Кол буудан ата

Арстанбаптын т;р;нд; жайгашкан  ыйык Г;лптан ата к;л;н;н боюнда илгери бир  жесир аял жалгыз баласы менен  жашаган экен. Г;лптан ата к;л;н;н аты негизинен  К;л буудан ата деген с;зд;н пайда болгон.  Бул ыйык жерде Арстанбап ата, Бабаш ата, Тоскол ата жана башка ыйык  байыркы  бабалар  менен бирге  К;л буудан ата деген пайгамбар да болгон.  Анын  сыйкырдуулугу  башка биздин пайгамбарларыбызга салыштырганда ;зг;ч; болгон. Эгерде Арстанбап ата менен Тоскол ата  токойлорубуздун пирлери болсо, К;л буудан ата  к;л менен буунун  пири болгон.  Ошондуктан К;л буудан к;л (Г;лптан к;л) бул д;йн;д;г; тоолуу суулардын пири болуп саналган илгертеден.
 Мына ушул ыйык жерде бир болгон окуя тууралуу силерди кабардар кылабыз.

К;нд;н бирлеринде ошол суунун боюндагы жашыл бетегел;; адырларда  койлорун кайтарып ж;рг;н бала, к;л тараптан кокус пайда болгон абдан жагымдуу жана уккулуктуу, назик кыздын ырдап аткан ;н;н угат.
Бул кандай шумдук болду экен деп, к;лг; кайрылса, суунун  боюнда с;з;п бараткан  сулууну к;р;т. Бул эмне экен деп ал та; калат.  Кыз болсо ага к;;;л бурбагансып, суунун жээгине жакын с;з;п барып, ал жерде жайгашкан жылмакай таштарынын бирине  ж;л;н;п токтоп суунун тунук бетине  к;зг;г; карагандай карап, узун чачтарын с;;м;йл;р; менен ;р;п тарайт, мукамдуу ырын токтотбой, анын жагымдуу ;н;н;н к;лд;н жээгинде сайраган т;рд; куштар да ;нд;р;н басып калгандай сыяктанды.
Дендароо болгон жигит к;лд; к;зд;й кадам таштайт. Суудагы  кыз абдан сулуу болгондуктан, бала анын к;;;л;н алайын деген ниетте, баштыгынан апасы жа;ыдан  бышырып берген токочту колуна алып, алиги кызга тартуулайт.
Суучул сулуу койчу ага жакындап калганда, анын колундагы токоч;н байкап, ага жылмайып, таштан к;лд; карай нары с;з;п кетет.
  Ырдаган ырын токтотбой  балага мындай с;зд;р менен кайрылат:

Тартуулаган токочун, боз жигит,
Отко бир аз катуу какталып,
Жарабайт мага мындай белеги;,
Сен дагы мага жайкпады;,   
                дейт.       

   Ушул с;зд; айтып б;т;п кыз к;лд;н тере;ине с;;г;п кетет к;зд;н кайым болуп.
   Жаш жигит ал кызды бир к;рг;нд; эле чексиз жактырып калган болот. К;лд;н боюнда  ошол к;н; кечке чейин оттогон малды кайтарып, ;й;н; кайтары менен апасына ажайып кыз тууралуу болгон окуяны айтып берет жана андан ке;ешти сурайт - кантип мындай сулуу кызды багындырсам болот, деп.
   Анын апасы акылдуу аял болгон, ошондуктан баарын заматты сезип, баласына  мындайча айтат:  «Кептин бары кыздын  айткан с;з;нд; болуп ж;рб;с;н.Токоч бир аз катуу жабылган дегенине караганда, эрте; мен   сага чала бышкан токочту баштыгы;а салып берем, малды к;лд;н боюна жайып барганы;да, ошону кызга тартуулайсы;, эмне дээр экен буга? Балким мындай токоч ага жагымдуу болуп калар бекен?»
