Как уменьшить коммунальный тариф

Активний член правління ліги підприемців м. Біла Церква відомий підприємець та мюценат Дригало Людмила Борисівна  стурбована станом справ, шо створилися внаслідок підвищення тарифів на комунальні послуги. Можливо на це є об’єктивні причини, про те зубожіння населення за рахунок збільшення комунальних витрат в кінцевому випадку приводить до того, що люди змушені якимлось чином протесувати проти нестримного росту цін, наприклад під прапорами тієї чи іншої політичної сили, що приводить до загальної дестабілізації життя в країні. Політична дестабілізація в кінцевому випадку приведе до економічної дестабілізації, а це знову спричинить наступний  виток підвищення цін, в тому числі і за газове пальне і так далі.
Серед варіантів вирішення проблеми росту цін на тарифи Людмила Борисівна вбачає скорочення витрат населення  за рахунок економії енергоносіїв, в тому числі і природного газу А тому вона активно підтримує розробників та виробників енергозбарігаючих технологій, яким допомагає методтчно та фінансово.  Нещодавно вона профіненсувала виготовлення дослідних зразків енергозберігаючиж конфорок побутових газових плит, які демонструвалися на нещодавно пройденій в Київі  виставці “Винаходи та інноваації”, в виставковому центрі України  “КиївЕкспоПлаза”, що організовагна ТОВ “Евроіндекс” . За інформацією автора - винахідника цієї технології Володимира Карася масове впровадження таких конфорок створить можливість скоротити татифи на газ до 20 %.

- В яких побутових приладах можливе  підвищення  їх ефективності за рахунок заміни пальників?
- Нам відомі два типи масових побутових приладів, це газові кухонні плити та котли водяного опалення. Якщо в побутових котлак ККД (коефіцієнт кориснох дії_досяг до 91,5 – 94 %, а в конденсаційних котлах до 108%, то газові плити за нормативом  мають ККД 59%, а їх кращі зразки досягають ККД 62%
Згідно даних державної інспекції з ефективного використання газу в Україні налічувалося  16 млн. газових плит на яких розміщено близько 32 млн. пальників. Для приготування продуктів харчування в рік витрачається 2,5 млрд. м. куб. природного газу. В своєму користуванні населення має газові  плити  ПГ – 4 переважно  моделі 1447, 1454, 1456, 1462, раніших років випуску в межах 70 % від загальної їх кількості. Згідно існуючого на той час нормативу ГОСТ 10798-85 вказані газові плити мають ККД (коефіцієнт корисної дії) 56 %, 20% парку газових плит мають ККД 59 %.  згідно нового  нормативу ДСТУ 2204-93. Решта парку це газові плити новітніх розробок як вітчизняного так і закордонного виробництва, у яких ККД в 62 %. . Крім того за данними Фастівського ВАТ “Завод хімічного машинобудування “Червоний жовтень” в свій час тільки котлів КГС –16, що випускалися цим заводом,  було продано 300 тис. шт. По причині їх уніварсальнсті- працюють на газу та твердому паливі, їх ККД при роботі на газу не перевищує 75 %. Переважно вони встановлені в сільській місцевості, а також в міських приватних будинках. Враховуючи, ща аналогічні котли випускалися не тільки зазначеним заводом, а іншими виробниками, в населення в теперішнфй час знаходиться в експлуатації в межах 500- тис штук таких малоефективних котлів. Звичайно тепер ринок пропонує новітні високоефективні котли у великому асортименті, проте масовому споживачу такі котли недоступлні по ціні. Таким чином зазначена опалювальна техніка та газові палити мають значний резерв по підвищенню їх ефективності.

-Яким чином можливе скорочення тарифів на газ при підвищенні ефективноств газової побутової техніки?

