вертикальному положенні. Нагрівається такий прилад рівномірно, також підходить для опалювання не тільки маленьких кімнат, але й великих. За рахунок будови корпусу має високу пожежобезпечність. Недолік масляного обігрівача у великому витрачанні енергії, а також його поверхня може нагріватися до стану, коли не можна торкнутися рукою. Але його перевага - це можливість працювати цілодобово.

Тепловентилятори працюють за принципом звичайних вентиляторів, тільки усередині них знаходиться нагрівальний елемент, який створює потік теплого повітря. Такий елемент може бути теновий, спіральний і керамічний. Найбезпечніший, але й найдорожчий - це теновий, а ось спіральний може бути небезпечний через високу температуру нагрівання, при якій виділяються шкідливі часточки. Керамічний елемент внаслідок того, що має невелику температуру нагрівання, є безпечним і екологічним. В таких приладах зазвичай передбачено автоматичне відключення при нагріванні до певної температури. Недолік тепловентиляторів: шум, який вони видають під час роботи, і неприємний запах за рахунок виділення мікрочастинок і пилу.

Утеплюємося

Зберегти тепло в квартирі допоможе утеплення її зсередини. Адже саме щілини перетворюють квартиру на "морозильну камеру". Зважившись на такий крок, ви повинні уважно оглянути двері та вікна на наявність таких щілин. А там їх, напевне, чимало. Почнемо з дверей. Втрата тепла відбувається в основному через погане прилягання дверей до дверної коробки. Перед утепленням двері треба знежирити технічним спиртом або бензином. Поролон краще за все клеїти "Моментом" або брати самоклейну стрічку. Добре закривають щілини трубки з пластику. Переходимо до вікон. Утеплювати їх можна папером, найкраще білим. Спочатку намащуємо папір водою, потім милом і клеїмо. Не забудьте, що вікна, як і двері, потрібно знежирити. Папір для обклеювання вікон продається в спеціальних рулонах. Від щілин, що утворилися між рамою і склом, можна позбутися за допомогою віконної мастики (шпаклівки).

Але якщо кімната у вас дуже велика і обігрівач не може її нагріти, придбайте собі теплу ковдру. Вилазити з-під неї вранці, звісно, не хочеться, однак спите просто чудово. Вибирати ковдру треба, враховуючи пору року, в яку ви будете під нею спати, і вашу індивідуальну терморегуляцію. Наприклад, якщо ви мерзнете навіть влітку, тоді, природно, на більш холодну пору року вибирайте найтеплішу і комфортну для вас ковдру. Розрізняють ковдри за наповнювачами. Наповнювачами ковдр можуть бути пух, вовна, синтетика і вата. Пухові ковдри - найлегші й довговічні, виробляються вони з гусячого і качиного пуху, але кращі й дорожчі - це з пуху гагари. Перевага їх ще і в тому, що під ними влітку не парко, а взимку не холодно. Але така ковдра, вбираючи вологу, швидко сиріє, також в ній можуть оселитися пилові кліщі. Найкраще зберігають тепло людського тіла вовняні ковдри. До того ж вони довговічні, добре вбирають вологу, яка також швидко вивітрюється. Найчастіше вовняні ковдри виготовляють з овечої, але бувають і з козиної, а також верблюжої вовни. Прикро, що вовняні ковдри любить і міль, але, на відміну від людини, вона з ними нещадна. Ватяними ковдрами найчастіше користуються люди, які страждають від алергії на пух або шерсть. Мінусом у таких ковдр є те, що вони добре вбирають різні запахи. Синтетичні ковдри довговічні, легкі й не викликають алергії. Їх можна прати в машинці, та й коштують вони недорого. Але, як не прикро, такі ковдри погано тримають тепло і вбирають вологу.

Поради з народу

Якщо з тих чи інших причин обігрівач ви не можете собі дозволити, а ковдри все-таки вас не гріють, то можна зігрітися так званими "народними методами". Найпоширеніший з них - це грілка. Частіше за все її кладуть під ноги, оскільки вони мерзнуть найбільше, і весь організм не може зігрітися. Але якщо у вас немає грілки, не засмучуйтесь, прислужиться й порожня пляшка з-під шампанського. За рахунок товстого скла тепло вона тримає довго. Набираєте в неї гарячу воду і кладете, куди вам зручно; перед цим краще загорнути пляшку в матерію.


Рецензии