 
Та; атканда койчу к;лд;н боюна барып, койлорун адырларга жайып,  ыйык суунун бетине тиктеп, баягы сулуу кыздын  к;р;н;ш;н  издейт.  Бирок суучул кыз к;р;нб;йт. Улан  нары-бери к;лд;н боюнда басат, сууну телмире тиктеп, отогон койлорун биротоло унутуп, алар жашыл бетегел;; адырларга ;рд;п кетишет. Акыры ал койлдордун артынан т;ш;п, бийик кырга чыгып ал жерден да к;лд;н бетинен телмире тиктеп, бирок эч нерсени байкабай, койлорду жээкке жакын  айдап  т;ш;т.
К;н батаар мезгили да жетип, ;йг; кайтып жайтканда, акыркы жолу к;л тарапка к;з;н чаптырганда, дал ошол м;;н;тт;  баягы с;з;п жаткан сулууну байкайт.
  Жигит жээкке аптыгып чуркап барып, баштыгынан баягы апасы кам жаап берген жумшак токочту колуна алып кызга тартуулайт.
 Кыз болсо  аны байкан,  ыр менен т;м;нк; саптарды жооп катары  кайрыйт:

Белек кылган токочу; кам экен,
Сага дагы та; болдум,
Зиректиги; аз экен,
Сен мага жакпады;, жаш жигит, деп, кыз суунун тере;ине с;;г;п к;зд;й кайым болот.
А бирок бул жолу жолукканда  жигит суучул кыздын ага с;йк;мд;; жылмайганын, та; каларлуу чырайы ого бетер ачылганын байкаган болот.
 Мындай  кубулушту байкаган ал ;м;т;н ;зб;й, кайгырууга жол бербеди, акыры бул сулуу меники болот деген ой-тилекке бекем ишене баштайт.
   Кечинде апасына  болгон  нерсении т;кп;й-чачпай айтып берип, анын ке;ешин сурады.
 Баланын апасы эрте; ага майлуу токочту мейиз жана жа;гактын уругун  камырга кошуп жумшак ;лп;лд;т;п жабып берет, аны баштыгына таптаза дасоромолго ороп салып жолго узатат.
Ушинтип, ;ч;нч; к;н; ыйык Г;лптан атанын боюна жигит барып, баягы сулуу кызды чарчабай-талыкпай к;лд;н бетинде акмалайт. Ал к;н ;зг;ч;л;; к;н болду. Тан саардан  тартып н;ш;р себелеп, т;шк; жакын к;н ачылып, к;лд;н бети ажарданып табигаттын кооздугу та; калтырды.  Бирок баягы сулуу кыз суунун бетинде к;р;нб;д;.
;йг; кете турган мезгил жетип, койчунун чыдамы б;т;т. Ал суучул кызды ушунчалык с;й;п калган экен, анысыз жашай албайм деген чечимге келип, эгерде аны башка к;рб;с;м, бул жашоодон баш тартууга даяр экенин сезди.
Ушундай ойолорго ч;м;л;п жатканда, к;н батаарда Г;лптан ата к;л; тарабынан баягы кыздын мукамдуу ;н; угулуат. Заматта аякка кайрылса,  баягы Сулуу кыз сууда эркин с;з;п,  ырдап, жээке жакындап бараткан экен.  С;й;нг;н;н;н ж;р;г; жарылып кете жаздаган боз жигит к;л тарапка кайтарган  малып унутуп чуркайт. К;лд;н жээгине жетери менен, баштыгынан апасы жумшак жабып берген токочту колуна алып, кыз тарапка сунат.
Бул сапар кыз андан качпайт. Жигит салкын сууга басып кирип, кызга жакындап, аны колунан алып, эк;; жээкке чыгышат. Токочту кыз жылмайып баланын колунан алат.
 С;й;;г; чексиз берилген бала, ;з;н;н сырын ага ачып берет, менин т;б;л;к жарым болгун, деп суранат. Кыз анын айткан с;з;н угуп жылмайат, койчу ага эгерде менин ажарым болбосо;, мага бул жашоо керексиз, сууга боюмду таштайм дейт. Акыры сулуу кыз анын сунушуна макул болгондой сыяктанат, бирок бир шартын коет.