- В умовах гострої соціальної наруги нселення пов’язаної з підвищенням тарифів на енергоносії та на комунальні послуги між постачальниками та споживачами газу  виникла певна конфронтація. Перші  бажають  підвищити  ціну на газ щоб зберегти свій встановлений рівень корпоративного доходу, другі бажають зберегти старий рівень цін з тієюж метою – зберегти збалансований рівень доходу сім’ї. Проте одним бажанням нічого добитися не можна. Якщо споживач просить  постачальника газу  зменшення тарифів на газ, то по принципу ринкових віднорсин з свого боку споживач повинен теж щось зробити, нариклад, взяти певні зобов’язання економити газове пальне.
Розглянемо пропозицію для найбільш витратного сектору споживачів у яких немає газового лічильника, а таких є переважна більшість - близько 85 %.
Технологія проста: Постачальник газу, наприклад Київоблгаз, укладає договір з споживачами газу, згідно якого останній придбає та  встановить на своїх газових плитах  енергозберігаючі пальники, які зможуть економити , наприклад 20 % газу, але так, що ця економія не впливає на якість послуг постачальника. З свого боку постаальник зобов’язується зменшити тариф на газ на 20 %.
Тариф на газ встановлюється з розрахунку, наприклад,  5,38  грн. на місяць  на одного проживачого в квартирф члена сім’ї, або 21,52  грн на середню сім’ю з чотирьох осіб. При цьому вважається, що сім’я потратить на місяць певну фіксовану кількість газу, наприклад 70 м3. Проте фактично споживачі без газових лічильників тратять газ безконтрольно, особливо на прогрівання недостатньо опалених приміщень. Якщо на газовій плиті встановити енергозберігаючі конфоки, що економлять 20 % газу, то незалежно від режиму роботи газплити у споживача буде використовуватися на 20 % газу менше ніж раніше, а у постачальника ці 20 % газу будуть  накопичуватися у вигляді залишків. Ці залишки постачальник зможе продати споживачам промислового сектору і отримати додатковий значний прибуток оскільки там тарифи значно більші. Якщо тепер постачальник газу знизить  тарифи на газ населенню на 20 % з 5,38 грн. до 4,41 грн. збитків вім не буде мати, оскільки споживач буде недоплачувати за недопоставлену частку газу за рахунок економії, а продані   20 % залишку газу дадуть  постачальнику значний  додатковий прибуток. Приблизно такий механізм скорочення тарифів використовується і для спожитвачів, що мають лічильники.
Таким чином можливо скоротити тарифи на газ, що використовується для роботи газових котлів водяного опалення. При цьому це вигідно як споживачам, так і постачальникам.

- Яким чином можливо підвищити ефектиивність побутової газової техніки?

- Це можливо двома шляхами –  замінити застаріле низькоефективне обладнання, що проблематично для широких верств населення по причині мілій платежеспроможності. Другий шлях – мо модернізація існуючого газового обладнвння шляхом заміни газових пальників.

- Де населення може придбати такі пальники

- На жаль промисловість не випускає ефективні газові пальники газових плит взагалі. Ефективні пальники для котлів існують, про те по ціні вони значно дорожчі ніж самі котли , та й пристосовані вони до певних видів котлів. Проте неодноразові спроби організувати масовий випуск таких пальників здійснювалися, при чому навіть з подачі Кабінету Міністрів України.
Ще в1996 р. було видано доручення КМ України № 186-3/96 від 18.09.1996 р. щодо організації  виробництва в Україні енергозберігаючих пальників побутових газових плит. Тодішній  Міністр України з питань промисловості і паливо енергетичного комплексу  А. Мінченко 30 жовтня  1996 в свою чергу дав доручення в рамках міністерства підготувати проект рішення Уряду  щодо впровадження у виробництво  енергозберігаючих  пальників. На жаль зазначене розпорядження не було реалізоване В 1998. р. був розроблений   ініціативний інноваційний проект  „Впровадження в Україні енергозберігаючих пальників  теплогенеруючих газових приладів” за № 98-0008  на суму 1,75 млн. Грн, згідно якого планувалося заміна пальників у значнох частини побутових споживачів газу україни.. Тобто вищі органи виконавчої влади знають про цю проблему і намагаються допомогти, але коли діло конкретно доходить до виплати грошей, на цьому всі благі наміри закінчуються. Зважаючи на це мною розроблена концепсія впровадженя нової техніки за ахунок запровадження традиційних ринкових механізмів.