«Мен сага ;йл;н;м;н, сенин т;б;л;к жары; боломун, сени менен дайыма бирге турмуштун  аччуусун да,  таттуусун да татамын, к;р;м;н, бирок сен мага ;ч жолу жоосунсуз колду к;т;рг;н болсо;, сени менен т;б;л;к коштошомун».
Албетте, жигит кыздын мындай  айткан с;зд;р;н; та; калып, мен сага эч качан колду к;т;рб;йм;н деп убадасын берет. Мындай жорукка барганымча, сендей сулууга колду к;т;рг;нч; ошол колум ;з;л;п кетсин деп карганат.
Ушинтип, жигит кыз менен суунун жээгинде бир аз басып, кол алышып, ички сезимин б;л;ш;т. Анын кийиген к;йн;г; суудан чыгары менен кургап калат, ал эми бутундагы татынакай сандалилеринин биринин учу бир аз айрылып калганын байкап калат. Андан со; кыз бала менен коштошуп, эрте; жолугушабыз деп сууга басып ч;г;п кетет.
Жакшы кабарды алгандай бала с;й;н;п ;й;н; келет, апасына болгон окуяны т;кп;й-чачпай айтып берет.
Эртеси кайрадан Г;лптан ата ыйык к;л;н;н жээгине келет.
Адаттагыдай  кызды кечке  чейин к;тс; да, ал к;р;нб;йт. Акырында, мен сага к;рс;т;м;н тамашаны дегендей, эгерде сен келбесе;, мен ;з;м сага барам, деп  к;лг; боюн таштоого, бул жашоо менен ;м;т;н ;зг;нг; даяр болот. Суунун боюнда  самсаалаган аскалардын бирине чыгып, сууга боюн таштайын дегенде, жээк тараптан эркектин катуу жана кардуу ;н; угулат.
 -  Токтоо!  Жээкке кайт!
Артына караса, суунун боюнда кан сыяктуу кадырлуу аксакалды к;р;т жана аны менен бирге ;ч сулуу кыз турган болот.
Жигит аларга жакындап барганда, келбети с;рд;; келген аксакал, карду ;н; менен балага кайрылат:
- Сен кызыма ;йл;н;м деди; беле?  Анда эмесе, ушул ;ч кыздарымдан с;й;п калганы;ды таап ал!
Койчу ;ч кызга караса, баардыгы бирдей сулуу жана бирдей кийнген  эгиздердей сыяктанат. Кимиси менин ажарым экен деп та; калат. Андан со;  кокусунан алардын  буттарындагы  сандалилерине к;з; т;ш;п, кыздарынын биринде сандалинин ;ч; жыртылганын баамдап, мына менин с;йг;н ажарып деп аксакалга  айтат. Ошол замат аксакал жана баягы эки кыздары к;л жээгинен кайым болуп, бала с;йг;н жары менен жээкте калат.
 - Кана эмесе, Г;лптан атам сага ;з;н;н белегин тартуулайт,  - дейт балага суучул кыз, - Деми; т;г;нг;нч; санай бергин, ошончо койду белек катары аласын.
  Бала тере; дем алып - бир,эки,;ч, т;рт, беш...  деп  санай баштайт.
Санаган сайын суунун койнун жээкке семиз багылган койлор биринин артынан бири чууртуп чыга баштайт, баланын оторуна кошулуп. Бала жыйырмага чейин санап, деми б;т;п токтоду.  Жыйырма койго байыды.
-Дагы, бир аз дем алып сана, -  деди кыз.
Ал кайрадан демин тере; алып санай баштады. Бул сапар, санаган сайын суудан асыл-тукумдуу саамал уйлар, ирик мал чыга баштады биринин артынан бири чууртуп. Койчу отузга чейин  санап жетип токтоду. Отуз кара малга бай болду.
Ал бир аз эс алгандан кийин, алиги  кыз  ага дагы - санай бер - деди.  Кайрадан тере; дем алып жигит  санай баштады. Бул  сапар суудан  жылкылар чыга баштады, койчу аларды  санап санын 40 жеткире алды.
Ушинтип жигит с;йг;н кызына, та;галарлуу кызыл жолукка да ээ болуп, анын эсебинен чексиз байып да, ;йг; кайтат, короосуу да к;т;р;г;н малга толуп, бактылуу жашап калат.
Арадан бир топ жылдар ;т;т.  Алиги Г;лптан ата к;л;н;н боюндда чо;оюп ;ск;н бала кадыр-барктуу кишиге айланып ;з;н;н т;б;л;к жары менен кошо ;ч балага ээ болушат. Бул жубайлар элдин арасында абдан ынтымак жана бактылуу ;й-б;л;; катары бааланып, к;п башка адамдарга ;лг;  болуп жашоо к;р;ш;т.
 ;й-б;л;;н;н ээси колунда байлыгы бар, малдуу-окаттуу адам болгондугунан, айылдыктар аны жергиликт;; айыл ;км;т;н;н депутаттыгына шайлашат. Андан со; Кыргызстан ;лк;с;нд; парламенттик бийлик орнотулуп, партиялык тизме менен  Г;лптан атанын ч;лк;м;н;н Кыргызстандын Жогорку Кенешинин депутаттыгына да к;т;лб;г;н жерден иргелип   калат, катиг;н, алас-булас, ар балээден калас.
Кыскасы, Бабашбек Жолборсмазаров деген жа;ы депутат Кыргыз парламентинде пайда болуп, ;з;н;н ;й-б;л;с; менен кошо ;лк;н;н; баш калаасына Бишкекке к;ч;п барууга, чо; саясатка аралашууга  милдетт;; болот.
Алиги суучул кыз, анын т;б;л;к жары болсо, чачы сары, ;;;-т;с; кыргыздарга окшобогону менен, м;н;з; даана тоолуктагы аялдарга ;;д;н;п, Бишкекке келгенде, шаардыктар бул эки тоодон т;шк;н жубайларды жапай адамдардай кабыл алышты. Анткени эк;; те; шаардыктардын тилин билишпеген. Демейде айылдан келген кыргыздар бир аз болсо да орус тил менен кабардар болушат, булар болса Г;лптан атанын боюнан келгендигинен, орус тилин таптакыр билишпеген болушат. Ошондуктан аларды шаардыктар жана депутаттардын бир тобу накта мыркалар катары кабыл алышкан десек чындыкка  жакын болот, тууугандар.
Эптеп, кыскасы, Бабашбек Жолборсмазаров, шаарга келери менен  башын катуу иштетип  орус тилин ;йр;н; баштады,аялы болсо, депутаттарга берилген шаардагы батирде кожойке болуп депутатка ысык тамак бышырып, к;йн;к шымдарын ;т;кт;п, кадимки эле  к;й;;с; жогорку кызматтагы кыргыз аялдарынын жашоосун башынан кечип атты.
К;нд;рд;н биринде бир партиялаш депутаттар аялдары менен кошо бир майрамга чогулуп калганда, Бабашбек Жолборсмазарович да ;з;н;н жарын ошол чогулушка аргасыз алып баарууга милдет;; болот. Анткени партиянын лидери ;з;н;н  партялаштырына ушундай талапты койгон - баардыгы;ар аялдары;ар менен кошо бул майрамга чогулуп катышасы;ар деп.
Суучул кыз ага мен барбай эле коеюн десе, Бабашбек Жолборсмазарович ага макул болбой, ошол жыйынга алып барат.