- В чому полягає суть впровадження інноваційної техніки за рахунок використання традиційних ринкових механізмів.

Суть проста, потрібно створити умови, при яких як постачальнику, так і споживачу природного газу було економічно вигідно впроваджжувати нову техніку.
Розглянемо це на прикладі у кого нема лічильників. Як було зазначено вище тариф на газ складає ,  5,38  грн. на місяць  на одного проживачого в квартирф члена сім’ї, або 21,52  грн на середню сім’ю з чотирьох осіб На  приготуванню продуктів харчування споживач в середньому  витрачає, нпроиклад  70 м3 газу в місяць., При встановленні газової конфорки, що економить 20% газу. для приготування такої самої кількості проодуктів харчування споживач тратить 56 м3  .. При чому фактичні витрати на газ скорочуються і становлять  56 х 0,315 = 17,64 грн.  Економія коштів для постачальника газу при цьому складае  21,92 – 17,64 = .4,28 грн. на одну сім’ю, або 1,07 грн. на одну особу.
 Але що з того споживачу, що він економить газ. Він як платив по тарифу 5,38 грн. на одну сім’ю,. (при наявності гарячої води)  за користування газом на газлиті, так і платить.Тобто у нього відсутня економічна мотивація для підвищення ефективності своїх приладів. Але ситуацію можливо змінити, при чому двома варіантами
Варіант 1. Постачальник  газу встановлює споживачам енергозберігаючі пальники. Витрати на встановлення споживач відшкодовує за рахунок прибутку отриманого рід реалізації газу по підвищеним тарифам. При цьому в подальшому постачальник ввесь час буде мати прибуток, це вигідно постачальнику газу...
Варіант 2 . Постачальник газу в своєму договорі постачання  ставить умови ,  якщо споживач за свої кошти  придбає і встановить енергозберігаючі пальники, то постачальник газу за це знизить йому тариф, при чому якщо він буде економити 20 % газу, то тариф на газ скоротиться теж на 20 %
В цьому випадку споживач стане перед вибором – один раз заплатити за енергозберігаючі пальники і потім весь час користуватися зменшеним тарифом, або продовдувати платити по старому тарифу.
Нескладні розрахунки показують, що  затрати на заміну пальників в залежност від об’єму спожитого газу  повернуться споживачу через 0,5 - 2,5 роки. При цьому існує додаткова мотивація придбання таких пальникив, які пов’язані з їх  особливостями ,  це:скорочення кількості шкідливих викидів в квартирі, зменшення пригорання посуди, виключення пригорання стола газплити, можливість обігрівати квартиру в екстремальних умовах без ризику вчадіти. Для споживачів , що мають лічильники вигода очевиднга, оскіольки вони на 20 % менше будуть сплачувати за газ. Постачальник газу теж не зостається в накладі, оскільки прибутку від економії вистачить і на зниження тарифів на газ і на корпоративне накопичення прибутку.

  Історія винаходу.

В свій час за ініціативи Львівської обласної адміністрації. Кабінет Міністрів України провів конкурс пропозицій енергозберігаючих пальників, які були подані в Держкрменергозбереження України. На конкурсному відборі розглядалися такі  пропозиції:
- фірма „Філбор”, яка заявляла (ефективність) ККД своїх  пальників  інфрачервоного випромінювання  90 %;
- фірма „Арго” (при заводі „Електроконденсатор”), яка заявляла (ефективність) ККД своїх мікро факельних пальників 70%;
- компанія „Інфрас” , яка заявила ефективність своїх пальників інфрачервоного випромінювання  68%;
- фірма „Радикал” , яка заявляла (ефективність) ККД своїх каталітичних пальників 90%;
- винахідник Єкимовських м. Львів який заявляв ( ефективність) ККД своїх каталытичних пальників близькою до 100%.
В результаті конкурсного відбору найкращими пальниками були визнані паальтники Фірми “Арго”, тобто мої пальники, звичайно на них була подана заяка га видачу патенту України. При чому незалежні випробовування зазначених пальників, що  проводилися в атестованій лабораторії профільного інституту ПКТІ „Газоапарат” м. Донецьк, підтвердили заявлені показники по ефективності  70 % при одночасному значному скороченню шкідливих домішків в димивих газах..В теперішній час розроблені варіанти енергозберігаючих пальників у яких КПД наближається до 80 %.
 Слід звернути увагу на те, що деякі винахідники, нпроиклад, винахідник Єкимовських зі Львова публічно в засобах масової інформації  розповсюджують інформацію про те, що пальники, які вони винайшли мають ККД, що наближається до 100%. З цього приводу можна їх поздоровити з видатним відкриттям законів не класичної невідомої нам фізики, бо  згідно існуючим класичним  традиційним законам термодинаміки  таке неможливо, оскільки з подачею пепла одночасно іде його втрата через стінки  посуди. Таке можливо тільки у випадку розміщекння пальника і посуди в термосі.

- Пальники побкутових котлів

В Україні відсутній дефіцит в високоефектиних побутових котлах. При чому в них встановлені сучасні класичні атмосферні мікрофакельні пальники - пряма труба з газопрохідними щілинами різних конфігурацій. Про те всі вони мають загальний недолік – достатньо велиткий коефіцієнт надлишку повітря 1,4 – 1, 8, а також часто розтріскуються зазначені  щілин після певного терміну експлуатаціїї. Завишений надлишок повітря створює завишену масу продуктів згорання, які створюють умови до підвищених втрат тепла з димовими газами. Скорочення надлишку повітря в таких пальниках приводить до різкого збільшення шкідливих домішок в продуктах згорання. Крім того, в таких пальниках  повітря для спалювання газу надходить не тільки інжекційним шляхом, а і  дифузійно, з боку факела, для цього в конструкції котла повинна передбачена камера допалювання газу, висота якої лежить в межах 0,2 – 0,5 м.
Пальники, які пропоную я  до впровадження,  мають коефіцієнт надлишку повітря в межах 1,02 –1,06. Встановлення к котли таких пальників  при одинакових теплових протужностях дає можливість зменшити вагу та габарити котла за рахунок зменшення теплообмінної поверхні та скорочення висоти камери згорання котла. Такі пальники значно покращують   екологічні  показники продуктів згоранняю, при цьому ККД котлвів підвищується на 4% - 12 %, що супроводжується економією газу  7%-18% в залежності від типу котла при роботі в режимі інфрачервоного випромінювання.
Аналог такого пальника виробляє німецька фірма ”Viessmann ”  яка встановлює в свої котли газовий пальник “MatriX”. Пальник “MatriX” визнаний найкращим пальником у світі у своєму класі як по екологічним показникам так і по ефективносьті. Є всі правові підстави організувати виробництво такого пальника в Україні без отримання ліцензії, оскільки основний елемент цього пальника, який і спричинчяє його ефективність,  сферична сітчата вогнева поверхню встановлена над екраном з газопрохідними отворами захищений  патентом України з приорітетом 1997 р.   
Впровадження в Україні вказаних пальників даст можливість підвищуити ККД котлів тільки простою заміно. штатних пальників на нові, при цьому створюється можливість значної економії газу та покращення екології. Такі пальники є назамінними для конденсаційних котлів.


 Таким чином при впроваджнні вказаних винаходів для населення створюеться альтернатива.  Споживач платить за газ по старому тарифу, але якщо він незадоволений таким становищем, будьласка встанови собі енергозберігаюча пальники і заощажуй кошти за рахунок скорочення рівня тарифу  за використаний газ. Вигідно і спроживачу газу і постпачальнику.

0


Рецензии