 Ал жыйында болсо, Кыргызстандын экономикасын кантип к;т;р;б;з деген маселе коюлуп, ушул багыттагы жа;ы ;км;тт;к стратегиялык программа кабыл алынмакчы болот. Кептин ачыгын айтканда - республикабызды кантип байыта алабыз деген маселе кабыргасынан коюлат, кантип ашыкча той-пойлорду, кыргыздарга таандык ысырпкерчиликти токтотобуз деген о;тойлуу сууроолор к;т;р;л;т. Ушундай маселелерди жогоруда айтканыбыздай депутатар кабыргасынан алганына карабай, ошол эле иретте чогулушту кадимки эле койдун жакшы бышырылган майлуу кабыргасын колуна алышып, казы-картаны, май чучукту, арак-шарапты жеп-ичип - кыскасы, бул ж;й;л;; ашыкча ысырапкерчиликке арналган жыйналыш да ошол эле  ашыкча майрамга  айланып кетет.
Мына ушундай абдан манил;; жана кыргыз ж;р;г;н; абдан жаккан  майрамда олтурганда, баягы суучул кызыбыз, тоодон т;шк;н к;к к;з сулуу, негедир, ;з;н;н ;з; эле катуу к;л; баштайт.
 - Эй, сен эмне болду;, катын? - атырылат ага бир аз мас болуп калган  Бабашбек Жолборсмазарович. - Ушундай да к;лс; болобу? Бул жерде кандай гана адамдар олтуруп жатпайбы?
 Бирок Суучул кыз к;лг;н;н токтото албай, аптыгып нервдик спазмалык к;лк;д;н чыгалбай ;з;н токтото албай  калат бир азга, канчалык токтойм деп  аракеттенбесе да. Анда  Бабашбек  аялын бетинен чаап жиберет, мына мен кандай  ээрмин деген ниетте башкаларга да ;лг; болсун деп.
Суучул кыз к;лг;н;н басып, к;з;н;н к;з жашы т;г;л;п, к;й;с;н; мындайча кайрылат
 "Мына бир жолу сен мага жоосунсуз жерден колунду тийгиздин.  Менин к;лг;н;мд;н себебин билги; келе, ушул жыйналыштын тетири айланганы болуп жатпайбы.  Ысырапкерчилик, аракечтикти токтотолу десек, ошондон башташ керек да. Же ага баралбаса;, андай с;зд; оозга да албаш керек да".
Бабашбек Жолборсмазарович аялынын бул айткан с;зд;р;н;н  кату коркуп кетет, ошол эле жерден аялынан кечирип сурап, ага башка эч качан колун к;т;рб;ст;г;н айтат.
Ошондон кийин Бабашбек аялын депутататтарга, коомчулукка к;рс;тп;й,  ;йд;н чыгарбай эле жашаганды тура к;р;т.   
Бирок жашоо биз ойлогондой боло бербей да. К;нд;рд;н биринде Бабашбек Жолборсмазарович ;з;н;н анык патриот катары эсептегенине, Кыргызстандын жаратылышын чексиз с;йг;н;н; жараша, Ысык К;лд;  батыш компаниялардан сактап калалы деген митинге катышып, Канададан жана АКШдан келген компанияларга кысым к;рс;т;п жатты.
"Кыргызстандан кеткиле каптиталисттер!"  "Биз ;з;б;з алтыныбызды казып алабыз" жана башка ушул сыяктуу пикет-митингдерге аралашып батыштын компанияларына асылмайларды колдойт.  Айтмакы, ал компаниялар канчалык таза жана акыйкаттуу -  элге жана  жаратылышка да пайдалуу иштегенине карабай, Кыргызстандын жетекчилерине жакпай жаткан, себеби биздин жетекчилиер алардан элдин кызыкчылыгын эмес, ;з;н;н жеке кызыкчылыктарын к;зд;г;н эмеспи. Бабашбек Жолборсмазарович мындай нерселерди т;ш;нб;й-билбей чын эле батыштагы компаниялар жаман экен деген ишенимге кирип алданып калбадыбы.
Баленин бары ошол митинге аялынын алып барганынан башталат. Айтмакчы аялы башынан эле бир жаман нерсенин туюп, ;йд; эле калайынчы деп андан  суранат. Бирок  Бабашбек Жолборсмазарович Кыргызстандын анык патриоту болгондугунан, бул аялга да ;з;н;н ким экенин к;рс;тк;с; келип аны ошол митинге эрчитип барат.
Кыскасы, ошол митинг абдан таасирд;; даражада ;т;п, Бабашбек Жолборсмазаровичтин партиясына да бир топ эле ийгиликтерди алып келгендей сыяктанат. Бирок митингдин аягында ошол жыйналышка катышкан  журналисттеринин бири Суучул кыздан да интервью алып анын ой-сунушун сурап калат.
   Суучул кыз болсо кабыргасынан ачык коюлган суроого таамай ачык жоопту берет.
 "Сиз туура к;р;с;збу, Кумторду жаап, канадалыктарды Кыргызстандан куусак жакшы болобу?" деген суроого анткени алар Ысык Колд;н суусун булгашы м;мк;н келечекте деген тыянакты чагылдырып.
  Суучул  кыз буга мындайча жооп берет:
 "Албетте, келечекте ар-кандай коркунучтар болушу м;мк;н. Бирок б;г;н эрте;дин камын к;рб;й, б;г;н эле экологияны  бузуп аткан   ;з;б;зд;н эле компанияларга, ошолордун тизгинин тартсак э; жакшы болот эле дейт. Ошондой эле Суучул кыз ошол жыйналышка чогулган адамдардын, патриоттордун укук коргоочулардын ж;р;кт;р;н титиретип, чет ;лк;л;к компанияларга кайрылган болсок, ошол Ысык К;лд;н  жээгинде дениздин т;б;нд; с;з;;ч; торпедаларды жасаган жана сууга с;зд;рг;н, экологияга абдан зыян келтирген заводду биринчиден жапкан болсок э;  жакшы болот десе болобу.
 Мындай крамолдук, б;г;нк; саясатка тура келбеген, Путиндин саясатын абдан таарынта турган жооптордун кулагы илип калган Бабашбек Жолборсмазарович Суучул кыздан  микрофондон тартып, журналистти да, аялын да беттен нары салат.
 Суучул кыз ага, к;з жашын тогуп  - мына сен дагы бир жолу жоосунсуз мага колду к;т;рд;н дейт.  Бул с;зд; угары менен Бабашбек Жолборсмазарович, акылына келип, журналисттен да,  аялынан да кечирип сурай баштай, мындай нары эч качан мындай нерсеге барбайм деп с;з;н да берет.
Кыскасы,  саясат деген балээне нары таштап, партиядан да кет;;н; тура к;р;п  Бабашбек Жолборсмазарович, мындан нары абдан этият болоюн деген ниетте, Суучул кыз менен жашап калат.
Бирок к;п ;тп;й дагы бир кызык нерсеге Кыргызстан деген абдан кызык ;лк;д; жолуккан болот. Арстанбапка, Г;лптан атанын боюна  кайтат. Аялы да муну э;  тура к;р;т. Кыскасы, саясаттан алыс айыл жерде эле бул бактылуу жубайлар жашап калды.
 Кундун биринде Арстанбапка  к;чм; театр гастролдоп кирип калат.  Ал аялын эрчитип барып калат.
 Аерде, кашайып калгыр, Кыргызстандын 20-жылдык к;з карандысыздыгына арналган  спектакль ойнотулган болот. Режиссер болсо,  Кыргызстанды эмес, СССРди сагынып, ошону кайгылуу тагдырына боздоп ыйлап ошого арналган пьесаны жазган экен.
Автордун ою боюнча СССР  кайрадан  т;з;лм;юнч; Кыргызстан  эркиндикке жетпейт  деген «гениалдуу» оюн коомчулукка  тарт          уулайт.
 Жамал Сейдакматова пьесанн э; бир кулминациялык жеринде «Какую страну просрали» деген с;зд;рд; орус тилинде айтат, себеби кыргыз тилинде айтканда уяттуу болмок  мындай с;зд;р. Ушул жерге жеткенде Суучул  кыз ;з;н токтото албай к;л; баштайт.
Бул кандай маданиятсыздык деп ага Бабашбек Жолборсмазарович атырылат.  Артисстерден, бул жерде чогулган жердештеринен уялбайсы;бы, деп бетине чаап жиберет  тоодо ;ск;н кыргызым.
   Ошол замат Суучул кызы к;лг;н;н токтотот жана к;й;с;н;  мындай с;зд;р менен  кайрылат:
-Мына сен мени ;ч;нч; жолу жосунзуз урду;. Эми сен мени т;б;л;к жоготту;. Ал эми  к;лг;н себебимди билги; келсе, мен сага  айтайын. Эркиндикке аны баалаган эл гана  татыктуу болот. Бул артисттер жана ушул пьесанын авторлору, таптакыр башка нерсе туралуу с;з кылып жатканы, эркиндикке эмес, тескерисинче  кулдукка жан дили менен берилип жатканына  к;лд;м.    
      Эмесе, кеттик к;лд;н боюна. Мен сенден кетем, бирок балдарым  калат  сени менен, аларды жакшы карагын.
   Ушинтип алар ыйык Г;лтпан ата к;л;н;н боюна, к;п жылдар ;тк;;нд;н кийин, кайрадан барып калышат акыркы жолу.  Бабашбек Жолборсмазарович, канчалык ыйлап сыктабаса да, мени калтырба, мен сени т;б;л;к с;й;м;н десе да, болбоду Суучул кыз.
  Г;лптан атанын жээгине жакындаганда  ал ошол жерде жайттаган малдарга минтип кайрылат:
-Кай гуйт! Кай гуйт! Кайта турган музгил келди, жаныбарларым!
 Ошол замат баягы эсептелинген мал суунун жээгине отордон б;л;н;п келди. Эгерде мурда 20 кой, 30 уй, 40 жылкы болсо, эми жыйырма жыл ;тк;нд;н кийин бул  мал эсепсиз кобоюп калган экен.
 Кыз суу тарапка басып кеткенде анын артынан ушул жаныбарлар да кадам таштап бирининин артынан бири Г;лптан атанын тере;ине басып,  суунун коюнунда жоголушат.
Бабашбек Жолборсмазарович болсо жээкте калат кайгырып, ;к;р;п.  Бирок анын  колундагы  малдары да жетишт;; эле болгон, алар дагы ушул жылдардын арасында  Г;лптантанын койнунан чыккан малдар менен аралашып, асыл тукумдуулугу жогорулап, кыскасы, канча мал суунун астына кетсе, ошончо мал Бабашбек Жолборсмазаровичтин энчисинде калды десек э; тура болду. Анын ;ст;н; Суучул кыз менен жыйырма жыл жашап к;рг;н ;ч балдары да аны менен калып, абдан акылдуу жана зирек адамдар болуп чо;оюшту. Кайгыга,кусалыкка  тере; баткан аксакалды жакшы эле багышты, карашты. Келинд;;, неберел;; болду Бабашбек Жолборсмазароч. Келиндери да биринен арты бири акылдуу жана кебетесинен келишимд;;, ырайымдуу болушкан.
Бабашбек Жолборсмазаровичтин балдарынын ;зг;ч; адамдарга таасир бере турган жагы болгон. Алар менен ж;рг;н адамдар аларга суктанып де; соолугу чы;алып бардык жагынан о;оло башташч;. Кысаксы, дарыгер жагынан табигый таланттарга, касиеттерге ээ болушкан экен. К;пт;г;н адамдарды  айыктырып алардын сообуна калышты.
Ошого карабай Бабашбек Жолборсмазарович ;з;н;н с;йг;н жарынын издеп, сагынычы б;кс;рб;й койду.  К;нд;рд;н биринде  ал Г;лптан атанын жээгине барып, ошондон нары ;йг; келбей жок болду. Эч ким  анын дайын таппай койду. Адамдардын айтканына кулак салган болсок, Бабашбек Жолборсмазарович, акыры  ошол сууга боюна таштан, ;з;н;н  с;йг;н жарын издеп кеткен экен.
               
   
 
 


Рецензии